Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v tomto pickles je úžasným lékem pro imunitu a celé naše tělo. Není třeba mít doma žádný kvašáček, fermentovanou zeleninu můžete udělat i v obyčejné sklenici.
- 1/2 hlávky bílého zelí (cca 600 g)
- 2 červené řepy (cca 400 g)
- 3 lžíce strouhaného křenu
- 1 lžička soli
- (můžete přidat hořčičné semínko nebo kmín)
Jak připravit křenové pickles
- Zelí nakrouháme/nakrájíme najemno.
- Řepu nastrouháme nahrubo.
- Křen nastrouháme najemno.
- Vše smícháme spolu se solí (případně i kořením) a čistýma rukama mačkáme tak dlouho, dokud zelenina nepustí dostatečné množství šťávy.
- Zeleninu po vrstvách mačkáme do kvašáčku nebo větší sklenice.
- Každou vrstvu stlačíme tak, aby pustila šťávu.
- Poslední vrstvu stlačíme, položíme na ni list zelí nebo z jakékoliv jiné zeleniny a položíme na něj těžký předmět (čistou sklenici naplněnou vodou, kámen aj.), aby vystoupila šťáva napovrch.
- Veškerá zelenina ve sklenici musí být ponořená ve vodě, jinak začne plesnivět.
- Nechejte kvasit v pokojové teplotě 5-7 dní (dle teploty, v létě kratší dobu), v průběhu ochutnávejte.
- Hotové pickles uskladněte v lednici ve sklenici uzavřené víčkem.
- Vydrží několik týdnů.
Praktické
- Pokud by bylo šťávy v pickles málo, dolijte ji vodou.
Obměna
- Toto pickles je výborné i s najemno nastrouhaným jablíčkem (1-2 ks), přidejte ho v kroku 4. a vše smíchejte.
- Do pickles můžete přidat i cibuli – bílou, žlutou nebo červenou (např. 3 ks).
Děti
- Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
- Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Už se těšíme ♥️
Dobry den, omlouvam se za amatersky dotaz, ale repa pouzita pro kvaseni ma byt povarena nebo syrova? Dekuji moc!