Biologická zima začíná už v půlce listopadu. A protože zima patří k energii vody, jsou v tomto období nejvíce zranitelné ledviny a močový měchýř. Oba orgány jsou nyní na vrcholu svých sil a jsou velmi citlivé na chlad a na to, jak s jejich energií zacházíme. Stravou to můžeme denně ovlivnit. Víte jak?

Tři základní funkce ledvin

zima 1

Podle východní medicíny mají ledviny tři hlavní funkce. Ledviny jsou sídlem vrozené energie, kterou dědíme při početí a která se během života postupně uvolňuje. Energie z ledvin přispívá k celkové odolnosti organismu a kromě rozmnožování, řídí i stárnutí organismu. Ta prenatální se nedá doplnit, a proto je na nás, jak s ní budeme hospodařit, aby nám dlouho vydržela.

Dále ledviny kontrolují vodu v těle a regulují tekutiny v organismu. Pokud je tato funkce narušena, chodíme často na záchod, při močení nás to pálí a můžeme mít i otoky, obvykle nohou.

Třetí funkcí ledvin je kontrola energie. Přitahují energii, řídí a prohlubují nádech a tím ovlivňují  příjem energie. Porucha se projevuje dýchacími obtížemi, dušností a zkrácením dechu.

Kromě toho ledviny kontrolují kosti, zajišťují jejich růst a obnovu, patří sem také zuby, jejichž kvalita je závislá na výživě ledvin. Síla ledvin se také projevuje na vlasech. Pokud vlasy padají, vysychají a jsou jakoby bez života je to projev slabých ledvin. 

Co ledviny nejvíc poškozuje

Čím více jíme bílkovin, tím více ledviny zatěžujeme, proto bychom to s bílkovinami neměli přehánět. Dále je poškozuje nadbytek, ale i nedostatek soli a stejně tak nadbytek a nedostatek tekutin. Všechny lilkovité rostliny ledviny velmi zatěžují. Proto se vyhýbáme bramborám, rajčatům a lilku.

Největší chybou, alespoň podle celostní medicíny, je, co se zátěže ledvin týče, jídlo po 18 hodině. Náš zažívací systém funguje podle přírodních biorytmů a večer už naše zažívání neumí dostatečně strávit to, co sníme, a to pak velmi oslabuje naše ledviny.

V tomto článku najdete typy, jak si chránit a zahřívat ledviny.

V zimě je důležité odpočívat

Zima by měla být nejklidnějším obdobím z celého roku, kdy organismus šetří a regeneruje svoje síly. Jak moc si tedy v zimě odpočineme, tolik energie budeme mít zase na jaře a po celý rok. Bohužel dnešní člověk to dělá právě naopak. Do konce roku šílíme v práci ze všech uzávěrek, do toho se stresujeme z Vánoc, nakupování dárku a smejčení našich příbytků a pak se divíme, proč jsme na jaře tak strašně unavení. Tělo si vlastně nemělo za celý rok kdy pořádně odpočinout. Proto na zimu bychom se měli trochu zklidnit, ubrat ze svých aktivit, ideálně si vybrat část dovolené a opravdu odpočívat. Ale pozor i když to v zimě svádí, raději se zbytečně nepřejídejte, protože i těchto přebytků se tělo obtížně zbavuje.

zima 3

Co jíst v zimě

Co se týče kuchyně můžeme si v zimě dovolit víc tuků a také trochu víc živočišných produktů, jako jsou pokrmy z ryb. Dejte ale pozor na dobré hospodaření se solí, když přidáme více tuku, je potřeba přidat i o trochu více soli.

