Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Není skořice jako skořice. Nenechte se napálit!

Skořice má spoustu blahodárných účinků na naše tělo. I proto je stále častěji součástí potravin, jídel i diet. Věděli jste ale, že existují dva druhy a jeden z nich obsahuje látku toxickou pro naše játra? Nenechte se napálit a vybírejte obezřetně, kterou skořici kupujete!

Skořice má blahodárné účinky: ale jak která!

Skořice se používala jako lék již před mnoha tisíci lety. První zmínky o ní pocházejí ze starého Egypta. Byla považována za velmi vzácné koření – komoditu, kterou jakožto darem, nepohrdli ani faraoni, ani starověcí králové. Charakateristickou vůni a chuť skořici dodává látka cinnamaldehyd, která stojí i za většinou pozitivních účinků na naše tělo. Například:

  • zlepšuje trávení
  • uklidňuje průjmy, nadýmání, koliky
  • podporuje chuť k jídlu
  • působí jako antioxidant
  • pomáhá krevnímu oběhu
  • snižuje krevní tlak
  • zmírňuje krvácení z nosu
  • zmírňuje silnou menstruaci
  • má dezinfekční a antibiotické účinky (dokonce větší než oregáno a česnek)
  • může pomoci při nachlazení, kašli a chřipce
  • při zevním použití může pomoci při revmatismu

Dva druhy skořice

Není ale skořice jako skořice. Na trhu existují dva druhy:

  • Skořice čínská Cassia (nepravá) pocházející ze skořicovníku čínského. Jedná se o levnou náhražku, která se prodává v obchodech a je hojně používána výrobci potravin. Tento druh skořice obsahuje značné množství toxinu kumarinu – až 1000x více než skořice cejlonská.
  • Skořice cejlonská (pravá) pochází ze skořicovníku cejlonského. Jedná se o kvalitní a mnohem zdravější druh skořice, která obsahuje méně nebezpečného toxinu kumarinu než skořice Cassia (cejlonská skořice má cca 0,004 a méně % kumarinu, naopak Cassia až 5 %). Chuťově je sladší, méně hořká a jemnější.

Co je to kumarin?
Jedná se o přírodní toxin škodlivý pro naše játra (1), kterým se brání rostliny před škůdci. Tato látka má na nás ve větším množství toxické účinky – způsobuje bolesti hlavy, spavost, krvácení, závratě aj. Je podezřívána z možných karcinogenních, halucinačních a erotogenních účinků (1, 2). I proto je legislativně stanoveno v evropské i národní legislativě maximální množství kumarinu v potravinářských produktech (žvýkačky, karamely, dezerty, koláče aj.) a tyto limity také kontrolují dozorové orgány.

Jakou skořici si kupujeme, se nedozvíme

Věděli jste, že …?
Před toxinem kumarinem bychom se měli mít na pozoru a zejména malým dětem nepodávat skořici v jídle každý den. U 15 kg dítěte se přijatelná denní dávka (běžnější) skořice Cassia pohybuje okolo 0,5 g, u dospělých jsou to 2 g. Cejlonské skořice můžeme jíst více.

Podle platné legislativy je výrobce potravin povinen uvádět použití skořice, není ale třeba povinen uvádět název rostliny, z níž skořice pochází. Vzhledem k tomu, že cejlonská skořice je mnohonásobně dražší, je jasné, že běžné obchody z 90 % nabízejí nepravou Cassia skořici.

U mleté skořice druh ve většině případů nepoznáme. Jednou z variant, jak se nenechat napálit, je zakoupit přímo celé tyčinky skořice, u kterých lze druh dobře rozeznat (poznávací znaky viz níže), a ty si pak doma namlít.

Situaci ještě komplikuje hojné využívání aromat v potravinářském průmyslu. Ty přírodní musí z 95 % pocházet přímo ze skořice – ale není řečeno z které…

Jak poznat tu pravou skořici

  • Skořice Cassia je tmavší, tyčinky jsou duté a tvrdé a má ostrou až štiplavou chuť. Cassia skořice roste v Číně, Vietnamu či Indii.
  • Naopak cejlonská skořice je světlejší, tyčinky mají více vrstev, jsou křehčí, na průsvitu připomínají sbalený doutník, nikoli dutou rourku. Roste na Srí Lance (ostrov Ceylon).

Jíme Jinak radí:

  • Vybírejte skořici, která je označena jako cejlonská. Nejlépe v BIO kvalitě. Budete mít jistotu, že jíte pravou a kvalitní skořici.
  • Pokud používáte Cassia skořici, nekonzumujte ji denně a do jídel ji přidávejte v menším množství. Hlavně u dětí.
  • Extrémy a stereotyp vždy škodí, a to platí i o zdravém jídle (jako např. v případě konzumace většího množství skořice). Proto jezte pestře a snažte se střídat jak koření, tak také obiloviny, luštěniny, zeleninu, ovoce, semínka, ořechy, řasy i způsoby úpravy pokrmů a krájení.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

82 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Používám cejlonskou, ale můj léčitel mi dal nějakou bylinnou směs proti parazitům, a zde je obsažena tedy ta skořice čínská. Tak jsem teď trochu zmatená. Nemyslím si, že by mě chtěl otrávit (vtip). Ale proč tedy neužil tu cejlonskou?

Po přečtení jiného článku https://prozdravi.eu/skorice-starodavne-koreni-ktere-muze-zmenit-vase-zdravi/, jsem skořice zařadila každý den do jídelníčku i do kávy jí přidávám, je moc skvělá. A i tento článek to potvrzuje.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

174
26

12 signálů, že vaše tělo potřebuje podzimní detox

Cítíte u sebe změny nálad, málo energie, zažívací potíže, zácpu, nepříjemný tělesný pach, problémy se spánkem nebo přibýváte na váze? To všechno jsou signá...
27
17

Chřestová sezóna je tu: 9 faktů, které vás překvapí

Chřest je velmi zajímavá zelenina a jeho sezóna je právě v plném proudu. Věděli jste například, že Česko bylo dříve chřestovou velmocí a náš chřest byl teh...
31
19

Co s naším zdravím dělá hliník

Hliník je téměř všude. Obsahují ho potraviny, kojenecká výživa, deodoranty, léky, nádobí, plechovky, zubní pasty, krémy, voda, tabák nebo alobal. Co se sta...
44
8

9 zajímavostí o rebarboře: je zdravá, ale zároveň i nebezpečná

Začala sezóna rebarbory. Její části jsou jedovaté, ale zároveň obsahuje spoustu vitamínů a je prospěšná našemu tělu. V gastronomii se považuje za ingredien...
38
7

Jahody: 10 faktů, které vás o tomto ovoci překvapí

Napadlo by vás někdy, že toto první letní ovoce patří do rodiny růží? A víte, kolik semínek obsahuje jedna jahoda? Těchto 10 zajímavých faktů o jahodách js...
klub
57
1

Jak se stravovat mezi jarem a létem

V čase mezi biologickým jarem a biologickým létem se někteří lidé cítí unavení, honí je chuť na sladké, trpí na nadýmání, jsou podráždění nebo smutní. Víme...