Veganské, bezlepkové karbanátky chutnají jako běžné karbanátky z mletého masa. Stačí je okořenit, osmažit a můžete oslňovat návštěvy.
Ingredience
na cca 25 kusů
  • 2 hrnky vařené neloupané červené čočky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1,5 hrnku pohankové mouky
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého koření: pepř, kmín, koriandr
  • 1 lžička majoránky
  • olej na smažení

Jak připravit karbanátky z červené čočky

  1. V mixéru rozsekáme na drobno mrkev a cibuli.
  2. Přidáme vařenou čočku, sojovou omáčku, česnek, koření.
  3. Vzniklou kaši přendáme do mísy, přidáme mouku a promícháme.
  4. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků a vkládáme do rozpáleného oleje.
  6. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Praktické

  • Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá nebo dáte trochu vody z vaření, bude ji potřeba více a naopak.
  • Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.

Kombinujeme

Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla.

Obměna

  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
  • Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou.
  • Pohankovou mouku můžete nahradit jinou, při použití pšeničné, špaldové, ovesné či ječné už nebudou bezlepkové.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Faldy na břiše jsou pryč, zálibně se dívám do zrcadla

Lucka: Tak činím nyní bilancování mé  Jarní očisty. Jelikož...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Úspěch: manžel vylízal i talíř

Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Z vašich článků jde cítit tolik pozitivní energie! Čtu je každý den.

Dagstr: Z Vašich článků a rozhovorů jde tolik pozitivní energie....

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Měla jsem zbytek hnědé, tak byly z hnědé čočky. Tuhle variantu jsem zatím nedělala a nejedla, směs jsem měla vlhčí a nechtělo se mi tam dávat tak moc pohankové mouky (dělala jsem z cca 1/3 množství v rozpisu), pilo to hodně, tak jsem po svém letitém zvyku sáhla po jemných ovesných vločkách a cca 2 vrchovaté lžíce tam přistály. Pak už byla hustota o.k., smažení bylo bez problémů a drží krásně pohromadě. Mně chutnají, určitě budou chodit na stůl přes zimu pravidelněji. 🙂

  2. Chuťově moc dobré, trochu se rozpadaly, ale to nevadilo. Přidala jsem chia a slunečnicová semínka. Určitě se k nim vrátím. Původně jsem chtěla dělat čočkovou sekanou, ale chyběly mi mandle…

  3. Dobrý den, budu poprvé dělat karbenátky z červené čočky a mrkví. Dívám se na ten recept a opravdu je tam třeba 1, 5 hrnku pohankové mouky ? Přijde mi ti nějak hodně. A ještě bych se chtěla zeptat – když se v receptech uvádíte jako měřítko hrnek – jakou myslíte velikost hrnku. Děkuji, I.

    • Irčo, když pracujeme v receptu na hrnky, tak myslíme klasický hrnek na čaj, tedy 250 ml. Ale pro recept je to jedno, můžete si klidně vzít šálek (takový ten maličký) a udělat si menší množství, jde o poměry. Navíc hmotu je vždy potřeba doladit podle potřeby. Každá mouka saje jinak. Když je čočka hodně mokrá, chce to víc mouky, když ne, tak stačí méně. Dávám všechno postupně, dokud se mi těstíčko “nelíbí” 😉

  4. Hodne nas zaujaly! A chutove se taky povedly. Jen je to suche.. tak dotaz – jakou třeba omáčku používáte? Děkuju 🙂

    • A smažila jste je na oleji, Pavlo? Můžete přidat olej i dovnitř, nebo třeba chia semínka, víc zeleniny apod., aby byly mokřejší. Já dávám omáčky téměř ke všemu. Nejčastěji koprovou, svíčkovou, křenovou a pak různé kombinace. Za poslední dobu se mi nejvíce povedla asi gulášová 🙂 Mrkněte do sekce omáčky na inspiraci.

  5. Chuťově výborné,ale rozpadaly se mi a byly hotně mastné: smažila jsem je na nejvyšším výkonu a použila směs špaldové a kukuřičné mouky. Chtělo by to pojidlo-chia semínka nebo vajíčko asi.

  6. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRtěnka – sexy zbraň ženy, která nás zabíjí
Další článekMáslo s čipem