Tato krémová dýňová polévka je připravená z velké dýně. Opět do všech jen zahořela a s naší oblíbenou hokkaido si díky dochucení vůbec nezadala. Děti se olizovaly a polévku si lily ještě na druhé jídlo jako omáčku.

Ingredience
pro 4 porce
  • cca 1 kg dýně
  • 1/2 řepy
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 – 3/4 litru zeleninového vývaru nebo horké vody
  • sůl
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce bílé miso pasty
  • čerstvé bylinky (my jsme dali nať koriandru, 2 stonky majoránky a  2 stonky oregána)
  • podle chuti umeocet a rýžový ocet
  • na ozdobu: pražená semínka, bazalka, lichořeřišnice

Jak připravit dýňový krém

  1. Dáme ohřát vývar a nakrájíme zeleninu na větší kostky (dýni neloupeme).
  2. V hrnci rozpálíme olej, vložíme na něj cibuli, osolíme a orestujeme.
  3. Přidáme zbytek zeleniny a společně restujeme několik minut.
  4. Zalijeme horkým vývarem/vodou (použijeme jen polovinu vývaru) a pod pokličkou na mírném plameni vaříme cca 15 minut do změknutí zeleniny.
  5. Odstavíme hrnec, přidáme česnek, miso pastu, stáhneme lístky z bylinek do hrnce a vše rozmixujeme.
  6. Podle potřeby doředíme zbylým vývarem.
  7. Podle chuti dokyselíme a dosolíme jablečným octem a umeoctem.
  8. Podáváme zdobené čerstvou natí koriandru, bazalkou, praženými semínky apod. dle nálady

Praktické

  • Velká dýně nemá výraznou chuť a je více vodnatá, proto je vhodné ji doplnit kořenovou zeleninou. Nemáme-li řepu, můžeme použit mrkev.
  • Vývaru/vody dáme při vaření jen trochu, aby polévka neztratila na chuti a nebyla moc řídká. Doředit ji můžeme vždycky. Chceme získat krémovou konzistenci, ne barevnou vodu.
  • Nemáte-li rýžový ocet, použijte jablečný.

Obměna

  • Nemáme-li čerstvé bylinky, dáme sušené. Bylinky použijte podle zásob a chuti, není třeba se omezovat na uvedenou kombinaci.
  • Dochutit můžeme i pomocí česneku či zázvorové šťávy.

Děti

  • Takto připravený pokrm je možné podat dětem od 1,5 roku, pokud ubereme dochucovadla a šetříme se solí.
  • Děti od 2 let mohou už jíst s vámi. Dětem mladším jednoho roku uvaříme zeleninu ve vodě a rozmixujeme zvlášť bez dochucovadel. Semínka dáváme podle vlastního uvážení a schopností dítěte kousat a neudusit se semínky. Případně můžeme semínka do polévky rozmixovat.

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Všichni pějí na vaše jídla chválu

Helena Š.: Dobrý den, protože nejsem na sociálních sítí, ale...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSmetanová polévka s pohankou, batátem, mrkví, květákem a kapustou
Další článekŽlutá polévka s bílými fazolemi