Na jaře máme mungo na talíři docela často. Vládne zelená barva, tak si s chutí dáme zelené fazolky. Při vaření sice ztmavnou, ale to nám vůbec nevadí, hlavně že tak skvěle chutnají jako něco z tradiční české kuchyně. Může za to česnek a majoránka. Vyzkoušejte další rychlovku!
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek fazolek mungo
  • 1 lžíce řasy arame
  • voda na vaření
  • 2 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 cukety
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • ume ocet podle chuti

Postup

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibule nakrájíme na malé kostičky, česnek nasekáme a cuketu nakrájíme na tenké proužky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
  5. Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
  6. Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
  7. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.

Kombinujeme

Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.

Obměna

Místo majoránky můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci – cuketa dělá krémovou.

Děti

Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla. Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Včera jsem toto jídlo uvařila – vynikající, výborné, boží – mňam, mňam, ještě dnes se mi sbíhají sliny, ale to už hledám recept na polévku, kterou dnes udělám z části mungo fazolek, které jsem si dala na stranu. A další mi krásně vyklíčily. Děvčata moje zlatý, znovu moc a moc děkuji za vaše recepty a promyšlené vaření – uvařit více obiloviny či luštěniny na jídlo pro další den. Včerejší jídlo chutnalo i manželovi a staršímu synovi – paráda. Vždy, když dělám něco nového, tak uvařím víc, aby bylo pro všechny, ochutnají a já potom vím pro příště – komu chutnalo, komu ne. Snáze pak odhadnu množství čeho kolik uvařit, aby se jídlo snědlo čerstvé všechno najednou. A když se mi povede, že na plotně zůstane prázdný hrnec, mám velikou radost – jako třeba zrovna včera, přestože tohle jídlo jsem vařila poprvé. Evičko a Helenko, díky moc – díky, díky, díky… 🙂

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAdzuki směs s majoránkou
Další článekJohn Lennon (VIII. díl)