Tuhle jsem v Kutné Hoře ochutnala výborný karbanátek z řepy. Byl tak nadýchaný...kuchař ve vegetarianské čajovně prozradil, že je tam vajíčko. I jala jsem se vymýšlet bezvaječnou verzi a povedlo se znamenitě. Dnes k obědu jsme si dali moji verzi. Tuze jsme si pochutnali. Podle nás skvěle nahradí klasiku z mletého masa. Co nahradí, předčí!
Ingredience
na klasický plech
  • 5 ks červené řepy (cca 1/2 kg)
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 4 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce slunečnicových semínek
  • 1 hrnek vody
  • 1 hrnek kukuřičné/pohankové mouky
  • 1 stonek čerstvého rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • olej na smažení

Recept na karbanátky z červené řepy

  1. Do mísy dáme chia semínka a hrnek vody a necháme bobtnat. V případě potřeby promícháme.
  2. Oloupeme a nastrouháme syrovou červenou řepu na hrubo na struhadle, přidáme do mísy.
  3. Nasekáme lístečky rozmarýnu na drobno a přidáme do směsi v míse.
  4. Přidáme prolisovaný česnek a sojovou omáčku.
  5. Přidáme mouku a promícháme.
  6. Rozpálíme v menší pánvi olej asi 2 cm na výšku.
  7. Lžící vybíráme z těsta nočky, které mokrýma rukama tvarujeme do malých karbanátků a rovnou vkládáme do rozpáleného oleje.
  8. Smažíme krátce z obou stran a pokládáme na papírovou utěrku kvůli odsátí přebytečného tuku.

Praktické

  • Pokud máte šikovný mixér, který dovede zeleninu nasekat a neudělá z ní přímo kaši, určitě ho neváhejte použít, ušetříte čas strouháním.
  • Karbanátky můžete dělat také v troubě pouze potřené olejem.

S čím podáváme karbanátky z červené řepy

Karbanátky nám na talíři zastoupí bezvadně „masovou složku“. Dobře chutnají s obilnými kašemi i sypkými přílohami. My si dáváme navíc ještě omáčku, protože máme rádi šťavnatá jídla. Abychom získali kompletní talíř, je potřeba přidat luštěninu – buď do polévky nebo na talíř s karbanátky.

Obměna

Do karbanátků přidejte jakékoli koření, které máte rádi a které jste zvyklí případně dávat do masa, pokud chcete nahradit běžné karbanátky těmito.

Karbanátky z červené řepy a děti

Smažené karbanátky s česnekem a sojovou omáčkou zařazujeme až kolem druhého roku věku. Protože je ale děti budou chtít také, můžeme část hmoty odebrat a udělat je méně slané a bez česneku ze stejného základu. Pokud máme dítě se slabým zažíváním, nebudeme mu karbanátky smažit ale napaříme je.

39 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Tyhle karbenátky jsou opravdu luxusní. Dělám je dost často hlavně jako svačinku na výlety. Dneska jsem dala místo řepy květák a brokolici a místo rozmarýnu majoránku a byly naprosto dokonalé. Pekla jsem v troubě potřené olejem a rozdíl oproti smažení nebyl skoro znát 🙂

  2. Dělala jsem je 2x a byly moc dobré, pekla jsem je v troubě, že jsou z řepy se moc nepozná, dcera si vzala i druhý den do školy. Mouku jsem použila z červené čočky. Byla to prostě mňamka, chutnaly všem!

  3. Tyhle karbanátky jsem dělala včera a nečekala jsem, že budou tak úúúžasné. Opravdu jsme si s dcerkou pochutnaly. Místo chia semínek jsem použila gel z lněného semínka. Zapomněla jsme tam přidat slunečnicové semínko, tak to uvnitř nekřupalo. Zítra je udělám znovu, aby zkusil i manžel.

  4. Holky, tyto karbanátky jsem dělala pro velký úspěch už několikrát, ale tentokrát mi zbyla kaše z červené čočky, kterou jsem chtěla zužitkovat. Vrazila jsem ji k řepě a výsledek byl ohromný! Díky čočce byly karbanátky na povrchu křupkavé a protože v kaši už byl česnek, cibulka, rýžová mouka a umeocet, tak už jsem nemusela nic dochucovat. Prostě jsem nastrouhala do čočky řepu, přidala chia semínka a slunčenici a pohankovou mouku na zahuštění a bylo to. Mňam!!!

