Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Nejlepší pečené křupavé tofu – do salátů, omáček i polévek

Uvařeno
bez lepku
bez mléka

Tak křupavé, tak jednoduché a zdravé. Je až k neuvěření, že toto tofu není smažené. Většinou zmizí hned, jakmile vytáhnu plech z trouby!

Ingredience
  • 1 balení bílého tofu
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1/4 lžičky sušeného česneku v prášku
  • 1/4 lžičky obilného sirupu
  • 1/4 lžičky rýžového octa
  • 2 lžíce maizeny nebo arrowroot škrobu

Už od mládí mě trápily různé zdravotní problémy. Pro bolest kyčle jsem mnohdy nemohla ani chodit a lékaři mi zjistili...

Jak připravit pečené tofu

  • Tofu vybalíme a zabalíme do několika kuchyňských utěrek.
  • Umístíme ho mezi 2 dřevěná prkénka a ještě shora zatížíme např. těžkým hrncem.
  • Necháme zatížené 15 minut.
  • Poté ho vybalíme a vysušíme a nakrájíme na kostky.
  • V misce si smícháme olej, sojovku, česnek, sirup a ocet.
  • Do misky nasypeme tofu, obalíme v připravené směsi a přisypeme škrob.
  • Pořádně tofu obalíme ze všech stran.
  • Pečeme 20-25 min. na 220°C.
  • V průběhu pečení otočíme.

Praktické

  • Podáváme do salátů, jako alternativu krutonů do polévek, k omáčkám, do budha bowl nebo jen tak atp.
  • Je důležité marinádu s tofu dobře promíchat, aby se každá kostička obalila.
  • tofu n plechu pokládejte tak, aby každá kostička byla zvlášť a nedotýkaly se sebe, jen tak se krásně propečou.

Obměna

  • Pokud nemáme koření, můžeme ho nahradit jiným, anebo úplně vynechat a nechat jen sojovou omáčku a škrob.

Děti

  • Tento recept je vhodný pro děti od 2 let.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Klub
Olga Š.
23. 6. 2022

Dneska jsem vyzkoušela a bylo výborné. Děkuji za recept.

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

12
41

Startujeme online kurz Podzimní detox

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Domácí tortilla chipsy

Máte rádi tortilla chipsy, ale nechcete jíst ty smažené a nezdravé kupované? Udělejte si je doma! Nejlépe z domácích tortill. Není na tom nic těžkého.

Vodácká pomazánka

Tahle pomazánka vznikla náhodou – ze zbytků. Ale tak nám chutná, že ji děláme už 7 let v různých obměnách znovu a znovu.

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Fazolová pizza

Z obyčejného fazolového nákypu se dá udělat slavnostní jídlo, když se mu dá trochu forma. Děti našich kamarádů tomu říkají čokodort, naše fazolová pizza. J...

Míchaná tofíčka (tofu jako míchaná vejce)

Perfektní chuťová i vzhledová náhrada míchaných vajíček – ve vegan verzi bez vajíček a navíc hotová do 10 minut! Doporučujeme prodávat v tortille, pi...

Česneková pomazánka s pažitkou (veganská)

Může být jemná i ostrá, záleží, kolik dáte česneku. My ji máme moc rádi a děláme si ji pěkně štiplavou. Návštěvy zatím nikdy nepoznali, že tahle pomazánka ...