Tuhle jsem v Kutné Hoře ochutnala výborný karbanátek z řepy. Byl tak nadýchaný...kuchař ve vegetarianské čajovně prozradil, že je tam vajíčko. I jala jsem se vymýšlet bezvaječnou verzi a povedlo se znamenitě. Dnes k obědu jsme si dali moji verzi. Tuze jsme si pochutnali. Podle nás skvěle nahradí klasiku z mletého masa. Co nahradí, předčí!

Ingredience
na klasický plech
  • 5 ks červené řepy (cca 1/2 kg)
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek kukuřičné/pohankové mouky
  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • olej na smažení

Recept na karbanátky z červené řepy

  1. Do mísy dáme chia semínka a hrnek vody a necháme bobtnat. V případě potřeby promícháme.
  2. Oloupeme a nastrouháme syrovou červenou řepu na hrubo na struhadle, přidáme do mísy.
  3. Nasekáme lístečky rozmarýnu na drobno a přidáme do směsi v míse.
  4. Propláchneme slunečnicová semínka na sítu a přidáme do směsi.
  5. Přidáme prolisovaný česnek a sojovou omáčku.
  6. Přidáme mouku a promícháme směs na těsto, které jde tvarovat.
  7. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  8. Lžící vybíráme z těsta nočky, které mokrýma rukama tvarujeme do malých karbanátků a rovnou vkládáme do rozpáleného oleje.
  9. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Praktické

  • Pokud máte šikovný mixér, který dovede zeleninu nasekat a neudělá z ní přímo kaši, určitě ho neváhejte použít, ušetříte čas strouháním.
  • Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.

Kombinujeme

  • Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně „masovou složku“. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu – buď do polévky nebo na talíř s karbanátky.

Obměna

  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Patní ostruha už mě netrápí (Věrka)

Věrka: I já jsem trpěla s patní ostruhou. Nic...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Díky zdravé stravě mi zmizel myom

Havliar: Já chci moc pochválit stránky!!! Jsou super! Teď...

Shodila jsem 6 kg a 12 cm v pase (Lenka)

Lenka: Ahoj všem. Jsem absolventkou programu Hubneme do plavek....

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Moc nám chutná. I můj masožravec je nadšený (Lebell)

Lebell: Vaše recepty jsou Super! Super! Super! Nečekala jsem,...

Dala jsem si dnes dárek k narozeninám podle svého gusta

Jsem už znalá života, proto mi je jasné, že...

Manželovi snížili díky stravě JJ dávky inzulínu (Jaroslava)

Jaroslava: Paní doktorka se podivila nad výsledky kontrolních odběrů,...

Ako povedal môj muž: „recepty sú famózne“ (Miriam)

Miriam: Dobrý deň. V prvom rade sa chcem poďakovať...

Výrazně se mi zlepšily výsledky rozboru krve (Anežka, 66 let)

Anežka: Dobrý den, podle Jíme Jinak se stravuji od...

Jarní očista mě skvěle nastarovala (Jana)

Jana: Moc vám děkuju opět za úžasný kurz!! Skvělá...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Neuvěřitelných 102 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Paní vrchní dáme si ty dobré burgery s tou novou kaší 😀

    Testování pro mě nové kaše, je skvostná a nejoblíbenější burgery z webu Jíme Jinak. Dnes jsem zvolil brzký oběd a hurá na lov keší do terénu, když je tam ták krásně.

    Našlehaná „bramborová“ kaše z jáhel. K nerozeznání od klasické. Tradiční kimchi, posypka gomasio a sekaná petrželka.

