Čerstvé divoké byliny jsou bohaté na vitamíny, enzymy, minerály a mnoho dalších látek, které naše tělo potřebuje. Pokud vám nechutná žabinec v salátu, vyzkoušejte tento divoký koktejl. Na jaře je to perfektní detoxikační nápoj, v létě skvělé osvěžení.

Ingredience
pro cca 4 velké sklenice
  • 1 l vody
  • 2 hrstě ptačince žabince
  • 1/2 hrsti jitrocele
  • 1/2 hrsti řebříčku
  • 2 lžíce ovocného koncentrátu
  • šťáva z půlky citrónu

 

Jak připravit green smoothie z plevele

  1. Vybereme jen pěkné, mladé, zelené části rostlin. Propereme ve studené vodě.
  2. Dáme vše do mixéru spolu s vodou, citronovou šťávou a ovocným koncentrátem.
  3. Mixujeme na nejvyšší otáčky, dokud se ingredience nespojí.
  4. Ochutnáme a je-li třeba, přisladíme.
  5. Nalijeme do sklenic, ozdobíme jedlými květy a podáváme.

Obměna

  • Divoké byliny můžeme podle sezóny obměnit. Ráda přidávám kopřivu a bršlici.
  • Osladit můžeme sladem nebo obilným sirupem.
  • Místo vody můžeme rozmixovat v jablečném moštu – pak nebudeme dávat ovocný koncentrát a doslazovat.

Praktické

  • Divoké byliny obsahují hodně vlákniny, takže součástí nápoje bude i hutná část. Pokud ji nechceme pít, můžeme nápoj přecedit.
  • Citronová šťáva nám prodlouží životnost nápoje i jeho hezkou zelenou barvu – nejlepší je sice pít čerstvý, ale můžeme si ho vzít s sebou a díky citrónu bude stále krásně zelený.
  • Před podáváním doporučujeme promíchat, hustější část má tendenci klesat dolů viz foto.

Děti

  • Dáváme výjimečně a jen občas dětem cca od 1,5 roku.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Už rok každý den nová skvělá jídla (Marta)

Marta: Nuda??? Ani omylem! Vařím podle Jíme Jinak rok......

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Díky Jíme Jinak lépe zvládáme vést firmu (Lenka)

Lenka: Dobrý večer, milá Evičko! Skláním se a tleskám!!!...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZelené výhonky pískavice
Další článekPopenec v kuchyni a v domácí lékárničce