Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Nejlepší pečené křupavé tofu – do salátů, omáček i polévek

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Tak křupavé, tak jednoduché a zdravé. Je až k neuvěření, že toto tofu není smažené. Většinou zmizí hned, jakmile vytáhnu plech z trouby!

Ingredience
  • 1 balení bílého tofu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1/4 lžičky sušeného česneku v prášku
  • 1/4 lžičky obilného sirupu
  • 1/4 lžičky rýžového octa
  • 2 lžíce maizeny nebo arrowroot škrobu

Je víc věcí, které děláme jinak, nejen to, že jíme jinak. Třeba nemáme televizi, sedačku v obýváku, děti nemají v pok...

Jak připravit pečené tofu

  • Tofu vybalíme a zabalíme do několika kuchyňských utěrek.
  • Umístíme ho mezi 2 dřevěná prkénka a ještě shora zatížíme např. těžkým hrncem.
  • Necháme zatížené 15 minut.
  • Poté ho vybalíme a vysušíme a nakrájíme na kostky.
  • V misce si smícháme olej, sojovku, česnek, sirup a ocet.
  • Do misky nasypeme tofu, obalíme v připravené směsi a přisypeme škrob.
  • Pořádně tofu obalíme ze všech stran.
  • Pečeme 20-25 min. na 220°C.
  • V průběhu pečení otočíme.

Praktické

  • Podáváme do salátů, jako alternativu krutonů do polévek, k omáčkám, do budha bowl nebo jen tak atp.
  • Je důležité marinádu s tofu dobře promíchat, aby se každá kostička obalila.
  • tofu n plechu pokládejte tak, aby každá kostička byla zvlášť a nedotýkaly se sebe, jen tak se krásně propečou.

Obměna

  • Pokud nemáme koření, můžeme ho nahradit jiným, anebo úplně vynechat a nechat jen sojovou omáčku a škrob.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.

PS: Víte už jak na zdravé cukroví?

My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

Olga Š.
23. 6. 2022

Dneska jsem vyzkoušela a bylo výborné. Děkuji za recept.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Česneková pomazánka s pažitkou (veganská)

Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali, že tahle pomazánka ...

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...

Tofu s hatcho miso omáčkou

Výborné pikantní, kořeněné jídlo s jednoduše upraveným tofu, které krásně doladí pokrm a jde skvěle dohromady s chuťově výraznou omáčkou.

Krémové kokosové rizoto s fazolkami a pórkem

Rychlovka, která zabodovala u celé rodiny, ačkoli to vypadá jako velmi obyčejné jídlo. Stačí pár ingrediencí a za pár minut je dobrota na stole. Přestože t...