Jak zvládnout dovolenou, když jím jinak? Co si nabalit, nachystat, co rychlého vařit, kde nakupovat, co jíst, kde jíst a jak si opravdu odpočinout i přesto, že jím jinak? My jsme se rozhodli, že toto všechno pro vás zažijeme na vlastní kůži, vše zaznamenáme a předáme vám to tak, abyste si mohli dovolenou v Chorvatsku užít zcela beze stresu.

Cestujeme do Chorvatska zdravě

Chorvatsko je přímořský stát, proto v jídelních lístcích restaurací dominují zejména ryby a mořské plody a ve vnitrozemí více maso z domácích zvířat. V posledních letech se ale restaurace přizpůsobily poptávce lidí a většina z nich nabízí také vegetariánská a veganská jídla. Pokud tedy nejste fandou ryb nebo masa, seženete téměř v každé restauraci v Chorvatsku zeleninové saláty se sezónní zeleninou a zálivkou s olivovým olejem a octem, blitvu i krompir – jedná se o vařené brambory s mangoldem, sataraš (ratatouille), ajvar a různá další zeleninová jídla (spíše tedy podávané jako přílohy k masu) a polévky dle regionu, kde se právě nacházíte. S restauracemi se dá také velmi dobře domluvit na kompromisu, většina z nich je ochotná vám vyjít vstříc.

Typická chorvatská jídla v restauracích

V Chorvatsku jsou typická jídla zejména ty obsahující ryby, mořské plody nebo maso. Jsou jimi třeba různé guláše, ćevapi, plněné papriky, rizota (černé rizoto), stew, saláty (chobotničkový salát), sarma, pršut atp. Ze zeleniny používají zejména rajčata, papriky, lilky, brambory, cibule, česnek, mangold (v Istrii i chřest) a co se týče dalších surovin, tak jsou to houby (např. pro některé části Chorvatska jsou typické lanýže), fazole, rýže, těstoviny, chléb „kruh“ a polenta.

Co si v Chorvatsku v restauracích dát dle principů jíme jinak?

  • saláty – nejčastěji složené z různých druhů salátů, čekanky, rajčat, paprik, oliv, okurek, dochucené olivovým olejem a octem
  • duveč (chorvatské rizoto) – na olivovém oleji restovanou nebo pečenou zeleninu (paprika, rajče aj.) s rýží, ochucenou česnekem
  • blitva i krumpir – vařené brambory s mangoldem, který se podává se často jako příloha k rybě či masu
  • sataraš (chorvatské ratatouille) – dušená zelenina na cibulce (rajče, paprika, lilek aj.), ochucená česnekem případně i chilli
  • ričet – polévka z ječmene, fazolí, zeleniny a často se do ní přidává klobása nebo jiné maso
  • grah – fazolová polévka, zahuštěná moukou, často se do ní také přidává maso nebo uzenina
  • žganci (pura) – polentová slaná kaše, může se připravovat i z pohanky nebo pšenice
  • krpice se zeljem – těstoviny s dušeným zelím
  • cušpajs – vařené zelí s paprikou a brambory
  • soparnik – slaný „koláč“ plněný mangoldem, česnekem a cibulkou
  • fuzi a pljukanci – chorvatské ručně dělané těstoviny
  • varivo od mahuna – vařené zelené fazolky ve šťávě („stew“)
  • maneštra – hustá zeleninová polévka ze všeho “co dům dal”
  • ajvar (chorvatské lečo/kečup) – pasta ze zeleniny (rajčata, papriky, lilek, česnek aj.)

Seznamy veganských restaurací v Chorvatsku

Jíme jinak doporučuje tyto vegan restaurace:
Nejvíce veg-friendly město v Chorvatsku je Split (dále také Záhřeb, Dubrovnik, Zadar, Rijeka). Ve Splitu naleznete hned několik veganských a vegetariánských restaurací. My jsme vyzkoušeli a můžeme všemi deseti doporučit restauraci Makrovega. V této restauraci se najíte zcela dle principů Jíme jinak (menu s polévkou a salátem stojí 80 kun). Dále jsme vyzkoušeli bistro Marta’s Veggie Fusion, kde mají moc dobré RAW dorty a rychlé pokrmy typu hummus nebo quinoa. Také v Trogiru naleznete v restauracích veganské a vegetariánské možnosti (např. restaurace Pašike má 6 veganských jídel).
– Mrkněte na naše recenze veganských a vegetariánských restaurací v Chorvatsku, které jsme pro vás sepsali.

Typické potraviny pro Chorvatsko

Chorvatsko je typické bylinkami jako jsou rozmarýn, bobkový list, šalvěj, bazalka, majoránka, oregáno a další. Většinu z nich (jako třeba rozmarýn) najdete kolem volně růst. Doporučujeme si bylinky natrhat, nasušit a vzít s sebou domů na vaření (my z nich takto čerpáme pak celý rok). Typickým ovocem pro Chorvatskou jsou určitě fíky, které také volně rostou nebo je seženete na trzích. Dáváme si je na svačinu nebo z nich  děláme zmrzlinu. S sebou domů na mlsání si přivezte určitě sušené, které prodávají na trzích. Dále zde koupíte sladké hroznové víno, granátové jablko, olivy. Pokud máte rádi med, pak si v Chorvatsku určitě vyberete. Na trzích se nabízí v různých druzích – např.  levandulový, slunečnicový, rozmarýnový aj. V Chorvatsku mají také výborná vína (např. Zlatan Plavac, Dingač) a piva (např. Karlovačko, Ožujsko).

Nezapomeňte si z Chorvatska přivézt:
– bobkový list
– rozmarýn
– šalvěj
– levandule
– sušené fíky
– olivový olej

Kde v Chorvatsku nakupovat

Základní suroviny

Pokud potřebujete doplnit zásoby zdravého jídla, doporučujeme navštívit DM drogerii, kde seženete vše od obilí, přes luštěniny, speciální mouky, pudinky, oleje, semínka, oříšky, pomazánky, tofu, dochucovadla, sladidla a téměř cokoliv, co si vzpomenete (sortiment je podobný jako v našich DM drogeriích), většinu požadovaného zboží dostanete v BIO kvalitě, ale připravte se na to, že si připlatíte. Ve větších obchodech typu Tommy (také Konzum a Studenac) nakoupíte základní suroviny jako čočka, fazole, cizrna, pohanka, oves, kroupy, polenta, kukuřičná mouka, bezlepkové pečivo, žitné balené chleby, ajvary, v některých obchodech mají i jáhly. Ve většině z nich naleznete i rýžová, sojová a kokosová mléka (např. Alpro). Síť obchodů Konzum má vlastní biokoutek, kde seženete BIO luštěniny, obiloviny, mléka, marmelády, sušenky a další dobroty. V Kauflandu najdete široký sortiment zdravé výživy – od různých pomazánek, přes BIO ingredience (obiloviny, luštěniny, semínka, oříšky, mouky, mléka i BIO zeleninu). Zdravé výživy (seznam obchodů se zravou výživou) jsou především ve velkých městech, nejvíce ve Splitu a Záhřebu.

Ovoce a zelenina

Čerstvou zeleninu, ovoce a bylinky rozhodně doporučujeme nakoupit na místních trzích. Najdete tam jak úrodu ze zahrádek babiček (rajčata, saláty, papriky, fazolky, petrželka, kopr, rukola, okurky, mrkve, fíky, hroznové víno aj.), tak také překupníky, kteří prodávají meruňky, třešně, švestky, nektarinky, melouny, banány, ananasy, pomeranče atp. Pokud se nedostanete na trh, zeleninu i ovoce seženete také v chorvatských supermarketech.

Tip jak být ekologický:
Nezapomeňte si s sebou na trh vzít své látkové tašky a sáčky na ovoce a zeleninu, abyste zbytečně nevyužívali další plastové sáčky.

