Na jaře máme mungo na talíři docela často. Vládne zelená barva, tak si s chutí dáme zelené fazolky. Při vaření sice ztmavnou, ale to nám vůbec nevadí, hlavně že tak skvěle chutnají jako něco z tradiční české kuchyně. Může za to česnek a majoránka. Vyzkoušejte další rychlovku!
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 hrnek fazolek mungo
  • 1 lžíce řasy arame
  • voda na vaření
  • 2 cibule
  • špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 cukety
  • 1 lžička sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička majoránky
  • ume ocet podle chuti

Jak připravit mungo na cibulce

  1. Fazolky mungo propláchneme ve studené vodě a dáme na několik hodin (klidně přes noc) namočit. Vodu slijeme, dáme novou a vaříme s spolu s řasou v běžném hrnci cca 50 minut. Pro další vaření použijeme i vodu z fazolek, takže nevylívat.
  2. Cibule nakrájíme na malé kostičky, česnek nasekáme a cuketu nakrájíme na tenké proužky.
  3. Na dno kastrolu dáme trochu oleje, rozehřejeme a vložíme cibuli, ihned osolíme.
  4. Po chvíli přidáme cuketu a společně restujeme cca 5 minut za občasného zamíchání.
  5. Přidáme hrnek vařeného munga včetně trocha tekutiny, která nám zůstane z vaření, zbytek fazolí odložíme na další jídla.
  6. Dochutíme sojovou omáčku a česnekem, necháme prohřát.
  7. Doladíme chuť kapkou umeocta, je-li třeba.

Kombinujeme

  • Luštěniny potřebují ke kompletnímu talíři už jen obilí a krátce tepelně upravenou zeleninu. Můžete přidat vařené obilí, obilné knedlíky nebo těstoviny podle nálady.

Praktické

  • Část namočeného munga dejte klíčit do misky – je jaro, můžete pak zdobit všechna ostatní jídla čerstvými klíčky.

Obměna

  • Místo majoránky můžete dát libeček, tymián, majoránku či jiné byliny a dostanete rázem jiné jídlo. Taktéž výěnou zeleniny dostanete zcela jinou konzistenci – cuketa dělá krémovou.

Děti

  • Mungo s cuketou je vhodné pro děti přibližně od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny, jen nedáme koření a dochucovadla.
  • Kolem dvou let už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím dochucovadel a koření.

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před pěti lety, ve věku 38let jsem velice vážně onemocněla a byl mi odstraněn celý žaludek a slinivka. I přes ujištění...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je to super. Rychlá příprava jídla, které mi opravdu moc chutná.

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal celý pokoj a uklidil si celé dvě (slovy dvě) přihrádky ve skříni :-)) Juchů, JIMEJINAK působí na všech úrovních :-))...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá se, né že by vše, ale i si dá nebo alespoň ochutná a to je úspěch, z toho mám radost....

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit o zkušenost s přírodní kosmetikou Dulcia. Měla jsem neskutečně vysušené ruce, docházelo ke krvavým prasklinkám, prsty nešly pomalu ani "napnout",...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor. Kluci vylízali hrnec a pro velký úspěch jsme ji museli vařit druhý den znovu. Tentokrát došel i květák a tak...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád si opakuji, že to nemusí být dokonalé, jsem ten typ, co přesně tuhle “brzdu” potřebuje. A tři týdny “nakukování“ na...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že není potřeba se vracet zpátky. Snad jen oslavy a dovolená.... Zhubla jsem tři kila a po dvou centimetrech přes prsa,...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol tento jedálniček krásnym spestrením mojej už fádnej stravy. Mám veľkú rodinu - veľa chlapov doma. Nijako som ich nenútila jesť...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie a žádnou chuť na maso a sladkosti!

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase, takže skvělé. Děkuji za krásné recepty.

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané stravovací principy znala a více-méně dodržovala, nyní jsem zjistila, že řadu věcí jsem zkrátka jedla ve špatných kombinacích a hlavně...

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem před pár měsíci na preventivní kontrole u lékařky. Dlouho jsem tam nebyla, tak jsem tak seděla v čekárně, čekajíc, jak...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí břicho! Chuťově k nerozeznání od "pravé" koprové omáčky. Moc děkuji.

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla, kterou jsem hledala a marně se snažila na "to" přijít sama. Dává mi harmonii do života a neustále způsobuje ten...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem moc ráda, že jsem začala o jídle více uvažovat, a můžu se tady u vás dovědět v krátkém čase dost...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

3 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Včera jsem toto jídlo uvařila – vynikající, výborné, boží – mňam, mňam, ještě dnes se mi sbíhají sliny, ale to už hledám recept na polévku, kterou dnes udělám z části mungo fazolek, které jsem si dala na stranu. A další mi krásně vyklíčily. Děvčata moje zlatý, znovu moc a moc děkuji za vaše recepty a promyšlené vaření – uvařit více obiloviny či luštěniny na jídlo pro další den. Včerejší jídlo chutnalo i manželovi a staršímu synovi – paráda. Vždy, když dělám něco nového, tak uvařím víc, aby bylo pro všechny, ochutnají a já potom vím pro příště – komu chutnalo, komu ne. Snáze pak odhadnu množství čeho kolik uvařit, aby se jídlo snědlo čerstvé všechno najednou. A když se mi povede, že na plotně zůstane prázdný hrnec, mám velikou radost – jako třeba zrovna včera, přestože tohle jídlo jsem vařila poprvé. Evičko a Helenko, díky moc – díky, díky, díky… 🙂

  2. Zobrazit 3 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekAdzuki směs s majoránkou
Další článekJohn Lennon (VIII. díl)