Zelenina

Zeleninu i v zimě jíme denně, ale máme méně druhů k dispozici. Naši předci jedli jen tu, která se dala dobře uskladnit, proto je lepší se toho držet a nejíst tu dovezenou nebo uměle vypěstovanou. Ideální je pro toto období všechna kořenová zelenina, zelí, kapusta, dýně, pórek, kadeřavá kapusta a další zimní zeleniny. Syrovou zeleninu v zimě raději nejíme, nebo jen velmi malé množství. Skvělá je ovšem krátkodobě kvašená zelenina, která je nezbytným zdrojem vitamínu C a enzymů, proto ji zařazujeme denně. Kromě klasického nakládaní na 3-5 dnů s 1% soli lze také použít slaný nálev, který se hodí na zeleninu tvrdou, jako je třeba květák. Přednost dejte zelenině dlouhodobě kvašené, jako je kysané zelí.

Nezapomínejte na zelené posypky

Výborné je udělat si na zimu mini zahrádku v podobě naklíčené vojtěšky a řeřichy. Naklíčené rostlinky se dávají do horké polévky nebo omáčky. Když dáte odříznutou špičku petržele, mrkve nebo cibule do misky s vodou, rychle vám vyraší nová nať, která je dobrým zdrojem vitamínů. Tyto natě používáme jako posypku místo petrželky, protože ani v zimě by nám neměla chybět zelená zelenina.

Obilí je stále základ

Z obilí používáme přednostně pohanku, jáhly, ječmen a oves, rýži volíme spíše kulatozrnnou, která má více jang energie než dlouhozrnná, ta se hodí více na léto. Pokud dostaneme chuť na kukuřici, raději ji kombinujeme s jinou obilovinou a volíme úpravu zapečení v troubě, která dodá další zahřívající energii této jinak spíše letní obilovině.

Kolik luštěnin

Luštěninami v zimě nešetříme a můžeme si jich na talíř přidat trochu víc. Přednost dáváme fazolím, které samy o sobě posilují ledviny, nejvhodnější jsou azuki, ale rozhodně střídáme všechny druhy, co jen seženeme. Pokud používáme tofu, které má spíše ochlazující efekt, použijeme ho spíše na pečení, aby se energie vyrovnaly.

Jak vařit

Co se týče úpravy pokrmů, prodlužujeme dobu varu, více používáme pokličku a vývary vaříme dlouho, čímž teplo spolu s minerály zabudováváme do svého organismu. Můžeme si dovolit častěji péct a více používáme tlakový hrnec. Pokud jsme zdraví, můžeme víc i fritovat a používat tempuru. K mastným pokrmům vám doporučujeme vždy přidat nastrouhanou ředkev, která umožní tuk lépe strávit. K dochucení se také výborně hodí zázvorová šťáva, která má zahřívající charakter.

Čemu se v zimě rozhodně vyhnout

Všemu, co by nás zbytečně ochladilo a připravilo o teplo. Proto nejíme nic studeného, ani nic z přímo z ledničky, vyhneme se zmrzlinám, alkoholu, ledovým nápojům a jižnímu ovoci. Lokální ovoce se snažíme vždy tepelně upravit. Výborná jsou jen napařená nebo upečená jablíčka či hrušky.

zima

Zimní strachy

V zimě můžete pociťovat více strachy než v průběhu roku. Máme obavu o svoji práci, nechce se nám do nových projektů, pochybujeme o svém manželství, ale bojíme se s partnerem promluvit, bojíme se navrhnout nějakou změnu, máme obavu o finance atd. Je to projevem špatné energie ledvin. Proto je potřeba ledviny v  zimě chránit a posilovat kvalitním a zahřívacím jídlem. Navíc je lze cíleně posílit pomocí odvaru z fazolek adzuki. Další variantou na posílení ledvin je přikládat si teplou sůl na bedra, kdykoliv je to možné.

Jak se teď v zimě o sebe staráte vy?

Pokud jste prototyp toho, kdo se stále něčeho bojí, nic nestíhá, je stále unavený, neví kudy kam a blížící se Vánoce vás děsí, můžete se k nám přidat do programu Vánoce jinak. Začal sice už před měsícem, abychom si udělali do Adventu trochu fóra a mohli si užít skutečné sváteční rozjímání, ale nic nebrání tomu, abyste se přidali a užívali si s námi :-). Zrovna jsme ve fázi, kdy vylepšujeme jídelníček tak, abychom pak mohli o svátcích zvesela hodovat.

