Už jste zkoušeli péct batát? Když k obyčejnému rizotu ze zbytků od oběda přidám pečený batát, rodina má rázem dojem, že má sváteční jídlo :-) Pokud máte rádi pečené brambory, ale vyhýbáte s jim, mohl by vás tento recept potěšit. Je to rychlovka a hodí se i jako rychlé pohoštění pro nečekané hosty.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 batát
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička sušeného estragonu

Postup

  1. Rozpálíme troubu na 220 °C.
  2. Omyjeme batát, můžeme nechat ve slupce, je-li pěkná, a nakrájíme na stejně silná kolečka, aby se nám dělala rovnoměrně.
  3. Připravíme marinádu smícháním oleje, sojové omáčky a estragonu.
  4. Poklademe batát přímo na plech a potřeme připravenou směsí.
  5. Vložíme do trouby a bez otáčení pečeme cca 20 minut v závislosti na tloušťce plátků.

Kombinujeme

Pečená zelenina je výborným doplňkem jakéhokoli jídla v chladných dnech. Můžete s ní obohatit svůj oběd i večeři. Pro kompletní talíř přidáme vařené obiloviny a trochu luštěnin. Když slavíme, jíme ji samotnou místo obvyklých čipsů :-)

Praktické

I když použijete pečící papír, budete muset umýt plech, protože bude mastný. Proto peču přímo na plechu a pečící papír nepoužívám. Zeleninu není třeba otáčet ani zakrývat – bude z jedné strany křupavá a z druhé hladká a sladká.

Obměna

Ráda do marinády přidávám česnek, krásně to voní a výborně chutná. Bylinky samozřejmě můžete obměnit za jakékoli jiné voňavé.

Děti

Pečená zelenina je vhodná pro děti přibližně od 1,5 roku. Nepřeháníme to s kořením a sojovou omáčkou.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Za 7 týdnů 10 kg dole a zmizely i chutě na sladké (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, musím se s vámi podělit o...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Můj metabolický věk je o 15 let nižší, než můj skutečný (Ludmila)

Ludmila: Strava mi moc vyhovuje a už jsou tu...

Nejde jen o kila, i nálada je o hodně lepší (Veve)

Veve: Zdravím všechny a hlavně Naši Evičku :-) Dnes byl...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...
  1. Tak to je jizda! Estragon nebyl, tak prisel na radu tymian a po batatech se doslova slehla zem! :D Diky! Pridavam na seznam oblibenych! ;)

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRestovaná rýže s cibulkou
Další článekCelozrnný pšenično – žitný chléb se semínky