Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je toto pickles hotové.

Ingredience
  • převařená zchladlá voda
  • ume ocet
  • květák
  • lahev

Jak kvasit květák s umeoctem

  1. Převaříme vodu a necháme zchladnout.
  2. Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a necháme okapat.
  3. V odměrce s hubičkou (aby se nám snadno nalévalo) smícháme 1 díl ume octa a 4 díly převařené vody.
  4. Do lahví napěchujeme růžičky květáku až po vrchu lahve.
  5. Zalijeme připraveným nálevem, zavřeme a necháme stát při pokojové teplotě alespoň 3 dny.
  6. Ochutnáme a podle potřeby buď necháme ještě kvasit nebo přendáme do lednice, kde se proces zastaví.

Praktické

  • Nelekněte se, květák v nálevu zrůžoví. Největší radost z toho mají malé slečny.
  • Na odměřování dílů si beru malý šálek nebo hrnek podle toho, kolik chci nálevu získat. Nálevu dělám relativně málo, protože velkou část nádoby vyplní květák. Pokud to ale neodhadnu a udělám ho víc, dochucuji s ním polévky, saláty a omáčky, rozhodně ho nevylívám.
  • Někdy kvasím tři dny, někdy 7. Záleží na teplotě a na tvrdosti zeleniny.
  • Prokvašená zelenina je štiplavá, kyselá a slaná, když se víčko odklopí, hladina viditelně perlí.
  • Čím déle necháte kvasit, tím bude zelenina měkčí a prokvašenější, udělejte si ji proto podle chuti.
  • Poměr vody a ume octa můžete upravit. Když byly děti malé, dávala jsem méně umeocta.
  • Pokud nemáte lahev plnou, je potřeba zeleninu zatížit nebo použít pružinu (viz foto zadní sklenice).
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Na vodní pickles můžete využít i zeleninu, která už trošku vadne a nechce se vám ji dávat do jídla – povadlý květák se v nálevu vzpamatuje.

Obměna

  • Květák můžete zkombinovat s další zeleninou, které máte zrovna nadbytek.
  • Výborná je ředkev, ředkvičky, brokolice aj.
  • Přidat můžete také koření jako kmín.

Děti

  • Vodní pickles můžete dávat dětem cca od 1 roku, ale uberte množství ume octa a nedávajte jim nálev, jen samotnou zeleninu.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Mám dole 8 kg a únava je pryč (Blanka, 54 let)

Blanka: Ahoj všem, bude mi 54, nikdy jsem nevydržela...

Schudla som 4 kg a po dlhej dobe sa nehanbím vhupnúť do plaviek (Katarina)

Katarina: Hubneme do plavek je moj najobĺúbenější program -...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Na jídlo se těším a vychutnávám si ho (Věra)

Věra: Evi dnes se stalo to čemu jsem skoro...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Zhubla jsem a cítím se lépe (Ivaha)

Ivaha: Děkuji moc! Cítím se lépe, zhubla jsem, dobře...

Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)

Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...

Každé jídlo mě překvapuje svou chutí a jednoduchostí (Michaela)

Michaela: Dnešní den je 4. dnem s Jíme jinak,...

Prožívám období života, kdy vlastně nic nemusím (Lída)

Lída: Přeji všem krásné dny. Neuměla jsem si představit,...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Oooo, já vařím a peču (Soňa)

Soňa: Oooo, já vařím a peču !! Kdybyste věděly,...

Mám první den za sebou a jsem velmi spokojená (Vlaďka)

Vlaďka: Dobrý den, dnes mám první den za sebou...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...
  1. Dobry den, chtěla bych ze zeptat- kvasim prvně v umeoctu. 2 lahve ze 3 se po 4dnech zacaly zakalovat. Je to v poradku? Chuťove je to podobné kvasakum…kyselé stiplave. Je to mox zeleniny na kousicky- cibule, květák, ředkvičky, mrkev, kedlubna…děkuji za reakci
    Renata

    • Ano, zakalení jsou bakterie mléčného kvašení a má to chutnat jako pickles 👍 Už bych to dala do ledničky.

  2. Mám radost; před týdnem jsem naložila květák, brokolici a červenou papriku do umeocta a druhou sklenici pickles zelí+mrkev podle návodu JJ, stlačené koupenou nerezovou pružinou za pár korun. Dnes jsem si na ně vzpomněla a oboje velmi dobré, moc děkuji :-)! Dokonce paprika, která byla už nehezky scvrklá, i když OK, se v nálevu krásně vyhladila…

    • Já fakt zavírám, mám ty lahve s gumou a „páčkou“, která to dotahne, ale nevadila by ani škvírka, stačí víčko neutahovat a je hned rezerva 😉

  3. Včera večer jsem dala vykvasit, dnes jsem otevřela, zatím žádné perlení. Je to známka toho, že neprobíhá kvašení? Zatím nevidím ani mléčné zabarvení. Na kolik stupňů se měla nechat zchladit voda?

    • Záleží jakou máte teplotu v bytě – u nás mi teď běžně zakysá zelenina třeba za 3 dny. Ale může to trvat kratší/delší dobu dle podmínek.
      Určitě ještě počkejte.

    • Ivano, to je brzy. Voda může být úplně studená. 2 dny trvá než začne mléčné kvašení, ale většina zeleniny potřebuje 3 – 7 dní, aby byla dobrá na chuť.

  4. Moje dcera (necelé 3 roky) ho má moc ráda… Dělám ho již delší dobu a to není moc fanouškem květáku ale tahle forma ji oslovila…

      • U nás taky neprojde květák ve všech úpravách. Oblibené je pyré vařené v „mléce“ a malé kousky květáku zapečené s dalšíma surovinama v těstovinách.

        • květák je snad jediná zelenina, kterou nepozřu. Je to zvláštní, brokolici miluju, ale květák nedám. Tuhle jsem udělala výjimku a ochutnala polévku z pečeného květáku -byla s indickým kořením, celkem mňamka. Ale měla jsem v žaludku kámen a „brkala“ ho až do večera…

        • To první budu muset někdy zkusit. Jak mi doma jedí všechno, tak nejsem nucená vymýšlet až takové lahůdky :-)

  5. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKopřivový šoulet
Další článekJarní výpravy na divokou zeleninu