  2. Chrochtame blahem ještě teď , karbanatky opravdu nadýchane a luxusní a ta kaše ♥️♥️♥️ nemam slov , dělali jsme s batatem a i jiné ale s tím květakem je to nejvyšší level ♥️ děkujeme JJ

    ✅ Nadýchané řepové karbanátky

    https://www.jimejinak.cz/nadychane-repove-karbanatky/

    ✅ Našlehaná bramborová kaše z jáhel a květáku k nerozeznání od klasické

    https://www.jimejinak.cz/naslehana-bramborova-kase-z-jahel-k-nerozeznani-od-klasicke/

    ✅ PICKLES

    ✅ Ředkvička

  3. Velka mnamka, uz jsem je delala nekolikrat, a sdilela je i s mamou, ktera je ted taky pravidelne zarazuje. Mam chut na neco jako dynove karbanatky, tak to asi priste zkusim tak, ze repu nahradim pecenou rozmackanou dyni

  4. Chuťově vynikající, ale než jsem přišla na to, jak je ideálně smažit, tak to byl dost děs. Čekala jsem, že mi vyjdou bochánky jako na úvodní fotce. Na ty bych ale musela dát tak dvojnásobek mouky. Nejdřív jsem se to snažila rukama nějak tvarovat, ale to vůbec nešlo. Pak jsem je na tu pánev prostě kydla a trochu rozplácla lžící a to už bylo lepší. S kukuřičnou moukou byly krásně křupavé a voňavé po semínkách.

    • Lado, toto nejsou tuhe karbanatky jako klasicke, opravdu je treba si namocit ty ruce, testicko si parkrat prehodit z dlane do dlane, a pak kydnout do panve, a lzici nebo jinym nastrojem upravit tvar, a budou presne jak z fotek

  5. Dnes jsme znovu dělali tyto super karbenátky! Přidala jsem i kopřivy ze zahrádky. Měli jsme s omáčkou z tmavé cizrny a rýží s quinoou 👍👍👍

  6. CHtěla bych se zeptat jaktože jsou karbanátky na fotce tak „hladké“ – nastrouhala jsem řepu podle návodu na hrubo, a tudíž karbanátky spíš tou hrubou konzistencí připomínají bramboráky. Chutnaly nám moc, ale ty vaše se mi líbí víc :-) děkuji!

  7. Tak važení dnes karbanatky z červene řepy s prilohou z krup s hrachem a smazenou cibulkou a k tomu salat z bileho zeli s listky rukoly a červene čekanky. Mělo to jen jednu chybu a to, nedalo se jednotlive sousto žvykat dle doporuceni až 40x neboť jsme to hltali až sa nám dělaly bule za ušama – taková ukrutná dobrota to byla 😋

  8. Děkuji za úžasný recept. Červenou řepu nesnáším, ale zařekla jsem se, že se jí naučím jíst. Polévky tedy zatím neprošly, ale pro karbanátky jsem se do kuchyně pořád vracela a zítra běžím do obchodu pro další řepu :-D

  9. Tento nedělní trojboj, postupně vznikal za zvuků skvělého českého country rádia 🙂 Excelentní konkurent masovým burgerům, to byl prostě koncert. Příloha jáhly a ovsem a lněným semínkem, omáčka z červené čočky, kterou jsem si vypůjčil z jiného receptu :-)

  10. Bála jsem se, že se to nepovede nebo nebude chutnat. Ale nakonec se povedly dobře, pár jsem udělala v troubě, pár na pánvi a moc jsme si s manželem pochutnali!

    • Super, Olgo, to jsem ráda. Fakt se toho jídla nebojte, jděte do toho s radostí a s láskou. Něco se třeba na poprvé nepovede a něco hned chutnat nebude, ale vesměs jsou to lásky na první ochutnání 😉

  11. Dnes jsem vyzkoušela, byly výborné, naprosto předčili mé očekávání. Dcera, která řepu nemusí, je snědla a celkem jí chutnaly. Dělala jsem je tedy pečené, aby nebyly tak mastné a určitě zařadím brzy znova, možná zkusím příště přidat i něco dalšího, třeba mrkev nebo cuketu.

