Už jste zkoušeli péct batát? Když k obyčejnému rizotu ze zbytků od oběda přidám pečený batát, rodina má rázem dojem, že má sváteční jídlo :-) Pokud máte rádi pečené brambory, ale vyhýbáte s jim, mohl by vás tento recept potěšit. Je to rychlovka a hodí se i jako rychlé pohoštění pro nečekané hosty.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 batát
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička sušeného estragonu

Postup

  1. Rozpálíme troubu na 220 °C.
  2. Omyjeme batát, můžeme nechat ve slupce, je-li pěkná, a nakrájíme na stejně silná kolečka, aby se nám dělala rovnoměrně.
  3. Připravíme marinádu smícháním oleje, sojové omáčky a estragonu.
  4. Poklademe batát přímo na plech a potřeme připravenou směsí.
  5. Vložíme do trouby a bez otáčení pečeme cca 20 minut v závislosti na tloušťce plátků.

Kombinujeme

Pečená zelenina je výborným doplňkem jakéhokoli jídla v chladných dnech. Můžete s ní obohatit svůj oběd i večeři. Pro kompletní talíř přidáme vařené obiloviny a trochu luštěnin. Když slavíme, jíme ji samotnou místo obvyklých čipsů 🙂

Praktické

I když použijete pečící papír, budete muset umýt plech, protože bude mastný. Proto peču přímo na plechu a pečící papír nepoužívám. Zeleninu není třeba otáčet ani zakrývat – bude z jedné strany křupavá a z druhé hladká a sladká.

Obměna

Ráda do marinády přidávám česnek, krásně to voní a výborně chutná. Bylinky samozřejmě můžete obměnit za jakékoli jiné voňavé.

Děti

Pečená zelenina je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku. Nepřeháníme to s kořením a sojovou omáčkou.

Bez komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tak to je jizda! Estragon nebyl, tak prisel na radu tymian a po batatech se doslova slehla zem! 😀 Diky! Pridavam na seznam oblibenych! 😉

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRestovaná rýže s cibulkou
Další článekCelozrnný pšenično – žitný chléb se semínky