 

 

Neuvěřitelných 53 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jiz druhy rok travime zimu v zahranici. Letos jsme ve Spojenych arabskych emiratech, aktualne je venku 28 stupnu (pocitove jak nasich 24, na kratasy nebo letni saty, vecer nekdy lehci svetrik). Jak byste doporucovali se stravovat, kdyz sice je zima, ale neni chladno? Taktez podnebni pasmo je jine, tu jsou domaci datle podobne jako u nas jablka. Dekuji za reakce.

    • Záleží, zda jste celý rok u nás a pak ze zimy přeletíte do tepla? Nebo tam žijete celý rok?

      • Letos je to tak, ze jsme cele leto do konce zari byli v CR. Ted jsme tu v Emiratech, asi cely leden budeme v CR a pak zas tu, do konce dubna. Leto zase v CR. Tedy je mi jasne, jak se stravovat v lete a v tom lednu v Cesku, ale nevim, co si pocit ted, kdyz pro nas (me a dceru 2,5 roku) je porad pocitove teplo. Lamala jsem si s tim hlavu i vloni, ale to slo jen o necele dva mesice a dcera mela prisnejsi jidelnicek, ted uz ji skoro vsechno a chtela bych mit jasno, kvuli ni i kvuli sobe. Dekuju predem za nazor 🙂

  2. Hledám kontakt na dodavatele bederního pásu z vlny merino s přípavkem elastanu. Praktický pás bez šněrování, model tunel na snadné oblékání. Děkuji všem.

  3. Děkuji Luci…já se vody od malička taky bála, proto jsem chtěla vybudovat u syna lepší vztah k vodě. Oslabené ledviny mám také. 🙁 Chodíme ale na plavání od malička a je pravda, že to syna někdy baví, jindy zase ne. Sem tam díky tomu přišla rýma, ale spíše kašel a nachlazení. Nutit ho nechci, ale říkala jsem si, když už chodíme tak dlouho, proč nevydržet do konce. Otázkou je, kdy konec vůbec přijde…:):):) A o tom, že to stojí fakt hodně, ani mluvit nebudu. 🙁 Za jeden odchozený blok můžeme jet na hory, přesně jak píšete, anebo mohu jet s kamarádkou na eurovíkend! 🙂 Slíbily jsme si totiž, že si každý rok uděláme výlet! Už se moc těším… A budoucnost plavání domluvím se synem a uvidíme. 🙂

  4. Maminky malých dětí…co si myslíte o kurzech plavání pro děti v tomto zimním období? Já si myslela, že to s jinou stravou zvládneme hravě, že budeme otužilí atd. Nicméně nejsme fit, abychom plavání navštěvovali a musím přiznat, že se mi tam ani moc nechce. 🙂 Už bych to měla asi pochopit, že? :):):)

    • Plavání v zimě jsem vždy jako malá odmarodila a nikdy jsem neměla vodu ráda. Nyní už vím proč. Mám slabé ledviny. První syn na plavání chodil a sem tam měl rýmu. Ale i když byl vcelku zdravý, spíš nám to tam probrečel – asi jsme ho moc nutili. Anebo vycítil ze mě, jak nemám vodu ráda. Druhého syna jsem už do ničeho nenutila, s vodou se seznámí přirozeně v létě a jestli se naučí plavat v 5ti nebo 12ti jako já i můj manžel :-)) to je fakt jedno. Takže dle mého názoru jsou to vyhozené peníze, jeďte za ty peníze raději na hory…

  5. Dobrý den, chci se zeptat k těm ledvinám a jezení po 18h – jak potom můžeme chápat že jižní státy (Francouzi také) večeří někdy i po desáté hodině a očividně jsou i tak zdravější než většina národů? 🙂 děkuji za odpověď!

