Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Mungo na cibulce s cuketou

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
sezóna jaro

Na jaře máme mungo na talíři docela často. Vládne zelená barva, tak si s chutí dáme zelené fazolky. Při vaření sice ztmavnou, ale to nám vůbec nevadí, hlavně že tak skvěle chutnají jako něco z tradiční české kuchyně. Může za to česnek a majoránka. Vyzkoušejte další rychlovku!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek fazolek mungo
  • 1 lžíce řasy arame
  • voda na vaření
  • 2 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 cukety
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • ume ocet podle chuti

Zdravotní problémy, nadváha, ekzém u pětiměsíční dcery, to vše byly impulsy, které mě navedly na změnu stravování. Po...

Jak připravit mungo na cibulce

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibule nakrájíme na malé kostičky, česnek nasekáme a cuketu nakrájíme na tenké proužky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
  5. Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
  6. Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
  7. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.

Kombinujeme

  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.

Obměna

  • Místo majoránky můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci – cuketa dělá krémovou.

Děti

  • Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
  • Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Ahoj. V jaké fázi vaření se přidává majoránka? Díky

Moje řeč, čím jednodušší, tím lepší 😁😁

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

14
18

Program Jarní očista za týden začíná!

Příští pondělí startuje oblíbený jarní program určený na detoxikaci organismu, ve kterém se naučíte zdravě vařit podle připravených jarních jídelníčků a vi...

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.
klub
4

21. Půlměsíc – zklidni myšlenky a poznej sám sebe

Závěrečná silná sestava s pozicí Půlměsíce, která posiluje celé naše tělo. Pojďte proplout přes Pozdrav slunci až k rovnováze. Zhluboka dýchejte a radujte ...

Děti se nemusí učit dospívat – 4. díl

Zajímáte se o nejnovější trendy v oblasti dětské výchovy? Hledáte přístup k dětem, který je nenásilný a respektující? V posledním dílu seriálu si ukážeme, ...

Nové koleno už nepotřebuji (Alena, 68 let)

Potýkala jsem se s různými zdravotními problémy, rozhodla jsem se s nimi zatočit změnou jídelníčku. A nyní se raduji z výsledků – klesl mi cholestero...