Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v tomto pickles je úžasným lékem pro imunitu a celé naše tělo. Není třeba mít doma žádný kvašáček, fermentovanou zeleninu můžete udělat i v obyčejné sklenici.
Ingredience
  • 1/2 hlávky bílého zelí (cca 600 g)
  • 2 červené řepy (cca 400 g)
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • 1 lžička soli
  • (můžete přidat hořčičné semínko nebo kmín)

Jak připravit křenové pickles

  1. Zelí nakrouháme/nakrájíme najemno.
  2. Řepu nastrouháme nahrubo.
  3. Křen nastrouháme najemno.
  4. Vše smícháme spolu se solí (případně i kořením) a čistýma rukama mačkáme tak dlouho, dokud zelenina nepustí dostatečné množství šťávy.
  5. Zeleninu po vrstvách mačkáme do kvašáčku nebo větší sklenice.
  6. Každou vrstvu stlačíme tak, aby pustila šťávu.
  7. Poslední vrstvu stlačíme, položíme na ni list zelí nebo z jakékoliv jiné zeleniny a položíme na něj těžký předmět (čistou sklenici naplněnou vodou, kámen aj.), aby vystoupila šťáva napovrch.
  8. Veškerá zelenina ve sklenici musí být ponořená ve vodě, jinak začne plesnivět.
  9. Nechejte kvasit v pokojové teplotě 5-7 dní (dle teploty, v létě kratší dobu), v průběhu ochutnávejte.
  10. Hotové pickles uskladněte v lednici ve sklenici uzavřené víčkem.
  11. Vydrží několik týdnů.

Praktické

  • Pokud by bylo šťávy v pickles málo, dolijte ji vodou.

Obměna

  • Toto pickles je výborné i s najemno nastrouhaným jablíčkem (1-2 ks), přidejte ho v kroku 4. a vše smíchejte.
  • Do pickles můžete přidat i cibuli – bílou, žlutou nebo červenou (např. 3 ks).

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Prosím moc o poradu 🙂 včera jsem naložila podle receptu červené zelí, řepu a křen. Zdá se mi ale, že je tam málo tekutiny, kousky zelí vyčnívají nad povrch. Zatíženo mám. Mohu dolít vodou nebo už se do toho nesmí zasahovat?

    • Krasny den, Deniso, urcite dolejte převarenou vodou se soli, jinak se to začne kazit. Vše musí být pod vodou. Asi jste to málo promackala nebo málo zatizila.

  2. Když jsem poprvé vyrobila kvašenou červenou řepu, byla jsem nadšená a obě naše děti se mnou.žel se na něm do druhého dne udělala plíseň, Zkusila jsem příště víc soli, ale to udělalo nechutný sliz. Takže děkuji za tipy jak na to, aby byla zkvašená červená řepa chutná. Zkusila jsem obě varianty co tu máte: se zelím a s kedlubnou.Do té kedlubnové jsem přidala kuličky hořčice a mohla jsem se po ní utlouct. Ostatním tato směs chutnala až po čase, když už hořčice trochu ztratial ten říz. Naopak mě překvapilo, že u této směsi s křenem, kde se mi ze začátku křen nejevil až tak výrazný, se časem jakoby zvýraznil. Jsou to velké dobroty, které narvalo rozšíří spekrum kvašené zeleniny v naší domácnosti.

    • To mám radost, že se nebojíte experimentovat a hrajete si s jídlem a radujete se z různých výsledků, jako my 🙂

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTři králové a purpurové vykuřování
Další článekProč se v zimě nedaří hubnout