    • To mi také vrtá hlavou. Zrovna jsem se vrátila z návštěvy u francouzských příbuzných. Večeře navařená sice už v 6, mezitím se klábosilo, popíjelo, ale na talíř se nakládalo až kolem 9, no to už jsem šilhala hlady.

    • Ono to všechno souvisí se vším. Francouzi obecně jedí mnohem víc zeleniny a u jídla se snaží mít pohodu a jídlo si vychutnávat, takže i skladba a způsob jídla ovlivní zdraví, stejně jako čas, kdy jíme. U nás je běžná kvalita jídla velmi špatná, zeleninu zná většina lidí jen přes prase a ještě jíme často ve spěchu, pozdě a bez rituálu jako Francouzi. Vše se sčítá, možná kdyby to Francouzi stíhali trochu dřív, byli by na to ještě lépe.

      • Co sa tyka francuzskej kuchyne, neviem, ci ste pozerali niekto film Julia a Julie s Meryl Streep. Bolo to moc prijemne – Meryl hrala osob, ktora zivot prezivala naplno a hlavne plna radosti. Varila pritom francuzsku kuchynu s horami masla, vychutnavala jedlo. Bolo to podla skutocnych udalosti a pani, ktoru predstavovala, sa dozila vyse 90 rokov. To, co sa ucim cim dalej viac je, ze sme kazdy iny, kazdemu nieco ine vyhovuje a radost zo zivota je niekedy asi dolezitejsia nez to, co mame na tanieri…

        • Strava mě zajímá dlouho, skoro tak jako Helu a Evu. A poslední dobou mám pocit, že “je jedno,” jaký směr zvolíme, pokud je to jídlo, ne chemické náhražky. Protože jsou lidi, kteří jsou uzdravení MB, jiní raw, další paleo. A spousta z nich, ač jedí naprosto rozdílně (tyto skupiny mezi sebou), se zázračně uzdravují a je jim dobře. Všechny tyto skupiny mají jedno společné – nejedí polotovary, nedávají si dorty a kafe a jiné otraviny z obchodu a jedí spoustu zeleniny, případně ovoce a málo, nebo žádné pečivo a málo, nebo žádné mléko (výjimka paleo primal).

          • Tammy, to je pěkně shrnuté a vidím to stejně. Nemá cenu se stresovat, zkoušet různé směry a hledat ten nejlepší. Myslím že tělo si ho postupně najde samo a těžko se vejde do nějaké škatulky. Zařazení do nějakého směru navíc vnímám i jako závazek, který by kontrolovalo mé okolí – “říkáš že jsi vegetarián a přitom jíš masový vývar”. Teď jím převážně jako holky, ale nemám výčitky, když si dám jednou za čas maso, které bylo uvařeno pro mě s láskou, protože cítím, že mi dává víc energie, než kolik zatíží mé tělo. Takže jídlo, které je mi dáváno s láskou tak přijímám, i když není v souladu s mými zvyklostmi. Nikoho nepřesvědčuji, nedávám přednášky, jen myslím svým příkladem ukazuji jinou cestu. A mám pocit, že se nejen mé okolí začíná měnit. Lidé se odklánějí od přílišné konzumace masa, přicházejí na to, že jim mléko a mléčné výrobky nedělají dobře a i do “běžných” médií už pronikají informace o rozumné výživě. Mám pak úsměv na tváři, když vidím v jídelně zdravé výživy chlapy v monterkách ze stavby, jak si dávají k obědu svíčkovou se seitanem a celozrnými knedlíky. Svět se mění 🙂

  6. Děkuji moc za odpovědi.Jo,do čokolády jsem dala i trochu domácího tahini z celozrnného sezamu,je více hořké než to klasické,hledala jsem hořkou chuť a nechtěla dávat instantní Caro,s tím to bylo nejlepší,ale asi to není moc zdravé.Nabažila jsem se jí a už ji ani nedělám a přidám si směs třeba do jáhelných kuliček,je to jemnější,jinak jsem touhle směsí slepovala i perníčky :).
    Z jiného soudku,právě k výživě a veganství,znáte tohle video?

    https://www.youtube.com/watch?v=zMuJ-bDs30M&feature=share

    Je pro mě opravdu těžké věřit,že jsme tu proto,abychom zabíjeli druhé tvory,já jedla maso dříve spíš ze strachu,než z lásky k jídlu.Ze strachu z nedostatku a už proto mi to nepřijde logické,ach jo.K čemu bychom byli schopni milovat,když pak nemůžeme z lásky i jednat. Je to velké téma,aneb cesta ke svobobě,vážně že ano :).

