Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je toto pickles hotové.
Ingredience
  • převařená zchladlá voda
  • ume ocet
  • květák
  • lahev

Jak kvasit květák s umeoctem

  1. Převaříme vodu a necháme zchladnout.
  2. Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a necháme okapat.
  3. V odměrce s hubičkou (aby se nám snadno nalévalo) smícháme 1 díl ume octa a 4 díly převařené vody.
  4. Do lahví napěchujeme růžičky květáku až po vrchu lahve.
  5. Zalijeme připraveným nálevem, zavřeme a necháme stát při pokojové teplotě alespoň 3 dny.
  6. Ochutnáme a podle potřeby buď necháme ještě kvasit nebo přendáme do lednice, kde se proces zastaví.

Praktické

  • Nelekněte se, květák v nálevu zrůžoví. Největší radost z toho mají malé slečny.
  • Na odměřování dílů si beru malý šálek nebo hrnek podle toho, kolik chci nálevu získat. Nálevu dělám relativně málo, protože velkou část nádoby vyplní květák. Pokud to ale neodhadnu a udělám ho víc, dochucuji s ním polévky, saláty a omáčky, rozhodně ho nevylívám.
  • Někdy kvasím tři dny, někdy 7. Záleží na teplotě a na tvrdosti zeleniny.
  • Prokvašená zelenina je štiplavá, kyselá a slaná, když se víčko odklopí, hladina viditelně perlí.
  • Čím déle necháte kvasit, tím bude zelenina měkčí a prokvašenější, udělejte si ji proto podle chuti.
  • Poměr vody a ume octa můžete upravit. Když byly děti malé, dávala jsem méně umeocta.
  • Pokud nemáte lahev plnou, je potřeba zeleninu zatížit nebo použít pružinu (viz foto zadní sklenice).
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Na vodní pickles můžete využít i zeleninu, která už trošku vadne a nechce se vám ji dávat do jídla – povadlý květák se v nálevu vzpamatuje.

Obměna

  • Květák můžete zkombinovat s další zeleninou, které máte zrovna nadbytek.
  • Výborná je ředkev, ředkvičky, brokolice aj.
  • Přidat můžete také koření jako kmín.

Děti

  • Vodní pickles můžete dávat dětem cca od 1 roku, ale uberte množství ume octa a nedávajte jim nálev, jen samotnou zeleninu.

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Úspěch – chutná i příteli

Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Včera večer jsem dala vykvasit, dnes jsem otevřela, zatím žádné perlení. Je to známka toho, že neprobíhá kvašení? Zatím nevidím ani mléčné zabarvení. Na kolik stupňů se měla nechat zchladit voda?

    • Záleží jakou máte teplotu v bytě – u nás mi teď běžně zakysá zelenina třeba za 3 dny. Ale může to trvat kratší/delší dobu dle podmínek.
      Určitě ještě počkejte.

    • Ivano, to je brzy. Voda může být úplně studená. 2 dny trvá než začne mléčné kvašení, ale většina zeleniny potřebuje 3 – 7 dní, aby byla dobrá na chuť.

  2. Moje dcera (necelé 3 roky) ho má moc ráda… Dělám ho již delší dobu a to není moc fanouškem květáku ale tahle forma ji oslovila…

      • U nás taky neprojde květák ve všech úpravách. Oblibené je pyré vařené v “mléce” a malé kousky květáku zapečené s dalšíma surovinama v těstovinách.

        • květák je snad jediná zelenina, kterou nepozřu. Je to zvláštní, brokolici miluju, ale květák nedám. Tuhle jsem udělala výjimku a ochutnala polévku z pečeného květáku -byla s indickým kořením, celkem mňamka. Ale měla jsem v žaludku kámen a “brkala” ho až do večera…

        • To první budu muset někdy zkusit. Jak mi doma jedí všechno, tak nejsem nucená vymýšlet až takové lahůdky 🙂

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCuketové lečo bez vajec
Další článekDáváte mi pocit, že jsem doma