Skořice má spoustu blahodárných účinků na naše tělo. I proto je stále častěji součástí potravin, jídel i diet. Věděli jste ale, že existují dva druhy a jeden z nich obsahuje látku toxickou pro naše játra? Nenechte se napálit a vybírejte obezřetně, kterou skořici kupujete!

Skořice má blahodárné účinky: ale jak která!

Skořice se používala jako lék již před mnoha tisíci lety. První zmínky o ní pocházejí ze starého Egypta. Byla považována za velmi vzácné koření – komoditu, kterou jakožto darem, nepohrdli ani faraoni, ani starověcí králové. Charakateristickou vůni a chuť skořici dodává látka cinnamaldehyd, která stojí i za většinou pozitivních účinků na naše tělo. Například:

  • zlepšuje trávení
  • uklidňuje průjmy, nadýmání, koliky
  • podporuje chuť k jídlu
  • působí jako antioxidant
  • pomáhá krevnímu oběhu
  • snižuje krevní tlak
  • zmírňuje krvácení z nosu
  • zmírňuje silnou menstruaci
  • má dezinfekční a antibiotické účinky (dokonce větší než oregáno a česnek)
  • může pomoci při nachlazení, kašli a chřipce
  • při zevním použití může pomoci při revmatismu

Dva druhy skořice

Není ale skořice jako skořice. Na trhu existují dva druhy:

  • Skořice čínská Cassia (nepravá) pocházející ze skořicovníku čínského. Jedná se o levnou náhražku, která se prodává v obchodech a je hojně používána výrobci potravin. Tento druh skořice obsahuje značné množství toxinu kumarinu – až 1000x více než skořice cejlonská.
  • Skořice cejlonská (pravá) pochází ze skořicovníku cejlonského. Jedná se o kvalitní a mnohem zdravější druh skořice, která obsahuje méně nebezpečného toxinu kumarinu než skořice Cassia (cejlonská skořice má cca 0,004 a méně % kumarinu, naopak Cassia až 5 %). Chuťově je sladší, méně hořká a jemnější.

Co je to kumarin?
Jedná se o přírodní toxin škodlivý pro naše játra (1), kterým se brání rostliny před škůdci. Tato látka má na nás ve větším množství toxické účinky – způsobuje bolesti hlavy, spavost, krvácení, závratě aj. Je podezřívána z možných karcinogenních, halucinačních a erotogenních účinků (1, 2). I proto je legislativně stanoveno v evropské i národní legislativě maximální množství kumarinu v potravinářských produktech (žvýkačky, karamely, dezerty, koláče aj.) a tyto limity také kontrolují dozorové orgány.

Jakou skořici si kupujeme, se nedozvíme

Věděli jste, že …?
Před toxinem kumarinem bychom se měli mít na pozoru a zejména malým dětem nepodávat skořici v jídle každý den. U 15 kg dítěte se přijatelná denní dávka (běžnější) skořice Cassia pohybuje okolo 0,5 g, u dospělých jsou to 2 g. Cejlonské skořice můžeme jíst více.

Podle platné legislativy je výrobce potravin povinen uvádět použití skořice, není ale třeba povinen uvádět název rostliny, z níž skořice pochází. Vzhledem k tomu, že cejlonská skořice je mnohonásobně dražší, je jasné, že běžné obchody z 90 % nabízejí nepravou Cassia skořici.

U mleté skořice druh ve většině případů nepoznáme. Jednou z variant, jak se nenechat napálit, je zakoupit přímo celé tyčinky skořice, u kterých lze druh dobře rozeznat (poznávací znaky viz níže), a ty si pak doma namlít.

Situaci ještě komplikuje hojné využívání aromat v potravinářském průmyslu. Ty přírodní musí z 95 % pocházet přímo ze skořice – ale není řečeno z které…

Jak poznat tu pravou skořici

  • Skořice Cassia je tmavší, tyčinky jsou duté a tvrdé a má ostrou až štiplavou chuť. Cassia skořice roste v Číně, Vietnamu či Indii.
  • Naopak cejlonská skořice je světlejší, tyčinky mají více vrstev, jsou křehčí, na průsvitu připomínají sbalený doutník, nikoli dutou rourku. Roste na Srí Lance (ostrov Ceylon).

Jíme Jinak radí:

  • Vybírejte skořici, která je označena jako cejlonská. Nejlépe v BIO kvalitě. Budete mít jistotu, že jíte pravou a kvalitní skořici.
  • Pokud používáte Cassia skořici, nekonzumujte ji denně a do jídel ji přidávejte v menším množství. Hlavně u dětí.
  • Extrémy a stereotyp vždy škodí, a to platí i o zdravém jídle (jako např. v případě konzumace většího množství skořice). Proto jezte pestře a snažte se střídat jak koření, tak také obiloviny, luštěniny, zeleninu, ovoce, semínka, ořechy, řasy i způsoby úpravy pokrmů a krájení.

