Už jste zkoušeli péct batát? Když k obyčejnému rizotu ze zbytků od oběda přidám pečený batát, rodina má rázem dojem, že má sváteční jídlo :-) Pokud máte rádi pečené brambory, ale vyhýbáte s jim, mohl by vás tento recept potěšit. Je to rychlovka a hodí se i jako rychlé pohoštění pro nečekané hosty.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 batát
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička sušeného estragonu

Postup

  1. Rozpálíme troubu na 220 °C.
  2. Omyjeme batát, můžeme nechat ve slupce, je-li pěkná, a nakrájíme na stejně silná kolečka, aby se nám dělala rovnoměrně.
  3. Připravíme marinádu smícháním oleje, sojové omáčky a estragonu.
  4. Poklademe batát přímo na plech a potřeme připravenou směsí.
  5. Vložíme do trouby a bez otáčení pečeme cca 20 minut v závislosti na tloušťce plátků.

Kombinujeme

Pečená zelenina je výborným doplňkem jakéhokoli jídla v chladných dnech. Můžete s ní obohatit svůj oběd i večeři. Pro kompletní talíř přidáme vařené obiloviny a trochu luštěnin. Když slavíme, jíme ji samotnou místo obvyklých čipsů 🙂

Praktické

I když použijete pečící papír, budete muset umýt plech, protože bude mastný. Proto peču přímo na plechu a pečící papír nepoužívám. Zeleninu není třeba otáčet ani zakrývat – bude z jedné strany křupavá a z druhé hladká a sladká.

Obměna

Ráda do marinády přidávám česnek, krásně to voní a výborně chutná. Bylinky samozřejmě můžete obměnit za jakékoli jiné voňavé.

Děti

Pečená zelenina je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku. Nepřeháníme to s kořením a sojovou omáčkou.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Bez komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak to je jizda! Estragon nebyl, tak prisel na radu tymian a po batatech se doslova slehla zem! 😀 Diky! Pridavam na seznam oblibenych! 😉

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRestovaná rýže s cibulkou
Další článekCelozrnný pšenično – žitný chléb se semínky