Nejdřív špetka názvosloví: správně bychom měli použít pojem „rostlinné roztíratelné tuky“. Označení „margarín“ je totiž podle EU vyhrazeno jen pro rostlinné roztíratelné tuky s obsahem tuku od 80 do 90 %. A toho některé roztíratelné tuky obsahují dokonce jen 10 %! (1)
Ale zpátky k podstatě:
Ztužování
Ztužování (hydrogenace), pomocí kterého se margaríny vyrábí, má za následek vznik tzv. trans mastných kyselin. Nejsou sympatické už jen podle názvu, podle dopadů na zdraví je to ještě horší. Konzumace trans tuků zvyšuje množství zdraví škodlivého LDL cholesterolu v krvi – ten je, jak už možná víte, hlavní rizikový faktor srdečně cévních onemocnění. Aby toho nebylo málo, trans mastné kyseliny navíc snižují hladinu ochranného HDL cholesterolu. V dnešní době se výrobci snaží obsah trans mastných kyselin pomocí speciálního chemického postupu eliminovat. (2)
Už jsme zmínili, jak hojně byly margaríny doporučované jako vhodná náhražka másla. Bohužel, tato doporučení se opírala o teorii, která dává konzumaci živočišných tuků za vinu zvýšené riziko srdečně cévních onemocnění. Jenže tato teorie je dnes již silně zpochybněná.
Nejnovější studie totiž považují za nejčastější příčinu těchto onemocnění kombinaci několika prvků. Mezi ty patří nadměrná konzumace cukrů, průmyslově poškozených rostlinných tuků, tepelně poškozených živočišných tuků a dále pak prozánětlivé prostředí uvnitř organismu.
Průmyslově poškozené tuky
A právě margaríny jsou jedním z typů průmyslově poškozených rostlinných olejů a váže se k nim celá řada rizik. Trans tuky už jsme zmínili. A pozor, i když je dnes už margaríny obsahují v malém množství (3), stále je velkým problémem vysoký obsah omega 6 mastných kyselin, kterých máme u nás ve vyspělých zemích zpravidla nadbytek. Hrozí nám tak narušení rovnováhy mezi obsahem omega 3 a omega 6 mastných kyselin. Nerovnováha může přispívat nejen k nemocím srdce, ale i k rozvoji astmatu, rakoviny nebo deprese.
V typickém složení margarínů nechybí ani emulgátory, regulátory kyselosti, barviva, aromata a konzervační látky.
A co by asi nikdo v čistě v rostlinném tuku nečekal – mléčná složka, v podobě sušené syrovátky nebo sušeného podmáslí.
Tím ale nevhodnost margarínů nekončí. Při výrobě se totiž mohou používat směsi obsahující těžké kovy – nikl toxický pro plíce a ledviny a kadmium, které může přispívat k poškození cév a rozvoji vysokého krevního tlaku. Z chemických látek mohou margaríny obsahovat i umělé antioxidanty BHA a BHT, které mohou poškozovat ledviny, narušovat imunitu a plodnost.
Jíme Jinak radí
Margaríny jako průmyslově zpracované (a dokonce poškozené) tuky vylepšené mnoha chemickými postupy a aditivy určitě nedoporučujeme zařazovat do zdravého jídelníčku, ani kdyby se jednalo o ty kvalitnější s trochu „lepším“ složením. Tělo nám daleko víc poděkuje za rostlinné tuky v přirozené podobě, se kterými se mu bude výrazně lépe pracovat. Podívejte se třeba sem na krásný a praktický přehled rostlinných tuků. Které jsou zdravé, co použít na smažení a proč dát šanci řepce?
Komentáře
Mužovi jeden druh margarínu LDL cholesterol prokazatelně snížil (potvrzeno laboratoří), tak nevím…
Díky Jani. Krásně napsáno.