Jak vařit a připravovat zeleninu pokaždé jinak (9 způsobů)

2

Vaříte zeleninu pořád na ten stejný způsob? Inspirujte se některým z těchto 9 způsobů vaření a úpravy zeleniny a jídlo na talíři už nikdy nebude nuda.

1Nishime

Jedná se o energeticky velmi vyvážený způsob úpravy zeleniny s minimem vody. Princip spočívá ve vrstvení zeleniny do užšího hrnce s tlustým dnem a pokličkou. Na dno těžkého hrnce dáme řasu kombu a vrstvíme zeleninu od jinové (pórek, natě, řapíkatý celer), přes kulatou (dýně, květák, brokolice, kapusta) až po jangovou (daikon, mrkev, ředkev, petržel). Opatrně po stranách hrnce nalijeme trošku vody, osolíme, přiklopíme pokličkou a jakmile začne zelenina vřít, zeslabíme na nejnižší plamen a necháme bez míchání vařit 5-20 minut.

Naše oblíbené kombinace:

  • Pórek + cibule + zelí + mrkev
  • Cibule + brokolice + mrkev
  • Pórek + dýně + petržel
  • Cibule + zelí + dýně + mrkev

2Blanšírování

Snadný způsob úpravy zeleniny, například do salátů (obilných, luštěninových nebo v kombinaci se syrovou zeleninou) nebo v případě větších kusů zeleniny jako doplněk talíře. Tento způsob přípravy zeleniny využíváme hlavně na jaře a v létě. Osolenou vodu v hrnci přivedeme k varu a vhodíme do ní první druh nakrájené zeleniny. Povaříme minutu a pomocí sítka vybereme stranou, ihned zchladíme studenou vodou a vhodíme další druh a vše opakujeme.

Naše oblíbené kombinace:

  • Cibule + zelí + mrkev + ředkev (smíchat s tofunézou a kysaným zelím na salát)
  • Brokolice + dýně + zelí + mrkev (smíchat se zálivkou, např. z tahini a citronové šťávy)
  • Čínské zelí + ředkev + kedlubna + mrkev (smíchat se zálivkou)

3Napařování

Zelenina vařená v páře je výborná příloha k jídlu. Tohoto způsobu využíváme hlavně v létě a na jaře. Do širšího hrnce vložíme napařovací mřížku, pod kterou dáme trochu vody. Na napařovák dáme zeleninu, osolíme špetkou soli (nebo sojové omáčky, můžeme přidat i koření, kapku oleje nebo rostlinné máslo) a přikryjeme pokličkou. Jakmile začne zelenina vřít, ztlumíme ji a napařujeme doměkka 5-20 minut dle velikosti zeleniny. Nenapařujeme příliš dlouho, jinak bude zelenina příliš měkká, zvadlá a ztratí svou chuť i barvu, raději napaříme na skus.

Naše oblíbené kombinace:

  • Dýně, batát a mrkev na větší kusy
  • Kapustičky
  • Brokolice a květák na velké růžičky

4Vaření

Vařená zelenina je základním způsobem přípravy polévek, ale hodí se i jako doplněk talíře. Principem je vkládání zeleniny do osolené vařící vody – buď v celku, nebo nakrájenou na kousky.

5Kvašení

Mléčně kvašená zelenina je zdrojem jak probiotik, tak spousty vitamínů, enzymů a živin. Přidáváme ji ke každému jídlu. Kvašenou zeleninu dělíme na dlouze kvašenou (kysané zelí) a krátce kvašenou (pickles). Tu krátce děláme buď v soli nebo v láku. Nejrychlejším způsobem, vhodným zejména v létě, je tzv. presovaný salát. Zeleninu nakrouháme nebo nastrouháme, rukama smícháme se špetkou soli a zatížíme na pár hodin. Díky promnutí zeleniny a tlaku dochází k částečnému narušení vlákniny.

