Udělejte radost mužskému osazenstvu a udělejte jim skvělé rostlinné "steaky" ze seitanu. Nezapomeňte je polít zbylou marinádou!

Ingredience
na 2 ks

steaky:

  • 1/2 hrnku uvařené luštěniny (doporučujeme hnědou čočku)
  • 3/4 hrnku pšeničné bílkoviny
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 6 lžic vody
  • 1 lžíce rajčatové pasty
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička mírně pálivého chilli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky hořčice

marináda: 

  • 1/4 hrnku vody
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžíce obilného sladu/sirupu
  • 1 lžíce škrobu + 2 lžíce vody

Jak připravit veganské steaky

  1. Smícháme všechny suché ingredience v misce.
  2. V míse smícháme mokré ingredience.
  3. K mokrým ingrediencím přidáme suché a vše dobře promícháme.
  4. Poté se do těsta pustíme rukama a 3 minuty hněteme, až se vytvoří pevná koule těsta.
  5. Rozdělíme ji na 2 části a vytvarujeme steaky.
  6. Zabalíme je do pečícího papíru a 45 minut napařujeme na pařáčku.
  7. Rozbalíme a necháme vychladnout.
  8. Steaky namarinujeme v marinádě smíchané z ingrediencí na marinádu.
  9. Necháme marinovat minimálně hodinu, lépe přes noc.
  10. Poté na pánvičce povaříme cca 3-5 minut i se zbytkem marinády.
  11. Rozmícháme si škrob v trošce studené vody a zbytek marinády zahustíme.
  12. Podáváme polité zahuštěnou marinádou.

Praktické

  • Steaky uchováváme v lednici. Vydrží cca 3 dny.
  • Před tím, než je chceme použít k jídlu, je osmažíme na pánvičce.
  • Zbylou marinádu můžeme zahustit tak, že ji na pánvičce zalijeme troškou škrobu rozmíchaného ve studené vodě a steaky tím polít na talíři.

Obměna

  • S kořením a ochucením steaků si můžete hrát dle libosti. Můžete přidat třeba koření na maso, grilovací atp.

Kombinujeme

  • Podáváme jako součást obědového talíře. Jelikož steaky obsahují i luštěninu, jedná se o komplexní bílkovinu a můžeme přidat už pouze zeleninu a obilovinu.
  • Vhodné jsou například k omáčkám a knedlíkům nebo k „bramborové“ kaši.

Děti

  • Seitan je vhodný pro děti od 1,5 roku, je třeba ale ubrat na koření.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Díky Jíme Jinak se cítím rok od roku lépe (Ivana)

Ivana: Uvědomila jsem si, že si sem pro ten...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Díky kurzu mám řád a disciplínu

Iva: Zdravím všechny v tomto kurzu už potřetí? A...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Mám víc energie, dole už 4,5 kg (Petra)

Petra: Dnes je můj 9. den a já se...

Po 6 dnech 2 kila pryč a jako bonus spousty energie (Radka)

Radka: Díky rýžovému dni jsem si vyzkoušela a uvědomila,...

Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!

Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...
  1. Úvodní komentář: ,,Udělejte radost mužskému osazenstvu a udělejte jim skvělé rostlinné steaky“ vidím jako trošku nešťastný. Radost se určitě dá udělat stejně tak ženskému osazenstvu, anebo jednoduše komukoliv. I když to určitě nebylo zamýšleno negativně, dá se to vyložit jakkoliv a částečně to může působit, že jen ženy se vyznačují schopností vařit a muži neochotou stravovat se rostlinně. Což určitě (minimálně v mém okolí) nepozoruji.

    • Děkujeme za ohlas Kateřino, určitě to nebylo myšleno negativně, je v tom dávka nadsázky a samozřejmě jsme nechtěli nikoho urazit 😉

  2. Tak premiéra dopadla dobře, bochánky jsem rozpůlila a měli jsme každý půlku. Z marinády jsem udělala zvýšením surovin UHO a taky obstálo u zbytku rodiny (k tomu rejži, zeleninku a salátek z kvašeného červeného zelí – škoda, že jsem to nevyfotila)

    • Super, to nás moc těší ;-) Hlavně, že chutnalo, ale za fotku budeme příště rádi :-)

  3. Dobrý den,
    je vhodné jíst občas seitan, když je to Lepek ze pšenice a jeho množství by měli lidé ve výživě omezovat?

  4. dekuji za odpověď, a to se kupuje primo pod nazvem psenicna bílkovina, nebo je to seitan natural? Dekuji a omlouvam se, ze se ptam, protože psenicnou bílkovinu, jsem v prodejne zdrave vyzivy nenarazila.

  5. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJedlá soda, nebo kypřící prášek? Co je lepší?
Další článekVeganský karamel ze 3 ingrediencí