Ryby a mořské plody

Pokud máte rádi ryby a chcete si vařit, určitě navštivte také místní rybí trhy, kde seženete čerstvé ryby různých druhů a mořské plody. Vyplatí se si na ně ale přivstat a zajet si tam okolo 8-9 hodiny ranní.

Pečivo

Co se týče pečiva, kváskové pečivo tady snadno nenajdete. V místních pekárnách prodávají dlouhé bagety z klasické bílé mouky, typické chorvatské chleby “kruh” a další pečivo se semínky či obarvené sladem jako u nás. Ve Splitu můžete narazit i na chleby z celozrnné mouky. V některých větších obchodech jako je např. Tommy můžete koupit balené krájené chleby z žitného šrotu s čistým složením (některé obsahují trochu droždí) a také bezlepkové chleby Moje Malo Zlato (mají ve složení ale uvedena i éčka).

Důležitá chorvatská slovíčka pro ty, kteří jedí jinak

V Chorvatsku většinou rozumí i základní češtině a slovenštině, v restauracích i obchodech umí anglicky, ale často se hodí umět (nebo mít vytištěná) některá specifická slovíčka v chorvatštině. Například pokud budete v obchodě prodavačce vysvětlovat, že hledáte „cizrnu“ nebo „chickpeas“ (v angličtině), asi vám rozumět nikdo nebude 🙂

  • nejedem – nejím
  • meso – maso
  • piletina – kuře
  • govedina – hovězí
  • svinjetina – vepřové
  • riba – ryba
  • maslac – máslo
  • sir – sýr
  • šećer – cukr
  • jaja – vejce
  • mlijeko – mléko
  • biljno mlijeko – rostlinné mléko
  • sojino mlijeko – sojové mléko
  • krema – smetana
  • brašno – mouka
  • gluten – lepek
  • kukuruz – kukuřice
  • rajčica – rajče
  • patlidžan – lilek
  • krumpir – brambory
  • povrće – zelenina
  • grah – fazole
  • slanutak – cizrna
  • leća – čočka
  • mahunarke – luštěniny

Co si vzít s sebou a co vařit

Tak takto vypadalo naše auto před odjezdem do Chorvatska – většina tašek je s jídlem a vybavením do kuchyně 🙂

Pokud jíte jinak, pravděpodobně se na dovolené neobejdete bez vlastního vaření. Proto vybírejte apartmán s vlastní kuchyní. Abyste na nic při balení nezapomněli, připravili jsme pro vás seznam, co vše si na dovolenou vzít s sebou (suroviny a vybavení do kuchyně).

Co si vzít s sebou do Chorvatska z našich zkušeností:

  • vybavení do kuchyně: hrnec se silnějším dnem (apartmány mají často hrnce s tenkým dnem, kde se obiloviny připalují), případně pánvička, větší prkýnko na krájení, ostré nože (my bereme vždy naše japonské), drátěnka (pro případ připálení hrnců s tenkým dnem), vlastní nechemický jar do malé skleničky, termoska (na čaj nebo jídlo), plastové jídelní krabičky (na svačiny, zbytky obilí) a příbor, retap láhev na vodu, látkové tašky nebo pytlíky na nákupy zeleniny a ovoce, ruční mixér, nůžky, sítko na čaj
  • zelenina: cibule, zelí, mrkev, petržel (na první jídlo, než si nakoupíte místní)
  • ochucovadla: shoyu (tamari), umeocet, sezamový nebo slunečnicový olej, mořská nebo himalájská sůl, koření různých druhů (např. poznávací sada koření Sonnentor, určitě kari, mahá koření, sladká paprika, provensálské koření), jablečný ocet, miso, hořčice, můžete vzít i marmeládu/povidla bez cukru, slad nebo sirup
  • obiloviny: kuskus, těstoviny a nudle, ovesné vločky, bulgur, polenta, quinoa, bílá rýže, jáhly, pokud vám nevadí delší vaření, tak i celozrnnou rýži, špaldové kernotto, kroupy apod.
  • luštěniny: červená a hnědá čočka, půlený loupaný hrách, mungo, případně uvařené luštěniny ve skleničkách/konzervách (např. z DM), pokud máte čas namáčet a vařit, tak se hodí i fazole a cizrna
  • semínka a oříšky: mandle, slunečnicová, dýňová, sezam, len, kokos
  • chlazené výrobky: uzené tofu, uzený tempeh, seitan, polentový nebo jáhlový knedlík, pomazánky ve střívkách nebo skleničkách (DM, Sunfood), tofunéza
  • svačinky: kupované nebo doma udělané tyčinky nebo burizonky, sušenky, pufované chlebíčky / balené krájené chleby (žitné) nebo kváskový chléb, rozinky, sušené ovoce
  • ostatní: řasy (kombu, arame, wakame, nori), kukuř. škrob (maizena), rostlinná smetana, tahini nebo jiné máslo (mandlové, kešu)
  • pití: melta, bancha čaj
  • lékárnička: umeboshi, kuzu

