Domů > Magazín > Jídlo pod lupou

Vyhněte se margarínům! Proč?

Známe je jako průmyslově vyráběné náhrady másla, které vznikají ze směsí rostlinných tuků pomocí ztužování, často s přídavkem celé řady problematických éček. Po mnoho let byly i odborníky doporučovány jako zdravá náhrada živočišných tuků. Proč? A jak to s nimi je ve světle nových poznatků?

Nejdřív špetka názvosloví: správně bychom měli použít pojem „rostlinné roztíratelné tuky“. Označení „margarín“ je totiž podle EU vyhrazeno jen pro rostlinné roztíratelné tuky s obsahem tuku od 80 do 90 %. A toho některé roztíratelné tuky obsahují dokonce jen 10 %! (1)

margarín Jíme Jinak

Ale zpátky k podstatě:

Ztužování

Ztužování (hydrogenace), pomocí kterého se margaríny vyrábí, má za následek vznik tzv. trans mastných kyselin. Nejsou sympatické už jen podle názvu, podle dopadů na zdraví je to ještě horší. Konzumace trans tuků zvyšuje množství zdraví škodlivého LDL cholesterolu v krvi – ten je, jak už možná víte, hlavní rizikový faktor srdečně cévních onemocnění. Aby toho nebylo málo, trans mastné kyseliny navíc snižují hladinu ochranného HDL cholesterolu. V dnešní době se výrobci snaží obsah trans mastných kyselin pomocí speciálního chemického postupu eliminovat. (2)

Už jsme zmínili, jak hojně byly margaríny doporučované jako vhodná náhražka másla. Bohužel, tato doporučení se opírala o teorii, která dává konzumaci živočišných tuků za vinu zvýšené riziko srdečně cévních onemocnění. Jenže tato teorie je dnes již silně zpochybněná.

Nejnovější studie totiž považují za nejčastější příčinu těchto onemocnění kombinaci několika prvků. Mezi ty patří nadměrná konzumace cukrů, průmyslově poškozených rostlinných tuků, tepelně poškozených živočišných tuků a dále pak prozánětlivé prostředí uvnitř organismu.

Průmyslově poškozené tuky

A právě margaríny jsou jedním z typů průmyslově poškozených rostlinných olejů a váže se k nim celá řada rizik. Trans tuky už jsme zmínili. A pozor, i když je dnes už margaríny obsahují v malém množství (3), stále je velkým problémem vysoký obsah omega 6 mastných kyselin, kterých máme u nás ve vyspělých zemích zpravidla nadbytek. Hrozí nám tak narušení rovnováhy mezi obsahem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Nerovnováha může přispívat nejen k nemocím srdce, ale i k rozvoji astmatu, rakoviny nebo deprese.

V typickém složení margarínů nechybí ani emulgátory, regulátory kyselosti, barviva, aromata a konzervační látky.

A co by asi nikdo v čistě v rostlinném tuku nečekal – mléčná složka, v podobě sušené syrovátky nebo sušeného podmáslí.

Tím ale nevhodnost margarínů nekončí. Při výrobě se totiž mohou používat směsi obsahující těžké kovynikl toxický pro plíce a ledviny a kadmium, které může přispívat k poškození cév a rozvoji vysokého krevního tlaku. Z chemických látek mohou margaríny obsahovat i umělé antioxidanty BHA a BHT, které mohou poškozovat ledviny, narušovat imunitu a plodnost.

Jíme Jinak radí

Margaríny jako průmyslově zpracované (a dokonce poškozené) tuky vylepšené mnoha chemickými postupy a aditivy určitě nedoporučujeme zařazovat do zdravého jídelníčku, ani kdyby se jednalo o ty kvalitnější s trochu „lepším“ složením. Tělo nám daleko víc poděkuje za rostlinné tuky v přirozené podobě, se kterými se mu bude výrazně lépe pracovat. Podívejte se třeba sem na krásný a praktický přehled rostlinných tuků. Které jsou zdravé, co použít na smažení a proč dát šanci řepce?

      PS: Začínáme Jarní očistu!

      Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

      Jsem copywriterka s přesahem do práva, ekonomie a online marketingu. Když zrovna nepíšu, pravděpodobně se směju, zpívám, hraju na piano, vařím nebo se učím vidět svět nádhernýma očima svých dcer.

      2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

      Komentáře

      Petr Novotný
      7. 11. 2022

      Díky Jani. Krásně napsáno.

      Kvůli své intolerancí na laktózu si místo másla mažu na chleba margarín.Tak teď nevím co si na něj mažu, olivový nebo lněný olej to asi nebude.

      Ukázat další komentáře

      Mohlo by se vám líbit

      144
      70

      Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

      Vyzkoušejte také

      3

      Dítě na klasické stravě sní za den více než 21 kostek cukru. To je 2x víc než se doporučuje

      Chcete pro své děti to nejlepší? Ale jak se v té spoustě výrobků v obchodě vyznat? Co jim koupit? Podle čeho vybírat? Podle obalu? Takto vypadá jídelníček ...

      Rybí prsty klamou obsahem masa. Toto zjistily testy

      Rybí prsty jsou v ČR populární a často se dávají dětem jako alternativa ke štědrovečernímu kaprovi. Podívejte se však s námi na složení. Víte, které rybí p...
      35
      9

      Šokující výsledky: Pouhá změna struktury potravin změní naše chutě k jídlu

      Celý oves, ovesné vločky, instantní ovesná kaše nebo ovesné polštářky. Která potravina způsobí brzký hlad? Jedná se pořád o jednu a tu samou potravinu R...

      Studie: Nezdravé jídlo zhoršuje paměť a schopnost ovládat chutě na jídlo

      Podle nových studií nezdravé stravování zhoršuje paměť a omezuje mozkové funkce. Ale nejen to. Také ovlivňuje schopnost rozpoznat, že jsme nasycení. I pouh...
      1

      10 tipů, jak jednoduše snížit denní příjem soli

      Jedna čajová lžička (5 g). To je maximální doporučená denní dávka soli pro dospělého člověka. Tuto hranici ale každý den několikanásobně překračujeme, když...
      1
      6

      Alarmující výsledky studií: Průmyslově zpracované potraviny nás ničí

      Snídaňové cereálie, zmrzliny, pizzy, slazené nápoje, rozmrazované pečivo a další průmyslově zpracované potraviny souvisí s výrazným rizikem předčasného úmr...