Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je toto pickles hotové.

Ingredience
  • převařená zchladlá voda
  • ume ocet
  • květák
  • lahev

Jak kvasit květák s umeoctem

  1. Převaříme vodu a necháme zchladnout.
  2. Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a necháme okapat.
  3. V odměrce s hubičkou (aby se nám snadno nalévalo) smícháme 1 díl ume octa a 4 díly převařené vody.
  4. Do lahví napěchujeme růžičky květáku až po vrchu lahve.
  5. Zalijeme připraveným nálevem, zavřeme a necháme stát při pokojové teplotě alespoň 3 dny.
  6. Ochutnáme a podle potřeby buď necháme ještě kvasit nebo přendáme do lednice, kde se proces zastaví.

Praktické

  • Nelekněte se, květák v nálevu zrůžoví. Největší radost z toho mají malé slečny.
  • Na odměřování dílů si beru malý šálek nebo hrnek podle toho, kolik chci nálevu získat. Nálevu dělám relativně málo, protože velkou část nádoby vyplní květák. Pokud to ale neodhadnu a udělám ho víc, dochucuji s ním polévky, saláty a omáčky, rozhodně ho nevylívám.
  • Někdy kvasím tři dny, někdy 7. Záleží na teplotě a na tvrdosti zeleniny.
  • Prokvašená zelenina je štiplavá, kyselá a slaná, když se víčko odklopí, hladina viditelně perlí.
  • Čím déle necháte kvasit, tím bude zelenina měkčí a prokvašenější, udělejte si ji proto podle chuti.
  • Poměr vody a ume octa můžete upravit. Když byly děti malé, dávala jsem méně umeocta.
  • Pokud nemáte lahev plnou, je potřeba zeleninu zatížit nebo použít pružinu (viz foto zadní sklenice).
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Na vodní pickles můžete využít i zeleninu, která už trošku vadne a nechce se vám ji dávat do jídla – povadlý květák se v nálevu vzpamatuje.

Obměna

  • Květák můžete zkombinovat s další zeleninou, které máte zrovna nadbytek.
  • Výborná je ředkev, ředkvičky, brokolice aj.
  • Přidat můžete také koření jako kmín.

Děti

  • Vodní pickles můžete dávat dětem cca od 1 roku, ale uberte množství ume octa a nedávajte jim nálev, jen samotnou zeleninu.

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle

Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Pomohli jste mi zachránit maminku

Pátik: Pomohli jste mi zachránit maminku. Měla deprese a...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

MŇÁM! Zatím nejlepší polévka! I manžel profík kuchař chválil

Gitaberangb: MŇÁÁÁM!!!! Zatím pro mě nejlepší polévka - JJ...

Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť

kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Včera večer jsem dala vykvasit, dnes jsem otevřela, zatím žádné perlení. Je to známka toho, že neprobíhá kvašení? Zatím nevidím ani mléčné zabarvení. Na kolik stupňů se měla nechat zchladit voda?

    • Záleží jakou máte teplotu v bytě – u nás mi teď běžně zakysá zelenina třeba za 3 dny. Ale může to trvat kratší/delší dobu dle podmínek.
      Určitě ještě počkejte.

    • Ivano, to je brzy. Voda může být úplně studená. 2 dny trvá než začne mléčné kvašení, ale většina zeleniny potřebuje 3 – 7 dní, aby byla dobrá na chuť.

  2. Moje dcera (necelé 3 roky) ho má moc ráda… Dělám ho již delší dobu a to není moc fanouškem květáku ale tahle forma ji oslovila…

      • U nás taky neprojde květák ve všech úpravách. Oblibené je pyré vařené v „mléce“ a malé kousky květáku zapečené s dalšíma surovinama v těstovinách.

        • květák je snad jediná zelenina, kterou nepozřu. Je to zvláštní, brokolici miluju, ale květák nedám. Tuhle jsem udělala výjimku a ochutnala polévku z pečeného květáku -byla s indickým kořením, celkem mňamka. Ale měla jsem v žaludku kámen a „brkala“ ho až do večera…

        • To první budu muset někdy zkusit. Jak mi doma jedí všechno, tak nejsem nucená vymýšlet až takové lahůdky 🙂

  3. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCuketové lečo bez vajec
Další článekDáváte mi pocit, že jsem doma