Květák naložený v umeoctu dobře vypadá i chutná. Jeho příprava je velmi snadná a skvěle se tak zužitkují případné přebytky ze zahrádky. Během pár dní je toto pickles hotové.

Ingredience
  • převařená zchladlá voda
  • ume ocet
  • květák
  • lahev

Jak kvasit květák s umeoctem

  1. Převaříme vodu a necháme zchladnout.
  2. Květák očistíme, rozdělíme na růžičky a necháme okapat.
  3. V odměrce s hubičkou (aby se nám snadno nalévalo) smícháme 1 díl ume octa a 4 díly převařené vody.
  4. Do lahví napěchujeme růžičky květáku až po vrchu lahve.
  5. Zalijeme připraveným nálevem, zavřeme a necháme stát při pokojové teplotě alespoň 3 dny.
  6. Ochutnáme a podle potřeby buď necháme ještě kvasit nebo přendáme do lednice, kde se proces zastaví.

Praktické

  • Nelekněte se, květák v nálevu zrůžoví. Největší radost z toho mají malé slečny.
  • Na odměřování dílů si beru malý šálek nebo hrnek podle toho, kolik chci nálevu získat. Nálevu dělám relativně málo, protože velkou část nádoby vyplní květák. Pokud to ale neodhadnu a udělám ho víc, dochucuji s ním polévky, saláty a omáčky, rozhodně ho nevylívám.
  • Někdy kvasím tři dny, někdy 7. Záleží na teplotě a na tvrdosti zeleniny.
  • Prokvašená zelenina je štiplavá, kyselá a slaná, když se víčko odklopí, hladina viditelně perlí.
  • Čím déle necháte kvasit, tím bude zelenina měkčí a prokvašenější, udělejte si ji proto podle chuti.
  • Poměr vody a ume octa můžete upravit. Když byly děti malé, dávala jsem méně umeocta.
  • Pokud nemáte lahev plnou, je potřeba zeleninu zatížit nebo použít pružinu (viz foto zadní sklenice).
  • Do již hotového pickles saháme vždy čistým příborem – nikdy ne olíznutým, jinak si tam zaneseme bakterie a pickles začne plesnivět.
  • Na vodní pickles můžete využít i zeleninu, která už trošku vadne a nechce se vám ji dávat do jídla – povadlý květák se v nálevu vzpamatuje.

Obměna

  • Květák můžete zkombinovat s další zeleninou, které máte zrovna nadbytek.
  • Výborná je ředkev, ředkvičky, brokolice aj.
  • Přidat můžete také koření jako kmín.

Děti

  • Vodní pickles můžete dávat dětem cca od 1 roku, ale uberte množství ume octa a nedávajte jim nálev, jen samotnou zeleninu.

Za 6 dní v kurzu Hubnutí do plavek má dole 1,5 kg a 4 cm v pase!

Dagmar: Jsem 6.den v kurzu Hubneme do plavek a...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Jde z vás nakažlivá energie

Iveta: Jde z Vás ohromná energie, která je krásně...

Dostávám pochvaly, jak dobře vypadám. A polévku už jí i manžel

Lenka: Tak se Vám musím pochlubit, dnes jsem dostala...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Jsem nadšená, jak mi jídlo chutná a nemám chuť na sladké

Dagmar: Dobrý den Evi, jsem nadšená, jak mi jídlo...

Konečně jsem začala chutně vařit

Julajka: Chtěla jsem Vám poděkovat za úžasný kurz, pečlivě...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

Je to fakt supééér! Tři týdny, tři kila. (Hana, 50 let)

Milá Evi, jsem ve Vašem klubu JJ a v kurzu...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!

Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Doslova hltám všechny nové články!

Zdenka N.: Poslední dobou hltám vaše nové články, jsou super!...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Mám radost; před týdnem jsem naložila květák, brokolici a červenou papriku do umeocta a druhou sklenici pickles zelí+mrkev podle návodu JJ, stlačené koupenou nerezovou pružinou za pár korun. Dnes jsem si na ně vzpomněla a oboje velmi dobré, moc děkuji :-)! Dokonce paprika, která byla už nehezky scvrklá, i když OK, se v nálevu krásně vyhladila…

    • Já fakt zavírám, mám ty lahve s gumou a „páčkou“, která to dotahne, ale nevadila by ani škvírka, stačí víčko neutahovat a je hned rezerva 😉

      • Tak jsem to nechala kvasit na skříni a zapomněla na to. Zatím to ale nebouchlo, tak to nevadilo, že jsem to uzavřela 🙂

  2. Včera večer jsem dala vykvasit, dnes jsem otevřela, zatím žádné perlení. Je to známka toho, že neprobíhá kvašení? Zatím nevidím ani mléčné zabarvení. Na kolik stupňů se měla nechat zchladit voda?

    • Záleží jakou máte teplotu v bytě – u nás mi teď běžně zakysá zelenina třeba za 3 dny. Ale může to trvat kratší/delší dobu dle podmínek.
      Určitě ještě počkejte.

    • Ivano, to je brzy. Voda může být úplně studená. 2 dny trvá než začne mléčné kvašení, ale většina zeleniny potřebuje 3 – 7 dní, aby byla dobrá na chuť.

  3. Moje dcera (necelé 3 roky) ho má moc ráda… Dělám ho již delší dobu a to není moc fanouškem květáku ale tahle forma ji oslovila…

      • U nás taky neprojde květák ve všech úpravách. Oblibené je pyré vařené v „mléce“ a malé kousky květáku zapečené s dalšíma surovinama v těstovinách.

        • květák je snad jediná zelenina, kterou nepozřu. Je to zvláštní, brokolici miluju, ale květák nedám. Tuhle jsem udělala výjimku a ochutnala polévku z pečeného květáku -byla s indickým kořením, celkem mňamka. Ale měla jsem v žaludku kámen a „brkala“ ho až do večera…

        • To první budu muset někdy zkusit. Jak mi doma jedí všechno, tak nejsem nucená vymýšlet až takové lahůdky 🙂

  4. Zobrazit všech 19 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKopřivový šoulet
Další článekJarní výpravy na divokou zeleninu