Jeden ze způsobů, jak dále zacházet s "kvaškou", aby byl salát pokaždé trochu jiný. Tentokrát k němu potřebujeme jen brokolici a trochu tofunézy.

Základní informace

Jeden ze způsobů, jak dále zacházet s „kvaškou“, aby byl salát pokaždé trochu jiný. Tentokrát k němu potřebujeme jen brokolici a trochu tofunézy.

 

Ingredience na „kvašku“(cca 4 porce)

  • 1 hrnek kyselého zelí v bio kvalitě (ideálně dlouhodobě kysané), nebo domácí kvašené zeleniny
  • 2 střední mrkve
  • 1 šálek růžiček brokolice
  • půl kelímku tofunézy (100g)
  • umeocet na dochucení

Postup

Omyjeme mrkve pomocí kartáčku na zeleninu ve studené vodě a nastrouháme je na struhadle jemno. Kysané zelí nakrájíme na menší kousky a i se šťávou dáme do mísy. Přidáme nastrouhanou mrkev a důkladně prsty promneme zelí s mrkví, aby mrkev pustila šťávu a narušila se její struktura. Smíchanou a promnutou zeleninu zatížíme (například menším talířem a na něj postavit sklenici s vodou)  a necháme na lince alespoň půl hodiny pod tlakem pracovat. Salát můžeme nechat venku klidně i půl dne, bude ještě lepší.

Jakmile je kvaška zatížena,  dáme brokolici na pařák a asi 10 minut vaříme v páře, aby byla poloměkká. Po vychladnutí ji nakrájíme na jemno a zamícháme spolu s tofunézou a půl až lžící umeocta do uleželé kvašky, ihned podáváme.

Obměna

Nebojte se zkombinovat i jiné druhy zeleniny. Stejně dobře ke kysanému zelí poslouží kedluben, vodnice, nebo daikon.

Místo brokolice můžete použít květák, dýni…

Děti

Pokud použijete domácí kvašenou zeleninu místo zelí, můžete trošku dát dětem od 1,5 let (vadí sůl v kysaném zelí), ale bez tofunézy.

Děti od 2 let už salát v malém množství mohou.

Dětem do dvou let není vhodné dávat tofunézu, případně přednostně domácí ne kupovanou, s octy a dochucovadly zacházíme u malých dětí po kapkách.  Salát jim tedy můžeme také přidat na talíř (pokud jsou zvyklé na ředkvičky a nebudou se divit, že to trochu pálí), ale odebereme před dochucením octem, tofunézou apod. Osobně to takto dělám stále i u 3 leté dcery. Má tedy stejný salát, ale v „light“ verzi jen ze zeleniny a pár kapiček octa.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Moje okolie si hneď všimlo, že som sa nejak „zmenšila“ (Adriana)

Adriana: Milá Evka, chcela by som ti v prvom...

„Mami, pizzu už viac nechcem.“ (Ivajanig)

Ivajanig: Strava mi veľmi chutí. Zatiaľ varím podľa Jíme...

Břicho se mi zploštilo a já si pyšně vykračuji městem (Hana, 56 let)

Hana: Chci moc moc poděkovat za Vaše stránky a...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva

Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Vlasů na dvě hlavy a ty lokny! (Kattynka)

Kattynka: Evi, díky za sdílení, jste zářný příklad, že...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Už vím, jak na to (Eva)

Evacernosk: Evičko a Romane, mám vás oba ve své...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...
  1. Tak vážení, jelikož doma nedostatek surovin, tak místo zelí kysané okurky, místo cibule pórek a tofunéza z uzeného tofu – výsledek – naprosto delikatesní! Mňam!

  2. Děkuji za recept, hned ho jdu vyzkoušet :). Akorát 10 min napařování brokolice je celkem dlouho, není?

      • Ok :). Bylo to opravdu skvělé, dali si i naši a příbuzenstvo, které jinak zdravé stravě zas tak nefandí. Nikdy by mě nenapadlo, že se zelí snese s tofunézou…. Všem doporučuju :)

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCizrnová šťouchanice
Další článek10. Bonus navíc – vyzkoušejte si Štědrovečerní menu