Mínus 5kg a 5cm v pase (Liana)

Liana: Ahoj Eva, u mňa je to -5 kg...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

Ani som veriť nechcela, keď som sa dnes ráno merala (Edita)

Edita: Dobrý deň, dnes mám 15. deň programu Hubneme...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Zůstávám definitivně u tohoto stravování (Olga)

Olga: Dobrý den, co mne napadá na konci kurzu...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Je to skvělé a jednoduché vaření (Veronika)

Veronika: Ahoj Evi, dnes poslední den vaření kurzu Hubneme...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Nevěřila jsem, že jídlo může být tak chutné

Holajna: Dnes jsem uvařila první jídlo. Všechno bylo vynikající....

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...
  1. Já taky vůbec netušila že běžná skořice není vlastně skořice, tak jsem si koupila tu v DM a docela zklamání, vůbec mi nevoní, přijde mi taková nijaká :( Přiznám se že jsem si kaši musela posypat ještě i tou obyčejnou,abych si pochutnala, no….. tak nevím

    • Ta v DM nechutná ani mě, nepřijde mi jako cejlonská :-/ Raději od Sonnetoru nebo Grešíka, ty jsou moc dobré ;)

    • Já jsem skořici z DM koupila až dnes, dřív jsem se k nim nedostala. Zatím jsem tedy nepoužila, ale voní i zabalená tak, že je cítit odlišnost od běžné (asi od mé nepaměti konzumuju pouze Cassii) a i ten sáček voní poměrně výrazně… Není možné, že někde mají déle či jinak tu skořici skladovanou? Každopádně až ji někam nasypu, ozvu se, jestli nejsem taky zklamaná.

      Mám vyjádření zákaznického centra z DM, že v případě skořice Rinnovare se v žádném případě nejedná o Cassii a že jde o odrůdu skořice ceylonské, tedy pravé. Jasně, je to písemné tvrzení, přesto nelze vyloučit, že problém je ve zpracování a skladování a jsem připravená, pokud se mi podaří někde potkat (myšleno na e-shopu, kde zároveň budu brát cosi jiného) tu Grešíkovu či Sonnentor, zkusím ráda. Zatím se mi je úplně nepovedlo ani objevit, pokud hledám ve spojení i s dalšími užitečnými věcmi kvůli poštovnému.

  2. Tato skořice roste téměř výhradně na Srí Lance.Zde nejsou povolena chemická hnojiva,používá se chlévská mrva.Žádná chemie.Jinak Ceylon je název ostrova,Srí Lanka jako republika.Jde o totožné území.Takže dvojité pojmenování.Nabízím spolupráci s prodejnami koření,poctivých prodejců přírodních produktů.Žiji na Srí Lance,kontakt je mirekkosik@gmail.com.

  3. Super článek, moc děkuji.
    Po přečtení si myslím, že kam mi paměť sahá, pravou cejlonskou jsem zřejmě nikdy nejedla… Skořici miluju, vůně krupicové kaše se skořicí z raného dětství je pro mě dodnes snad tou nej. Takže vůně čínské skořice, hmm…

  4. Máte tip na značku dodávající cejlonskou skořici? Popravdě to slyším prvně a tu pravou jsem ještě v životě neviděla ani celou, natož namletou. Kde hledat? Díky.

    • Na dotaz v DM drogerii mi v zákaznickém centru sdělili, že jejich Skořice mletá BIO je také pravá ceylonská skořice. Tož jsem ráda, DM mám v dosahu, nejsem nucená zase hledat e-shop…

      • Tak to je super, také ji mám doma, ale uprimne mi teda tolik nechutna jako třeba od sonnentor. Z DM mi přijde moc hruba a aromatická.

        • Já nemám kde Sonnentor přímo koupit, takže nemůžu srovnat, momentálně mám skořici darovanou z cesty po Ekvádoru, kde vůbec netuším, co za odrůdu to přivezli, ale v tom včerejším vyjádření od dodavatele skořice Rinnovare, kterou prodává DM, se píše, že „pravá skořice více pálí, více voní, je zdravější, chutnější.“ Zde píšete, že pálí méně, nabízí se otázka, ve srovnání s čím, odrůda ceylonská (Srí Lanka) se možná chuťově liší i podle místa, kde vyrostla? Každopádně já budu ráda, že vím, kde najdu výrazně méně kumarinů a při této ceně za skořici na další zkoušení přijde řada, až dojde, ne dřív. :-)

          • No a jestli při svém bádání dojdeš k nějakým chuťovým závěrům, tak se s námi poděl o poznatky :-)

  5. Zobrazit všech 21 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekColeslaw salát
Další článek10 zajímavostí, které o salátech zaručeně nevíte