Napište, co chcete vědět o zdravém jídelníčku

Máme radost, že se vám líbí naše videa. Děkujeme za pochvaly. Dnes vám posíláme pozitivní video pozdrav! A také chystáme nové video, kde rádi odpovíme na vaše otázky kolem jídelníčku.

A na jaké téma to bude? Tak to tentokrát bude úplně na vás. Ano, dneska jste režiséři! Otázka tady zní:

Co chcete vědět o zdravém jídelníčku?

  • napište to do komentáře pod video
  • nejčastější dotazy natočíme
  • potkáme se na (obilné) kafíčko online – dáme ještě vědět kdy

Těšíme se na vás!

💡 A nezapomeňte najet u videa na naše logo a přihlásit se k odebírání našich videí.

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Roky jsem bojovala se zácpou a únavou – konečně jsou pryč!

Marcela: Ahoj, chtěla jsem vám poděkovat za super kurz...

Děkuji za to, že jste normální ženské, a předkládáte to nejlepší, k čemu jste se dopracovaly

Renča: Prochechtala kus včerejšího dne při pročítání webu JJ...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Díky vám mohu něco udělat pro zdraví sebe i svých blízkých

Zdeňka H.: Velice ráda vařím z Vašich receptů, naposledy to...

Zvládl jsem si dva měsíce vařit sám, i když dřív jsem vařit neuměl (Jaroslav)

Jaroslav: Dobrý den, chtěl bych zhodnotit jarní očistu, která...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Všímám si na sobě spousty pozitivních změn (Eva)

Eva: Váha a míry stabilní, ale kdybych ty předchozí...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Po 10 dnech jsem zhubla 2,5 kg, nechybí mi káva ani sladké (Zdenka)

Zdenka: Milá Evo, po 10 dnech do plavek jsem...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Nepřibírám a alergii mám pod kontrolou i bez medikace (Eva)

Eva: Takže po jarní očistě a hubnutí do plavek...

Neuvěřitelných 118 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, Evo, asi se ptám už pozdě, ale zajímal by mě váš názor na Whole30 program, který má zjistit reakce těla na různé potraviny – během 30 dní se z jídelníčků zcela vyloučí mléčné výrobky, obiloviny (všechny lepek i bez), cukr a sladidla, luštěniny, a ještě něco, co jsem zapomněla. Po 3é dnech se to postupně zvolna a kontrolovaně přidává, aby byly poznat reakce organismu. Chtěla jsem to vyzkoušt toto léto, a teď koukám na váš program Do plavek. Tak by mě to zajímalo, co dřív, jak a proč :)

    • Nepropásl,Martine, začali jsme inspirováni vašimi dotazy natáčet videa na témata, která jste se ptali. V Klubu už jsou zrmzliny a budou následovat další. Je toho tolik, co jste se ptali,že na nějaký hodinový webinář by to nestačilo a většina těch dotazů není na jednovětou odpověď, tak jsem to vzali z gruntu a začali točit videa na ta témata.

    • Jasně, houby všeho druhu nás léčí a čistí, velmi jemně a velmi šikovně, šup s ním na talíř 👍

  2. Evi, právě jsem se přihlásila na JJ, procházím zde všechny recepty, potřebovala bych poradit, jakým směrem se mám dát abych pomohla pomicí změny sttravy manželovi v boji s onkologickým onemocněním slinivky s metastázemi do jater.

    • Katko, vítejte mezi námi, mám radost, že jste se přidala a že do toho jdete. Jak se k tomu staví manžel? Je to jen vaše iniciativa nebo je také aktivní? Jde o to, že za druhé nemůžeme rozhodnout, zda se uzdraví nebo neuzdraví. Bohužel se často setkávám s velkou snahou partnera/dětí/rodičů, ale dotyčný/á o to nestojí, a pak je velmi vyčerpávající pro ty snažící se. Proto je důležité, abyste to nebrala jen jako „dietu pro nemocného manžela“, ale cestu, jak se jako rodina dát celkově do pořádku. I vy budete potřebovat být silná, vážné nemoci v rodině vyčerpávají naši psychiku a tím i naše tělo. Takže určitě můžete jíst spolu to samé, to jsem vám chtěla říct jako základ. To vás také spojí, když budete jíst stejné harmonizující jídlo. Můžete využít jakýkoli jídelníček v klubu https://www.jimejinak.cz/kategorie/jak-zacit-jj/jidelnicky/jidelnicky-ke-stazeni/ Problematické potraviny jako maso, mléko, bílá mouka a cukr nejsou v žádné z nich. Pokud by se na to manžel cítil, tak by se mohl postit – lidově se říká nechat rakovinu vyhladovět. Ale to by bylo dobré, aby ho vyšetřil celostní lékař, ideálně MUDr. Strnadelová, aby bylo jasné, zda třeba rýžový půst zvládne psyhicky a fyzicky, zda nemá příliš vyčerpané ledviny apod. Mám však dobrou zkušenost s tím, že i když se nenasadí přísný půst, ale začne se jíst podle našich jídelníčků, tak se zvrátí průběh a tělo se chytne příležitosti se uzdravit. Důležité je, aby tam byla i ta myšlenka na život, jak jsem naznačovala v předchozím komentáři u Vládi Kafky – dotyčný by si měl jídlo přípravovat s láskou k sobě, k životu. Když bude manžel pasivně přijímat jako vynucenou dietu něco,co mu uvaříte ze zdravotních důvodů, bude šance na uzdravení mnohem menší. Prostě by to chtělo, abyste si na to „sedli“ a dohodli se, že tohle je skvělá příležitost začít jinak. Domluvit se, že chcete spolu ještě být a pustíte se společně do toho, abyste si tu ještě pěkných pár let pobyli v lásce a ve zdraví. K jídlu a pozitivnímu myšlení pak přijde i pochopení a přijetí situace, vděčnost, odpuštění…je to proces. Snadno se to píše, hůř se to dělá, každý na to jdeme jinak a po svém. Moc vám oběma držím palce, aby toto zdánlivě strašlivé onemocnění znamenalo pro vás oba přechod do lepších a krásnějších časů ❤

