Na jaře máme mungo na talíři docela často. Vládne zelená barva, tak si s chutí dáme zelené fazolky. Při vaření sice ztmavnou, ale to nám vůbec nevadí, hlavně že tak skvěle chutnají jako něco z tradiční české kuchyně. Může za to česnek a majoránka. Vyzkoušejte další rychlovku!
Ingredience
pro 4 porce
- 1 hrnek fazolek mungo
- 1 lžíce řasy arame
- voda na vaření
- 2 cibule
- špetka soli
- 1 lžíce oleje
- 1/2 cukety
- 1 lžička sojové omáčky
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička majoránky
- ume ocet podle chuti
Jak připravit mungo na cibulce
- Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
- Cibule nakrájíme na malé kostičky, česnek nasekáme a cuketu nakrájíme na tenké proužky.
- Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
- Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
- Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
- Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
- Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.
Kombinujeme
- Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.
Praktické
- Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.
Obměna
- Místo majoránky můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci – cuketa dělá krémovou.
Děti
- Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
- Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.
Ahoj. V jaké fázi vaření se přidává majoránka? Díky
Moje řeč, čím jednodušší, tím lepší 😁😁
Mnaaaaam ♥️
nám se tento recept nepovedl, mungo po padesáti minutách bylo úplně na kaši, nevím jestli to byl záměr a celkově chuťově nezajímavé
Tak nám se taky rozvarilo, ale nám to nevadí a dala jsem tam víc česneku , majoranku tymián i libecek a moc nám to šmakovalo , možná jste se neměl stydět a poradně to ohulit 😂😂😂😂😂😂 je ki líto ze vám to nejelo ♥️
Prosím prosím hrnek je kolik???
Hrnek porce 4 : 4 =1/4 = trochu to je mimus ma klicení= KOLIK MI ZBYDE NA VARENI
🙈🤣🤣🤣🤣 já to neumím
Hrnek je 250 ml neboli čtvrt litru ❤️
Vynikající 👍😋
Včera jsem toto jídlo uvařila – vynikající, výborné, boží – mňam, mňam, ještě dnes se mi sbíhají sliny, ale to už hledám recept na polévku, kterou dnes udělám z části mungo fazolek, které jsem si dala na stranu. A další mi krásně vyklíčily. Děvčata moje zlatý, znovu moc a moc děkuji za vaše recepty a promyšlené vaření – uvařit více obiloviny či luštěniny na jídlo pro další den. Včerejší jídlo chutnalo i manželovi a staršímu synovi – paráda. Vždy, když dělám něco nového, tak uvařím víc, aby bylo pro všechny, ochutnají a já potom vím pro příště – komu chutnalo, komu ne. Snáze pak odhadnu množství čeho kolik uvařit, aby se jídlo snědlo čerstvé všechno najednou. A když se mi povede, že na plotně zůstane prázdný hrnec, mám velikou radost – jako třeba zrovna včera, přestože tohle jídlo jsem vařila poprvé. Evičko a Helenko, díky moc – díky, díky, díky… :-)
Magdi, ty jsi takové sluníčko :-) My děkujeme!
Tak jednoduché a tááák dobré! Vylizujeme talíře! :-)
Moje rec, cim jednodussi, tim lepsi :-)