Domů > Zdravé recepty > Polévky > Krémové

Krémová polévka z velké dýně s bílou miso pastou

Uvařeno
bez mléka
sezóna podzim

Tato krémová dýňová polévka je připravená z velké dýně. Opět do všech jen zahořela a s naší oblíbenou hokkaido si díky dochucení vůbec nezadala. Děti se olizovaly a polévku si lily ještě na druhé jídlo jako omáčku.

Ingredience
pro 4 porce
  • cca 1 kg dýně
  • 1/2 řepy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 - 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • čerstvé bylinky (my jsme dali nať koriandru, 2 stonky majoránky a  2 stonky oregána)
  • podle chuti umeocet a rýžový ocet
  • na ozdobu: pražená semínka, bazalka, lichořeřišnice

Živana s námi je v každé jarní očistě a v každém vánočním půstu, ačkoli neměla vážné zdravotní problémy ani nadváhu. ...

Jak připravit dýňový krém

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (dýni neloupeme).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou (použijeme jen polovinu vývaru) a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Odstavíme hrnec, přidáme česnek, miso pastu, stáhneme lístky z bylinek do hrnce a vše rozmixujeme.
  6. Podle potřeby doředíme zbylým vývarem.
  7. Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
  8. Podáváme zdobené čerstvou natí koriandru, bazalkou, praženými semínky apod. dle nálady

Praktické

  • Velká dýně nemá výraznou chuť a je více vodnatá, proto je vhodné ji doplnit kořenovou zeleninou. Nemáme-li řepu, můžeme použit mrkev.
  • Vývaru/vody dáme při vaření jen trochu, aby polévka neztratila na chuti a nebyla moc řídká. Doředit ji můžeme vždycky. Chceme získat krémovou konzistenci, ne barevnou vodu.
  • Nemáte-li rýžový ocet, použijte jablečný.

Obměna

  • Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti, není třeba se omezovat na uvedenou kombinaci.
  • Dochutit můžeme i pomocí česneku či zázvorové šťávy.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel. Semínka dáváme podle vlastního uvážení a schopností dítěte kousat a neudusit se semínky. Případně můžeme semínka do polévky rozmixovat.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
5. 11. 2021

Mňam ♥️ Prostě pohádka ♥️ Děkujeme JJ

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Česnekovo-koprový krém z kedlubnu s kvítky šalvěje

Máte velkou úrodu kedlubnů a nestíháte je jíst? Začínají dřevnatět? Honem si z nich udělejte tenhle luxusní česnekovo-koprový krém, který i bez použití mlé...
7

Cuketový krém

Cuketový krém patří k našim favoritům. Návštěvy si myslí, že je hráškový.
2

Krémová polévka z fazolek mungo a brokolice

Jednoduchá a velmi chutná polévka bez smažení na cibuli.

Přesnídávková polévka z kopřiv a jiného plevele

Náramně nás baví sbírat venku zdarma planou zeleninu a vařit si z ní obědy a večeře. Užíváme si to, dokud roste. Navíc si pochutnáváme a těla zásobujeme če...

Jemný kopřivový krém s koprem

Z každé procházky se vracíme s nějakým úlovkem. Ráno to byl košík kopřiv, takže k obědu byl výborný jemný kopřivový krém. Byla to rychlovka  – rychle...

Kokosová polévka s bazalkou

Perfektní osvěžení pro horké dny je tahle kokosová polévka s bazalkou. Ačkoli chutná po kokosu, její základ tvoří zelenina.