Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v tomto pickles je úžasným lékem pro imunitu a celé naše tělo. Není třeba mít doma žádný kvašáček, fermentovanou zeleninu můžete udělat i v obyčejné sklenici.

Ingredience
  • 1/2 hlávky bílého zelí (cca 600 g)
  • 2 červené řepy (cca 400 g)
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • 1 lžička soli
  • (můžete přidat hořčičné semínko nebo kmín)

Jak připravit křenové pickles

  1. Zelí nakrouháme/nakrájíme najemno.
  2. Řepu nastrouháme nahrubo.
  3. Křen nastrouháme najemno.
  4. Vše smícháme spolu se solí (případně i kořením) a čistýma rukama mačkáme tak dlouho, dokud zelenina nepustí dostatečné množství šťávy.
  5. Zeleninu po vrstvách mačkáme do kvašáčku nebo větší sklenice.
  6. Každou vrstvu stlačíme tak, aby pustila šťávu.
  7. Poslední vrstvu stlačíme, položíme na ni list zelí nebo z jakékoliv jiné zeleniny a položíme na něj těžký předmět (čistou sklenici naplněnou vodou, kámen aj.), aby vystoupila šťáva napovrch.
  8. Veškerá zelenina ve sklenici musí být ponořená ve vodě, jinak začne plesnivět.
  9. Nechejte kvasit v pokojové teplotě 5-7 dní (dle teploty, v létě kratší dobu), v průběhu ochutnávejte.
  10. Hotové pickles uskladněte v lednici ve sklenici uzavřené víčkem.
  11. Vydrží několik týdnů.

Praktické

  • Pokud by bylo šťávy v pickles málo, dolijte ji vodou.

Obměna

  • Toto pickles je výborné i s najemno nastrouhaným jablíčkem (1-2 ks), přidejte ho v kroku 4. a vše smíchejte.
  • Do pickles můžete přidat i cibuli – bílou, žlutou nebo červenou (např. 3 ks).

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Cítím se neskutečně lehčí a zmizelo i bušení srdce

Jaterik: Ahoj holky, moc děkuji za skvělý program. Vaření...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu

Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Prosím moc o poradu 🙂 včera jsem naložila podle receptu červené zelí, řepu a křen. Zdá se mi ale, že je tam málo tekutiny, kousky zelí vyčnívají nad povrch. Zatíženo mám. Mohu dolít vodou nebo už se do toho nesmí zasahovat?

    • Krasny den, Deniso, urcite dolejte převarenou vodou se soli, jinak se to začne kazit. Vše musí být pod vodou. Asi jste to málo promackala nebo málo zatizila.

  2. Když jsem poprvé vyrobila kvašenou červenou řepu, byla jsem nadšená a obě naše děti se mnou.žel se na něm do druhého dne udělala plíseň, Zkusila jsem příště víc soli, ale to udělalo nechutný sliz. Takže děkuji za tipy jak na to, aby byla zkvašená červená řepa chutná. Zkusila jsem obě varianty co tu máte: se zelím a s kedlubnou.Do té kedlubnové jsem přidala kuličky hořčice a mohla jsem se po ní utlouct. Ostatním tato směs chutnala až po čase, když už hořčice trochu ztratial ten říz. Naopak mě překvapilo, že u této směsi s křenem, kde se mi ze začátku křen nejevil až tak výrazný, se časem jakoby zvýraznil. Jsou to velké dobroty, které narvalo rozšíří spekrum kvašené zeleniny v naší domácnosti.

    • To mám radost, že se nebojíte experimentovat a hrajete si s jídlem a radujete se z různých výsledků, jako my 🙂

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSladký cuketový chlebíček bez lepku
Další článekProč se v zimě nedaří hubnout