Na pickles (domácí kvašenou zeleninu) existuje spousta speciálních sklenic, kvašáčků, nádob a pružin, ale vystačíte si i s tím, co máte po ruce v kuchyni. Kterou tedy vybrat? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody jednotlivých nádob.

1Sklenice

Úplně nejjednodušší a zcela dostačující nádobou pro výrobu kvašené zeleniny a vodního pickles je obyčejná sklenice. Velikost sklenice volíme dle toho, kolik pickles chceme vyrobit. Můžeme použít velkou sklenici na nakládání okurek nebo klasickou např. od medu, na trhu ale existují i speciální tzv. „mason jar“.

  • Výhody – zadarmo/nízká cena; je v každé domácnosti
  • Nevýhody – je třeba něčím zeleninu zatížit, aby byla pod vodou; estetika

2Kvašáček

Keramický kvašáček se dá pořídit ve zdravých výživách, na trzích nebo eshopech v různých velikostech. Hodí se hlavně na kvašenou zeleninu a kysané zelí (větší velikosti kvašáčků).

  • Výhody – estetika; obsahuje systém k zatížení; udržuje stálou teplotu; přírodní materiál; brání přístupu vzduchu; propouští plyny
  • Nevýhody – vyšší cena (okolo 400 Kč); dřevěná tyčka často plesniví

3Nakládací hrnec

Eshopy nabízí i speciální keramické glazované hrnce s keramickým těžítkem a pokličkou. Tyto hrnce jsou vhodné pro větší množství kvašené zeleniny (např. 8 litrů, ale existují i pro menší, např. 2,5 litru) nebo kysaného zelí. Pokud máte mnoho strávníků a pickles děláte často, vyplatí se vám zainvestovat do tohoto hrnce.

  • Výhody – estetika; obsahuje systém k zatížení; pro větší množství pickles; udržuje stálou teplotu; brání přístupu vzduchu; přírodní materiál; propouští plyny
  • Nevýhody – vysoká cena (větší i okolo 2000 Kč, malé 350 Kč)

4Dóza s pružinou

Pružina je praktický zlepšovák při výrobě pickles. Prodává se buď spolu s nádobou (většinou plastovou ve velikostech 0,8 l, 1,8 l a 4 l), anebo samostatně pouze jako pružina, která se dá použít do jakékoliv sklenice s víčkem.

  • Výhody – obsahuje systém k zatížení
  • Nevýhody – cena (okolo 250 Kč); kvašená zelenina reaguje s kovem (oxidace); neumožňuje unikání plynů

5Nakládací sklenice s keramickým kamenem

Toto je kompletní skleněná sada pro výrobu pickles i pro úplné začátečníky (prodává ji např. Tchibo). Pak už vám stačí jen zelenina a sůl k naložení :-) Podobné sady jsou i od Lékué, jen jsou z větší části z plastu.

  • Výhody – obsahuje systém k zatížení; estetika; víčko propouští plyny; brání přístupu vzduchu; dá se popisovat (např. datem naložení)
  • Nevýhody – cena (okolo 500 Kč)

Kterou nádobu vybrat?

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

  • Množství pickles – pokud budete kvasit pravidelně a větší množství, jsou vhodné větší kvašáky a kameninové hrnce.
  • Estetika – pokud chcete, aby i kvašení vypadalo ve vaší kuchyni hezky, pořiďte si některou z designových nádob, které zapadnou vzhledem do vaší kuchyně (např. kameninový kvašáček).
  • Cena – pokud chcete ušetřit, zůstaňte u obyčejné sklenice. Jako těžítko můžete použít menší sklenici nebo vyvařený kámen.
  • Materiál – nejlepší je pořídit si nádobu z přírodních materiálů – sklo, keramika, kámen. Kov není příliš vhodný, reaguje se zeleninou a snižuje množství vitamínu C (1). Plast také není nejvhodnější.
  • Jednoduchost – pokud jste v kvašení začátečník a nechce se vám přemýšlet nad tím, co použít, kupte si rovnou sadu na kvašení (nejlépe z přírodních materiálů).
 

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní
Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...
Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem
Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...
Začíná mi ujídat můj muž masožrout!
Silvushe: Můj muž "masožrout" začíná ochutnávat a chutná mu! S...
Děkuji za skvělé stránky
Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...
Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala
Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...
3,5 kg dole a zmizela mi zácpa
Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...
Jste všichni tak milí, díky za podporu!
Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...
Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)
Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...
Den bez kávy jsem si dříve neuměla představit (Lucie)
Lucie: Nedovedla jsem si dříve představit jediný den bez...
Máme několik kilo dole a cítíme se skvěle
Zdefal: Dobrý den, přeji všem a hlavně Vám Evi....
Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci
Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....
Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo
Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...
S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)
Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...
Jsem na vašich stránkách závislá
Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...
Vaše kurzy jsou super
Lucie: Moc Vás zdravím, holky :-). Od doby, co...