        • S láskou, Katko, nejste první a jistě ani poslední pár, který toto řeší a se kterým jsme se potkali na Jíme Jinak. Proto jsem plná optimismu, protože vidím uzdravení velmi často. Tak jestli můžu, ještě bych poradila jeden mentální trik – začněte doma mluvit v přítomném čase a ve smyslu uzdravení: „Teď už jsi v pořádku,už jsi zdravý,“ a o nemoci v minulém časem „Jak jsi byl nemocný.“ a hlavně to MUSÍME nahraďte CHCEME. Duše se brání, když něco musí, když ji do něčeho nutíme, i to naše ego někdy řekne: „A just ne, nemusím nic a zrovna ti do předvedu.“ 😉

  3. Prišla som k JJ kvôli veľmi závažným zdravotným problémom môjho manžela, veľmi sa snažím variť zdravo, ale žiaľ, veľa odpovedí na moje otázky a nevedomosť som nenašla, potrebujem vedieť, čo môžeme robiť pri črevných divertikulach, nie je to zápal čreva a ani crohnova choroba, sú to vydute v čreve, kde sa ukladá zvysková strava, t.j. Všetky semiačka, orechy, šupky, dokonca mrkva, lusteniny. Takže vlastne sme na tom stále zle, lebo neviem, čo a ako môžem vlastne variť

      • Ja ďakujem, samozrejme nevzdávam to a rozhodne sa snažíme variť podľa JJ a verím, že vytúžený výsledok príde. Sama na sebe vidím, že sa mi podstatne zlepšilo trávenie, som vďačná, že som sa k Vám dostala

        • To je paráda, Jani, trávením to začíná. Jak se zlepší střevo, dostane se všechno postupně do pořádku – zlepší se výživa, zlepší se kvalita krve a už to frčí až po psychiku a energii 👍 Jsme rádi, že jste s námi, dejte vědět, jak se to vyvíjí dál.

  4. Prišla som k JJ kvôli veľmi závažným zdravotným problémom môjho manžela, veľmi sa snažím variť zdravo, ale žiaľ, veľa odpovedí na moje otázky a nevedomosť som nenašla, potrebujem vedieť, čo môžeme robiť pri črevných divertikulach, nie je to zápal čreva a ani crohnova choroba, sú to vydute v čreve, kde sa ukladá zvysková strava, t.j. Všetky semiačka, orechy, šupky, dokonca mrkva, luateniny

  5. Jeslti je ještě možné vznášet dotazy, tak mne by velice zajímalo, jak se jídlo promítá do manželského života. Dozvěděla jsem se totiž, že tofu zrovna nepodpofuje „žhavé noci“, a tak by mě zajímalo, co je naopak podporuje.

