Domů > Zdravé recepty > Přílohy

Neobyčejné dušené zelí

Uvařeno
sezóna podzim
sezóna zima

Trochu nezvyklé dušené zelí, které chutná i manželovi, i když jinak zelí moc nemusí. Doufám, že nezklame ani vás.

Ingredience
  • 300 g červeného zelí
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce shoyu
  • 3 polévkové lžíce vody
  • 2 lžíce oleje
  • černá hořčičná semínka
  • sůl
  • pepř
  • citrónová kůra z bio citrónu
  • mandle
  • petržel

Považoval jsem se za typického masožravce. Vyrostl jsem na vepřovém, skopovém, mléku kravském a ovčí...

Jak připravit netradiční dušené zelí

  1. Nakrájejte zelí.
  2. Do kastrůlku dejte olej, ocet, shoyu, hořčičná semínka a vodu.
  3. Přidejte zelí, osolte, opepřete a promíchejte.
  4. Přikryjte pokličkou, přiveďte k varu, snižte teplotu a duste 25 minut bez míchání a zvedání poklice.
  5. Na pánvi opražte nasekané mandle, přidejte trochu oleje, citrónovou kůru, promíchejte a pár sekund prohřejte.
  6. Naservírujte, navrch dejte posypku z mandlí a sekanou petrželku..

Praktické

  • Kůra musí být z chemicky neošetřených citronů.
  • Pro verzi bez sóji použijte pohankovou nebo cizrnovou tamari namísto shoyu.

Obměna

  • Místo shoyu můžete použít tamari.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření. U dětí pozor na větší kusy mandlí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

28 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

mnamka, a ani netreba pri sporaku stat ; )) a konecne som zrecyklovala bielu kapustu, ktoru inak velmi nemusim.

Milá Věrko, ty naśe paní učitelko, díky. Učíš mě používat ingredience, ke kterým bych se nikdy nedostala. Nakoupila jsem koření cca za 2 tisíce korun a rozbrečela paní prodejkyni, protože prý konečně našla někoho, kdo má rád koření jako ona. Neměla pravdu. Mám ráda Tvoje recepty a ty bez koření dělat nejdou.😊 Díky za skvělý recept, použila jsem bílé špičaté zelí a poprvé i černé hořčičné semínko. Vynikající!

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Teplý vánoční předkrm

Přestože brokolice Romanesco nepatří mezi tradiční česká vánoční jídla, určitě nikoho nezklame a na vánočním stole si najde své místo. Už jen proto, že jej...

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Skořicová dýně

Netradiční recept z dýně pro milovníky chuťových kontrastů a pro všechny kdo se nebojí trošku v kuchyni odvázat od klasických chutí.

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Papírová vietnamská omeleta

Krásně křupavá, výborná omeleta, jejíž náplň můžete libovolně přizpůsobit sezóně a vlastní fantazii.

Fialový batát s černou čočkou a arašídovým dipem

Lahodná kombinace pečených batátů a černé čočky vylepšená arašídovým dipem. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak vám chutnalo.