Veganské, bezlepkové karbanátky chutnají jako běžné karbanátky z mletého masa. Stačí je okořenit, osmažit a můžete oslňovat návštěvy.

Ingredience
na cca 25 kusů
  • 2 hrnky vařené neloupané červené čočky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1,5 hrnku pohankové mouky
  • 6 lžic sojové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého koření: pepř, kmín, koriandr
  • 1 lžička majoránky
  • olej na smažení

Jak připravit karbanátky z červené čočky

  1. V mixéru rozsekáme na drobno mrkev a cibuli.
  2. Přidáme vařenou čočku, sojovou omáčku, česnek, koření.
  3. Vzniklou kaši přendáme do mísy, přidáme mouku a promícháme.
  4. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  5. Mokrýma rukama tvarujeme těsto do malých karbanátků a vkládáme do rozpáleného oleje.
  6. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Praktické

  • Mouku přidávejte podle potřeby – když je čočka mokrá nebo dáte trochu vody z vaření, bude ji potřeba více a naopak.
  • Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.

Kombinujeme

Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně „masovou složku“. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla.

Obměna

  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
  • Neloupanou červenou čočku můžete nahradit jakoukoli jinou čočkou.
  • Pohankovou mouku můžete nahradit jinou, při použití pšeničné, špaldové, ovesné či ječné už nebudou bezlepkové.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Díky vám jsem začala vařit polévky – jsou tak chutné i rychlé na přípravu!

Marta: Milá paní Evo, chtěla bych Vám moc poděkovat za...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Moje telo krochkalo blahom (Ľubica)

Ľubica: Ahojte, srdečne Vás pozdravujem a želám všetko naj....
  1. Dobrý den, zkoušela jsem dnes poprvé tyto karbenátky, byly chuťové dobře ale rozpadaly se. Dávala jsem cizrnovou mouku a jako pojidlo mleté lněné semínko.

    • Chce to cvik, hutné těsto, smažit rychle atd., to se vychytá 😉 Mrkněte se na videa, jak vypadají karbanátky, když je děláme, máme na to různé triky.

  2. Měla jsem zbytek hnědé, tak byly z hnědé čočky. Tuhle variantu jsem zatím nedělala a nejedla, směs jsem měla vlhčí a nechtělo se mi tam dávat tak moc pohankové mouky (dělala jsem z cca 1/3 množství v rozpisu), pilo to hodně, tak jsem po svém letitém zvyku sáhla po jemných ovesných vločkách a cca 2 vrchovaté lžíce tam přistály. Pak už byla hustota o.k., smažení bylo bez problémů a drží krásně pohromadě. Mně chutnají, určitě budou chodit na stůl přes zimu pravidelněji. :-)

  3. Chuťově moc dobré, trochu se rozpadaly, ale to nevadilo. Přidala jsem chia a slunečnicová semínka. Určitě se k nim vrátím. Původně jsem chtěla dělat čočkovou sekanou, ale chyběly mi mandle…

  4. Dobrý den, budu poprvé dělat karbenátky z červené čočky a mrkví. Dívám se na ten recept a opravdu je tam třeba 1, 5 hrnku pohankové mouky ? Přijde mi ti nějak hodně. A ještě bych se chtěla zeptat – když se v receptech uvádíte jako měřítko hrnek – jakou myslíte velikost hrnku. Děkuji, I.

    • Irčo, když pracujeme v receptu na hrnky, tak myslíme klasický hrnek na čaj, tedy 250 ml. Ale pro recept je to jedno, můžete si klidně vzít šálek (takový ten maličký) a udělat si menší množství, jde o poměry. Navíc hmotu je vždy potřeba doladit podle potřeby. Každá mouka saje jinak. Když je čočka hodně mokrá, chce to víc mouky, když ne, tak stačí méně. Dávám všechno postupně, dokud se mi těstíčko „nelíbí“ ;-)

    • A smažila jste je na oleji, Pavlo? Můžete přidat olej i dovnitř, nebo třeba chia semínka, víc zeleniny apod., aby byly mokřejší. Já dávám omáčky téměř ke všemu. Nejčastěji koprovou, svíčkovou, křenovou a pak různé kombinace. Za poslední dobu se mi nejvíce povedla asi gulášová :-) Mrkněte do sekce omáčky na inspiraci.

  5. Chuťově výborné,ale rozpadaly se mi a byly hotně mastné: smažila jsem je na nejvyšším výkonu a použila směs špaldové a kukuřičné mouky. Chtělo by to pojidlo-chia semínka nebo vajíčko asi.

  6. Zobrazit všech 18 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRtěnka – sexy zbraň ženy, která nás zabíjí
Další článekMáslo s čipem