  6. Dobrý den,
    měla bych několik otázek :) Jsem úplný začátečník ve vaření i u Vás na stránkách.

    1. Už asi měsíc se snažím vařit podle Vašich receptů, není to 100% v tom, že zatím nepřidávám kvašenou zeleninu (kupovanou nechci kvůli složení, domácí jsem od nikoho nesehnala a k výrobě Pickles se chystám, zatím jsem neměla odvahu), zatím nepřidávám řasy a divokou zeleninu (beru to postupně), úplně nedodržuji recepty dle ročního období, beru to tak, že se zatím učím, ale jinak se snažím dodržovat 90% toho, co je v receptech. Jídlo je výborné, nikdy jsem nejedla takové porce :D , jenže zde všichni píši, že shazují a já naopak mám pocit, že přibírám, ne moc, ale rozhodně mám menší pupík a ten jsem předtím neměla :D Hubnout úplně nepotřebuji, stačily by jen tak 2kg, ale přibírat také nechci. Tak se chci zeptat, čím by to mohlo být (velkými porcemi? teď v tomto období zrovna moc nesportuju, tak menší dávkou pohybu? nebo tím, že nepřidávám třeba kvašenou zeleninu)? Může mít kvašená zelenina na toto vliv?
    2. Maminka by se také chtěla stravovat podle Vás, ale z cibule (i z česneku) ji odjakživa pálí žáha a zde je ve většině receptů základ cibule na oleji. Má strach že ji bude z cibule špatně a říkala, že když bude zkoušet recept, cibuli radši vynechá. Já ji řekla ať zkusí jíst týden dle receptu a uvidí, zda ji ta žáha opravdu bude pálet či zda strava dle Vás to v těle upraví. Ale nechce ze strachu. Máte nějakou radu či doporučení, co dělat v případě, když ze surovin jako cibule pálí žáha a člověku je fakt špatně? Jak vařit? Co dělat jinak?
    3. Dále by mě zajímalo (jsem úplný začátečník),
    – proč jídlo podruhé neohřívat?
    – proč po dovaření vývaru je zelenina k vyhození bez živin, přesto vývar živiny obsahuje a při Miso polévce, kdy se zelenina uvaří jen do změknutí se normálně jí (v čem je rozdíl že u vývaru výživné látky ztrácí a u vaření v rámci Miso polevky třeba, je zelenina výživná)? Možná jsem to celé špatně pochopila, za to se omlouvám, ale moc tomu nerozumím, věřím Vám, dodržuji to, jen se to snažím pochopit. Tuším, že asi v tom hraje roli i délka vaření, ale přesto, kdyby mi to někdo lépe vysvětlil, byla bych ráda.
    4. Kolik Misa lze sníst denně – když bych si někdy uvařila Miso polévku ráno i na oběd (každá dle jiného receptu), lze to?
    5. Dřív jsem tolik nejedla, takže i když jím více, na oběd zvládnu sníst buď jen polévku nebo jen hlavní jídlo (je to také v pořádku, nebo je důležité během oběda mít oba chody – polévku i hlavní jídlo)? Možná tento dotaz vyzní hloupě, ale ranní polévka je na nastartování, tak si říkám zda u oběda to třeba také nehraje roli.

    Vím že dotazů bude hodně a času tolik není, ale pokud bude možné zodpovědět alespoň jeden z mých dotazů, budu vděčná. Trvalo mi sebrat odvahu než jsem začala vařit, pomohlo mi jedno video, které mi dorazilo na mejl od JJ v pravou chvíli, protože jsem měla depky, že to nezvládnu. K dotazům jsem se odhodlávala už také dlouho, snažím se pátrat hlavně v článcích, ale toto jsem nikde moc nedohledala (možná jsem přehlédla).

    Předem Vám děkuji a díky moc za to, co děláte, jste úžasní!

    • Kačikas, díky za vaše slvoa. Ty dotazy vůbec nejsou hloupé a většina už je vyřešena, protože podobné vrtalo v hlavě už vaším předchůdcům v minulých letech. Píšu si to na seznam, ale je už skoro nekonečný, tak vážně nevím, co stihneme probrat.
      Nasměruji vás alespoň na ty články, a´t můžete sama nastudovat základy:
      1. Tady hraje roli spousta vlivů, podle kterého jídelníčku jedete?
      2. To je velmmi běžné, ti, kdo to takto mají, na začátku cibuli buď vynechají, vaří místo ní na pórku nebo vaří vše jen na vodě. Mnozí zjistili, že vařená cibule jim nedělá vůbec problém.
      3. vše kolem vývaru řešíme v tomto videu https://www.jimejinak.cz/zeleninovy-vyvar-2/ a zde https://www.jimejinak.cz/zeleninovy-vyvar-nutnost-nebo-prace-navic/, ohřívání pod štíkem https://www.jimejinak.cz/stitky/ohrivani/ a https://www.jimejinak.cz/proc-je-nutne-mit-jidlo-cerstve/
      4. Miso pasta nemá omezení. já ji taky často mám ráno i v poledne. Není to základ jídelníčku, je to doplněk, ale není důvod se obávat, pokud nemáte problém se sojou.
      5. Polévka k obědu není povinná, ale je to chytré řešení pro zavodnění organismu a další benefity viz video o nutnosti vývaru. Taky je to vhodné při redukční dietě, protože sníme méně druhého jídla ;-)

      • Mockrát Vám děkuji.
        K bodu 1. – přiznám se, že jsem s vařením na tom byla podobně jako Vy před tímto stravováním, neuměla jsem moc vařit a upřímně když jsem četla že se vše musí dělat čerstvé, teď ty všechny suroviny, bylinky, dosavadní stravování že je špatné apod. chtěla jsem to vzdát už na začátku, cítila jsem, že na to prostě nemám – bohužel v tomto ten perfekcionizmus ve mě je „nebudu začínat s něčím, když stejně pak zase zjistím, že to dělám špatně“. Pomohlo mi Vaše video se slovy „prostě začněte“. Takže jsem si našla jednodušší recepty, které zvládnu a postupně přidávám další a rozšiřuji si obzory, protože těch informaci je opravdu mnoho. Takže podle žádného jídelníčku zatím nefunguju. Stravuji se tedy dle Vašich receptů (mimo řas, divokých bylin a kvašené zeleniny – na to se v brzké době chystám, mám respekt), seřazené je zatím nemám (na období, obědy či večeře), je to i o surovinách, které zrovna seženu apod. Na snídani jsem si Miso polévku moc oblíbila. Také je pravda, že někdy nestíhám jíst v čas, který bych chtěla, tak jím někdy i později večer, což jsem dřív také nedělala, takže – asi pozorovat a zkoušet čím to je. Moje priorita je hlavně vyléčení zdravotních neduh, takže o samotné hubnutí mi úplně nejde, jen mě zajímalo, čím by to mohlo být. I se zažíváním jsem měla vždy problémy. Fungovalo mi, když jsem jedno období byla na RAW stravě. Je mi jasné, že jsem teprve na začátku a dokonalé to z mé strany není, že to bude chtít postupně zdokonalovat.
        2. To mě nenapadlo, děkuji, doporučím. Já měla trošku obavy z UMEoctu, sojové omáčky a kvašené zeleniny, protože po kyselých jídlech se mi udělaly vždy fleky na kůži, ale řekla jsem si, že to prostě zkusím, že alespoň uvidím, jak mé tělo na to reaguje a musím zaklepat, zatím nic – UMEocet i sojová omáčka prošla.
        4. Soja mi zatím problém nedělá, vím, že je Miso jako doplněk, jen člověk se může předávkovat i zdravými surovinami a doplňky, tak jsem se chtěla radši zeptat, abych to s denním množstvím náhodou nepřehnala. Dávkování v samotných jídlech se držím dle receptu. Je možné Miso přidávat do jakýchkoli polévek? Tam kde není uvedeno, tak nevím, zda je to z důvodu, že by změnilo chuť nebo že se nemá třeba kombinovat s jinými surovinami?

        Moc Vám děkuji za Váš čas i odpovědi. Zase jsem alespoň o krůček dál :)
        Katka

        • Katko, perfekcionismus je zabiják 😃 Setkávám se s tím dnes a denně a váhám, kde se to v ženách bere – ten přístup „buď dokonale nebo vůbec“. Přeci to není o tom, že buď budu jíst jako bůh – vše čisté, správně uvařené, čerstvé, složení talíře jako ze žurnálu…. nebo zůstanu u klasiky a vzdám veškeré snahy jíst trochu lépe než doposud. Každé jídlo se počítá, každá zelenina pomůže. Myslíte, že jsem hned nakládala zeleninu, sbírala jedlý plevel a pekla z kvásku??? V prvních letech jsem byla ráda, že dokážu tak nějak uvařit čočku, rýži a přidat nějakou zeleninu 😂 Na zdokonalování máme celý život!
          Vy ale na rozdíl ode mě máte tu výhodu, že nemusíte nic vymýšlet, zkoušet a experimentovat. Jídelníčky jsou sestavené https://www.jimejinak.cz/kategorie/jak-zacit-jj/jidelnicky/ – chutná, zdravá jídla, ověřená, nutrničně vyvážená. Zpracvovala jsem i ukázkové jídelníčky a předvedla, kde dělají lidé chyby, takže jste uchráněná velkých přešplapů. Jídla máte natočená jako video-recepty. Máte poradnu, kam můžete psát, když něco nejde, já odpovídám každý den. Teorie a dílčí zdravotní problémy jsou vyřešeny formou rozovorů s odboníky. Nejste na to sama a nemusíte marnit čas experimentováním v tom hrubém slova smyslu. Na webu máte celou sekci Jak začít, v ní je škola zdravého vaření https://www.jimejinak.cz/kategorie/jak-zacit-jj/jak-na-to/jak-zdrave-varit/, máte dokonce zdarma video kurzu Jak začít pro takové začátečníky jako jsem byla já https://www.jimejinak.cz/jak-zacit/
          Suroviny nemusíte nikde shánět, domluvila jsem pro vás slevy v eshopech – máme 25% slevu na základní suroviny u Paní Dýně, 12% na celý její sortiment, 10% v Country Lifu atd. Stačí si zboží objednat a nechat dovézt. https://www.jimejinak.cz/kategorie/vyhody-pro-cleny/aktualni-vyhody/
          Když máte všechno zpracováno, naservírovano a můžete to jen následovat, máte velký náskok oproti nám všem, co jsme hledáním trávili mládí. Můžete pak už jen experimentovat v tom něžném slova smyslu – upravovat si jídelníček podle svých chutí, ladit si množství a čas tak, aby vám to vyhovovalo.
          Vše o miso pastě je sepsáno zde https://www.jimejinak.cz/co-vsechno-potrebujete-znat-o-misu/ a https://www.jimejinak.cz/co-vsechno-potrebujete-znat-o-misu-2/
          Pokud řešíte zdraví, mrkněte se na váš konkrétní zdravotní problém a následujte rady, ještě jsem nenarazila na nemoc, kde by strava nepomohla 😉

          • Mockrát Vám děkuji za Váš čas, informace, povzbuzení i za Vaše stránky Evi. Taky hledám celý život a upřimně, díky tomu, že jste to tady dala vše přehledně dohromady a srozumitelně, mi moc pomohlo, protože jinak bych s tím vařením asi nikdy nezačala. Uvidíme, jak se to u mě bude vyvíjet a třeba jednou sem dám i svůj příběh ;) Ať se Vám daří :) Se srdečnými pozdravy Katka

            • Katko, to jsem ráda, že vám web pomáhá. Nejradši bych to chodila přednášek na základky, aby se ty děti vyhnuly tomu, co některé z nás potkalo v dospělosti, aby začaly dřív a dřív si mohly plně užívat život. Musím se krotit, ne každý je připraven, takže ta forma, že to dám na web a kdo je připraven, ten si to najde, ta je bezpečná pro všechny 😃
              Moc se těším na případný příběh 😍

