Takto připravené zelí je úžasná, křupavá lahůdka. Hodí se jako samostatný chod s dipem, anebo součást obědu či večeře.
Ingredience
pro 4-8 osob
  • 1 menší bílé zelí (nejlépe rané, špičaté)
  • 2 lžíce oleje
  • 3-4 lžíce kokosového oleje nebo rostlinného másla
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžíce rýžového octa nebo citronové šťávy
  • sojová omáčka
  • sůl

Jak připravit pečené hlávkové zelí

  1. Zelí rozkrojíme na půl a pak na čtvrtinky (8 ks) včetně konce (ten nevyřezáváme, ale ponecháme, bude nám držet zelí pohromadě a díky pečení změkne a dá se sníst).
  2. Rozehřejeme troubu na 180°C.
  3. Zelí pokapeme olejem, posolíme špetičkou soli a pokapeme sojovou omáčkou.
  4. Vložíme do trouby na cca 10-15 minut.
  5. Poté otočíme a ještě 10-15 minut pečeme.
  6. V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo a přidáme protlačený česnek.
  7. Necháme chviličku povařit, vypneme a vmícháme ocet nebo citronovou šťávu.
  8. Zelí potřeme marinádou a ještě 5 minut zapečeme.
  9. Podáváme teplé.

Praktické

  • Marinádu si můžete připravit dopředu.
  • Podávejte buď jako hlavní chod s dipem k namáčení a obilovinou nebo chlebem, anebo dílek jako součást obědového talíře.

Obměna

  • Místo česneku můžete použít pesto z medvědího česneku.
  • Do marinády můžete přidat jakékoliv bylinky.

Děti

  • Takto upravené zelí je vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na česneku a nedáváme příliš soli.

Splaskla jsem v obličeji a mám lepší náladu

Stipl2: Po týdnu mám 2,5 kg dole a vidím,...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo...

S každým jídlem si říkám: “Tohle je TOP”

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Těším se na každé nové jídlo

Tlamiisek: Když jde o hubnutí, mám většinou krizi hned...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Díky vám jsem začala po 20 letech snídat!

Duetka: Jídlo je úplně skvělé. Díky vám Evi konečně...

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Miluju vás a vaši práci. Mám konečně zpět svou menstruaci

Ilona L.: Evi posilam muj posledni komentar do jarni...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Každý nový článek je obrovským přínosem

Martina: Díky moc za celý "seriál" o cestování, který...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

První komentář. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Jsem moc zvědavá jak Jíst Jinak… Ráda zkusím vařit jinak. Moc se těším 😊

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekTOP 7 druhů koření: dodají nejen chuť, ale také léčí
Další článekJe zdravé jídlo dražší? Podívejte se na toto srovnání!