Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Zelná pečínka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Neobyčejný pokrm z obyčejného zelí, který nás přímo nadchl. Kondiment je opravdu vynikající, doufám, že vyzkoušíte a pochutnáte si jako my.

Ingredience
2 porce
  • 1/2 špičatého hlávkové zelí
  • extra panenský olivový olej
  • citrónová šťáva
  • pepř
  • sůl
  • mandle
  • slunečnicová semínka
  • česnek
  • jalapeňo paprička

Jídlo bylo mé trápení, hotová deprese. Od mládí pořád nemocná, do toho poruchy příjmu potravy, nadváha, pak zase nech...

Jak připravit pečené hlávkové zelí

  1. Zelí nakrájejte na čtvrtky, aniž byste odstranili vnitřní tvrdší část..
  2. Lehce osolte, potřete olejem a pečte na 200°C v troubě.
  3. Připravte si kondiment. Do mísy nalijte extra panenský olivový olej, sůl, pepř, nasekané mandle, slunečnicová semínka, jalapeňo a šťávu z půlky citrónu. Promíchejte.
  4. Během pečení opatrně zelí otáčejte.
  5. Když je zelí téměř hotové, vyndejte z trouby a zálivku nalijte na zelí, přičemž zálivku vkládejte lžící mezi listy.
  6. Dokončete pečení v troubě.

Praktické

  • Může se stát, že nějaký vnější list se připálí. Nic se neděje, před servírováním ho odstraňte.
  • Doba pečení a výsledek bude určitě záležet na velikosti zeleniny a nejen to. Já mám mladé zelí ze zahrady, čerstvé, které mi nedělá problémy s pečením v troubě. Proto pro tento recept vybírejte menší, mladé a čerstvé zelné hlávky.
  • Při pečení jsem nepodlévala vodou.

Obměna

  • Volte i jiné ořechy, ale ponechte větší kusy. Nejlépe sekat nožem, ne v sekáčku.
  • Jalapeňo můžete vynechat.

Děti

  • S menším množstvím soli a oleje a bez pepře alapeňo papričky vhodné pro děti od 2 let. Pozor na velké kusy mandlí.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mila Beata
16. 12. 2023

Mnam ♥️ nedala jsem mandle a cele jsem to rozmixovala., mnamkaaaaaa

moonby1313
8. 12. 2023

Parádní dobrota byla k večeři! Netradičně sice červené zelí ale bylo domácí 😊 Příště zkusíme i z bílého. Nahoře ještě kešu zálivka s petrželkou a umeoctem😉 Byla to bašta a k rýži, napařené brokolici a dubáčku to úplně sedlo😋

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Cuketové spirály

Jednoduchý a rychlý recept, ve kterém využijete nádhernou sezónní zeleninu, jako je paní cuketa.

Řecká Gemista (plněná zelenina)

V tomto původně řeckém receptu je možné zužitkovat letní úrodu zeleniny. Název receptu gemista znamená v překladu z řečtiny plněný. Pro chuťovou autenticit...

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tento recept na lasagne bez masa, vajec, mléka a lepku. Užijte si tuto zdravou zeleninovou verz...

Červené fazole s čekankou

Vyzkoušejte tuto výbornou směs fazolí a čekanky, kterou skvěle doplňuje pečená dýně a pohanka. Určitě si pochutnáte.

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...

Podzimní pohanka

Pohanka je skvělá pseodobilovina se zahřívacím efektem a je proto vhodná pro chladné dny. Zkuste ji v této úpravě s pečenou zeleninou, houbami a fazolemi.