V létě je potřeba přidat čerstvou zeleninu na talíř. Naštěstí je dostatek hlávkového salátu i jiné čerstvé zeleniny, takže se nebojte improvizovat, míchejte, krájejte, servírujte. My jsme vyzkoušely smíchat syrovou okurku a vařenou řepu. Překvapila nás lahodnost a to, že chutnal i těm, kteří tvrdili, že červenou řepu nejedí :-)

 

Základní informace

Velmi osvěžující salát krásné červené barvy a k tomu plný vitamínů a minerálů. Navíc překvapivě chutná i těm, kteří tvrdí, že jim červená řepa nechutná 🙂

Ingredience (cca 4 porce)

  • 1 červená řepa
  • 2 malé okurky nebo 1 hadovka
  • tofunéza nebo sojanéza
  • pár kapek jablečného octa  – není potřeba

Postup

Neloupanou řepu uvaříme v osolené vodě do měkka asi 30 minut. Po vychladnutí slupku sloupneme a nastrouháme jí na jemném struhadle. Okurky oloupeme a také nastrouháme. Přidáme pár lžic sójanézy, nebo tofunézy a dobře promícháme. Můžeme dochutit pár kapkama jablečného octa, nebo sójové omáčky. Podáváme chlazený.

Obměna

Nebojte se zkombinovat i jiné druhy zeleniny. Stejně dobře poslouží řepa a ředkvičky nebo kedluben.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

12 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dievčatá, dnes som našla na jednej webovej stránke “babičkina záhrada” takýto recept na domácu majonézu. Čo myslíte? Mohlo by to byť namiesto tofunézy?
    2 lyžice ľanovej múky, 60ml vody
    125ml rastlinného oleja
    horčica /podľa chuti/
    2 lyžice citrónovej šťavy,
    soľ a cukor podľa chuti /asi namiesto cukru radšej slad/
    Postup prípravy:
    Ľanové semienka si podrvíme pomocou mlynčeka alebo mixéru. K ľanovej múke nalejeme vodu. Potom túto zmes dáme na panvicu a za stáleho miešania na ohni čakáme kým zmes zhustne. Necháme ju vychladnúť na izbovú teplotu. Pridáme trochu soli, cukru a mixujeme, pomaly do zmesi lejeme rastlinný olej. Keď zmes začne byť krémová, pridáme citrónovú šťavu a horčicu. Môžeme pridať do nej trošku kurkumy alebo šafránu.
    Neskúšali ste niekedy niečo podobné? 🙂

    • K dokonalosti by to chtělo, aby i olej prošel tepelnou úpravou. My jsme dělali tatartku z tofu.

      • Hela ďakujem za odpoveď. Z tofu som uz skúšala. Našla som náhodou aj takýto recept, bola som zvedavá na váš názor. Tatarku z tofu a rôzne zálievky mi treba ešte vypilovať v ochucovaní. 😀

    • Je to jednoduchý cukr, který se chová v těle jako jednoduchý cukr, což znamená, že zatěžuje slinivku.

  2. Mám také úžasný recept z červené řepy..ale nevím co na něj řeknete:-)
    Ve vodě uvařit červenoou řepu do měkka, oloupat, nakrájet na slaboučké plátky a zalít zálivkou : olivový olej – 3 lžíce a 1 lžíci kvasného octa jablečného, 1-2 lžičky medu..dávala jsem balzamico, ale je zdravé?..a co ten olej..vyčetla jsem tu, že by měl být tepelně upravený…ale je to úžasné + posypat opraženými slunečnicovými semínky!:-)..

    • Není problém recept trošku upravit, aby vyhovoval i naším zásadám nejíst syrový olej. Asi bych olej zahřála, přidala místo medu lžíci sladěnky, nechala zpěnit a sundala z plotny a přidala buď balsamiko, nebo ume ocet, jinak všechny ingredience jsou OK.

  3. já se zas podělím o jinou verzi červenořepného salátku. SNad ho schválíte 🙂 Takže – červená syrová řepa na nudličky, zalít olivovým olejem (nějakým dobrým, já dávám nefiltrovaný) přidat limetkovou šťávu, nechat odležet, Na závěr nějakou bylinku, my preferujem koriandr.a posypem namletou opraženou slunečnicí.mňamka.Jenom strouhat se mi řepu nikdy nechce páč mám pak drákulí prsty 🙂

    • Díky za tip, Oli! V létě dobrý (kvůli té syrové řepě), ještě kousek nějaké teplé zeleniny a super. Jinak když se dělá salát z vařené řepy, která se pak strouhá, tak to jde docela dobře smýt i z těch rukou. Syrová barvička z řepy je nějaká agrestivnější.

  4. Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,čím by se dalo nahradit pokračovací mléko,syn 18 měsíců stále vyžaduje. Má pořád nějaké problémy s trávením a virozami, momentálně hodně zahleněný.
    Děkuji za pomoc, vaše stránky se mi hodně líbí.Šárka

    • Dobrý den, pokračovací mléko bych určitě co nejdříve omezila a časem úplně vyřadila, je to uměle vyrobená náhražka za mateřské mléko, ještě sušená, takže bez špetky vitální čerstvé energie a protože se vyrábí z kravského mléka, překyseluje organismus a silně zahleňuje, což je obrana těla. Bohužel chuťově je pro děti návykové a těžko se od něj odvyká. Na proti tomu je obilné mléko chuťově velmi obyčejné, ale děti, které poznaly jen mateřské mléko s ním problém nemají. Ty které poznaly pokračovací, ho moc nechtějí. Je několik možnosti. Zkusit uvařit mandlové mléko, můžete si ho uvařit do zásoby na 2 dny, to je chuťově hodně atraktivní ( 10 oloupaných mandlí na 2,5 šálku vody, chvilku povařit, pak umixovat do hladka, pokud se bude zdát málo sladké, dosladit lžičkou sladěnky) pokud mu to bude chutnat, máte vyhráno. Pokud ne, začala bych mandlové míchat s tím pokračovacím a pořád bych ubírala pokračovací a přidávala mandlové. Nebo opravdu zkusit to obilné, vyjde mnohem levněji, dosladit ho sladěnkou a začít mu to míchat s tím pokračovacím, podobně jako u mandlového, až postupně přejdete na obilné.
      Zdravotní problémy, jaké popisujete ukazují, že syn má pravděpodobně alergii na laktózu. V testech se to ještě nemusí projevit, ale čím déle se bude setkávat s kravskou bílkovinou, tím dříve se mohou projevit mnohem závažnější problémy, z nichž alergie a exém jsou jen ty méně závažné. Pokud to půjde, pokuste se co nejdříve vyloučit všechny mléčné výrobky. Nedělají dobře ani zdravým lidem, kteří je jednou za čas dokáží strávit, natož dětem, které ještě nemají dokonale vyvinuté trávicí orgány. Imunita se tvoří ve střevě a pokud je potaženo plaky z mléčné bílkoviny, špatně se tráví i zdravé jídlo a tělo nemůže využít všechny minerály a vitamíny, co v potravě má.
      O mléku chystáme článek, mlékárenský průmysl se nám pořád snaží vnutit myšlenku, že mléko je zdravé a denně ho potřebujeme několik porcí. Bohužel opak je pravdou.

  5. Dobrý den, dneska jsem náhodou sledovala pořad Sama doma a viděla tam Vaše vaření. Moc mě to zaujalo a protože už dlouho trpím průduškovým astmatem, alergiemi a ekzémy, chystám se začít vařit jako vy. Tak mi držte palce :).

    • Skvělé, Zuzko! Helča je alergik, já byla podle doktorů taky (smrkala jsem v létě v zimě) a dcerka má exém. Ale není to vidět díky tomu, že jí tak dobře. Takže máte velkou šanci na změnu a na vyléčení. Třeba to bude chvíli trvat, ale stojí to za to! Držíme všechny palce co máme a budeme rádi, když se podělíte o zkušenost a výsledky!

  6. Přeji pěkný večer a ráda bych se ještě zeptala co je to tofunéza nebo sojanéza ??? tento recept vypadá moc dobře a chtěla bych ho vyzkoušet 🙂

    • Tofunéza a sojanéza jsou výrobku z tofu, tedy ze sóji, které jsou upravené tak, aby nahradily tatarku či majolku. Obvykle je kupujeme jako polotovary v kelímku ve zdravé výživě. Moc nám chutnají, i když jejich složení není zas tak zcela 100% ideální. V některých výrobcích se najde např. trochu cukru. Nicméně chutnají skvěle i těm, co normálně to naše jídlo nějak moc nemusejí a kupují si je s oblibou i “žlučníkáři”, kteří tatarku či majonézu nesnesou. Kdo chce být 100% i v tomto, může si tofunézu vyrobit doma (povařené tofu rozmixujeme s kysanou okurkou nebo zelím a hořčicí, dosolíme sojovou omáčkou a umeoctem).

  7. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKrémová polévka z dýně a batátů
Další článekUhlířina aneb knedlík s cibulkou a tempehem