Tip na převoz:– pokud vezete kupované chlazené výrobky, které potřebují být v chladnu, použijte termotašku, kterou vyložíte několika mrazícími bloky a do ní dáte vše, co potřebuje být v chladu. Pokud ji nemáte, namočte ručník nebo několik utěrek do ledové vody a chlazené výrobky jimi obalte a vše zabalte ještě do několika tašek. Máme zkušenosti, že takto také cestu vydrží (zejména věci typu tempeh, tofu).
ochucovadla (umeocet, shoyu) si odlijte do menších skleniček s víčky a dejte do krabice “na stojáka” na dno kufru v autě, aby se nevylily.

Co vařit na dovolené:

Vlastní vaření na dovolené má hned několik výhod. Krom toho, že víte, co jste si do jídla dali, tak je také levnější (pokud jste jako my rodina o 4 lidech, pak zaplatíte za 4 hlavní chody i s polévkou v restauraci přes 1300 Kč) a uděláte si množství jídla, které vám vyhovuje (nám třeba porce v restauraci nestačí…). A navíc nám prostě naše jídlo chutná nejvíc a stále se nám to ve všech restauracích potvrzuje 🙂 Na dovolené je samozřejmě důležité, aby bylo jídlo co nejrychleji hotové a nemuseli jste trávit hodiny v kuchyni. Proto volte co nejjednodušší pokrmy typu: těstoviny/kuskus/bulgur se zeleninou, obilné a zeleninové saláty, guláše, rychlovky s tofu a tempehem, omáčky s rostlinnou smetanou, dhál z červené čočky či munga, jídla z jednoho hrnce atp.

Tipy:– Udělejte si klíčky z munga nebo čočky. Stačí přes noc mungo namočit do vody, další den slít a 3x denně proplachovat a do 2 dnů máte skvělou posypku na jídla.
– Ze zbytků ze zeleniny (odkrojky, škaredé listy) si udělejte vývar a používejte ho do polévek nebo na podlití zeleniny (omáček) pro dodání minerálů.

Sdílejte tohoto průvodce volně na Facebooku

Líbí se vám tento materiál? Dali jsme si opravdu záležet. Můžete jej volně sdílet, ať pomůže i vašich známým a přátelům, kteří se stravují podobně 🙂

E-book aneb cestovatelská bible ke stažení zdarma

Chcete více informací o tom, jak se stravovat na dovolené, jak vařit na cestách, v nouzových podmínkách (autobus, bez sporáku), co si vzít s sebou jako svačinu na výlety a mnoho dalšího? Připravili jsme pro vás nabitý e-book plný praktických informací, seznamů, tipů a receptů. Přihlásit se o něj můžete níže a k němu získáte i videozáznam posledního živého vysílání.

Co o e-booku říkají ti, kteří si ho přečetli?

“No tak tento e-book JE! To je BIBLE 🙂 Moc za něj děkujeme.” (Sisi)

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny

Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Bez vás bych byla ztracená

Martina: Díky za všechny vaše skvělé nápady, já bych...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

První vyzkoušený salátek z kurzu a naprosto výborný!

