Domů > Nepřehlédněte

7 nápadů, jak zatížit kvašenou zeleninu

Aby se pickles nebo-li kvašená zelenina podařila, musí být vždy ponořená pod hladinou šťávy. To ale může být někdy oříšek. Proto jsme sepsali našich 7 našich tipů, jak udržujeme kvašenou zeleninu pěkně pod hladinou. Inspirujte se!

Kámen

Jako skvělé těžítko na pickles postačí větší kámen ze zahrady (takové kameny se dají i koupit). Je třeba ho dobře umýt pod tekoucí vodou a poté alespoň 15 minut vyvařit v hrnci s vodou. Nechejte uschnout a použijte jako těžítko do nádoby a na něj třeba ještě menší sklenici. Kvašená zelenina musí být vždy ponořena pod tekutinou.

List

V případě vodního pickles zaručeně pod vodou zeleninu udrží pevnější list zelí nebo kapusty. Stačí ho vmáčknout nad zeleninu tak, aby žádná nevyčnívala nad hladinu.

Menší sklenice s vodou

Sežeňte si menší sklenici, která se vleze celá do té, ve které budete dělat pickles. Tu dobře opláchněte pod horkou vodou, naplňte ji vodou, uzavřete víčkem a zatižte s ní pickles. Na ni můžete položit ještě třeba těžký hrnec, aby byla váha na kvašené zelenině ještě vyšší a vyteklo více tekutiny.

Pružina

Pružina je praktický zlepšovák při výrobě pickles. Prodává se buď spolu s nádobou (většinou plastovou ve velikostech 0,8 l, 1,8 l a 4 l), anebo samostatně pouze jako pružina, která se dá použít do jakékoliv sklenice s víčkem. Nevýhodou je umělá hmota a kov, který je v kontaktu se zeleninou a snižuje v ní množství vitamínu C.

Závaží

V eshopech a zdravých výživách se dá sehnat i speciální kameninová závaží na kysané zelí a pickles. Jedna se většinou o dva kameninové díly, kterými se zatíží zelenina v kvašáku nebo sklenici, ale mohou být i skleněná jednodílová.

Sáček s vodou

Jako závaží se v případě potřeby dá použít i pevný sáček (např. se zipem) naplněný vodou.

Menší talířek

Menší talířek (od kávy) vložený do větší sklenice s kvašenou zeleninou funguje také jako perfektní závaží. Vhodné je ještě na něj položit něco těžkého, aby tlak na pickles byl ještě vyšší a pickles pustilo více tekutiny.

zdroj obrázků: obrázky byly použity z google.com

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

19 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Nakládané ředkvičky (pickles)

Nakládané ředkvičky jsou rychlým a skvělým slaným kondimentem, který chuťově i barevně oživí každý oběd nebo večeři.

Pickles z řepy a daikonu

Červená řepa má nejvyšší obsah železa a mědi ze všech zelenin. Kvašení ji pozvedne ještě o úroveň výš. Pickles z řepy v kombinaci se zázvorem a anýzem léčí...

Pickles daikon-mrkev-cibule

Výborná kvašená zelenina nabitá vitamíny a živinami pro naše tělo a náš střevní mikrobiom. Stačí nastrouhat, naložit do sklenice, zatížit a za 5 dnů je hot...

Kvašená červená řepa s křenem

Křen posilňuje organismus, odhleňuje, udržuje správnou mikroflóru ve střevech a pomáhá při infekcích ledvin i močových cest. V kombinaci s řepou a zelím v ...
klub
33
15

Jak na pickles – praktické rady, aby se zaručeně povedlo

Domácí kvašená zelenina je vitamínová bomba, skvělé probiotikum a její výroba rozhodně není žádná věda! Nepotřebujete na to žádné speciální pomůcky, všechn...

Nevyhazujte slupky od melounu – udělejte z nich toto!

Milujete melouny a jejich slupky vyhazujete do koše? Chyba! Zkuste je naložit a vyrobit z nich tuto osvěžující dobrotu.