Na jaře máme mungo na talíři docela často. Vládne zelená barva, tak si s chutí dáme zelené fazolky. Při vaření sice ztmavnou, ale to nám vůbec nevadí, hlavně že tak skvěle chutnají jako něco z tradiční české kuchyně. Může za to česnek a majoránka. Vyzkoušejte další rychlovku!
pro 4 porce
- 1 hrnek fazolek mungo
- 1 lžíce řasy arame
- voda na vaření
- 2 cibule
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- 1/2 cukety
- 1 lžička sojové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- ume ocet podle chuti
Jak připravit mungo na cibulce
- Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
- Cibule nakrájíme na malé kostičky, česnek nasekáme a cuketu nakrájíme na tenké proužky.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
- Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
- Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
- Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.
Kombinujeme
- Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.
Praktické
- Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.
Obměna
- Místo majoránky můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci – cuketa dělá krémovou.
Děti
- Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
- Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Ahoj. V jaké fázi vaření se přidává majoránka? Díky
Moje řeč, čím jednodušší, tím lepší 😁😁