              • S tím s Vámi souhlasím, na školách by se mělo učit více praktičtějších věcí do života, ale to by neprospělo systému :) I v tom Vašem „musím se krotit“ Vám rozumím, když si člověk něčím projde a není to příjemné, má tendenci upozorňovat či pomáhat ostatním, aby tomu předešli, ale za ty roky jsem sama zjistila, že ta celá zkušenost, ta cesta je sama o sobě zásadní a průlomová, bez toho to zřejmě nelze. Ale jak píšete, také věřím, že každý si najte to své v pravou chvíli – i když je cesta někdy fakt dlouhá. Evi mám na Vás poslední otázečku a už Vám dám pokoj :D Kde jste prosím Vás sehnala ty velké skladovací dozy na obiloviny s nerezovým víčkem, (které byly za Vámi v regálku v Prostřeno)? Vím, že tady odkazujete na různé stránky na dózy, projela jsem je, ale nikde jsem podobné nenašla. Mají úžasný tvar.

                • Je to přesně tak – některé zkušenosti se nedají předat, některým věcem se nedá vyhnout a některé schody se nedají přeskočit a dostat se hned o patro výš 😃
                  Dózy jsem koupila kdysi dávno v XXLutz ,ale už je roky nemají, sama bych si byla dokoupila další.

        • Já jsem měla stejné obavy, protože 40 let jsem vařila klasiku.Ale zjistila jsem,že základ je luštěniny i obilí namacet a uvařit nejlépe v papinaku aby vše bylo měkké a dobře se travilo. Pak tomu smazena cibulka a zelenina.Je to mnohem jednodušší, než vařit maso.Ochutnat a přidat cokoli Je tady velká výhoda, že možností máme i proti jiným jídelním směrum velmi mnoho.Zpočátku jsem si sypala třeba mleté dynove semínko a lahudkove droždí. To dodá chuť sýrů. Umeocet je vybornej a chutná nám brslice.Nebojte se,pomaličku to všechno přijde samo. Držím palce👍👍

  7. Pěkný den,
    já vítám ( a připojuji se tak k mnoha dalším:) ) jakékoliv informace na téma strava vs roční období, případně i typ člověka. Lapám informace o tom, jaká potravina je léčivá pro to a ono včetně babských rad jak se zbavit zdravotních problémů.
    Velmi mne zajímají informace o potravinách, které nejsou běžné, jelikož pokud nevím, jak je přesně zpracovat, nepoužívám je…i když o tom vlastně asi celé JJ je ( jsem začátečník )

  8. Dobrý den, ještě jednou velká chvála za vaše recepty. Celou rodinu jsem bohužel ještě o jejich kvalitě nepřesvědčila, ale sem tam ochutnávají :). Hlavou se mi honí dost otázek, tak třeba některé budou z těch, co budete chtít zobecnit a zodpovědět i pro ostatní. První věc tedy souvisí s množstvím. Fakt se všechna tepelně upravená zelenina stává tak rychle kyselotvornou? U některých receptů tahle poznámka je, u některých ne, ale spíš to chápu jako obecný fakt. A fakt tedy např. vaříte jen jednu porci polévky a nenecháváte si od večera na druhý den ráno atp.? Jak je to s možností si polévky zamrazit? Nebo naopak, když pár dnů vařím podle Jíme jinak pro celou rodinu, potřebuju toho vývaru přece jen víc. Jak to udělat s vývarem, když ho nechci před každým jídlem z časových důvodů vařit čerstvý (v ledničce to nemám moc kam dát, když jsme čtyřčlenná rodina). Přiznám se, že dost často místo vývaru použiju vodu s trochou bio vývaru z kostky (jen trochu, bývá hodně slaný, tak jen doufám, že to svým složením není podobné jako mnou odsuzovaná prasárnička typu masox). Stejně tak teď s přibývajícími teplotami trpí veškerá zelenina, které se mi nevešla do lednice, protože na balkoně ji šlo skladovat jen v zimě. Jsme v menším panelákovém bytě. Máte nějaké tipy na skladování zeleniny, zamražování vývaru? A poslední dotaz – jak moc ovlivní chuť toho vývaru následnou chuť jídla? Pokud vyvařím mrkev, petržel, celer, tak si to představit umím. Ale když to bude jen pórek, brokolice nebo dokonce jen nějaké slupky (prostě bez těch „základních“), to přece hodí tomu vývaru jinou chuť, ne? Vím, že je dobré to vyzkoušet, jen se chci vyvarovat tomu, že to za stálého míchání vyliju do záchodu ;). Je lepší tam vždycky přihodit nějakou jistotu typu mrkev? Díky.

  9. Chtěla bych se zeptat, jak je to s chilli jako kořením (sušené mleté papričky), pokud jde o lektiny. V článku o paprikách a rajčatech se doporučuje konzumace bez slupky a semínek, jak je ale zpracované toto koření? Zjistíme to nějak?

