Jednotlivé druhy potravin, jejich barvy, chutě a způsoby tepelné úpravy dokáží ovlivňovat orgány našeho těla, emoce a to, jak se cítíme. Tradiční medicína to moc dobře ví, proto vznikla teorie pěti elementů (prvků). Naučte se, jak si stravu seskládat tak, abyste se dostali zpět do rovnováhy.

Moderní strava zatěžuje naše tělo

Přečtěte si…
Návod, jak v dnešní době vybírat zdravé potraviny

Většina dnešních moderních potravin (Alarmující výsledky studií: Průmyslově zpracované potraviny nás ničí) zatěžuje náš organismus, vytváří v těle nadbytek odpadu, na jehož vyloučení ven z těla musí organismus vynakládat velké množství energie, která mu potom chybí při jiných, důležitějších procesech.

Jídlo by nás ale nemělo obírat o energii. Naopak – mělo by nám potřebnou energii a živiny dodávat (Návod, jak seskládat kompletní zdravý talíř, aby nám nic nechybělo), posilovat organismus a jednotlivé naše orgány.

Jednotlivé orgány pracuje správně, jen pokud dostanou správnou energii a výživu (Orgánové hodiny prozradí, jak jsou na tom naše orgány).

Pomoc, jak najít opět ztracenou rovnováhu : teorie 5 elementů

Na tomto principu – tzv. teorii pěti elementů staré tisíce roků – stojí tradiční čínská medicína (TČM). Teorie 5 elementů nás učí, jak prostřednictvím jednotlivých potravin příznivě ovlivnit naše orgány.

Banán roste v tropech – má za úkol ochlazovat
Například banán snědený v zimě způsobí, že nám bude ještě chladněji, protože má ochlazující energii – jeho účelem je poskytovat obyvatelům tropických zemí, kde roste, ochlazení. Podobně působí i citron. Proto v zimě jako doplnění vitamínu C namísto citrusů doporučujeme spíše naše tradiční kysané zelí nebo kvašenou zeleninu (pickles).

Pozorováním přírody a jejích dějů zjistíme (a TČM to ví už dlouho), že mnoho z nich se cyklicky opakuje. Cyklicky se střídá noc se dnem, střídají se roční období a také život probíhá v cyklu.

Na základě poznání těchto opakujících se dějů TČM stanovila 5 elementů:

  • dřevo,
  • oheň,
  • zem,
  • voda,
  • kov.

5 elementů v přírodě i našem životě

Každý element má jméno podle přírodniny nebo živlu, který má stejný druh energie. Tyto elementy a jejich energie se také cyklicky střídají a mění. Každý z elementů představuje určité roční období, fázi dne a období našeho života.

Každou chvíli probíhá některý z cyklů
Například element dřevo má stoupající energii. Tu samou energii má i jaro, ráno a dětství. Po dřevě následuje oheň, který představuje energii léta, dopoledne, dospívání. Jaro střídá léto, ráno střídá dopoledne, dětství střídá dospívání. A můžeme takto pokračovat dál…

Každému elementu patří také:

  • určitý orgán našeho těla, který má podobnou energii,
  • potraviny, které tento orgán posilňují,
  • chutě,
  • barvy,
  • způsoby tepelné úpravy,
  • emoce atp.

Život v harmonii s ročním obdobím

Málokdo si uvědomuje, že i roční období a jejich změny mají vliv na to, jak se cítíme. Měli bychom s nimi žít v harmonii.

Pokud žijeme v zemi, kde jsou studené zimy, je tomu třeba přizpůsobit i jídelníček, abychom ji lépe zvládli a byla pro nás příjemná.

A právě k tomu nám může pomoci strava podle 5 elementů. V zimě zařadíme více potravin z elementu vody (zima patří k elementu vody) – tj. pohanku, také více soli, pečení v troubě, zahřívací koření (zázvor, skořice). Pokud bychom stravu neupravili a jedli stejně jako v létě – tj. syrové saláty, syrové ochlazující ovoce, byla by nám velmi brzy zima a byli bychom náchylnější k nemocem.

Pokračování příště…

Příště si rozebereme podrobně jednotlivé elementy a k nim patřící roční období, orgány, chutě a potraviny, abychom věděli, jak správně kdy vařit a vyléčit a podpořit naše orgány.

zdroj: Vaříme s láskou (P. Planieta, Z. Marková), Tradiční čínské učení o zdravé výživě (M. P. Heinen)

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Poděkování

Dobrý den, chtěla jsem moc poděkovat za tyto inspirující...

Moja rodina je novou kuchyňou nadšená (Petra)

Petra: S Jíme Jinak jem už takmer tri mesiace...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Moje váha stále klesá – už je pryč 7kg a 8cm v pase (JanaŘ)

JanaŘ: Ahoj všem, výzvu do plavek jsem zvládla začátkem...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept :-) Dnes upečeno a...

Díky kurzu již chápu souvislosti

Ilona: Jsem šťastná, že jsem si váš kurz koupila....

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

Jídlo je perfektní, i děti uždibují (Lada)

Lada: Dneska třetí den a jídlo za mě perfektní....

Jíme jinak je fantastický web

Sisi: Jíme jinak je fantastický web, který vás musí...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZvracení – jak ho zastavit a jakou nasadit dietu
Další článekProč jíst polévky? Naše babičky to věděly!