Naše oblíbené kombinace:

6Sotýrování

Jedná se o nejběžnější způsob úpravy jídel. Na pánvi nebo v hrnci rozpálíme olej a přidáme nadrobno nasekanou cibuli a sůl. Za stálého míchání ji necháme zesklovatět, přidáme další zeleninu nakrájenou nadrobno nebo na větší tvary, osmahneme a pak ji zalijeme vodou nebo vývarem a necháme dusit pod pokličkou. Po změknutí zeleniny ji dochutíme, zahustíme nebo jinak upravíme (rozmixujeme).

Naše oblíbené kombinace:

7Kimpira

Tato specifická příprava zeleniny ve woku se používá zejména v létě. Dělá se buď na oleji, nebo na vodě. Na rozpálený wok dáme trošku oleje a až se zahřeje, přidáme jeden druh zeleniny nakrájené na jemné nudličky / sirčičky. Pravidelně ji prohazujeme hůlkami. Poté přidáme postupně další druhy zeleniny a stále prohazujeme. Díky prohazování zkaramelizuje, ale uvnitř bude pořád křupavá. Pokud chceme, ke konci ještě na chvíli přiklopíme pokličkou, aby mírně změkla. Na závěr můžeme dochutit sojovou omáčkou nebo umeoctem.

Naše oblíbené kombinace:

  • Lopuch + mrkev
  • Cibule + mrkev + pórek
  • Cibule + dýně + bílá ředkev
  • Mrkev + kedlubna

8Fritování (tempura)

Tempura je japonský způsob úpravy – vaření v rozpáleném oleji. Je mnohem lepší než běžné smažení. Zelenina (např. obalená v těstíčku) se ponoří do vařícího oleje celá, tím se její povrch stáhne a nepustí dovnitř mastnotu. Takto upravenou zeleninu, čerstvé bylinky, natě nebo tofu či tempeh dáváme jako malý kondiment, ne jako hlavní část talíře.

Naše oblíbené kombinace:

9Pečení

Pečená zelenina je vhodná hlavně pro zimní období. Je velmi chutnou přílohou k jídlu, dipům, hummusu atp. Pečeme zejména sladké druhy zelenin – dýni, batát, mrkev, petržel, cibuli, řepu, výborná je ale i růžičková kapusta, cuketa nebo brokolice. Zeleninu nakrájíme na větší kusy, plátky nebo na hranolky (lze ji nechat i v celku), smícháme s olejem, sojovou omáčkou (nebo solí) a případně kořením a dáme na plech péct cca 15-45 minut (dle velikosti a tvarů zeleniny) na cca 180-200 °C. Ke konci pečení můžeme přepnout na gril. Můžeme i zeleninu vydlabat – např. dýni, patizon či cuketu, naplnit směsí a péct.

Naše oblíbená kombinace:

Který je váš nejoblíbenější způsob přípravy zeleniny?

Napište nám do komentářů. A jakou kombinaci zeleniny, případně ochucovadel nejraději děláte? Máte osvědčený recept? Přidejte ho do čtenářských receptů.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!
Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...
Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou
Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...
Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu
Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...
Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo
Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...
Váš web mě stále obohacuje
Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...
Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho
Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...
Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak
Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...
Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci
Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...
Bez vás bych byla ztracená
Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...
Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů
Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...
Očista byla super!
Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...
Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam
Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...
Hltám všechny informace
Lenka B.: Ahoj Evi, děkuji za perfektně zpracovaný článek....
Skvělé filmy, neskuteční lidé
Jana: Mila Evi a Heli a vsichni, kdo jste...
Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)
Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...
  1. Pěkný článek, ale neodpustím si poznámku. Popsaný způsob blanšírování je nesprávný, respektive mu chybí velice důležitý krok. Blanšírování je krátké povaření v osolené vode a následné velmi prudké zchlazení v ledové vodě (většinou se do studené vody ještě přidává led, aby byl teplotní šok co největší). Tímto způsobem si zelenina zachová většinu živin, stejně jako barvu a chuť. Tak jen pro přesnost :)

    • Dekujeme, mate naprostou pravdu, když se zelenina nezchladi, tak ještě dále měkne, to nám vypadlo. Doplněno.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí kakaové „OREO“ sušenky (bez lepku, vegan)
Další článek„Carrot Cake“ ranní kaše