Domů > Magazín > Zdraví

Trendy ve stravování Čechů. 5 % preferuje stravu bez masa.

V březnu 2019 byl proveden výzkum zaměřený na stravovací návyky Čechů. Jde o první průzkum zaměřený mimo jiné i na postoj tuzemské populace k veganství a vegetariánství. Tipněte si, jak se Češi stravují a jaké trendy u nás převládají!

Mladým lidem není jedno, co jedí a jak se chovají k planetě

V březnu roku 2019 provedla agentura Ipsos výzkum trendů ve stravovacích návycích Čechů. Mimo jiné se výzkum také zaměřoval na postoj Čechů k veganství a vegetariánství. Dle získaných dat jsou alternativním výživovým směrům nejvíce otevření mladí lidé, a to jak v ČR, tak ve světě.

Bezmasý jídelníček preferuje v Česku každý desátý mileniál. Stále častěji také od vědců slýcháme, jaké negativní dopady má živočišná produkce na životní prostředí a na změnu klimatu. Pokud bychom tyto dvě linky spojili, mohlo by to znamenat, že si mladí lidé uvědomují svou společenskou odpovědnost směrem k životnímu prostředí a nejsou jim lhostejné environmentální problémy, kterým v současnosti planeta čelí,“ uvádí Lucie Mádlová, zakladatelka a výkonná ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která za výzkumem stojí.

Důležité výsledky výzkumu:

  • Stravu bez masa preferuje 5 % Čechů, mezi mladými lidmi od 18 do 34 let je to dokonce až 10 %.
  • 32 % Čechů (zejména mladé generace) uvádí, že plánují konzumovat více rostlinných produktů a méně masa a masných výrobků. Důvodem je ekologické hledisko.
  • 69 % populace zaznamenalo, že v obchodech, restauracích a kavárnách dochází k růstu nabídky rostlinných produktů.
  • 45 % lidí je přesvědčeno, že živočišná produkce má negativní dopad na životní prostředí a změnu klimatických podmínek na zemi.
  • Více než 1/2 obyvatel ČR alespoň občas zjišťuje, jestli je obal výrobku kosmetiky ekologický a polovinu populace zajímá, jestli byl výrobek testován na zvířatech. S tím také souvisí obliba veganské módy.

zdroj obrázku: infografiky.ihned.cz

Hlavní motivací ke změně je zdravý životní styl, etika a zdraví

Vedle cukru se lidé snaží snížit spotřebu zejména masa, masných výrobků a živočišných tuků, hlavním motivátorem v tomto směru je zdravý životní styl. Ženy oproti mužům častěji zmiňují také etické důvody, muži regulaci hmotnosti či zdravotní problémy,“ dodává k výsledkům Tomáš Macků, ředitel komunikace výzkumné agentury Ipsos.

„Zajímavé rovněž je, že pro třetinu lidí s VŠ vzděláním, kteří snížili nebo plánují snížit konzumaci mléka a výrobků z něj, byla důvodem ohleduplnost ke zvířatům.“

zdroj: spolecenskaodpovednostfirem.cz

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář