- 2 hrnky vařené neloupané červené čočky
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1,5 hrnku pohankové mouky
- 6 lžic sojové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 1 lžička mletého koření: pepř, kmín, koriandr
- 1 lžička majoránky
- olej na smažení
Jak připravit karbanátky z červené čočky
- V mixéru rozsekáme na drobno mrkev a cibuli.
- Přidáme vařenou čočku, sojovou omáčku, česnek, koření.
- Vzniklou kaši přendáme do mísy, přidáme mouku a promícháme.
- Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
- Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků a vkládáme do rozpáleného oleje.
- Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.
Praktické
- Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá nebo dáte trochu vody z vaření, bude ji potřeba více a naopak.
- Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.
Kombinujeme
Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla.
Obměna
- Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
- Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou.
- Pohankovou mouku můžete nahradit jinou, při použití pšeničné, špaldové, ovesné či ječné už nebudou bezlepkové.
Děti
- Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Výborné! Skvělé byly i studené. Děkuji. Větší část upečená v troubě, pár kousků usmažených. Pečené nám chutnaly víc. Dali jsme si s celozrnnou rýží, dýňovořepovou “rajčatovou” omáčkou a kimchi. Vybíravý synek si zabalil do kupovaného lavaše, s okurkou a domácím kečupem, k tomu zvládl trochu rýže extra a chválil. Všichni spokojení.
Výborný! Přidala jsem trochu zbylé rýže, s mrkví i petržel a upekla na plechu v troubě. K tomu budou knedlíčky a zelí😋