Takto připravené zelí je úžasná, křupavá lahůdka. Hodí se jako samostatný chod s dipem, anebo součást obědu či večeře.
Ingredience
pro 4-8 osob
  • 1 menší bílé zelí (nejlépe rané, špičaté)
  • 2 lžíce oleje
  • 3-4 lžíce kokosového oleje nebo rostlinného másla
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžíce rýžového octa nebo citronové šťávy
  • sojová omáčka
  • sůl

Jak připravit pečené hlávkové zelí

  1. Zelí rozkrojíme na půl a pak na čtvrtinky (8 ks) včetně konce (ten nevyřezáváme, ale ponecháme, bude nám držet zelí pohromadě a díky pečení změkne a dá se sníst).
  2. Rozehřejeme troubu na 180°C.
  3. Zelí pokapeme olejem, posolíme špetičkou soli a pokapeme sojovou omáčkou.
  4. Vložíme do trouby na cca 10-15 minut.
  5. Poté otočíme a ještě 10-15 minut pečeme.
  6. V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo a přidáme protlačený česnek.
  7. Necháme chviličku povařit, vypneme a vmícháme ocet nebo citronovou šťávu.
  8. Zelí potřeme marinádou a ještě 5 minut zapečeme.
  9. Podáváme teplé.

Praktické

  • Marinádu si můžete připravit dopředu.
  • Podávejte buď jako hlavní chod s dipem k namáčení a obilovinou nebo chlebem, anebo dílek jako součást obědového talíře.

Obměna

  • Místo česneku můžete použít pesto z medvědího česneku.
  • Do marinády můžete přidat jakékoliv bylinky.

Děti

  • Takto upravené zelí je vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na česneku a nedáváme příliš soli.

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Díky JJ mám imunitu jak hrom

Eva: Škoda, že jsem takhle nezačala jíst už ve...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Přestala mi být konečně zima

Ilona L.: Evi a Helenko, hlásim úspěchy po odezněni...

Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let

Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...

Děti nepoznaly, že je to zdravé

Alena: můj 6letý masař nepoznal, že sekaná není z masa,...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

  1. Jsem moc zvědavá jak Jíst Jinak… Ráda zkusím vařit jinak. Moc se těším 😊

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí
Další článekJe zdravé jídlo dražší? Podívejte se na toto srovnání!