Aby se pickles nebo-li kvašená zelenina podařila, musí být vždy ponořená pod hladinou šťávy. To ale může být někdy oříšek. Proto jsme sepsali našich 7 našich tipů, jak udržujeme kvašenou zeleninu pěkně pod hladinou. Inspirujte se!

1Kámen

Jako skvělé těžítko na pickles postačí větší kámen ze zahrady (takové kameny se dají i koupit). Je třeba ho dobře umýt pod tekoucí vodou a poté alespoň 15 minut vyvařit v hrnci s vodou. Nechejte uschnout a použijte jako těžítko do nádoby a na něj třeba ještě menší sklenici. Kvašená zelenina musí být vždy ponořena pod tekutinou.

2List

V případě vodního pickles zaručeně pod vodou zeleninu udrží pevnější list zelí nebo kapusty. Stačí ho vmáčknout nad zeleninu tak, aby žádná nevyčnívala nad hladinu.

3Menší sklenice s vodou

Sežeňte si menší sklenici, která se vleze celá do té, ve které budete dělat pickles. Tu dobře opláchněte pod horkou vodou, naplňte ji vodou, uzavřete víčkem a zatižte s ní pickles. Na ni můžete položit ještě třeba těžký hrnec, aby byla váha na kvašené zelenině ještě vyšší a vyteklo více tekutiny.

4Pružina

Pružina je praktický zlepšovák při výrobě pickles. Prodává se buď spolu s nádobou (většinou plastovou ve velikostech 0,8 l, 1,8 l a 4 l), anebo samostatně pouze jako pružina, která se dá použít do jakékoliv sklenice s víčkem. Nevýhodou je umělá hmota a kov, který je v kontaktu se zeleninou a snižuje v ní množství vitamínu C.

5Závaží

V eshopech a zdravých výživách se dá sehnat i speciální kameninová závaží na kysané zelí a pickles. Jedna se většinou o dva kameninové díly, kterými se zatíží zelenina v kvašáku nebo sklenici, ale mohou být i skleněná jednodílová.

6Sáček s vodou

Jako závaží se v případě potřeby dá použít i pevný sáček (např. se zipem) naplněný vodou.

7Menší talířek

Menší talířek (od kávy) vložený do větší sklenice s kvašenou zeleninou funguje také jako perfektní závaží. Vhodné je ještě na něj položit něco těžkého, aby tlak na pickles byl ještě vyšší a pickles pustilo více tekutiny.

zdroj obrázků: obrázky byly použity z google.com

 
Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho
Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...
Přestala mi být konečně zima
Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...
Poděkování
Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....
Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci
Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...
Nezmizela mi jen přebytečná kila, ale i návaly, chuť na sladké a zlepšila se má paměť
kamlibe: Po dvou týdnech vaření z vašeho jídelníčku se dostavila...
Úspěch – chutná i příteli
Iveta: Co mám uvařeno, nabízím i příteli a nezdráhá...
Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu
Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...
Ještě, že tento web existuje!
Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...
Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila
Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...
Děkuji – spadli jste nám z nebe…
Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...
Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád
Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...
Konečně mám všechny informace na jednom místě
Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...
Manžel na této stravě cukrovku vyléčil
Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...
9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek
Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...
Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci
Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...
Muži říkají, že mi to sluší víc než obvykle
Julajka: Chci Vám moc poděkovat, jak to máte bezvadně...

Čtěte dále