Veganské, bezlepkové karbanátky chutnají jako běžné karbanátky z mletého masa. Stačí je okořenit, osmažit a můžete oslňovat návštěvy.
Ingredience
na cca 25 kusů
  • 2 hrnky vařené neloupané červené čočky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1,5 hrnku pohankové mouky
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého koření: pepř, kmín, koriandr
  • 1 lžička majoránky
  • olej na smažení

Jak připravit karbanátky z červené čočky

  1. V mixéru rozsekáme na drobno mrkev a cibuli.
  2. Přidáme vařenou čočku, sojovou omáčku, česnek, koření.
  3. Vzniklou kaši přendáme do mísy, přidáme mouku a promícháme.
  4. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků a vkládáme do rozpáleného oleje.
  6. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Praktické

  • Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá nebo dáte trochu vody z vaření, bude ji potřeba více a naopak.
  • Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.

Kombinujeme

Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla.

Obměna

  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
  • Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou.
  • Pohankovou mouku můžete nahradit jinou, při použití pšeničné, špaldové, ovesné či ječné už nebudou bezlepkové.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Klub JJ mě vyrazil dech

Jana: Evi a Helčo, jste úžasné , Klub jíme...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

7 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Dobrý den, budu poprvé dělat karbenátky z červené čočky a mrkví. Dívám se na ten recept a opravdu je tam třeba 1, 5 hrnku pohankové mouky ? Přijde mi ti nějak hodně. A ještě bych se chtěla zeptat – když se v receptech uvádíte jako měřítko hrnek – jakou myslíte velikost hrnku. Děkuji, I.

    • Irčo, když pracujeme v receptu na hrnky, tak myslíme klasický hrnek na čaj, tedy 250 ml. Ale pro recept je to jedno, můžete si klidně vzít šálek (takový ten maličký) a udělat si menší množství, jde o poměry. Navíc hmotu je vždy potřeba doladit podle potřeby. Každá mouka saje jinak. Když je čočka hodně mokrá, chce to víc mouky, když ne, tak stačí méně. Dávám všechno postupně, dokud se mi těstíčko “nelíbí” 😉

  2. Hodne nas zaujaly! A chutove se taky povedly. Jen je to suche.. tak dotaz – jakou třeba omáčku používáte? Děkuju 🙂

    • A smažila jste je na oleji, Pavlo? Můžete přidat olej i dovnitř, nebo třeba chia semínka, víc zeleniny apod., aby byly mokřejší. Já dávám omáčky téměř ke všemu. Nejčastěji koprovou, svíčkovou, křenovou a pak různé kombinace. Za poslední dobu se mi nejvíce povedla asi gulášová 🙂 Mrkněte do sekce omáčky na inspiraci.

  3. Chuťově výborné,ale rozpadaly se mi a byly hotně mastné: smažila jsem je na nejvyšším výkonu a použila směs špaldové a kukuřičné mouky. Chtělo by to pojidlo-chia semínka nebo vajíčko asi.

  4. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRtěnka – sexy zbraň ženy, která nás zabíjí
Další článekMáslo s čipem