Veganské, bezlepkové karbanátky chutnají jako běžné karbanátky z mletého masa. Stačí je okořenit, osmažit a můžete oslňovat návštěvy.

Ingredience
na cca 25 kusů
  • 2 hrnky vařené neloupané červené čočky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1,5 hrnku pohankové mouky
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého koření: pepř, kmín, koriandr
  • 1 lžička majoránky
  • olej na smažení

Jak připravit karbanátky z červené čočky

  1. V mixéru rozsekáme na drobno mrkev a cibuli.
  2. Přidáme vařenou čočku, sojovou omáčku, česnek, koření.
  3. Vzniklou kaši přendáme do mísy, přidáme mouku a promícháme.
  4. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků a vkládáme do rozpáleného oleje.
  6. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Praktické

  • Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá nebo dáte trochu vody z vaření, bude ji potřeba více a naopak.
  • Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.

Kombinujeme

Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně „masovou složku“. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla.

Obměna

  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
  • Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou.
  • Pohankovou mouku můžete nahradit jinou, při použití pšeničné, špaldové, ovesné či ječné už nebudou bezlepkové.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Měla jsem zbytek hnědé, tak byly z hnědé čočky. Tuhle variantu jsem zatím nedělala a nejedla, směs jsem měla vlhčí a nechtělo se mi tam dávat tak moc pohankové mouky (dělala jsem z cca 1/3 množství v rozpisu), pilo to hodně, tak jsem po svém letitém zvyku sáhla po jemných ovesných vločkách a cca 2 vrchovaté lžíce tam přistály. Pak už byla hustota o.k., smažení bylo bez problémů a drží krásně pohromadě. Mně chutnají, určitě budou chodit na stůl přes zimu pravidelněji. 🙂

  2. Chuťově moc dobré, trochu se rozpadaly, ale to nevadilo. Přidala jsem chia a slunečnicová semínka. Určitě se k nim vrátím. Původně jsem chtěla dělat čočkovou sekanou, ale chyběly mi mandle…

  3. Dobrý den, budu poprvé dělat karbenátky z červené čočky a mrkví. Dívám se na ten recept a opravdu je tam třeba 1, 5 hrnku pohankové mouky ? Přijde mi ti nějak hodně. A ještě bych se chtěla zeptat – když se v receptech uvádíte jako měřítko hrnek – jakou myslíte velikost hrnku. Děkuji, I.

    • Irčo, když pracujeme v receptu na hrnky, tak myslíme klasický hrnek na čaj, tedy 250 ml. Ale pro recept je to jedno, můžete si klidně vzít šálek (takový ten maličký) a udělat si menší množství, jde o poměry. Navíc hmotu je vždy potřeba doladit podle potřeby. Každá mouka saje jinak. Když je čočka hodně mokrá, chce to víc mouky, když ne, tak stačí méně. Dávám všechno postupně, dokud se mi těstíčko „nelíbí“ 😉

  4. Hodne nas zaujaly! A chutove se taky povedly. Jen je to suche.. tak dotaz – jakou třeba omáčku používáte? Děkuju 🙂

    • A smažila jste je na oleji, Pavlo? Můžete přidat olej i dovnitř, nebo třeba chia semínka, víc zeleniny apod., aby byly mokřejší. Já dávám omáčky téměř ke všemu. Nejčastěji koprovou, svíčkovou, křenovou a pak různé kombinace. Za poslední dobu se mi nejvíce povedla asi gulášová 🙂 Mrkněte do sekce omáčky na inspiraci.

  5. Chuťově výborné,ale rozpadaly se mi a byly hotně mastné: smažila jsem je na nejvyšším výkonu a použila směs špaldové a kukuřičné mouky. Chtělo by to pojidlo-chia semínka nebo vajíčko asi.

  6. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRtěnka – sexy zbraň ženy, která nás zabíjí
Další článekMáslo s čipem