Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Fazole s fazolkama

Uvařeno
bez lepku
sezóna podzim
děti od 2 let

Přišla sezóna zelených fazolek. Dávám je do polévek, do salátů, do omáček, dnes mě napadlo smíchat fazole a fazolky. Strávníci byly nadšení. Vyzkoušejte tuhle báječnou sezónní zeleninu.

Ingredience
  • 1 hrnek uvařených fazolí adzuki (nebo jiné fazole)
  • 1 hrnek zelených fazolek (čerstvých lusků)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • lžíce olej
  • špetka soli
  • majoránka
  • sojová omáčka
  • voda z fazolí/vývar/voda

Největší motivací pro mě bylo cítit se dobře, chtěla jsem se mít víc ráda a věděla jsem, že nezdravým jídlem svému tě...

Jak připravit fazole s fazolkami

  1. Cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky, fazolky zbavíme stopek a pokrájíme na polovic.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a osolíme.
  3. Cibuli orestujeme do sklovata, přidáme česnek a fazolky.
  4. Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla.
  5. Podlijeme vodou z fazolí nebo horkým vývarem, případně vodou. Vody dáme jen pár lžic.
  6. Vaříme pod pokličkou na mírném plameni cca 15 minut.
  7. Když jsou fazolky měkké, přidáme uvařené adzuki nebo jiné již uvařené fazole, majoránku, trochu sojové omáčky pro dochucení a necháme společně prohřát.
  8. Při promíchání se fazolky rozpadnou, takže budeme mít takovou správnou hmotu, která spojí všechny ingredience a nebude potřeba ničím zahušťovat.

Obměna

  • Použít můžete samozřejmě jakékoli jiné luštěniny, ideální na dosažení této konzistence je červená čočka a hrách, ostatní doporučujeme na závěr trochu rozšťouchat, protože jinak budete mít celé kuličky cizrny apod.
  • Měnit můžeme i bylinky, zejména máme-li na zahrádce čerstvé, můžeme tvořit lahodné chutě jednou z libečku, jindy přidáním tymiánu či oregána.

Kompletní talíř

  • Chceme-li kompletní jídlo, podáváme tuto luštěninovo zeleninovou část talíře spolu s obilím a lehce tepelně upravenou zeleninou. Přidejte zelenou posypku a kvašenou zeleninu, ozdobte praženými semínky a máte krásné dokonalé jídlo.

Děti

  • Takto připravené jídlo je vhodné pro děti kolem 2 let. Mladším dětem ubereme koření, sojovou omáčku, sůl a olej.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Arašídové stew

Toto výborné zahřívací jídlo, jehož příprava vám nezabere mnoho času, můžete nakombinovat s oblíbenou obilovinou či plackami a zeleninu i obilovinu můžete ...
55
105

Svatomartinské “Huso”-knedlo-zelo

Česká sváteční klasika nezklame ani v našem odlehčeném provedení. Huso knedlo zelo podle Jíme Jinak je skutečná lahůdka, na které si určitě pochutnají všic...

Nádivka v županu

Delikatesa, která je rychle hotová, když máte zbytek jáhlové nádivky. Do chladných dnů jako dělaná.