19 TOP tipů, jak využít sezamovou pastou tahini

4
Tahini nebo-li sezamové máslo se hodí téměř do každého receptu! Dodá krémovitost a pozvedne chuť každého pokrmu. Sdílíme s vámi 19 tipů, kam nejčastěji tahini používáme. Pokud vám například chybí rostlinné mléko, vykouzlíte ho rychle z tahini. Tahini se dá nahradit i jogurt nebo majonéza.

1Kaše a obilný krém

Nechutná vám samotná obilná kaše? Pak přidejte lžíci tahini a zamíchejte. Díky tahini budou kaše a obilné krémy krémy lahodné a krémové. Pokud máte rádi, přidejte i oblíbené rostlinné sladidlo (doporučujeme slad anebo rýžový sirup) a posypte restovanými oříšky.

2Tahini dip k zelenině

Až vás popadne hlad a budete potřebovat rychlou svačinku, anebo rychlé občerstvení na oslavu, tak smíchejte tahini pastu s trochou vody a s citrónovou šťávou (případně dochuťte solí a pepřem), dejte do mističky a podávejte s hranolkami ze zeleniny – mrkve, okurky, papriky atp. Výborné také k pečené zelenině!

3Tahini mléko nebo kakao

Potřebujete rychle rostlinné mléko a zrovna žádné nemáte po ruce? Dejte do mixéru několik lžic tahini a vodu a vše rozmixujte na krásné mléko. Má to spoustu výhod – nezašpiníte sáček na výrobu rostlinného mléka. Když přidáte ještě kakao nebo karob, máte rychlé a zdravé kakao pro děti.

4Tahini máslo na pečivo

Pokud zrovna nemáte doma vytvořené toto výborné rostlinné máslo, namažte si pečivo tahini pastou. Obložte tím, co máte rádi, např. okurkou, ředkvičkou, kouskem tofu nebo tempehu a posypte pažitkou nebo petrželkou. Pokud chcete sendvič, stačí pouze přiklopit dalším plátkem chleba, zabalit do ubrousku a můžete vyrazit do školy, práce nebo na výlet.

5Hummus

Tahini pasta je proslulá díky oblíbené pomazánce z cizrny, hummusu. Bez tahini není hummus pravým hummusem. Určitě vyzkoušejte, například jako dip k zelenině nebo jako pomazánku na kváskové pečivo.

6Baba Ganoush

Baba Ganoush je orientální dip z pečených lilků, česneku, tahini, soli a citronové šťávy. Výborný k plackám, jako pomazánka na slané palačinky, tortilly, do wrapu nebo jen tak jako dip k zelenině.

7Falafel tahini wrap

Další výborná pochoutka z Blízkého východu hodící se jako skvělá svačinka na výlet nebo s sebou do školy či práce. Nachystejte si wrap, pitu, palačinku nebo tortillu, přidejte najemno nakrájenou zeleninu dle chuti (např. okurka, mrkev, paprika, avokádo, pickles, zelí, cibule, salát, polníček, rukola aj.) a zalijte směsí tahini s citronovou šťávou. Doplňte falafel kuličkami. Zabalte a vyrazte ven.

8Salát s tahini dresinkem

Tahini dresink ozvláštní jakýkoliv zeleninový, obilný nebo luštěninový salát. Stačí zalít, zamíchat a vzít do ruky vidličku! Tahini dresink můžete udělat pokaždé jinak. Naše oblíbená je kombinace tahini, olivový olej, jablečný ocet, citronová šťáva a šťáva ze zázvoru nebo tahini s hoisin omáčkou a také tento tahini dresink. Tahini ale sluší i různé bylinky, česnek, indické koření atp.

Vyzkoušejte:
Quinoový salát s tahini zálivkou
Cizrnový salát s tahini dresinkem

9Polévka s tahini “smetanou”

Nemáte zrovna po ruce smetanu? Nahraďte ji tahini pastou. Buď jí polévku ozdobte, anebo zamíchejte pro krémovost a netypickou chuť.