      • Stejně jako mandlové či jiné oříškové máslo. Sezamové semínko opláchnout a vysušit na pánvi, ještě horké dát do mixéru a mixovat a mixovat….

        • Děkuji, zkusím. Já četla recepty, jak ho dělat v troubě a toho jsem se jaksi bála, přišlo mi to složité a časově náročné, tak jsem si ho vždycky koupila. Ale doma připravené mne láká.

    • Ahoj Jani 🙂
      Jasně, Gary byl ten, komu vděčíme za veganství s manželem. Jeho video jsme si ze zvědavosti pustili, den předem nakoupili plnou lednici sýrů, párků, plato vajec a karton mlíka a po půlce videa jsme neřešili nic jiného, než co s tím teď budeme dělat 😀 Něco šlo do koše, něco bezdomovcům před barákem, ale rozhodně jsme to už nechtěli jíst 😀 A to se nám dříve říkáválo kebabová lady a prejtový princ 😉

      Teď čekáme miminko (vědomé početí), vegansky se stravujeme cca 2 roky a je nám blaze…i náš pes (z útulku) miluje všechno, co jíme my, baští hlavně rostlinné granule nebo mu vaříme a je to takový nezmar, rád běhá a dělá psí kusy 😀

      S miminkem chceme dál pokračovat v této stravě a ještě víc se přiblížit makrobiotice 🙂

      Můj mail je topicova.adelka@seznam.cz, tak se klidně ozvi, ráda se od tebe dozvím pár věcí, mě to všechno teprve čeká, ale neskutečně se těším 😉

  7. AHoj,mám dotaz ohledně vitaminu D v zimě, podáváte dětem vigantol? Dceři je 13 měsíců a moc na ty kapky nejsem.Maso nejím,ani ryby.Hodně ji kojím,stravu nabízím minimálně 3x denně,občas něco sní.Já sama už mám asi 40 kg,vždycky jsem byla hubeňour,ale teď mám asi nejmíň.Jinak aktivní jsem,dceru nosím,chodíme na procházky,3x denně vařím….Strava mi vyhovuje,jen si vychytávám ty chutě,abych tolik neujížděla :),to jsem pak opravdu unavená.Vymýšlím si třeba náhradu za hořkou čokoládu,smíchala jsem ořechové máslo,karob a slad a čokoládě jsem dala sbohem :).Tak hlavní otázka je ten Vigantol jestli v zimě podáváte,potom jestli máte zkušenost s dětmi,které moc nechtějí jíst a potom jestli víte po čem přibrat a jak to máte s masem?Znáte někoho,kdo ho nejedl a měl zdravé děti?Kamarádi jsou vegani a naučila je to dcera když maso jako malá odmítla.Děkuji 🙂

    • Já mám novorozeně a Vigantol jsem zatím nedala. Radila jsem se se Strnadelovou a prý pokud je v zimě dítě úplně bez slunce a žijeme ve velkoměstě tak občas podat. Tak možná podám párkrát v zimě, zatím je slunce dost a já navíc ryby občas jím. Je to na vás, já se rozhodla takto.

      • Děkuji za odpověď,jsem moc vděčná za podporu,já díky vašim stránkám mám shrnuté informace a koncept,kterého se můžu držet a to mi dodává odvahu.Moc je toho v hlavě, jak pozoruji.Věřím,že lidí,kteří nejí živočišné výrobky přibývá a mohou zažívat čím dál větší podporu a díky ní cítit větší jistotu.

