Tuhle jsem v Kutné Hoře ochutnala výborný karbanátek z řepy. Byl tak nadýchaný...kuchař ve vegetarianské čajovně prozradil, že je tam vajíčko. I jala jsem se vymýšlet bezvaječnou verzi a povedlo se znamenitě. Dnes k obědu jsme si dali moji verzi. Tuze jsme si pochutnali. Podle nás skvěle nahradí klasiku z mletého masa. Co nahradí, předčí!

Ingredience
na klasický plech
  • 5 ks červené řepy (cca 1/2 kg)
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek kukuřičné/pohankové mouky
  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • olej na smažení

Recept na karbanátky z červené řepy

  1. Do mísy dáme chia semínka a hrnek vody a necháme bobtnat. V případě potřeby promícháme.
  2. Oloupeme a nastrouháme syrovou červenou řepu na hrubo na struhadle, přidáme do mísy.
  3. Nasekáme lístečky rozmarýnu na drobno a přidáme do směsi v míse.
  4. Propláchneme slunečnicová semínka na sítu a přidáme do směsi.
  5. Přidáme prolisovaný česnek a sojovou omáčku.
  6. Přidáme mouku a promícháme směs na těsto, které jde tvarovat.
  7. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  8. Lžící vybíráme z těsta nočky, které mokrýma rukama tvarujeme do malých karbanátků a rovnou vkládáme do rozpáleného oleje.
  9. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Praktické

  • Pokud máte šikovný mixér, který dovede zeleninu nasekat a neudělá z ní přímo kaši, určitě ho neváhejte použít, ušetříte čas strouháním.
  • Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.

Kombinujeme

  • Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně „masovou složku“. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu – buď do polévky nebo na talíř s karbanátky.

Obměna

  • Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.

Děti

  • Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.

Z jídel jsem nadšená, jedí to i moji chlapi

Maca.s.: Z jídel jsem úplně nadšená, už jsem dělala...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Jsem moc ráda, že jsem do sebe za kurz investovala

Giana: Váš kurz se mi moc líbí. Jídla jsou...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

JJ je pro mě hodnotným zdrojem věrohodných informací

Katka: Ačkoliv maso a vajíčka mám moc ráda, články...

Je úžasné, jak jde váha sama dolů!

Jajabre: Zdravím všechny. Zítra to bude 14 dní. Koupila...

Upravil se mi tlak, cholesterol i astma (v 73 letech)

Proda4: Dobrý den, patřím sice k začátečnicím ve stravování...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Hlavní je ten pocit, jak se po kurzu cítím!

Alko: Splaskla jsem přes prsa o 6 cm, v...

Už nemám chutě na sladké ani na maso…

Jitchramost: Cítím se skvěle, jsem překvapená, kolik mám energie...

Syn zahodil instantní polévku, aby si dal moji

Dagbri: Mám dobré zprávy. Když starší syn ochutnal tuto...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Neuvěřitelných 64 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Holky, jak tam dat ty slunecnicove seminka, co jsou uvedene v ingrediencich, ale uz ne v postupu? Delam pravidelne, jsou vyborne

  2. Naprosto skvělé, velká dobrota!! Chutnaly i mužskýmu, zase nějaké jídlo, které nemusím jíst sama 😀 děti s představou červeného jídla zelenaly, takže tady to chce ještě čas 😀 pobavil mě mladší klučina, když se mě ptal: „a mami, máš ten olej rozpálený?“ My totiž před spaním koukáme společně na videa JJ, v posteli, oba kluci na mě nalepení, je to super 😀

    • Tak to je bezvadné, Slávko! No já zase když je dělala poprvé, tak jsem musela sebe i Romana uklidňovat, že to není fakt hovězí maso – vypadalo to přd upečením dost realisticky :-)) Paráda, že se kluci vzdělávají, budou mít super náskok oproti nám! 🙂

      • Jojo, přesně tohle u nás také proběhlo – mužský v šoku – co to tady máš krvavého? :-))) vypadal, že by to nejedl ani za nic, ale na talíři mu to chutnalo 🙂 Kluci (děti) zatím jedí jen maskované, jen omáčky a polévky jsou v poho, ale hrozně je baví se na JJ dívat, tak si tak říkám, že podvědomě, ale už i ode mě budou vědět, jakým směrem vyrazit, až k tomu sami dospějí; už teď vědí, že není normální jíst hromady sladkostí, mléka nebo masa 🙂

        • Jo jo, krvavé, to je přesně ten správný pojem :-)) To je fakt úspěch, že se kluci chtějí dívat. Nedá se nenechat ovlivnit tím, co vidíme 😉 Držím palce, ať to jde nenápadně dál a dál.

  3. Dobry den, mam tu 5 kousku cervene repy a prohledavam recepry na internetu, co bych z nich mohla tak udelat. Jsou ale predvarene. Nevadilo by to pro tento Vas recept? 🙂

  4. Naprosto dokonalé, s jáhlovobatátovou kaší si mlaskal manžel i dospělý syn, kaši jsem musela po jejich hodování ještě dovařit a zítra si oboje užijeme s kolegyní k obědu. Díky za skvělou inspiraci z vašich receptů.

  5. jsou výborné, ale vůbec mi to nedrželo tvar…., zahustila jsem pohankovou kaší, jestli to byla ta chyba?

  6. Tyhle karbenátky jsou opravdu luxusní. Dělám je dost často hlavně jako svačinku na výlety. Dneska jsem dala místo řepy květák a brokolici a místo rozmarýnu majoránku a byly naprosto dokonalé. Pekla jsem v troubě potřené olejem a rozdíl oproti smažení nebyl skoro znát ?

  7. Dělala jsem je 2x a byly moc dobré, pekla jsem je v troubě, že jsou z řepy se moc nepozná, dcera si vzala i druhý den do školy. Mouku jsem použila z červené čočky. Byla to prostě mňamka, chutnaly všem!

  8. Tyhle karbanátky jsem dělala včera a nečekala jsem, že budou tak úúúžasné. Opravdu jsme si s dcerkou pochutnaly. Místo chia semínek jsem použila gel z lněného semínka. Zapomněla jsme tam přidat slunečnicové semínko, tak to uvnitř nekřupalo. Zítra je udělám znovu, aby zkusil i manžel.

    • To máme radost, že chutnalo a že jste si poradila s těmi semínky takhle kreativně 🙂

  9. Holky, tyto karbanátky jsem dělala pro velký úspěch už několikrát, ale tentokrát mi zbyla kaše z červené čočky, kterou jsem chtěla zužitkovat. Vrazila jsem ji k řepě a výsledek byl ohromný! Díky čočce byly karbanátky na povrchu křupkavé a protože v kaši už byl česnek, cibulka, rýžová mouka a umeocet, tak už jsem nemusela nic dochucovat. Prostě jsem nastrouhala do čočky řepu, přidala chia semínka a slunčenici a pohankovou mouku na zahuštění a bylo to. Mňam!!!

  10. Karbanátky jsme dnes obědvali s „koprovkou“ z cizrny a moc jsme si pochutnali, i manžel chválil… Docela mě překvapila chuť a konzistence karbanátků, na to že jsou ze syrove řepy. Čekala bych, že budou mít pro řepu typickou zemitou chuť, ale vůbec ne. Jsou opravdu moc dobré.

    • Záleží, jak budou velké a silné, ale dělala bych je na 180° do zezlátnutí, odhaduji 40 min.

  11. Karbanátky jsou opravdu moc dobré. Nejsem vegetarián, ale maso se snažím velmi omezovat. Chutnal i mému skoro 3 letému synovi.

  12. Ahoj holky, zkoušela jsem řepové karbanátky, ale vevnitř byly syrové. Když jsem smažila déle, tak už začínaly být připálené, když jsem je dělala tenčí, tak už to byly placky a ne karbanátky a stejně byly vevnitř pořád syrové. Poradí někdo, co dělám špatně, jak je udělat líp. Díky!

  13. Mňam, karbanátky jsou fakt výborné! Hodně mi připomínají bramboráky. I kamarádka mlaskala. Skvěle se mi dělaly, asi to bylo těmi chia semínky. Uvařila jsem k nim i ostatní recepty z videa a měly jsme se jak v restauraci. 🙂

  14. TAk jsem si zrovna pošmákla 🙂
    Holky to tedy sabotovaly a vůbec nechtěly ochutnat, ale nebudu si to brát osobně, prostě mají takové období.
    Nakoupím housky a na zítra budou burgery, protože karbanátků i těsta ještě zbylo.
    Konzistence těsta byla tak věrně podobná masovému, že jsem do toho skoro nechtěla strkat ruce 😀
    Moc díky za recept

  15. Teda, ženy, jak to děláte? Jakmile dělám karboše a mám smažit, tak se mi vše rozpadá, nelze to obrátit, atp. Tady mi na zahuštění nestačil ani hrnek pohankové mouky, přidala jsem rýžovou a pak ještě hrašku a stejně byla hmota tekutá, takže nešla usmažit. A tak došlo k improvizaci a vyšel z toho „tatarák“. Zbytek „těsta“ jsem hodila na na wok, pod to cibuli a česnek a fakt je z toho směs připomínající konzistencí (a pro nás ostatní co z dřívějších dob víme jak maso chutná) „tatarák“. Pro mého chlapa jsem opět přihodila feferonku, načesnekovala topinky a i když byl připraven na karboše, tak si pošmáknul 🙂 Mně ke směsi vyhovovala i uvařená směs obilovin a navíc mám ještě v soudku rychlokvašky, prostě bezva véča 🙂

    • Katko tak zahustěte víc a olej musí být mega rozpálený, jinak se to rozpadá. Krásně jste na závěr zaimprovizovala 🙂

  16. Díky Evo, za skvělý recept. Motivoval mě hlavně videorecept!!!! Výsledná konzistence. perfektní, křupavé, olej vůbec nebyl plný drobků (jak jsem zvyklá), řepa se předtím nemusela vařit, prostě pecka!!! Přítel nadšený, sbírám body:-))

  17. Opravdu mňamózní. V mém podání se podobaly víc „bramborákům“, ale moc jsme si na nich pochutnali. Dcera si dokonce vyžádala 2 na svačinu do školy.

  18. Mňam!! Zrovna jsem v lednici koukala na vadnoucí červenou řepu a přemýšlela, co s ní. A tohle se fakt hodilo! Celá rodina se olizuje až za ušima, hned řadíme k oblíbeným receptům 🙂 Měli jsme s koprovou omáčkou z petržele a cukety.

  19. Vypadá to lákavě. Určitě je vyzkouším. Jen jsem se chtěla zeptat, zda tu řepu používáte syrovou nebo vařenou. Ve většině receptů je vařená, ale zkoušela jsem salát ze syrové řepy a byl výborný. Nevím však, co je pro karbanátky lepší. Děkuji.

  20. Zobrazit všech 64 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSeitan na asijský způsob s rýžovými těstovinami
Další článekJak nakupovat bez mikrotenových sáčků