- 1/2 špičatého hlávkové zelí
- extra panenský olivový olej
- citrónová šťáva
- pepř
- sůl
- mandle
- slunečnicová semínka
- česnek
- jalapeňo paprička
Jak připravit pečené hlávkové zelí
- Zelí nakrájejte na čtvrtky, aniž byste odstranili vnitřní tvrdší část..
- Lehce osolte, potřete olejem a pečte na 200°C v troubě.
- Připravte si kondiment. Do mísy nalijte extra panenský olivový olej, sůl, pepř, nasekané mandle, slunečnicová semínka, jalapeňo a šťávu z půlky citrónu. Promíchejte.
- Během pečení opatrně zelí otáčejte.
- Když je zelí téměř hotové, vyndejte z trouby a zálivku nalijte na zelí, přičemž zálivku vkládejte lžící mezi listy.
- Dokončete pečení v troubě.
Praktické
- Může se stát, že nějaký vnější list se připálí. Nic se neděje, před servírováním ho odstraňte.
- Doba pečení a výsledek bude určitě záležet na velikosti zeleniny a nejen to. Já mám mladé zelí ze zahrady, čerstvé, které mi nedělá problémy s pečením v troubě. Proto pro tento recept vybírejte menší, mladé a čerstvé zelné hlávky.
- Při pečení jsem nepodlévala vodou.
Obměna
- Volte i jiné ořechy, ale ponechte větší kusy. Nejlépe sekat nožem, ne v sekáčku.
- Jalapeňo můžete vynechat.
Děti
- S menším množstvím soli a oleje a bez pepře alapeňo papričky vhodné pro děti od 2 let. Pozor na velké kusy mandlí.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Mnam ♥️ nedala jsem mandle a cele jsem to rozmixovala., mnamkaaaaaa
Parádní dobrota byla k večeři! Netradičně sice červené zelí ale bylo domácí 😊 Příště zkusíme i z bílého. Nahoře ještě kešu zálivka s petrželkou a umeoctem😉 Byla to bašta a k rýži, napařené brokolici a dubáčku to úplně sedlo😋