Udělejte radost mužskému osazenstvu a udělejte jim skvělé rostlinné "steaky" ze seitanu. Nezapomeňte je polít zbylou marinádou!

Ingredience
na 2 ks

steaky:

  • 1/2 hrnku uvařené luštěniny (doporučujeme hnědou čočku)
  • 3/4 hrnku pšeničné bílkoviny
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 6 lžic vody
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička mírně pálivého chilli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky hořčice

marináda: 

  • 1/4 hrnku vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce obilného sladu/sirupu
  • 1 lžíce škrobu + 2 lžíce vody

Jak připravit veganské steaky

  1. Smícháme všechny suché ingredience v misce.
  2. V míse smícháme mokré ingredience.
  3. K mokrým ingrediencím přidáme suché a vše dobře promícháme.
  4. Poté se do těsta pustíme rukama a 3 minuty hněteme, až se vytvoří pevná koule těsta.
  5. Rozdělíme ji na 2 části a vytvarujeme steaky.
  6. Zabalíme je do pečícího papíru a 45 minut napařujeme na pařáčku.
  7. Rozbalíme a necháme vychladnout.
  8. Steaky namarinujeme v marinádě smíchané z ingrediencí na marinádu.
  9. Necháme marinovat minimálně hodinu, lépe přes noc.
  10. Poté na pánvičce povaříme cca 3-5 minut i se zbytkem marinády.
  11. Rozmícháme si škrob v trošce studené vody a zbytek marinády zahustíme.
  12. Podáváme polité zahuštěnou marinádou.

Praktické

  • Steaky uchováváme v lednici. Vydrží cca 3 dny.
  • Před tím, než je chceme použít k jídlu, je osmažíme na pánvičce.
  • Zbylou marinádu můžeme zahustit tak, že ji na pánvičce zalijeme troškou škrobu rozmíchaného ve studené vodě a steaky tím polít na talíři.

Obměna

  • S kořením a ochucením steaků si můžete hrát dle libosti. Můžete přidat třeba koření na maso, grilovací atp.

Kombinujeme

  • Podáváme jako součást obědového talíře. Jelikož steaky obsahují i luštěninu, jedná se o komplexní bílkovinu a můžeme přidat už pouze zeleninu a obilovinu.
  • Vhodné jsou například k omáčkám a knedlíkům nebo k „bramborové“ kaši.

Děti

  • Seitan je vhodný pro děti od 1,5 roku, je třeba ale ubrat na koření.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Snížila se mi hladina cukru (Alenka)

Alenka: Jinak díky změně stravy a detoxikačnímu kurzu jsem...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Krásně vedený kurz (Michaela)

Michaela: Evi a spol, i já se přidávám s...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Děláte úžasnou osvětu – jsem nadšená!

Monika V.: Mooc děkuji. Děláte úžasnou osvětu. Já jsem...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Jak se cítím? Prožívám skvělé změny

Jana: Jak se cítím? Prožívám změny na všech frontách....

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...
  1. dekuji za odpověď, a to se kupuje primo pod nazvem psenicna bílkovina, nebo je to seitan natural? Dekuji a omlouvam se, ze se ptam, protože psenicnou bílkovinu, jsem v prodejne zdrave vyzivy nenarazila.

  2. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJedlá soda, nebo kypřící prášek? Co je lepší?
Další článekVeganský karamel ze 3 ingrediencí