Základní informace
Velmi osvěžující salát krásné červené barvy a k tomu plný vitamínů a minerálů. Navíc překvapivě chutná i těm, kteří tvrdí, že jim červená řepa nechutná :-)
Ingredience (cca 4 porce)
- 1 červená řepa
- 2 malé okurky nebo 1 hadovka
- tofunéza nebo sojanéza
- pár kapek jablečného octa – není potřeba
Postup
Neloupanou řepu uvaříme v osolené vodě do měkka asi 30 minut. Po vychladnutí slupku sloupneme a nastrouháme jí na jemném struhadle. Okurky oloupeme a také nastrouháme. Přidáme pár lžic sójanézy, nebo tofunézy a dobře promícháme. Můžeme dochutit pár kapkama jablečného octa, nebo sójové omáčky. Podáváme chlazený.
Obměna
Nebojte se zkombinovat i jiné druhy zeleniny. Stejně dobře poslouží řepa a ředkvičky nebo kedluben.
Komentáře
Mohu použít červenou řepu syrovou? Nemám ráda vařenou.
Dievčatá, dnes som našla na jednej webovej stránke “babičkina záhrada” takýto recept na domácu majonézu. Čo myslíte? Mohlo by to byť namiesto tofunézy?
2 lyžice ľanovej múky, 60ml vody
125ml rastlinného oleja
horčica /podľa chuti/
2 lyžice citrónovej šťavy,
soľ a cukor podľa chuti /asi namiesto cukru radšej slad/
Postup prípravy:
Ľanové semienka si podrvíme pomocou mlynčeka alebo mixéru. K ľanovej múke nalejeme vodu. Potom túto zmes dáme na panvicu a za stáleho miešania na ohni čakáme kým zmes zhustne. Necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu. Pridáme trochu soli, cukru a mixujeme, pomaly do zmesi lejeme rastlinný olej. Keď zmes začne byť krémová, pridáme citrónovú šťavu a horčicu. Môžeme pridať do nej trošku kurkumy alebo šafránu.
Neskúšali ste niekedy niečo podobné? :-)