Na pickles (domácí kvašenou zeleninu) existuje spousta speciálních sklenic, kvašáčků, nádob a pružin, ale vystačíte si i s tím, co máte po ruce v kuchyni. Kterou tedy vybrat? Pojďme se podívat na výhody a nevýhody jednotlivých nádob.

1Sklenice

Úplně nejjednodušší a zcela dostačující nádobou pro výrobu kvašené zeleniny a vodního pickles je obyčejná sklenice. Velikost sklenice volíme dle toho, kolik pickles chceme vyrobit. Můžeme použít velkou sklenici na nakládání okurek nebo klasickou např. od medu, na trhu ale existují i speciální tzv. “mason jar”.

  • Výhody – zadarmo/nízká cena; je v každé domácnosti
  • Nevýhody – je třeba něčím zeleninu zatížit, aby byla pod vodou; estetika

2Kvašáček

Keramický kvašáček se dá pořídit ve zdravých výživách, na trzích nebo eshopech v různých velikostech. Hodí se hlavně na kvašenou zeleninu a kysané zelí (větší velikosti kvašáčků).

  • Výhody – estetika; obsahuje systém k zatížení; udržuje stálou teplotu; přírodní materiál; brání přístupu vzduchu; propouští plyny
  • Nevýhody – vyšší cena (okolo 400 Kč); dřevěná tyčka často plesniví

3Nakládací hrnec

Eshopy nabízí i speciální keramické glazované hrnce s keramickým těžítkem a pokličkou. Tyto hrnce jsou vhodné pro větší množství kvašené zeleniny (např. 8 litrů, ale existují i pro menší, např. 2,5 litru) nebo kysaného zelí. Pokud máte mnoho strávníků a pickles děláte často, vyplatí se vám zainvestovat do tohoto hrnce.

  • Výhody – estetika; obsahuje systém k zatížení; pro větší množství pickles; udržuje stálou teplotu; brání přístupu vzduchu; přírodní materiál; propouští plyny
  • Nevýhody – vysoká cena (větší i okolo 2000 Kč, malé 350 Kč)

4Dóza s pružinou

Pružina je praktický zlepšovák při výrobě pickles. Prodává se buď spolu s nádobou (většinou plastovou ve velikostech 0,8 l, 1,8 l a 4 l), anebo samostatně pouze jako pružina, která se dá použít do jakékoliv sklenice s víčkem.

  • Výhody – obsahuje systém k zatížení
  • Nevýhody – cena (okolo 250 Kč); kvašená zelenina reaguje s kovem (oxidace); neumožňuje unikání plynů

5Nakládací sklenice s keramickým kamenem

Toto je kompletní skleněná sada pro výrobu pickles i pro úplné začátečníky (prodává ji např. Tchibo). Pak už vám stačí jen zelenina a sůl k naložení 🙂 Podobné sady jsou i od Lékué, jen jsou z větší části z plastu.

  • Výhody – obsahuje systém k zatížení; estetika; víčko propouští plyny; brání přístupu vzduchu; dá se popisovat (např. datem naložení)
  • Nevýhody – cena (okolo 500 Kč)

Kterou nádobu vybrat?

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

  • Množství pickles – pokud budete kvasit pravidelně a větší množství, jsou vhodné větší kvašáky a kameninové hrnce.
  • Estetika – pokud chcete, aby i kvašení vypadalo ve vaší kuchyni hezky, pořiďte si některou z designových nádob, které zapadnou vzhledem do vaší kuchyně (např. kameninový kvašáček).
  • Cena – pokud chcete ušetřit, zůstaňte u obyčejné sklenice. Jako těžítko můžete použít menší sklenici nebo vyvařený kámen.
  • Materiál – nejlepší je pořídit si nádobu z přírodních materiálů – sklo, keramika, kámen. Kov není příliš vhodný, reaguje se zeleninou a snižuje množství vitamínu C (1). Plast také není nejvhodnější.
  • Jednoduchost – pokud jste v kvašení začátečník a nechce se vám přemýšlet nad tím, co použít, kupte si rovnou sadu na kvašení (nejlépe z přírodních materiálů).
 
Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku
Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...
Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně
Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...
Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk
Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...
Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci
Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...
S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!
Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...
Nemám chuť na sladké a už mi nechutná ani káva!
Petra: Tak pro dnešek jedno velké AHA! Nemám chutě...
Očista byla super!
Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...
Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace
Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...
Jste všichni tak milí, díky za podporu!
Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...
Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala
Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...
Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!
Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...
Jíme Jinak působí na všech úrovních
Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...
JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat
Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...
I v 67 letech lze jíst zdravě!
Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...
Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji
Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...
Děkuji za celý rok v Klubu
Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Čtěte dále