Tato krémová dýňová polévka je připravená z velké dýně. Opět do všech jen zahořela a s naší oblíbenou hokkaido si díky dochucení vůbec nezadala. Děti se olizovaly a polévku si lily ještě na druhé jídlo jako omáčku.

Ingredience
pro 4 porce
  • cca 1 kg dýně
  • 1/2 řepy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 – 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • čerstvé bylinky (my jsme dali nať koriandru, 2 stonky majoránky a  2 stonky oregána)
  • podle chuti umeocet a rýžový ocet
  • na ozdobu: pražená semínka, bazalka, lichořeřišnice

Jak připravit dýňový krém

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (dýni neloupeme).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou (použijeme jen polovinu vývaru) a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Odstavíme hrnec, přidáme česnek, miso pastu, stáhneme lístky z bylinek do hrnce a vše rozmixujeme.
  6. Podle potřeby doředíme zbylým vývarem.
  7. Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
  8. Podáváme zdobené čerstvou natí koriandru, bazalkou, praženými semínky apod. dle nálady

Praktické

  • Velká dýně nemá výraznou chuť a je více vodnatá, proto je vhodné ji doplnit kořenovou zeleninou. Nemáme-li řepu, můžeme použit mrkev.
  • Vývaru/vody dáme při vaření jen trochu, aby polévka neztratila na chuti a nebyla moc řídká. Doředit ji můžeme vždycky. Chceme získat krémovou konzistenci, ne barevnou vodu.
  • Nemáte-li rýžový ocet, použijte jablečný.

Obměna

  • Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti, není třeba se omezovat na uvedenou kombinaci.
  • Dochutit můžeme i pomocí česneku či zázvorové šťávy.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel. Semínka dáváme podle vlastního uvážení a schopností dítěte kousat a neudusit se semínky. Případně můžeme semínka do polévky rozmixovat.

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Martina: Výborné! A muž pochválil: „Máš

Martina: Výborné! A muž pochválil: "Máš to dobrý" :)...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmetanová polévka s pohankou, batátem, mrkví, květákem a kapustou
Další článekŽlutá polévka s bílými fazolemi