Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Karbanátky z červené čočky a mrkve

Uvařeno
bez lepku
sezóna jaro

Veganské, bezlepkové karbanátky chutnají jako běžné karbanátky z mletého masa. Stačí je okořenit, osmažit a můžete oslňovat návštěvy.

Ingredience
na cca 25 kusů
  • 2 hrnky vařené neloupané červené čočky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1,5 hrnku pohankové mouky
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého koření: pepř, kmín, koriandr
  • 1 lžička majoránky
  • olej na smažení

Michal byl typický cukrovkář druhého typu. V lednu mu naměřili cukr 29 a chtěli ho ihned hospitalizo...

Jak připravit karbanátky z červené čočky

  1. V mixéru rozsekáme na drobno mrkev a cibuli.
  2. Přidáme vařenou čočku, sojovou omáčku, česnek, koření.
  3. Vzniklou kaši přendáme do mísy, přidáme mouku a promícháme.
  4. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků a vkládáme do rozpáleného oleje.
  6. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Praktické

  • Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá nebo dáte trochu vody z vaření, bude ji potřeba více a naopak.
  • Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.

Kombinujeme

Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla.

Obměna

  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
  • Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou.
  • Pohankovou mouku můžete nahradit jinou, při použití pšeničné, špaldové, ovesné či ječné už nebudou bezlepkové.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

7 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Pavlína
16. 10. 2022

Karbenátky jsou super, dokonce chutnaly i manželovi, návštěva byla nadšená👍🤣

Dělala jsem ze zelené čočky, přidala zbytek vařené CZ rýže, místo kmínu jsem použila čubricu a zahustila kukuřičnou moukou. Karbanátky byly vynikající, jen se po nich zaprášilo :)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Černá čočka s mrkví

Černá čočka s mrkví patří k rychlovkám, které máme moc rádi. Beluga drží tvar, nerozpadá se a spolu se zeleninou a kořením vytváří lahodný pokrm.

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Jarní zeleninová směs s tofu a žampiony

Na jaře potřebujeme uvolnit játra a tak zařazujeme častěji tofu a zelenou zeleninu.