  12. Holky, jak tam dat ty slunecnicove seminka, co jsou uvedene v ingrediencich, ale uz ne v postupu? Delam pravidelne, jsou vyborne

  13. Naprosto skvělé, velká dobrota!! Chutnaly i mužskýmu, zase nějaké jídlo, které nemusím jíst sama 😀 děti s představou červeného jídla zelenaly, takže tady to chce ještě čas 😀 pobavil mě mladší klučina, když se mě ptal: „a mami, máš ten olej rozpálený?“ My totiž před spaním koukáme společně na videa JJ, v posteli, oba kluci na mě nalepení, je to super 😀

    • Tak to je bezvadné, Slávko! No já zase když je dělala poprvé, tak jsem musela sebe i Romana uklidňovat, že to není fakt hovězí maso – vypadalo to přd upečením dost realisticky :-)) Paráda, že se kluci vzdělávají, budou mít super náskok oproti nám! :-)

      • Jojo, přesně tohle u nás také proběhlo – mužský v šoku – co to tady máš krvavého? :-))) vypadal, že by to nejedl ani za nic, ale na talíři mu to chutnalo :-) Kluci (děti) zatím jedí jen maskované, jen omáčky a polévky jsou v poho, ale hrozně je baví se na JJ dívat, tak si tak říkám, že podvědomě, ale už i ode mě budou vědět, jakým směrem vyrazit, až k tomu sami dospějí; už teď vědí, že není normální jíst hromady sladkostí, mléka nebo masa :-)

        • Jo jo, krvavé, to je přesně ten správný pojem :-)) To je fakt úspěch, že se kluci chtějí dívat. Nedá se nenechat ovlivnit tím, co vidíme ;-) Držím palce, ať to jde nenápadně dál a dál.

  14. Dobry den, mam tu 5 kousku cervene repy a prohledavam recepry na internetu, co bych z nich mohla tak udelat. Jsou ale predvarene. Nevadilo by to pro tento Vas recept? :)

  15. Naprosto dokonalé, s jáhlovobatátovou kaší si mlaskal manžel i dospělý syn, kaši jsem musela po jejich hodování ještě dovařit a zítra si oboje užijeme s kolegyní k obědu. Díky za skvělou inspiraci z vašich receptů.

  16. jsou výborné, ale vůbec mi to nedrželo tvar…., zahustila jsem pohankovou kaší, jestli to byla ta chyba?

  17. Tyhle karbenátky jsou opravdu luxusní. Dělám je dost často hlavně jako svačinku na výlety. Dneska jsem dala místo řepy květák a brokolici a místo rozmarýnu majoránku a byly naprosto dokonalé. Pekla jsem v troubě potřené olejem a rozdíl oproti smažení nebyl skoro znát ?

  18. Dělala jsem je 2x a byly moc dobré, pekla jsem je v troubě, že jsou z řepy se moc nepozná, dcera si vzala i druhý den do školy. Mouku jsem použila z červené čočky. Byla to prostě mňamka, chutnaly všem!

  19. Tyhle karbanátky jsem dělala včera a nečekala jsem, že budou tak úúúžasné. Opravdu jsme si s dcerkou pochutnaly. Místo chia semínek jsem použila gel z lněného semínka. Zapomněla jsme tam přidat slunečnicové semínko, tak to uvnitř nekřupalo. Zítra je udělám znovu, aby zkusil i manžel.

    • To máme radost, že chutnalo a že jste si poradila s těmi semínky takhle kreativně :-)

  20. Holky, tyto karbanátky jsem dělala pro velký úspěch už několikrát, ale tentokrát mi zbyla kaše z červené čočky, kterou jsem chtěla zužitkovat. Vrazila jsem ji k řepě a výsledek byl ohromný! Díky čočce byly karbanátky na povrchu křupkavé a protože v kaši už byl česnek, cibulka, rýžová mouka a umeocet, tak už jsem nemusela nic dochucovat. Prostě jsem nastrouhala do čočky řepu, přidala chia semínka a slunčenici a pohankovou mouku na zahuštění a bylo to. Mňam!!!

  21. Karbanátky jsme dnes obědvali s „koprovkou“ z cizrny a moc jsme si pochutnali, i manžel chválil… Docela mě překvapila chuť a konzistence karbanátků, na to že jsou ze syrove řepy. Čekala bych, že budou mít pro řepu typickou zemitou chuť, ale vůbec ne. Jsou opravdu moc dobré.

    • Záleží, jak budou velké a silné, ale dělala bych je na 180° do zezlátnutí, odhaduji 40 min.

  22. Karbanátky jsou opravdu moc dobré. Nejsem vegetarián, ale maso se snažím velmi omezovat. Chutnal i mému skoro 3 letému synovi.

  23. Ahoj holky, zkoušela jsem řepové karbanátky, ale vevnitř byly syrové. Když jsem smažila déle, tak už začínaly být připálené, když jsem je dělala tenčí, tak už to byly placky a ne karbanátky a stejně byly vevnitř pořád syrové. Poradí někdo, co dělám špatně, jak je udělat líp. Díky!

  24. Mňam, karbanátky jsou fakt výborné! Hodně mi připomínají bramboráky. I kamarádka mlaskala. Skvěle se mi dělaly, asi to bylo těmi chia semínky. Uvařila jsem k nim i ostatní recepty z videa a měly jsme se jak v restauraci. :)

  25. TAk jsem si zrovna pošmákla :)
    Holky to tedy sabotovaly a vůbec nechtěly ochutnat, ale nebudu si to brát osobně, prostě mají takové období.
    Nakoupím housky a na zítra budou burgery, protože karbanátků i těsta ještě zbylo.
    Konzistence těsta byla tak věrně podobná masovému, že jsem do toho skoro nechtěla strkat ruce :-D
    Moc díky za recept

  26. Teda, ženy, jak to děláte? Jakmile dělám karboše a mám smažit, tak se mi vše rozpadá, nelze to obrátit, atp. Tady mi na zahuštění nestačil ani hrnek pohankové mouky, přidala jsem rýžovou a pak ještě hrašku a stejně byla hmota tekutá, takže nešla usmažit. A tak došlo k improvizaci a vyšel z toho „tatarák“. Zbytek „těsta“ jsem hodila na na wok, pod to cibuli a česnek a fakt je z toho směs připomínající konzistencí (a pro nás ostatní co z dřívějších dob víme jak maso chutná) „tatarák“. Pro mého chlapa jsem opět přihodila feferonku, načesnekovala topinky a i když byl připraven na karboše, tak si pošmáknul :) Mně ke směsi vyhovovala i uvařená směs obilovin a navíc mám ještě v soudku rychlokvašky, prostě bezva véča :)

    • Katko tak zahustěte víc a olej musí být mega rozpálený, jinak se to rozpadá. Krásně jste na závěr zaimprovizovala :-)

  27. Díky Evo, za skvělý recept. Motivoval mě hlavně videorecept!!!! Výsledná konzistence. perfektní, křupavé, olej vůbec nebyl plný drobků (jak jsem zvyklá), řepa se předtím nemusela vařit, prostě pecka!!! Přítel nadšený, sbírám body:-))

  28. Opravdu mňamózní. V mém podání se podobaly víc „bramborákům“, ale moc jsme si na nich pochutnali. Dcera si dokonce vyžádala 2 na svačinu do školy.

  29. Mňam!! Zrovna jsem v lednici koukala na vadnoucí červenou řepu a přemýšlela, co s ní. A tohle se fakt hodilo! Celá rodina se olizuje až za ušima, hned řadíme k oblíbeným receptům :-) Měli jsme s koprovou omáčkou z petržele a cukety.

  30. Vypadá to lákavě. Určitě je vyzkouším. Jen jsem se chtěla zeptat, zda tu řepu používáte syrovou nebo vařenou. Ve většině receptů je vařená, ale zkoušela jsem salát ze syrové řepy a byl výborný. Nevím však, co je pro karbanátky lepší. Děkuji.

  31. Zobrazit všech 102 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeitan na asijský způsob s rýžovými těstovinami
Další článekJak nakupovat bez mikrotenových sáčků