Přišla sezóna zelených fazolek. Dávám je do polévek, do salátů, do omáček, dnes mě napadlo smíchat fazole a fazolky. Strávníci byly nadšení. Vyzkoušejte tuhle báječnou sezónní zeleninu.

Ingredience
  • 1 hrnek uvařených fazolí adzuki (nebo jiné fazole)
  • 1 hrnek zelených fazolek (čerstvých lusků)
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • lžíce olej
  • špetka soli
  • majoránka
  • sojová omáčka
  • voda z fazolí/vývar/voda

Jak připravit fazole s fazolkami

  1. Cibuli nakrájíme na proužky, česnek na plátky, fazolky zbavíme stopek a pokrájíme na polovic.
  2. Do kastrolu dáme trochu oleje, rozpálíme a vložíme cibuli a osolíme.
  3. Cibuli orestujeme do sklovata, přidáme česnek a fazolky.
  4. Společně pár minut restujeme, aby se zelenina lehce opekla.
  5. Podlijeme vodou z fazolí nebo horkým vývarem, případně vodou. Vody dáme jen pár lžic.
  6. Vaříme pod pokličkou na mírném plameni cca 15 minut.
  7. Když jsou fazolky měkké, přidáme uvařené adzuki nebo jiné již uvařené fazole, majoránku, trochu sojové omáčky pro dochucení a necháme společně prohřát.
  8. Při promíchání se fazolky rozpadnou, takže budeme mít takovou správnou hmotu, která spojí všechny ingredience a nebude potřeba ničím zahušťovat.

Obměna

  • Použít můžete samozřejmě jakékoli jiné luštěniny, ideální na dosažení této konzistence je červená čočka a hrách, ostatní doporučujeme na závěr trochu rozšťouchat, protože jinak budete mít celé kuličky cizrny apod.
  • Měnit můžeme i bylinky, zejména máme-li na zahrádce čerstvé, můžeme tvořit lahodné chutě jednou z libečku, jindy přidáním tymiánu či oregána.

Kompletní talíř

  • Chceme-li kompletní jídlo, podáváme tuto luštěninovo zeleninovou část talíře spolu s obilím a lehce tepelně upravenou zeleninou. Přidejte zelenou posypku a kvašenou zeleninu, ozdobte praženými semínky a máte krásné dokonalé jídlo.

Děti

  • Takto připravené jídlo je vhodné pro děti kolem 2 let. Mladším dětem ubereme koření, sojovou omáčku, sůl a olej.

Nejraději bych vyzkoušela všechny recepty najednou (Petra)

Petra: Zdravím, jsem v klubu asi měsíc, mám čtyři...

Nehoní mě mlsná a dokázala jsem se vzdát kávy

Silvushe: Evi, Helčo, jste fenomenální ! Vy i vaše...

Rozloučila jsem se s pneumatikou na břiše (Vlaďka)

Vlaďka: Kurz Jarní očista je sice oficiálně u konce,...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Vaše vedení je úžasné – kila jdou dolů a nemám chuť na sladké

Marie: děkuji za další přísun informací. Už podle vás...

I večer jsem plná energie. To už jsem dlouho nezažila!

Petra: Chci moc poděkovat za super kurz. Už je...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Jste prostě skvělí – vážím vás i vaší práce

Jára: Nesmírně si vážím vás i vaší práce, jste...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Hlavním motivem pro mě bylo sdíleni a inspirace

Pavlína: Dámy, dobrý den. Pro mě je to dnes...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

JJ mi pomohlo najít směr, kterým chci jít

Petrushe: Ahoj Evi, chci touto cestou moc poděkovat za...

Díky Vám jsem našla správnou cestu (Monika)

Monika: Je mi 51 let :-)...Díky Vám jsem našla...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKam s tím? Kde hledat a kde sdílet? Nově na Facebooku!
Další článekPesto z medvědího česneku a vlašských ořechů