    • Já mám 8mesicniho a taky jsem vigantol dala zatím snad jen parkrat. V zime možná taky sporadicky podám, ale myslím, že jsme v pohode a nic mu nechybí. Taky ale ryby jim tak 1x týdně. Takže nemám pocit, že bychom to az tak moc museli řešit. Jo a ten tip na ‘čokoládu’ výše, Jani, z ořech.másla, karobu a sladu, ten hned vyzkouším, protože hořká čokoláda to je můj největší hřích :-0 Nějak se ji nedokážu dost nabažit a zbavit chutí. Takže určitě zkusím 😉

      • Já bych se asi Vigantolu nebránila. Doktorka Eleková v nějakém videu tvrdí, že máme všichni velmi málo vitamínu D a je ho potřeba doplňovat. Přes léto ho taky nedávám, ale v zimě si myslím, že rozhodně neuškodí.

        • A jste si jistá že neuškodí? Přeci jenom je to uměle vyrobená přísada a kdoví jak se to v tom nepoznamenaném tělíčku chová?

          • Jistotu máme všichni jen jednu 🙂 Ale vzhledem k tomu, že se dává kapka denně, myslím, že k újmě nedojde. Ale je to na každém… Kdysi jsem četla, že i mateřské mléko je plné toxinů a škodlivin z toho, co jíme, dýcháme, v čem chodíme apod. Vitamin D je i v rybách, hlavně v tresčích játrech, ale i tam může být mnoho jedů, vzhledem k tomu, jak se dnes ryby chovají. Člověk si asi nevybere a nezbyde mu, než volit menší zlo… a kolikrát ani to nerozpoznáme 🙂

            • Mám pocit, jistá si tím teď 100% nejsem, že i J. Průchová doporučovala doplňovat vitamín D u kojenců narozených v zimě a obzvláště v oblastech smogem postižených.

              • To jsem četla v knížce Chudáci děti. Je to opravdu na každém jak to cítí. Mně se něco umělého ze skleničky dávat miminku nechce. Starší syn měl Vigantol jen párkrát a křivici rozhodně nemá.

  8. Když jsem to četla, tak jsem si jen furt říkala “a jéje”. No, začínám, učím se, … zapracuji na tom 🙂
    Díky za krásné rady, příjemnou zimu a krásný Advent.

  9. K aktuálnímu článku mám i aktuální osobní zkušenosti a taky otázky. Dcerka 3,5 se díky jiné stravě zbavila astmatu, to už jsem tu psala dříve, jenže se teď její tělo asi čistí, ale ekzémem. Zhoršuje se jí hodně a připadá mi, že s ochlazením o další stupeň. Dokonce mívá i suchou jakoby ekzematickou pokožku kolem očí. Může to souviset s ledvinami? Jídlo má kromě oběda u babičky asi na 80% podle vašich stránek. Bohužel u babičky jí maso, brambory a sice bezmléčnou, ale tradiční stravu. Snažím se to vyrovnávat doma, protože svoji termosku u babičky stejně nesní, chce to, co mají ostatní. Dcerka taky chodí na bazén a v poslední době pláče strachy, ale neví z čeho. Zvažujeme, že na bazén přestaneme chodit a večerní jídlo se většinou snažím do 18 hod stihnout, ale někdy to nejde. Hrají tu roli i minuty? Třeba 15min po 6.? A můžou se solí nahřívat i takto malé děti? Díky moc za odpovědi. Andrea

    • Ando, jestli můžu radit, bazén určitě vynechejte. V zimě ve vodě je ledvinám ouvej. Toto zdůzarňovala i paní Strnadelová na přednášce, na které jsem loni na podzim byla v Olomouci. Když plavání, tak v létě, chození do bazénu nee. Pak není divu, že má dcerka strachy a pláče. Řeka bych, že má oslabené ledviny.