Iva: Teda mňam, mňam, mňam, první vyzkoušený salátek z...

Váš web mě stále obohacuje

Katka: Váš web mi přináší zajímavé články, obohacuje mne...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

11 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jé, to je legrace ty hlášky:) Jako v Řecku se lidi baví, pijí frapíčko a pořád kroutí hlavou, jako že ne, ne a ono to je ano.
    Ajko, to je tedy bída ty porce, my jsme zvyklé mít plný talíř zeleniny, že.
    No to je to klasické stravování – brambory s masem a zelenina nikde, nebo jen kousíček, pak je talíř poloprázdný.
    Já jsem si také na přípravy už zvykla, vezmu nějaké obilí, trochu luštěnin, tofu, tempeh, ochucovadla . Zelenina z trhu je úžasná, takže pro mě vaření není žádná zátěž.
    Přípravám zdar, berme to easy!!!

    • Není to tak hrozny, jak to mozna vypadá 🙂 ale Když člověk chce jist zdrave, tak se holt nejakym tem přípravám nevyhne. Pro me je to ale součást mého života. A toto jídlo si opravdu uživam. Rada zajdu na jídlo i jinam, ale vždycky se mi potvrdí to, že domácí jídlo je nejlepší a nejvíc si na nem pochutnam.

      • Zajímavé, jak si někteří lidé myslí, že Chorvatsko je pro socky a že je tam levno. Dokonce takové články vycházejí na idnes.cz, prý ceny stejné jako v ČR, to možná tak v Lidlu, který drží ceny v rámci EU podobně, ale i ten je o něco dražší. My pojedeme na konci července do Rogoznice, osvědčené místo. Do apartmánu, ale hrnce si nepovezu, stačí mi ty, co tam budou.

    • Fakt??? To já ty přípravy miluju, jsem plánovací a promýšlecí typ, ale jen co se týče té praktické stránky (aby děti měly, co potřebují, jídlo, prádlo apod.), na cestovní plány mám Romana a ten to vždycky udělá dobrodružné. Se stejnou vervou pak improvizuju na místech, kde vůbec není nic z toho, na co jsme zvyklí, a vznikají nové super recepty 🙂

      • Hodně lidí mi říká, že by na dovolenou s vlastním vařením nejeli, že to není dovolená a kdesi cosi. Přijde mi někdy, že to snad dělají jen proto, aby se neřeklo, že na to nemají nebo že jsou “socky”. Já se nějak moc nepřipravuju, nějaké potraviny na první dny vezmu, zbytek se dokoupí v místním Lidlu, ale my jíme normálně, takže nejsme omezeni výběrem. Osmažím kuřecí prsa na pánvi nebo vepřovou panenku, k tomu nějaká příloha a je to hotovo raz dva.

    • Mila Dano, nemáš za co! 🙂 Mám radost, že bude článek užitečný a usnadní ti přípravy na dovcu.

  2. Ahoj Evi,
    diky za cenne info z Chorvatska, po peti letech tam jedeme, tak se to hodi.
    Take radeji varim rychlovky, nez jist v restauraci, ale obcas se je prijemne, kdyz jidlo dostaneme pekne az pod nos, ze?
    ”Nejedem meso” se bude dobre pamatovat.
    Krasne leto preji vsem.
    Eva

    • Ahoj Evi, tak to si to moc uzijte! Je fajn si občas odpočinout od vaření a najíst se v restauraci, ale porad se mi potvrzuje to, že doma uvarene jídlo je prostě nejlepší. Nedavno jsme byli s Evou, Romcou a detma tady v chorvatskem bistru a kavarne a já si musela dat po první porci ještě jednu, protoze ta porce byla ještě menší než se dava pro deti (a to stala 160 kc a bylo tam tak 20 ks testovin) ? Ostatní se nastesti najedli uz předtím. Krasne leto☺

  3. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.