Domů > Zdravé recepty > Zelenina a saláty > Teplá

Pečené křupavé zelí s česnekem

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec
sezóna zima

Takto připravené zelí je úžasná, křupavá lahůdka. Hodí se jako samostatný chod s dipem, anebo součást obědu či večeře.

Ingredience
pro 4-8 osob
  • 1 menší bílé zelí (nejlépe rané, špičaté)
  • 2 lžíce oleje
  • 3-4 lžíce kokosového oleje nebo rostlinného másla
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžíce rýžového octa nebo citronové šťávy
  • sojová omáčka
  • sůl

„Je třeba si k jídlu v klidu sednout.“ „Jezte pomalu a soustřeďte se na jídlo.“ „Vychutnejte si ty okamžiky, které tr...

Jak připravit pečené hlávkové zelí

  1. Zelí rozkrojíme na půl a pak na čtvrtinky (8 ks) včetně konce (ten nevyřezáváme, ale ponecháme, bude nám držet zelí pohromadě a díky pečení změkne a dá se sníst).
  2. Rozehřejeme troubu na 180°C.
  3. Zelí pokapeme olejem, posolíme špetičkou soli a pokapeme sojovou omáčkou.
  4. Vložíme do trouby na cca 10-15 minut.
  5. Poté otočíme a ještě 10-15 minut pečeme.
  6. V hrnci rozehřejeme olej nebo máslo a přidáme protlačený česnek.
  7. Necháme chviličku povařit, vypneme a vmícháme ocet nebo citronovou šťávu.
  8. Zelí potřeme marinádou a ještě 5 minut zapečeme.
  9. Podáváme teplé.

Praktické

  • Marinádu si můžete připravit dopředu.
  • Podávejte buď jako hlavní chod s dipem k namáčení a obilovinou nebo chlebem, anebo dílek jako součást obědového talíře.

Obměna

  • Místo česneku můžete použít pesto z medvědího česneku.
  • Do marinády můžete přidat jakékoliv bylinky.

Děti

  • Takto upravené zelí je vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme na česneku a nedáváme příliš soli.

PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!

🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

10 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kamila Vohánková Pešlová
11. 9. 2019

Jsem moc zvědavá jak Jíst Jinak… Ráda zkusím vařit jinak. Moc se těším 😊

Ukázat další komentáře