      • Venisy, při čtení tvého příspěvku se mi úplně vybavilo dětství – kurzy plavání se školou, jezdívalo se vždycky v zimě a já z toho mívala hrozné trauma, aniž bych vlastně věděla proč – vodu jsem měla vždycky ráda. Takže už tenkrát ledviny…

        • Přesně o ježdění do bazénu v zimní čase mluvila paní Strnadelová. Že je to špatně a pak se můžeme divit, že jsou dítka nemocná, ustrašená, atd..

          • Mě už by dneska do bazénu třeba v tomhle počasí nikdo nedostal 🙂 Ale jezdila jsem z poctivosti…dnes už vím 🙂

        • Díky školnímu plavání v zimě jsem na desítky let zanevřela na bazény a jakékoliv koupání. Venku i doma. Jedině sprcha a velmi výjimečně moře. Jenže protože mi v “profilu” element vody chybí, sprcha nestačila 🙂 Takže teď mám naopak koupání i moře ráda, ale ne v zimě…v zimě mám elementu vody všude dost 🙂

  10. Zjišťuji, jaké mám stále mezery… 🙂 volbu potravin rozhodně přizpůsobujeme ročnímu období, to už víme. Také délku vaření, kvašení… Ale novinkou je mi přikládání nahřáté soli – zní to moc dobře a pocity si umím představit živě! Zřejmě to budu muset zkusit. Taky jsem zkusila podle návodu aktualizovat fotografii, tak jsem zvědavá, zda se mi u komentáře objeví ta fotka 🙂 Andrea s Toničkou.

    • Zdravím vás s Andreo! Fotka se povedla i vás vidím. Sůl je skvělá, právě o tom dopisuji článek jak na to, bude tu brzy.

  11. Dobrý den, všem, chtěla jsem jen přidat malou dobrou zprávu ohledně tuřínu a nevěděla jsem kam, tak ji dávám k poslednímu článku :-):
    Tuřín jsem koupila v Globusu na Zličíně. Evidentně s ním začínají -paní pokladní to četla jako turin 🙂 – tak doufejme, že jim v nabídce i vydrží. Už se těším, až ho poprvé vyzkouším. Mějte se. Lenka

  12. Krásný článek. Na 100 % splňuji asi jen ten odpočinek – dárky koupeny, na mateřské s jedním dítětem (jak se říká jedno dítě žádné dítě a když je zdravé a fungující babička, tak si to myslím také), takže žádný stres s prací, s úklidem to nepřeháním, nemám vánoční a velikonoční záchvaty, spíš v průběhu roku (uklízecí záchvat je před příjezdem tchýně 🙂 ). Jídlo se pokusím podle vašich rad víc přiblížit článku. K článku mě napadají některé otázky. Jedna je, jak člověk pozná, kolik by měl vypít tekutiny. Podle moči poznám, že nepiji málo, ale já se u sebe obávám opačného problému, že piji příliš. Čaje si dělám do půl litru, to je čaj ráno, odpoledne, večer mezi tím čistou vodu a ono se to nasčítá. Je mi jasný, že je to různý, výška, váha, fyzická aktivita, jaké je jídlo atd. Někde jsem četla vzoreček 25 mililitrů tekutiny krát 1 kilogram hmotnosti. A s tím související otázka, co si myslíte o pití při jídle. Voda prý ředí žaludeční šťávy a potrava je hůř trávena. I když vaše jídlo není vůbec suché, tak nemáte předpokládám potřebu. A odhadnout, jestli jíme nebo nejíme hodně bílkovin, to je asi taky těžké…
    A ještě bych se chtěla zeptat, jak děláte pečené jablíčko v troubě. Na kolik stupňů, jak dlouho…
    Děkuji.

    • Nad tím množstvím tekutin také pořád hloubám, protože mám furt žízeň a sucho v puse a piju podle mého moc. Kvůli věčné žízni mi dělali i testy na cukrovku, protože ji máme navíc v rodině, ale výsledky dopadly dobře… Takže se snažím nepít, i když mám žízeň, zejména večer, jinak pak chodím celou noc na záchod. Byla bych schopná vypít asi přes pět litrů denně (včetně polévek).