  10. dobry den mozete mi poradit kde kupit ten základny balík potravin za 2 000 kc so hlavou ci bez? a nikde Som cital aj dny obchod ( TOMFOOD) or nieco podobne na kvalitne dochucovadla a tiez to neviem na Vasej stranke uz najit…dakujem za navigaci

    Peter

  11. Evi otázek se mi rojí mnoho, ale asi to není úplně téma pro všechny. říkala jsem si, jestli tu není někdo se stejnou diagnózou, že bychom si vyměnili zkušenosti, je to přece jen dost specifické. Navíc jak beru prášky tak mám 14 dní dobrých, kdy mi chutná a 14 dní, kdy jsem ráda, že do sebe vůbec něco dostanu. Každopádně jsem překvapila sama sebe, protože už jedu 6. týden a nijak zvlášť jsem nehřešila, a to jsem od začátku vyloučila cukr, vejce, mléko, mouku skoro – 2x v týdnu svůj kváskový chleba, alkohol a kafe už nepiju dlouho. K tomu kafi se chci zeptat – neměla bych smažené, pražené … obilná káva je taky pražená, je pro mě nějaká varianta ? Další věc – mám ráda ovoce, na zahradě toho bude celé léto plno, ráno se projdu a jsem po snídani, kdy a jak je nejvhodnější ho jíst? Mám občas problém s bílkovinami, nejsem schopná toho sníst tolik, abych potřebu pokryla, pak jsem unavená. Zachraňuju to Forticarem nebo proteinem, to zabírá. Občas si dám i kousek masa, tak 1x týdně, to už asi tak nechám. Jinak kurz mě úžasně namotivoval, i když dál než k vaření jsem se nedostala, zhubla jsem sotva 2 kg, ale je mi dobře, hlavně psychicky, jsem klidná a vyrovnaná, prostě ta strava dělá hrozně moc, díky. Už zmenšuju na zahradě záhony s kytkama a snažím se zasadit a zasít spíš něco k jídlu. Tak krásné dny a ať se daří, Vlasta

  12. Dobry den. Drzela jsem vasi “stravu” minuly rok a zdaleka jsem nezhubla tak rychle a vyrazne, jak uvadite. Za 3 mesice a pevneho dodrzovani jidelnicku pouze 4kg. Co je spatne?????

    • Olo, v jakém jste byla programu? Nevím, co přesně jste jedla a jak, to byste mi musela poslat jídelníček. Ideální je držet se jídelníčků, které jsou sestavené vždy na míru ročnímu období a situaci tak, jak to máme v našich kurzech, kdy jsou jídelníčky nutričně vyvážené a přitom mají léčivý účinek, tz. že hubeňouři se spravují a tlouštíci hubnou. Při dobrém jídelníčku se naše tělo dostane na svoji ideální váhu a člověk už nemusí řešit hubnutí nebo nabírání. Je celá řada důvodů, proč někomu nejde hubnutí tak rychle, většinou lidé špatně kombinují jídla, neznají základní principy, jedí ve špatnou dobu apod. Otázka také je, kolik byste shodila/přibrala, kdybyste jedla běžně. V kurzech máme online poradnu, kde řeším individuální dotazy a kde chyby, které blokují hubnutí většinou velmi rychle společně odhalíme a spravíme to, proto lidé dosahují s naším vedením tak krásných výsledků.

  13. Ahoj všichni, mám na vás dotaz.Nejsem na stránkách moc dlouho, ale recepty jsme si oblíbili skoro všichni v rodině. Vždycky večer si hledám recepty na druhý den a ráda bych to hledání trošku uspíšila. Poradíte mi, jak na to?💝☺

    • Petro, jsi v Klubu a Jarní očistě, tak nemusíš nic hledat – otevři si jídelníček a jeď podle receptů. Začátečníkům to moc pomáhá, navíc jídelníčky v Jarní očistě i v Klubu máš i s nákupním seznamem, tak nemusíš na začátku nic vymýšlet a ztrácet čas. I tak je to na začátku náročné, než se člověk seznámí s novými surovinami a nějak si to zorganizuje. Na tvém místě bych teď jela podle jídelníčku v Jarní očistě, protože ta se v květnu zavírá, jídelníček je na tam na toto období a máš tam verzi i pro úplné začátečníky. Po konci kurzu bych skočila na jídelníčky v Klub a jela dál, dokud se nedostaví pocit, že už víš sama co vařit 😉 Jídelníčky v Klubu https://www.jimejinak.cz/kategorie/jak-zacit-jj/jidelnicky/jidelnicky-ke-stazeni/

  14. Ahoj Evi, moc prosím. Jak udělat správně rostlinnou smetanu. Vždy mi vyjde zase jenom spíš mléko. A druhá otázka se týká kvásku. I když má bublinky, chléb nakonec nevykyne. Teď jsem začala dělat LM -je to 10 den ,je v lednici a zase vůbec nekyne. Určitě dělám někde chybu,ale nevím kde.
    Jinak Evi,moc děkuji za luxuxsní recepty a vůbec práci vlastně celého týmu. Děkuji.
    Marie

    • Díky Maruško, jsem ráda, že se recepty líbí a stránky taky. LM kvásek se dělá dlouho, to je ještě málo 10 dní. Smetanu je potřeba dělat z kvalitních, nejlépe bio surovin. Pokud máš v kuchyni chladno, tak chleba nebude dobře kynout, chce to do trouby se světýlkem.

