Už jste zkoušeli péct batát? Když k obyčejnému rizotu ze zbytků od oběda přidám pečený batát, rodina má rázem dojem, že má sváteční jídlo :-) Pokud máte rádi pečené brambory, ale vyhýbáte s jim, mohl by vás tento recept potěšit. Je to rychlovka a hodí se i jako rychlé pohoštění pro nečekané hosty.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 batát
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička sušeného estragonu

Postup

  1. Rozpálíme troubu na 220 °C.
  2. Omyjeme batát, můžeme nechat ve slupce, je-li pěkná, a nakrájíme na stejně silná kolečka, aby se nám dělala rovnoměrně.
  3. Připravíme marinádu smícháním oleje, sojové omáčky a estragonu.
  4. Poklademe batát přímo na plech a potřeme připravenou směsí.
  5. Vložíme do trouby a bez otáčení pečeme cca 20 minut v závislosti na tloušťce plátků.

Kombinujeme

Pečená zelenina je výborným doplňkem jakéhokoli jídla v chladných dnech. Můžete s ní obohatit svůj oběd i večeři. Pro kompletní talíř přidáme vařené obiloviny a trochu luštěnin. Když slavíme, jíme ji samotnou místo obvyklých čipsů 🙂

Praktické

I když použijete pečící papír, budete muset umýt plech, protože bude mastný. Proto peču přímo na plechu a pečící papír nepoužívám. Zeleninu není třeba otáčet ani zakrývat – bude z jedné strany křupavá a z druhé hladká a sladká.

Obměna

Ráda do marinády přidávám česnek, krásně to voní a výborně chutná. Bylinky samozřejmě můžete obměnit za jakékoli jiné voňavé.

Děti

Pečená zelenina je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku. Nepřeháníme to s kořením a sojovou omáčkou.

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Díky Klubu jsem za měsíc zhubla 6 kilo a cítím se skvěle

Hana a Olda: chci Vám moc poděkovat za úžasné recepty,...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Tak to je jizda! Estragon nebyl, tak prisel na radu tymian a po batatech se doslova slehla zem! 😀 Diky! Pridavam na seznam oblibenych! 😉

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRestovaná rýže s cibulkou
Další článekCelozrnný pšenično – žitný chléb se semínky