Takto připravené zelí je úžasná, křupavá lahůdka. Hodí se jako samostatný chod s dipem, anebo součást obědu či večeře.
Ingredience
pro 4-8 osob
  • 1 menší bílé zelí (nejlépe rané, špičaté)
  • 2 lžíce oleje
  • 3-4 lžíce kokosového oleje nebo rostlinného másla
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžíce rýžového octa nebo citronové šťávy
  • sojová omáčka
  • sůl

Jak připravit pečené hlávkové zelí

  1. Zelí rozkrojíme na půl a pak na čtvrtinky (8 ks) včetně konce (ten nevyřezáváme, ale ponecháme, bude nám držet zelí pohromadě a díky pečení změkne a dá se sníst).
  2. Rozehřejeme troubu na 180°C.
  3. Zelí pokapeme olejem, posolíme špetičkou soli a pokapeme sojovou omáčkou.
  4. Vložíme do trouby na cca 10-15 minut.
  5. Poté otočíme a ještě 10-15 minut pečeme.
  6. V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo a přidáme protlačený česnek.
  7. Necháme chviličku povařit, vypneme a vmícháme ocet nebo citronovou šťávu.
  8. Zelí potřeme marinádou a ještě 5 minut zapečeme.
  9. Podáváme teplé.

Praktické

  • Marinádu si můžete připravit dopředu.
  • Podávejte buď jako hlavní chod s dipem k namáčení a obilovinou nebo chlebem, anebo dílek jako součást obědového talíře.

Obměna

  • Místo česneku můžete použít pesto z medvědího česneku.
  • Do marinády můžete přidat jakékoliv bylinky.

Děti

  • Takto upravené zelí je vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na česneku a nedáváme příliš soli.

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí
Další článekJe zdravé jídlo dražší? Podívejte se na toto srovnání!