Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v tomto pickles je úžasným lékem pro imunitu a celé naše tělo. Není třeba mít doma žádný kvašáček, fermentovanou zeleninu můžete udělat i v obyčejné sklenici.

Ingredience
  • 1/2 hlávky bílého zelí (cca 600 g)
  • 2 červené řepy (cca 400 g)
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • 1 lžička soli
  • (můžete přidat hořčičné semínko nebo kmín)

Jak připravit křenové pickles

  1. Zelí nakrouháme/nakrájíme najemno.
  2. Řepu nastrouháme nahrubo.
  3. Křen nastrouháme najemno.
  4. Vše smícháme spolu se solí (případně i kořením) a čistýma rukama mačkáme tak dlouho, dokud zelenina nepustí dostatečné množství šťávy.
  5. Zeleninu po vrstvách mačkáme do kvašáčku nebo větší sklenice.
  6. Každou vrstvu stlačíme tak, aby pustila šťávu.
  7. Poslední vrstvu stlačíme, položíme na ni list zelí nebo z jakékoliv jiné zeleniny a položíme na něj těžký předmět (čistou sklenici naplněnou vodou, kámen aj.), aby vystoupila šťáva napovrch.
  8. Veškerá zelenina ve sklenici musí být ponořená ve vodě, jinak začne plesnivět.
  9. Nechejte kvasit v pokojové teplotě 5-7 dní (dle teploty, v létě kratší dobu), v průběhu ochutnávejte.
  10. Hotové pickles uskladněte v lednici ve sklenici uzavřené víčkem.
  11. Vydrží několik týdnů.

Praktické

  • Pokud by bylo šťávy v pickles málo, dolijte ji vodou.

Obměna

  • Toto pickles je výborné i s najemno nastrouhaným jablíčkem (1-2 ks), přidejte ho v kroku 4. a vše smíchejte.
  • Do pickles můžete přidat i cibuli – bílou, žlutou nebo červenou (např. 3 ks).

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

Nemohu se od tohoto webu odtrhnout

Kateřina: Dobrý den, ráda bych Vám touto cestou poděkovala...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Kurz se mi líbí čím dál tím víc

Tereza: Ahoj Evi, na Vánočním detoxu jsem již po...

Konečně mě přešly chutě na sladké „z nudy“

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Díky JJ konečně můžu jíst omáčky, aniž bych přibrala

Táňa M.: Tak si říkám, že konečně můžu svoje...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Vaše chutná jídla obohatila náš stereotypní jídelníček

MoniVr: Dobrý den, mám za sebou polovinu kurzu a...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Prosím moc o poradu 🙂 včera jsem naložila podle receptu červené zelí, řepu a křen. Zdá se mi ale, že je tam málo tekutiny, kousky zelí vyčnívají nad povrch. Zatíženo mám. Mohu dolít vodou nebo už se do toho nesmí zasahovat?

  2. Když jsem poprvé vyrobila kvašenou červenou řepu, byla jsem nadšená a obě naše děti se mnou.žel se na něm do druhého dne udělala plíseň, Zkusila jsem příště víc soli, ale to udělalo nechutný sliz. Takže děkuji za tipy jak na to, aby byla zkvašená červená řepa chutná. Zkusila jsem obě varianty co tu máte: se zelím a s kedlubnou.Do té kedlubnové jsem přidala kuličky hořčice a mohla jsem se po ní utlouct. Ostatním tato směs chutnala až po čase, když už hořčice trochu ztratial ten říz. Naopak mě překvapilo, že u této směsi s křenem, kde se mi ze začátku křen nejevil až tak výrazný, se časem jakoby zvýraznil. Jsou to velké dobroty, které narvalo rozšíří spekrum kvašené zeleniny v naší domácnosti.

    • To mám radost, že se nebojíte experimentovat a hrajete si s jídlem a radujete se z různých výsledků, jako my 🙂

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladký cuketový chlebíček bez lepku
Další článekProč se v zimě nedaří hubnout