Na pickles (domácí kvašenou zeleninu) existuje spousta speciálních sklenic, kvašáčků, nádob a pružin, ale vystačíte si i s tím, co máte po ruce v kuchyni. Kterou tedy vybrat? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody jednotlivých nádob.

1Sklenice

Úplně nejjednodušší a zcela dostačující nádobou pro výrobu kvašené zeleniny a vodního pickles je obyčejná sklenice. Velikost sklenice volíme dle toho, kolik pickles chceme vyrobit. Můžeme použít velkou sklenici na nakládání okurek nebo klasickou např. od medu, na trhu ale existují i speciální tzv. „mason jar“.

  • Výhody – zadarmo/nízká cena; je v každé domácnosti
  • Nevýhody – je třeba něčím zeleninu zatížit, aby byla pod vodou; estetika

2Kvašáček

Keramický kvašáček se dá pořídit ve zdravých výživách, na trzích nebo eshopech v různých velikostech. Hodí se hlavně na kvašenou zeleninu a kysané zelí (větší velikosti kvašáčků).

  • Výhody – estetika; obsahuje systém k zatížení; udržuje stálou teplotu; přírodní materiál; brání přístupu vzduchu; propouští plyny
  • Nevýhody – vyšší cena (okolo 400 Kč); dřevěná tyčka často plesniví

3Nakládací hrnec

Eshopy nabízí i speciální keramické glazované hrnce s keramickým těžítkem a pokličkou. Tyto hrnce jsou vhodné pro větší množství kvašené zeleniny (např. 8 litrů, ale existují i pro menší, např. 2,5 litru) nebo kysaného zelí. Pokud máte mnoho strávníků a pickles děláte často, vyplatí se vám zainvestovat do tohoto hrnce.

  • Výhody – estetika; obsahuje systém k zatížení; pro větší množství pickles; udržuje stálou teplotu; brání přístupu vzduchu; přírodní materiál; propouští plyny
  • Nevýhody – vysoká cena (větší i okolo 2000 Kč, malé 350 Kč)

4Dóza s pružinou

Pružina je praktický zlepšovák při výrobě pickles. Prodává se buď spolu s nádobou (většinou plastovou ve velikostech 0,8 l, 1,8 l a 4 l), anebo samostatně pouze jako pružina, která se dá použít do jakékoliv sklenice s víčkem.

  • Výhody – obsahuje systém k zatížení
  • Nevýhody – cena (okolo 250 Kč); kvašená zelenina reaguje s kovem (oxidace); neumožňuje unikání plynů

5Nakládací sklenice s keramickým kamenem

Toto je kompletní skleněná sada pro výrobu pickles i pro úplné začátečníky (prodává ji např. Tchibo). Pak už vám stačí jen zelenina a sůl k naložení 🙂 Podobné sady jsou i od Lékué, jen jsou z větší části z plastu.

  • Výhody – obsahuje systém k zatížení; estetika; víčko propouští plyny; brání přístupu vzduchu; dá se popisovat (např. datem naložení)
  • Nevýhody – cena (okolo 500 Kč)

Kterou nádobu vybrat?

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

  • Množství pickles – pokud budete kvasit pravidelně a větší množství, jsou vhodné větší kvašáky a kameninové hrnce.
  • Estetika – pokud chcete, aby i kvašení vypadalo ve vaší kuchyni hezky, pořiďte si některou z designových nádob, které zapadnou vzhledem do vaší kuchyně (např. kameninový kvašáček).
  • Cena – pokud chcete ušetřit, zůstaňte u obyčejné sklenice. Jako těžítko můžete použít menší sklenici nebo vyvařený kámen.
  • Materiál – nejlepší je pořídit si nádobu z přírodních materiálů – sklo, keramika, kámen. Kov není příliš vhodný, reaguje se zeleninou a snižuje množství vitamínu C (1). Plast také není nejvhodnější.
  • Jednoduchost – pokud jste v kvašení začátečník a nechce se vám přemýšlet nad tím, co použít, kupte si rovnou sadu na kvašení (nejlépe z přírodních materiálů).
 
Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!
Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...
Jsem čilejší a už konečně večer nezívám
Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...
Díky kurzu jsem získala nové návyky a cítím se skvěle
Maradamc: Dobry den pani Evo a Heleno, nejdrive jsem...
Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou
Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...
Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes
Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....
Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří
Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...
Jsem ráda, že jsem do toho šla!
Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...
S JJ mám zaručenou jak pestrost, tak i že si pochutnáme
Martina: Tak když už je ta neděle, dopřála jsem...
Recepty v kurzu jsou perfektně připravené
Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...
Dodáváte mi odvahu zkoušet nové
Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...
Děkuji za perfektní kurz a cenné rady
Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...
Vaše kurzy jsou super
Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...
Stojí to za to!
Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...
Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva
Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...
Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!
Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...
Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády
Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!