Aby se pickles nebo-li kvašená zelenina podařila, musí být vždy ponořená pod hladinou šťávy. To ale může být někdy oříšek. Proto jsme sepsali našich 7 našich tipů, jak udržujeme kvašenou zeleninu pěkně pod hladinou. Inspirujte se!

1Kámen

Jako skvělé těžítko na pickles postačí větší kámen ze zahrady (takové kameny se dají i koupit). Je třeba ho dobře umýt pod tekoucí vodou a poté alespoň 15 minut vyvařit v hrnci s vodou. Nechejte uschnout a použijte jako těžítko do nádoby a na něj třeba ještě menší sklenici. Kvašená zelenina musí být vždy ponořena pod tekutinou.

2List

V případě vodního pickles zaručeně pod vodou zeleninu udrží pevnější list zelí nebo kapusty. Stačí ho vmáčknout nad zeleninu tak, aby žádná nevyčnívala nad hladinu.

3Menší sklenice s vodou

Sežeňte si menší sklenici, která se vleze celá do té, ve které budete dělat pickles. Tu dobře opláchněte pod horkou vodou, naplňte ji vodou, uzavřete víčkem a zatižte s ní pickles. Na ni můžete položit ještě třeba těžký hrnec, aby byla váha na kvašené zelenině ještě vyšší a vyteklo více tekutiny.

4Pružina

Pružina je praktický zlepšovák při výrobě pickles. Prodává se buď spolu s nádobou (většinou plastovou ve velikostech 0,8 l, 1,8 l a 4 l), anebo samostatně pouze jako pružina, která se dá použít do jakékoliv sklenice s víčkem. Nevýhodou je umělá hmota a kov, který je v kontaktu se zeleninou a snižuje v ní množství vitamínu C.

5Závaží

V eshopech a zdravých výživách se dá sehnat i speciální kameninová závaží na kysané zelí a pickles. Jedna se většinou o dva kameninové díly, kterými se zatíží zelenina v kvašáku nebo sklenici, ale mohou být i skleněná jednodílová.

6Sáček s vodou

Jako závaží se v případě potřeby dá použít i pevný sáček (např. se zipem) naplněný vodou.

7Menší talířek

Menší talířek (od kávy) vložený do větší sklenice s kvašenou zeleninou funguje také jako perfektní závaží. Vhodné je ještě na něj položit něco těžkého, aby tlak na pickles byl ještě vyšší a pickles pustilo více tekutiny.

zdroj obrázků: obrázky byly použity z google.com

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě
Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...
Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu
Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...
Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo
Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...
Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové
Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...
Óda na jara a jarní očistu (Marek)
Postit se dá i s radostí a humorem, jak...
Po kurzu mě vyřadili z diabetologie
Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...
Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila
Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...
Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá
Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...
Děkuji a držím palce!
Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...
Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele
KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....
Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!
Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...
Cítím se mnohem více v pohodě
Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...
Díky JJ mám imunitu jak hrom
Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...
Kurz mi pomohl mnohé si uvědomit
Slechtova777: Kurz mi velmi pomohl si uvědomit, že někdy...
Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu
Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...
Své porce musím bránit před rodinou:-)
Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...