Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v tomto pickles je úžasným lékem pro imunitu a celé naše tělo. Není třeba mít doma žádný kvašáček, fermentovanou zeleninu můžete udělat i v obyčejné sklenici.
Ingredience
  • 1/2 hlávky bílého zelí (cca 600 g)
  • 2 červené řepy (cca 400 g)
  • 3 lžíce strouhaného křenu
  • 1 lžička soli
  • (můžete přidat hořčičné semínko nebo kmín)

Jak připravit křenové pickles

  1. Zelí nakrouháme/nakrájíme najemno.
  2. Řepu nastrouháme nahrubo.
  3. Křen nastrouháme najemno.
  4. Vše smícháme spolu se solí (případně i kořením) a čistýma rukama mačkáme tak dlouho, dokud zelenina nepustí dostatečné množství šťávy.
  5. Zeleninu po vrstvách mačkáme do kvašáčku nebo větší sklenice.
  6. Každou vrstvu stlačíme tak, aby pustila šťávu.
  7. Poslední vrstvu stlačíme, položíme na ni list zelí nebo z jakékoliv jiné zeleniny a položíme na něj těžký předmět (čistou sklenici naplněnou vodou, kámen aj.), aby vystoupila šťáva napovrch.
  8. Veškerá zelenina ve sklenici musí být ponořená ve vodě, jinak začne plesnivět.
  9. Nechejte kvasit v pokojové teplotě 5-7 dní (dle teploty, v létě kratší dobu), v průběhu ochutnávejte.
  10. Hotové pickles uskladněte v lednici ve sklenici uzavřené víčkem.
  11. Vydrží několik týdnů.

Praktické

  • Pokud by bylo šťávy v pickles málo, dolijte ji vodou.

Obměna

  • Toto pickles je výborné i s najemno nastrouhaným jablíčkem (1-2 ks), přidejte ho v kroku 4. a vše smíchejte.
  • Do pickles můžete přidat i cibuli – bílou, žlutou nebo červenou (např. 3 ks).

Děti

  • Kvašenou zeleninu dáváme dětem hned, jak ji chtějí. Je dobré je na kvašenou zeleninu naučit, je zdravá.
  • Těm nejmenším můžeme zeleninu omýt, aby nebyla tak slaná nebo ji můžeme rovnou připravit s polovičním množstvím soli. Dospělým, kteří už jedí jinak to vadit nebude a pro děti to nebude zbytečně slané.

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Jsem vděčná za tuto stravu

Iva: Tento druh stravy mě přináší velký kus klidu,...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu

Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Měníte mi život k lepšímu

Pája: Ahoj, moc díky, v 50 mi měníte život...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Prosím moc o poradu 🙂 včera jsem naložila podle receptu červené zelí, řepu a křen. Zdá se mi ale, že je tam málo tekutiny, kousky zelí vyčnívají nad povrch. Zatíženo mám. Mohu dolít vodou nebo už se do toho nesmí zasahovat?

    • Krasny den, Deniso, urcite dolejte převarenou vodou se soli, jinak se to začne kazit. Vše musí být pod vodou. Asi jste to málo promackala nebo málo zatizila.

  2. Když jsem poprvé vyrobila kvašenou červenou řepu, byla jsem nadšená a obě naše děti se mnou.žel se na něm do druhého dne udělala plíseň, Zkusila jsem příště víc soli, ale to udělalo nechutný sliz. Takže děkuji za tipy jak na to, aby byla zkvašená červená řepa chutná. Zkusila jsem obě varianty co tu máte: se zelím a s kedlubnou.Do té kedlubnové jsem přidala kuličky hořčice a mohla jsem se po ní utlouct. Ostatním tato směs chutnala až po čase, když už hořčice trochu ztratial ten říz. Naopak mě překvapilo, že u této směsi s křenem, kde se mi ze začátku křen nejevil až tak výrazný, se časem jakoby zvýraznil. Jsou to velké dobroty, které narvalo rozšíří spekrum kvašené zeleniny v naší domácnosti.

    • To mám radost, že se nebojíte experimentovat a hrajete si s jídlem a radujete se z různých výsledků, jako my 🙂

  3. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTři králové a purpurové vykuřování
Další článekProč se v zimě nedaří hubnout