Kámen![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/08/kamen_pickles.jpg)
Jako skvělé těžítko na pickles postačí větší kámen ze zahrady (takové kameny se dají i koupit). Je třeba ho dobře umýt pod tekoucí vodou a poté alespoň 15 minut vyvařit v hrnci s vodou. Nechejte uschnout a použijte jako těžítko do nádoby a na něj třeba ještě menší sklenici. Kvašená zelenina musí být vždy ponořena pod tekutinou.
List![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/06/pickled-cucumbers-1520638_1280.jpg)
V případě vodního pickles zaručeně pod vodou zeleninu udrží pevnější list zelí nebo kapusty. Stačí ho vmáčknout nad zeleninu tak, aby žádná nevyčnívala nad hladinu.
💡 TIP: Stáhni si sadu na letní hubnutí ZDARMA hned teď.
Menší sklenice s vodou![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2018/09/pickles.jpg)
Sežeňte si menší sklenici, která se vleze celá do té, ve které budete dělat pickles. Tu dobře opláchněte pod horkou vodou, naplňte ji vodou, uzavřete víčkem a zatižte s ní pickles. Na ni můžete položit ještě třeba těžký hrnec, aby byla váha na kvašené zelenině ještě vyšší a vyteklo více tekutiny.
Pružina![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/08/pruzina_pickles.jpg)
Pružina je praktický zlepšovák při výrobě pickles. Prodává se buď spolu s nádobou (většinou plastovou ve velikostech 0,8 l, 1,8 l a 4 l), anebo samostatně pouze jako pružina, která se dá použít do jakékoliv sklenice s víčkem. Nevýhodou je umělá hmota a kov, který je v kontaktu se zeleninou a snižuje v ní množství vitamínu C.
Závaží![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/08/pickles_hrnec.jpg)
V eshopech a zdravých výživách se dá sehnat i speciální kameninová závaží na kysané zelí a pickles. Jedna se většinou o dva kameninové díly, kterými se zatíží zelenina v kvašáku nebo sklenici, ale mohou být i skleněná jednodílová.
Sáček s vodou![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/08/IMG_1073-1024x682.jpg)
Jako závaží se v případě potřeby dá použít i pevný sáček (např. se zipem) naplněný vodou.
Menší talířek![](https://www.jimejinak.cz/wp-content/uploads/2019/08/sauerkraut-pickles-cucumber-jar-spices-2.jpg)
Menší talířek (od kávy) vložený do větší sklenice s kvašenou zeleninou funguje také jako perfektní závaží. Vhodné je ještě na něj položit něco těžkého, aby tlak na pickles byl ještě vyšší a pickles pustilo více tekutiny.
zdroj obrázků: obrázky byly použity z google.com
PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?
Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!
Buďte první, kdo napíše komentář