  15. Dobrý den:) ráda bych se zeptala kdy je vhodné snídat, obědvat, večeřet – v jakém časovém rozmezí a stejně tak jak je to s pitím?
    A co doporučujete jako první po ránu? Polévku, nebo napřed teplou vodu s citronem nebo bez,…?
    A ještě jeden dotaz – je nutné mít kompletní talíř i k obědu i k večeři? Nebo stačí pravidelně jen k obědu?
    Moc děkuji:)

    • Jani, díky za dotaz. Toto všechno je do detailu zpracováno v kurzech a klubu a je toho tolik, že by nám na to jedno vysílání nestačilo. Je to celá koncepte programu Jíme Jinak, není to povídání na 5 minut.

      • Takže když bych vstoupila do jakéhokoli programu (např teď Hubneme do plavek), tak zjistím všechny nutné základy JJ – nejlepší časy jednotlivých jídel, doporučení ohledně pití a další?
        Děkuji

  16. Dobrý den Evi , namixovala jsem si dle návodu na stránkách JJ https://www.jimejinak.cz/domaci-univerzalni-bezlepkovy-mix-na-slane-i-sladke-peceni/ . Kde najdu recepty z tohoto mixu?
    Děkuji za odpověď
    A.

  17. Evi, ve článku o tvé babičce padla zmínka o způsobu servírování jídla u vás – že nedáváš každému jídlo na talíř, ale máte vše na stole a každý si bere dle svého. A v úvodním videu říkáš, abychom psali i co nás zajímá a já bych si přála (jestli je to možné) vidět váš prostřený stůl :-), – pro inspiraci.

  18. Moc děkuji za odpověď, jsem alergická na mléko, žito a mnoho dalšího, takže zkusím vysadit ještě fermentované výrobky a snad se to zlepší. Děkuji.

  19. Ahoj Evo, jsem v klubu již několik let a poslední půl rok mám problém z nadýmání po kyselém zelí a hlavně po pickles. Říkala jsem si, že se to samo upraví, jelikož jím podle Jíme jinak, ale zdá se mi to čím dál horší, tak nevím čím to může být. Když si pickles nedám, nemám žádné problémy, ale když si jej přidám na talíř, je zle. Děkuji za radu.

    • Mirko, to vypadá na potíže s histaminem. Mrkni se na tento článek, jestli nenajdeš více společných znaků. Pak by to chtělo upravit jídelníček, aby se to srovnalo a to by tedy znamenalo chvíli kvašené vynechat. https://www.jimejinak.cz/histaminova-intolerance/ Samozřejmě taky je potřeba kousat a jíst v klidu, protože i to může stačit, abys měla nadýnámí ze špatně rozkousaného pickles.

  20. Milá Evičko, jsem z Vašich receptů nadšená. Prakticky všechno, co jsem zatím vyzkoušela, mi chutnalo. Za to tedy velký dík. Osobně moc nemusím luštěniny, byť i o to se tu pokouším. Zajímalo by mě tedy, jak si nejlépe ohlídat, aby člověk získal ze stravy např. vyhovující množství bílkovin. A pak taky, jak je to s dochocovadly. Většina jídel, co jsem dělala, byla na závěr dochucena umeoctem, který je mimochodem naprosto super a až Vám děkuji za jeho objevení. Je to věc, kterou lze používat při vaření často? Věřím, že leccos jste probírali v klubu, kde zatím nejsem. Děkuji za odpověď. A moc držím palce!

    • Lucko, díky za dotaz, píšu si na seznam. Jsem ráda, že chutná a že umeocet přišel vhod, pro mě to byla v kuchyni přímo revoluce ho mít! Ano, v Klbuu je podle mě všechno, za ty roky 😃😃

  21. Dobrý den, velmi by mě zajímal konkrétní jídelníček při refluxu. Mám s tím poslední dobou velký problém a ani teď, co se snažím vařit v jarní očistě, se to moc nezlepšilo. Hledala jsem tady na stránkách, ale našla jsem jen známá všeobecná doporučení co nejíst.

  22. Jde nejak ovlivnit reflux EER? Tedy ten ktery se projevuje v oblasti krku/nosohltanu. Pry se ho hure zbavuje nez ten klasicky, ktery je primarne provazen palenim zahy? Nemate nahodou zkusenosti jestli na EER pomohou blokatory proton.pumpy? Dekuji moc.

    • Jani jasně, že jde ovlivnit reflux. Jídlem rozhodně, psychikou též. A tento obzlváště dobře. Blokátroy protonové pumpy…jak to říct slušně? To není řešení a vede to k mnohem horším zdravotním problémům než je reflux. Píšu si na seznam.

      • Evi, dekuji za odpoved. Velmi jste me prekvapila, ze EER reflux jde lecit obzvlaste dobre. To je poprve, co to slysim/ctu! S leky chapu, bohuzel je to to jedine, co Vam lekar da /po nekolika specifickych vysetrenich vcetne gastroskopie, manomentrie, PH metrie../. Zajimalo by mne, jestli s tim mate KONKRETNI zkusenosti? dekuji moc a preji krasny den.

