Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzkoušejte tento divoký koktejl. Na jaře je to perfektní detoxikační nápoj, v létě skvělé osvěžení.
Ingredience
pro cca 4 velké sklenice
- 1 l vody
- 2 hrstě ptačince žabince
- 1/2 hrsti jitrocele
- 1/2 hrsti řebříčku
- 2 lžíce ovocného koncentrátu
- šťáva z půlky citrónu
Jak připravit green smoothie z plevele
- Vybereme jen pěkné, mladé, zelené části rostlin. Propereme ve studené vodě.
- Dáme vše do mixéru spolu s vodou, citronovou šťávou a ovocným koncentrátem.
- Mixujeme na nejvyšší otáčky, dokud se ingredience nespojí.
- Ochutnáme a je-li třeba, přisladíme.
- Nalijeme do sklenic, ozdobíme jedlými květy a podáváme.
Obměna
- Divoké byliny můžeme podle sezóny obměnit. Ráda přidávám kopřivu a bršlici.
- Osladit můžeme sladem nebo obilným sirupem.
- Místo vody můžeme rozmixovat v jablečném moštu – pak nebudeme dávat ovocný koncentrát a doslazovat.
Praktické
- Divoké byliny obsahují hodně vlákniny, takže součástí nápoje bude i hutná část. Pokud ji nechceme pít, můžeme nápoj přecedit.
- Citronová šťáva nám prodlouží životnost nápoje i jeho hezkou zelenou barvu – nejlepší je sice pít čerstvý, ale můžeme si ho vzít s sebou a díky citrónu bude stále krásně zelený.
- Před podáváním doporučujeme promíchat, hustější část má tendenci klesat dolů viz foto.
Děti
- Dáváme výjimečně a jen občas dětem cca od 1,5 roku.