Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Seitanové steaky s marinádou

Uvařeno

Udělejte radost mužskému osazenstvu a udělejte jim skvělé rostlinné “steaky” ze seitanu. Nezapomeňte je polít zbylou marinádou!

Ingredience
na 2 ks
steaky:
  • 1/2 hrnku uvařené luštěniny (doporučujeme hnědou čočku)
  • 3/4 hrnku pšeničné bílkoviny
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 6 lžic vody
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička mírně pálivého chilli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky hořčice
marináda: 
  • 1/4 hrnku vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce obilného sladu/sirupu
  • 1 lžíce škrobu + 2 lžíce vody

Petra si vyzkoušela low carb stravu, paleo, raw i whole 30. Až čtvrté dítě ji díky atopickému ekzému a opožděnému výv...

Jak připravit veganské steaky

  1. Smícháme všechny suché ingredience v misce.
  2. V míse smícháme mokré ingredience.
  3. K mokrým ingrediencím přidáme suché a vše dobře promícháme.
  4. Poté se do těsta pustíme rukama a 3 minuty hněteme, až se vytvoří pevná koule těsta.
  5. Rozdělíme ji na 2 části a vytvarujeme steaky.
  6. Zabalíme je do pečícího papíru a 45 minut napařujeme na pařáčku.
  7. Rozbalíme a necháme vychladnout.
  8. Steaky namarinujeme v marinádě smíchané z ingrediencí na marinádu.
  9. Necháme marinovat minimálně hodinu, lépe přes noc.
  10. Poté na pánvičce povaříme cca 3-5 minut i se zbytkem marinády.
  11. Rozmícháme si škrob v trošce studené vody a zbytek marinády zahustíme.
  12. Podáváme polité zahuštěnou marinádou.

Praktické

  • Steaky uchováváme v lednici. Vydrží cca 3 dny.
  • Před tím, než je chceme použít k jídlu, je osmažíme na pánvičce.
  • Zbylou marinádu můžeme zahustit tak, že ji na pánvičce zalijeme troškou škrobu rozmíchaného ve studené vodě a steaky tím polít na talíři.

Obměna

  • S kořením a ochucením steaků si můžete hrát dle libosti. Můžete přidat třeba koření na maso, grilovací atp.

Kombinujeme

  • Podáváme jako součást obědového talíře. Jelikož steaky obsahují i luštěninu, jedná se o komplexní bílkovinu a můžeme přidat už pouze zeleninu a obilovinu.
  • Vhodné jsou například k omáčkám a knedlíkům nebo k “bramborové” kaši.

Děti

  • Seitan je vhodný pro děti od 1,5 roku, je třeba ale ubrat na koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina Mišovičová
13. 4. 2021

Úvodní komentář: ,,Udělejte radost mužskému osazenstvu a udělejte jim skvělé rostlinné steaky” vidím jako trošku nešťastný. Radost se určitě dá udělat stejně tak ženskému osazenstvu, anebo jednoduše komukoliv. I když to určitě nebylo zamýšleno negativně, dá se to vyložit jakkoliv a částečně to může působit, že jen ženy se vyznačují schopností vařit a muži neochotou stravovat se rostlinně. Což určitě (minimálně v mém okolí) nepozoruji.

Tak premiéra dopadla dobře, bochánky jsem rozpůlila a měli jsme každý půlku. Z marinády jsem udělala zvýšením surovin UHO a taky obstálo u zbytku rodiny (k tomu rejži, zeleninku a salátek z kvašeného červeného zelí – škoda, že jsem to nevyfotila)

Ukázat další komentáře