        • Jani, na diagnózy lékařů mám už po těch letech svůj názor. Lidé chtějí „nálepku“, tak ji dostanou, pak ji přijmou a pak s ní žijí. Je jedno, jestli je to reflux, rakovina nebo cukrovka či roztroušená skleróza. Sama jsem se uzdravila po více než 30 letech marné léčby, léků a operací z prý neléčitelných genetických potíží. Neměla jsem mít děti, neměla jsem se dožít extra věku, neměla jsem vůbec otěhotnět, donosit, porodit….měla jsem mít léky na ředění krve až do smrti, protože mám mutaci krve atd. Takže reflux, který se mi zdá být v posledních letech až moderní, je něco, s čím se na nás lidé obracejí velmi pravidelně a velmi pravidelně taky hlásí okamžitou úlevu. Vím, že je jich více druhů, že jsou na to různé léky, že někomu se produkují příliš kyseliny, jinému zásady atd. Překvapivě nám to léčí lidi ze všech těch skupin 😉 Naštěstí s refluxem mám jen minimální osobní zkušenost, kdy mi naběhl ještě před změnou jídelníčku během prvního těhotenství, ale pak jsem stravu změnila a bylo po problému.

  23. Ja bych rada vedela neco vice o desertech – kdy pres den je nejlepsi je jist, zda je lepsi je mit na bazi ovoce (cerstve, susene, zavarene) nebo spise obili a sladu. A treba i par tipu ted na jaro, predpokladam, ze pecene moucniky a susenky nebudou to prave :-) dekuji!

  24. Též jídelníček podle ročních období, prosím. (Tedy jaro už jsem s Vámi-JJ prožila, tak ještě ta ostatní. :-) ) Případně ještě doplňování železa při nedostatku v krvi. Díky.

  25. Ahoj Evi,
    prosím o rady v jídelníčku při onemocnění DNOU. Jinak to rozlišení jídelníčku v každém ročním období mne také moc zajímá.

    Děkuji a krásné dny K.

  26. Ahoj Evi jsem s JJ od podzimu.Moje otázka je jak konkrétně jíst při lupénce. Tady jsem ve zkušenostech našla jen zlepšilo se mi to a al. To je pro mně hezká,ale obecná informace. Chtěla bych víc podrobností a konrétností.
    Taky se mi těžko rozpoznává co mi v jídle vy hovuje a co škodí. Jak to poznat? Děkuji za odpovědi i video.

    • Píšu si na seznam, Ivet, ale je to hodně specifické, asi z toho spíš uděláme samostatné video do klubu.

  27. Evi mě by moc zajímalo, jaké bezlepkové obiloviny a jak zařazovat, abych měla kompletní talíř a pomohlo mi to s odstraněním chutí na sladké. Používám quinou, rýži, kukuřici, amarant, ale vždy s přídavkem rýže, ne samotné. Něco pro nás celiaky – jak na kompletní talíř. Děkuji.

  28. Dobrý den, zajímalo by mě, jak velký problém je poskládat z výživového hlediska plnohodnotnou stravu s celiakií a alergií na sóju. A jak to vidíte s B12? Děkuju!

  29. Dobrý den,
    podle Vašeho jídelníčku jím již 3. týden a začala mi zřejmě natékat štítná žláza (cítím tlak, nutí mi to kašlat). Je to příznak očisty nebo mám přestat jíst sój. boby, brokolici, květák, zelí atd., tedy ty, které obsahují strumigeny? Děkuji za odpověď.

        • Hani, nevím tedy, co přesně jíte a kolik soji a v jaké podobě tam máte. Obecně soja není problém ani u potíží se štítnou žlázou, jak se říká, pokud je to ve správném množství a formě. Štítná žláza je tak velký problém, že jsme na toto téma zpracovali už celou řádu článků a příběhů o vyléčení stravou, mrkněte na štítek https://www.jimejinak.cz/stitky/stitna-zlaza/ , ať víte, co máte jíst atd.

          • Děkuji za odpověď. Sóju jím ve formě rýžového misa v ranní polévce každý den a ochucené tofu jím skoro každý den, moc mi chutná. Bohužel články mi nejdou „odemknout“ (i některé recepty). Myslela jsem si, že když mám předplacené 2 měsíce, že to budu mít k dispozici. Znamená to, abych měla volný přístup, doplatit si zbývajících 10 měsíců?

            • Hani, máte přístpu ke všemu, co je v klubu, ale musíte být přihlášená pod emailem,na který máte koupené členství, vidím, že píšete z jiného, to pak nebude fungovat. Až budete mít splacený rok, budete mít výhody jako všichni roční členové Klubu, např. všechny naše kurzy jen za 490 Kč bez ohledu na to, kolik tisíc stojí. Tofu každý den je zbytečně moc. Základ jídelníčku je pestrost, mrkněte na vzorové jídelníčky v klubu a inspirujte se https://www.jimejinak.cz/kategorie/clanky/jidelnicky/

  30. Docetl jsem se, ze se za „X“ (mozna 50 let) poslednich let vyzivne latky ve vypestovanych potravinach snizily az o 80%. Na JJ pisete, ze na JJ strave nepotrebujeme kupovat doplnky stravy, proze vsech vitaminu a mineralu ziskame dostatek. Porad to plati nebo je na miste se zajimat, ceho ma telo nedostatek?

  31. Zobrazit všech 118 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.