Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty

Salát z červené řepy a okurek

Uvařeno
bez lepku
sezóna léto

V létě je potřeba přidat čerstvou zeleninu na talíř. Naštěstí je dostatek hlávkového salátu i jiné čerstvé zeleniny, takže se nebojte improvizovat, míchejte, krájejte, servírujte. My jsme vyzkoušely smíchat syrovou okurku a vařenou řepu. Překvapila nás lahodnost a to, že chutnal i těm, kteří tvrdili, že červenou řepu nejedí :-)

Saša se přihlásila do kurzu a rozhodla se se mnou podělit o svoje úspěchy za posledních pár dní. Je toho toli...

 

Základní informace

Velmi osvěžující salát krásné červené barvy a k tomu plný vitamínů a minerálů. Navíc překvapivě chutná i těm, kteří tvrdí, že jim červená řepa nechutná :-)

Ingredience (cca 4 porce)

  • 1 červená řepa
  • 2 malé okurky nebo 1 hadovka
  • tofunéza nebo sojanéza
  • pár kapek jablečného octa  – není potřeba

Postup

Neloupanou řepu uvaříme v osolené vodě do měkka asi 30 minut. Po vychladnutí slupku sloupneme a nastrouháme jí na jemném struhadle. Okurky oloupeme a také nastrouháme. Přidáme pár lžic sójanézy, nebo tofunézy a dobře promícháme. Můžeme dochutit pár kapkama jablečného octa, nebo sójové omáčky. Podáváme chlazený.

Obměna

Nebojte se zkombinovat i jiné druhy zeleniny. Stejně dobře poslouží řepa a ředkvičky nebo kedluben.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Mohu použít červenou řepu syrovou? Nemám ráda vařenou.

Dievčatá, dnes som našla na jednej webovej stránke “babičkina záhrada” takýto recept na domácu majonézu. Čo myslíte? Mohlo by to byť namiesto tofunézy?
2 lyžice ľanovej múky, 60ml vody
125ml rastlinného oleja
horčica /podľa chuti/
2 lyžice citrónovej šťavy,
soľ a cukor podľa chuti /asi namiesto cukru radšej slad/
Postup prípravy:
Ľanové semienka si podrvíme pomocou mlynčeka alebo mixéru. K ľanovej múke nalejeme vodu. Potom túto zmes dáme na panvicu a za stáleho miešania na ohni čakáme kým zmes zhustne. Necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu. Pridáme trochu soli, cukru a mixujeme, pomaly do zmesi lejeme rastlinný olej. Keď zmes začne byť krémová, pridáme citrónovú šťavu a horčicu. Môžeme pridať do nej trošku kurkumy alebo šafránu.
Neskúšali ste niekedy niečo podobné? :-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma