Tuhle jsem v Kutné Hoře ochutnala výborný karbanátek z řepy. Byl tak nadýchaný…kuchař ve vegetarianské čajovně prozradil, že je tam vajíčko. I jala jsem se vymýšlet bezvaječnou verzi a povedlo se znamenitě. Dnes k obědu jsme si dali moji verzi. Tuze jsme si pochutnali. Podle nás skvěle nahradí klasiku z mletého masa. Co nahradí, předčí!
na klasický plech
- 5 ks červené řepy (cca 1/2 kg)
- 3 lžíce sojové omáčky
- 4 lžíce chia semínek
- 4 lžíce slunečnicových semínek
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek kukuřičné/pohankové mouky
- 1 stonek čerstvého rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- olej na smažení
Recept na karbanátky z červené řepy
- Do mísy dáme chia semínka a hrnek vody a necháme bobtnat. V případě potřeby promícháme.
- Oloupeme a nastrouháme syrovou červenou řepu na hrubo na struhadle, přidáme do mísy.
- Nasekáme lístečky rozmarýnu na drobno a přidáme do směsi v míse.
- Propláchneme slunečnicová semínka na sítu a přidáme do směsi.
- Přidáme prolisovaný česnek a sojovou omáčku.
- Přidáme mouku a promícháme směs na těsto, které jde tvarovat.
- Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
- Lžící vybíráme z těsta nočky, které mokrýma rukama tvarujeme do malých karbanátků a rovnou vkládáme do rozpáleného oleje.
- Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Praktické
- Pokud máte šikovný mixér, který dovede zeleninu nasekat a neudělá z ní přímo kaši, určitě ho neváhejte použít, ušetříte čas strouháním.
- Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.
Kombinujeme
- Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně “masovou složku”. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu – buď do polévky nebo na talíř s karbanátky.
Obměna
- Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.
Děti
- Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.
PS: Začínáme Jarní očistu!
Únava, blbá nálada a
kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme
8 týdenní Jarní očistu.
Pročistíme tělo,
zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.
Komentáře
Vyborne! Karbanatky som piekla v trube Jahlovo-kvetakova kase ma milo prekvapila. Dakujem za skvely recept a touto cestou aj za zlavu v “beavia” – fermentovana repa s chrenom ako priloha.
Doma těmto oblíbeným karbanátkům říkám “krvavé” hamburgery. Takhle totiž vypadají než jdou do trouby 😁