  5. Karbanátky jsme dnes obědvali s „koprovkou“ z cizrny a moc jsme si pochutnali, i manžel chválil… Docela mě překvapila chuť a konzistence karbanátků, na to že jsou ze syrove řepy. Čekala bych, že budou mít pro řepu typickou zemitou chuť, ale vůbec ne. Jsou opravdu moc dobré.

  6. Karbanátky jsou opravdu moc dobré. Nejsem vegetarián, ale maso se snažím velmi omezovat. Chutnal i mému skoro 3 letému synovi.

  7. Ahoj holky, zkoušela jsem řepové karbanátky, ale vevnitř byly syrové. Když jsem smažila déle, tak už začínaly být připálené, když jsem je dělala tenčí, tak už to byly placky a ne karbanátky a stejně byly vevnitř pořád syrové. Poradí někdo, co dělám špatně, jak je udělat líp. Díky!

  8. Mňam, karbanátky jsou fakt výborné! Hodně mi připomínají bramboráky. I kamarádka mlaskala. Skvěle se mi dělaly, asi to bylo těmi chia semínky. Uvařila jsem k nim i ostatní recepty z videa a měly jsme se jak v restauraci. 🙂

  9. TAk jsem si zrovna pošmákla 🙂
    Holky to tedy sabotovaly a vůbec nechtěly ochutnat, ale nebudu si to brát osobně, prostě mají takové období.
    Nakoupím housky a na zítra budou burgery, protože karbanátků i těsta ještě zbylo.
    Konzistence těsta byla tak věrně podobná masovému, že jsem do toho skoro nechtěla strkat ruce 😀
    Moc díky za recept

  10. Teda, ženy, jak to děláte? Jakmile dělám karboše a mám smažit, tak se mi vše rozpadá, nelze to obrátit, atp. Tady mi na zahuštění nestačil ani hrnek pohankové mouky, přidala jsem rýžovou a pak ještě hrašku a stejně byla hmota tekutá, takže nešla usmažit. A tak došlo k improvizaci a vyšel z toho „tatarák“. Zbytek „těsta“ jsem hodila na na wok, pod to cibuli a česnek a fakt je z toho směs připomínající konzistencí (a pro nás ostatní co z dřívějších dob víme jak maso chutná) „tatarák“. Pro mého chlapa jsem opět přihodila feferonku, načesnekovala topinky a i když byl připraven na karboše, tak si pošmáknul 🙂 Mně ke směsi vyhovovala i uvařená směs obilovin a navíc mám ještě v soudku rychlokvašky, prostě bezva véča 🙂

    • Katko tak zahustěte víc a olej musí být mega rozpálený, jinak se to rozpadá. Krásně jste na závěr zaimprovizovala 🙂

  11. Díky Evo, za skvělý recept. Motivoval mě hlavně videorecept!!!! Výsledná konzistence. perfektní, křupavé, olej vůbec nebyl plný drobků (jak jsem zvyklá), řepa se předtím nemusela vařit, prostě pecka!!! Přítel nadšený, sbírám body:-))

  12. Opravdu mňamózní. V mém podání se podobaly víc „bramborákům“, ale moc jsme si na nich pochutnali. Dcera si dokonce vyžádala 2 na svačinu do školy.

  13. Mňam!! Zrovna jsem v lednici koukala na vadnoucí červenou řepu a přemýšlela, co s ní. A tohle se fakt hodilo! Celá rodina se olizuje až za ušima, hned řadíme k oblíbeným receptům 🙂 Měli jsme s koprovou omáčkou z petržele a cukety.

  14. Vypadá to lákavě. Určitě je vyzkouším. Jen jsem se chtěla zeptat, zda tu řepu používáte syrovou nebo vařenou. Ve většině receptů je vařená, ale zkoušela jsem salát ze syrové řepy a byl výborný. Nevím však, co je pro karbanátky lepší. Děkuji.

  15. Zobrazit všech 39 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Stisknutím tlačítka souhlasíte, že zpracujeme Vaše osobní údaje (e-mail a jméno), abychom mohli komentář evidovat a zobrazit. E-mail nezveřejníme. Zásady ochrany osobních údajů.