      • Tak to je opravdu hodně, já nevypiji ani litr mimo jídlo. Možná máte pořád moc pečeného a soli, pokud ne, asi bych se poradila s nějakým alternativním lékařem kde je chyba.

    • O pití bude článek, jen stručně pít moc je horší než málo, přicházíte o minerály. Rozhodně nepít při jídle, max půl hodiny přes a pak hodinu po, aby se neředily žaludeční šťávy. Pokud jíte jinak, nemusíte moc pít. Samozřejmě záleží na váze, výšce a aktivitě, ale většinou stačí vypít něco kolem litru, protože denně jsou dvě polévky, velká část jídla je mokrá. Jestli máte pocit žízně, možná pořád moc solíte a jíte pečených potravin. Na malou byste měla jít asi 4x denně a moč by měla být čirá a ne moc světlá. Zkuste omezit sůl a řiďte se pocitem žízně.
      Jablíčko už mám rozepsané, jen musím ještě odměřit suroviny a bude brzy na webu.

      • Tak děkuji moc za radu, pokusím se to pití omezit a stejně tak sůl. Pečené jím opravdu jen výjimečně. Na záchod lítám co dvě hodiny, takže i delší procházka teďka v zimě je problém. Tu návštěvu alternativního doktora zvažuji, ale budu si muset ještě dost počkat, protože jsem neustále pracovně v zahraničí… Tak ještě jednou dík a hurá na vývar z adzuki a sůl na ledviny:)

      • Ahoj Heli.jeden komentar mi uz skoncil errorom dufam ze tento aj odide..zarazila ma poznamka ze moč nema byt velmi svetly..vzdy bola svetlost moču znamkou spravneho pitia.zazila som pri darovani krvi ked sestra vyradila darcu iba preto ze podla nej nemal svetly moč..inak u mna je to jednoznacne-ak mam stresovy den a zabudam pit na druhy den sa mi moje krcove zily”podakuju” take navrete a bolestive uzly nezelam nikomu.. Takze to je moje spolahlive kriterium.. Kkrasny zvysok druhej adventnej nedele zelam z Bratislavy.

        • Moč by měla být světle zlatá, úplně světlá je známka toho, že pijeme moc, ale těžko se popisuje barva. Dospělý by měl jít na malou asi 4x denně. Když se pije moc, ztrácí tělo minerály a zatěžuje se celý systém.

  13. Děkuji za článek. Jak se přikládá ta sůl? V nějakém nahřívacím pytlíku? U mě jey nejhorší nejíst po 18 hod. to fakt nezvládám to na mě jdou největší chutě a hlavně na sladké bohužel :-/

    • O soli chystám článek. Jestli máte kompletní vyváženou večeři, neměl by být problém s chutěmi, možná moc solíte nebo vám sladká chuť při večeři na talíři chybí.

      • Já jsem teda měla problém i teď v těch Františkových lázních. Večer to na mě přišlo, a když došly zásoby z domu tak jsem se vrhla na lázeňské oplatky nakoupené pro rodinu 😀 Tak to už jsem prostě závislák psychický. No zkusím si dát asi něco se sladěnkou po večeři. To by mě mohlo uspokojit. Ten solný obklad jsem hned dneska vyzkoušela je to úúúúúžasnééé 🙂 Díky za rady.

    • na to mam trik, ze si HNED po veceri jdu vycistit zuby- mezizubni kartacek, klasicky kartacek, jednosvazkovy.. da to praci 😉 a tak potom vecer uz nejim,abych nemusela cistit znova-aneb zvitezi lenost 😉

  14. Zobrazit všech 53 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Helena
Autorem článku je Helena
Po letech hledání a zkoušení na vlastním těle, jsem konečně přišla na to, jak chutně a zdravě jíst, aniž bych se musela hlídat v porcích a měla zdravotní problémy. Letitá trápení s nadváhou jsou pryč.
Předchozí článekStrava na zimu
Další článekRůžičková kapusta na sladkém curry