Domů > Magazín > Žijeme jinak

Jak hravě zvládnout předvánoční úklid

sezóna zima

Předvánoční přípravy neznamenají jen pečení cukroví, ale také generální úklid domácnosti. Při něm prokoukne vše – viditelné povrchy i ty oku často schované vnitřky skříněk a šuplíků. Jak s úklidem postupovat a na co nezapomenout? A čím byt uklidit, když chceme být šetrní k sobě i k přírodě? Pojďme si to naplánovat!

Udělejte si plán

Než začnete se samotným úklidem, sepište si plán úklidu jednotlivých místností nebo částí bytu s časovým harmonogramem. Díky plánu budete mít jasno, zabráníte stresu, nestíhání a chaosu. A navíc – představte si ten pocit, až si postupně odfajfknete položky ze seznamu :-)

Co vše je třeba udělat

  • Okna – s nimi je nejlepší začít. Vyperte záclony, ukliďte a umyjte všechny parapety, vysajte a umyjte žaluzie, umyjte a vyleštěte veškerá okenní skla v bytě.
  • Dveře – promažte je, omyjte z obou stran včetně klik, rámů (a rovnou umyjte i vypínače vedle dveří)
  • Chodba – protřiďte věšák a botník (bundy, kabáty a boty, které nenosíte, ukliďte pryč nebo je prodejte/darujte/vyhoďte), umyjte botník a skříňky.
  • Koberce – dejte je vyčistit, anebo je důkladně vysajte.
  • Ložnice – vyperte ložní prádlo včetně polštářů a dek nebo přehozů, vysajte matrace a vyčistěte postelový rám. Uklidně a vytřete úložné prostory, noční stolky a skříně, protřiďte oblečení, setřete všude prach (včetně TV, lampiček, lamp, lustru a vypínačů).
  • Koupelna a WC – vytřiďte kosmetiku, vytřete prach, skříňky, šuplíky, vyčistěte odpad, umyjte kachličky a spáry, vanu, sprchový kout a celý záchod, vyleštěte zrcadla, operte předložky a ručníky
  • Obývací pokoj – srovnejte knihy, vytřete prach (nezapomeňte omýt i lampy, lampičky, lustr a vypínače), omyjte květiny (osprchujte), vytřiďte vše nepotřebné, vyčistěte gauč, křesla.
  • Kuchyň – uklidťe ji, až budete mít napečeno. Vykliďte a umyjte ledničku (potraviny po datu spotřeby vyhoďte), vytřiďte potraviny ve špajzu (ty po spotřebě nebo které už nebudete jíst) a udělejte pořádek, umyjte nádobí a hrnce z poliček (nepotřebné nebo poškozené kusy dejte pryč), vytřete prach, umyjte troubu a sporák (případně i další spotřebiče nebo kuchyňské pomocníky), umyjte kachličky včetně spár, dřez, baterie, digestoř (vyměňte filtr).
  • Dětský pokoj – vytřiďte knihy a hračky, se kterými si už děti nehrají, protřiďte oblečení, skříně, šuplíky a úložné prostory, setřete prach, vyměňte ložní povlečení a udělejte podobný úklid, jako v ložnici.
  • Podlahy – nechejte si je až nakonec, až budete mít vše uklizeno, napečeno a nebude hrozit jejich další zašpinění.

Ukliďte byt podle Feng Shui
Feng Shui je tradiční čínské učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru. Pokouší se nastolit harmonii v prostoru a umožnit nerušené plynutí energie čchi.
– Přečtěte si, jak by měla naše domácnost vypadat, aby na nás měla pozitivní vliv a jak si byt podle Feng Shui uklidit.
– Velmi důležitá je i kuchyň – poslechněte si video, ve kterém Dušan Bláha mluví, jak by měla být vybavená kuchyň podle Feng Shui a jak ji upravit a čemu se vyhnout.

Čím byt uklidit aneb víte, co obsahují běžné prostředky?

Přemýšleli jste někdy o tom, co obsahují čisticí přípravky, které běžně používáte a jaký na vás mohou mít negativní vliv, když s nimi přijdete do kontaktu? Pokud zvažujete šetrnější přípravky – jak k sobě a své rodině, tak také k životnímu prostředí, přečtěte si co můžete použít místo nich. Vystačíte si i s běžnými surovinami (jedlá soda, citron, ocet), které máte doma po ruce. Zkuste si třeba doma vyrobit některý z levných a ekologických čisticích přípravků, anebo využijte slevu na ekologické čisticí přípravky od Econea.

Výhoda pro členy Klubu Jíme Jinak a registrované

Členové Klubu mají slevu 150 až 600 Kč podle výše nákupu. [přihlaste se]

Registrovaní čtenáři mají slevu 50 – 100 Kč. [přihlaste se]

Akce trvá do 31.12. 2019.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Evi ďakujem za odpoveď. Tak mňa vôbec nenapadlo, že CD by mohlo byť z plastu :-) Tak som skúsila múdru wikipédiu a ozaj tam píšu, že kompaktné disky sa vyrábajú z polykarbonátorého plastu a sú pokryté tenkou vrstvou hliníku. Filmy, hudba – to by možno niekto hej, ale také dáta z účtovníctva, to asi nikto nepotrebuje :-)))
Tak som zase skúsila aj “kamaráta” googla, niekde píšu, že to možno brať aj ako elektroodpad. Tak už niečo poriešim, možno zase zostanú v krabici :-) – ešteže nezaberajú veľa miesta.

a.kupkova ďakujem :-) pozrela som si video. Trochu som sa potrápila, kým som správne napísala link, stále sa niektoré písmenko prešmyklo alebo vypadlo :-)))

Ukázat další komentáře