Na jaře máme mungo na talíři docela často. Vládne zelená barva, tak si s chutí dáme zelené fazolky. Při vaření sice ztmavnou, ale to nám vůbec nevadí, hlavně že tak skvěle chutnají jako něco z tradiční české kuchyně. Může za to česnek a majoránka. Vyzkoušejte další rychlovku!

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek fazolek mungo
  • 1 lžíce řasy arame
  • voda na vaření
  • 2 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 cukety
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • ume ocet podle chuti

Jak připravit mungo na cibulce

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibule nakrájíme na malé kostičky, česnek nasekáme a cuketu nakrájíme na tenké proužky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
  5. Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
  6. Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
  7. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.

Kombinujeme

  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.

Obměna

  • Místo majoránky můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci – cuketa dělá krémovou.

Děti

  • Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
  • Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Konečně po všech nezdarech našla (Veronika)

Veronika: Na luštěniny jsem si zvykla téměř hned, ty...

Zíksla jsem správné návyky a ploché bříško (Kristýna)

Kristýna: Moc děkuji za kurz, tobě Evi, i všem...

Dala jsem sbohem cukru a mlsná už mě nehoní (Jana)

Jana: Z čoho mám najväčiu radosť je, že práve...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Chutná mně i vnoučkům a zhubla jsem přes 5 kg (Hana)

Hana: Evi, tak jsem Výzvu do plavek protáhla na...

Stačí chvíli brouzdat na vašem webu a hned je všechno fajn (Marcela)

Marcela: Jste velmi inspirativní a z vašich stránek přímo...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Lucka, účastnice kurzu, nám napsala

Dobrý den Evo a Heleno, ještě jednou děkuji za příjemně...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Díky JJ jsem ušetřila, cítím se lépe, hubnu a lépe i vypadám!

Kateřina: Na JJ stravě jsem oproti normálnímu stravování ušetřila...

Jde to krásně a jednoduše (Zdenka)

Zdenka: Ahoj Evi, stáhla jsem si a pročetla e-book...
    • Tak nám se taky rozvarilo, ale nám to nevadí a dala jsem tam víc česneku , majoranku tymián i libecek a moc nám to šmakovalo , možná jste se neměl stydět a poradně to ohulit 😂😂😂😂😂😂 je ki líto ze vám to nejelo ♥️

  1. Prosím prosím hrnek je kolik???
    Hrnek porce 4 : 4 =1/4 = trochu to je mimus ma klicení= KOLIK MI ZBYDE NA VARENI
    🙈🤣🤣🤣🤣 já to neumím

  2. Včera jsem toto jídlo uvařila – vynikající, výborné, boží – mňam, mňam, ještě dnes se mi sbíhají sliny, ale to už hledám recept na polévku, kterou dnes udělám z části mungo fazolek, které jsem si dala na stranu. A další mi krásně vyklíčily. Děvčata moje zlatý, znovu moc a moc děkuji za vaše recepty a promyšlené vaření – uvařit více obiloviny či luštěniny na jídlo pro další den. Včerejší jídlo chutnalo i manželovi a staršímu synovi – paráda. Vždy, když dělám něco nového, tak uvařím víc, aby bylo pro všechny, ochutnají a já potom vím pro příště – komu chutnalo, komu ne. Snáze pak odhadnu množství čeho kolik uvařit, aby se jídlo snědlo čerstvé všechno najednou. A když se mi povede, že na plotně zůstane prázdný hrnec, mám velikou radost – jako třeba zrovna včera, přestože tohle jídlo jsem vařila poprvé. Evičko a Helenko, díky moc – díky, díky, díky… :-)

  3. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAdzuki směs s majoránkou
Další článekJohn Lennon (VIII. díl)