Vyzkoušejte:
krémová polévka z fazolek mungo
dýňovo-cizrnová polévka
čočková polévka s batáty a řepou
pórková polévka

10Pečení s tahini

Pro oříškovou chuť můžete tahini přidat do sušenek, cookies, muffinů, brownies, sladkých chlebíčků nebo krust na dezerty a dalších těst.

11Tahini smoothie

Máte rádi v létě smoothie? Přidejte k vaší oblíbené kombinaci ovoce lžíci tahini a vše rozmixujte. Díky tahini bude smoothie nejen krémové, ale také hustší.

12Sladce hříšná tahini pomazánka

Přepadla vás chuť na něco sladkého? Smíchejte tahini pastu s datlovým či jiným sirupem (můžete přidat i kakao nebo vanilku) a užívejte jen tak jako mlsání, anebo namažte na jablíčko, palačinku, lívance nebo vánočku či jinou dobrotu.

13Sladké i slané nudle v kombinaci s tahini

Tahini a nudle jsou skvělá kombinace jak nasladko, tak naslano. Smíchejte uvařené nudle s ořechy nebo mákem, citronovou šťávou a přidejte tahini. Můžete zamíchat i nastrouhané jablíčko nebo jiné ovoce. Pokud děláte nudle se zeleninou nebo smažené rýžové zeleninové nudle, ochuťte je tahini pastou smíchanou s troškou vody. Můžete přidat i kokosový nebo rýžový ocet a slad.

14Tahini jako dochucovadlo vařeného jídla

Tahini se dá použít opravdu kamkoliv. Výborně se hodí i do vařených směsí zeleniny, luštěnin, rizot nebo stir-fry. Zkombinujte s dalšími ingrediencemi. Ladí dobře se sojovou omáčkou, kokosovým nebo rýžovým octem, zázvorovou šťávou atp.

Vyzkoušejte:
zeleninové stir-fry s tahini dresinkem
proteinový wok s fazolemi a seitanem
glazované batáty s mrkví
pikantní pečená zelenina
plněné žampiony

15Zálivka na teplou zeleninu

Pečená nebo orestovaná zelenina zalitá tahini máslem (případně ochuceným citronovou šťávou, česnekem či bylinkami) je luxusní záležitost. Skvělá jako svačina nebo lehká večeře.

16Omáčka z tahini

Na cibulce osmažte zeleninu dle libosti (doporučujeme květák nebo brokolici), povařte do změknutí zeleniny a přidejte k ní vývarem naředěnou tahini pastu. Chuť dolaďte citronovou šťávou, římským kmínem a sojovou omáčkou. Nechejte prohřát a zhoustnout. Jindy můžete zase tahini smíchat s uvařenou červenou čočkou a rozmixovat na omáčku.

17Tahini dezerty

Tahini se skvěle hodí do různých typů sladkých kuliček z oříšků, semínek a sušeného ovoce (např. tahini přidejte do datlových, jáhlových nebo sezamových kuliček) nebo tyčinek – ať už müsli, burizonky nebo RAW tyčinek. Tahini tyto dezerty krásně spojí, zahustí a pozvedne jejich chuť.

18Místo jogurtu a majonézy

Tahini se dá používat namísto jogurtu na polití ovocného salátu s oříšky nebo granoly. Nebo místo majonézy do těstovinového/bramborového či jiného salátu.

19Do pomazánky

Tahini je skvělým dochucovadlem různých pomazánek ze zeleniny nebo luštěnin.

Vyzkoušejte:
avokádová pomazánka s křenem
cizrnové scramble
– fazolová paštika
řepový hummus s rozmarýnem

Doporučení Jíme Jinak

Pamatujte, že tahini je vyrobeno ze sezamových semínek, která patří mezi olejnatá semena. Obsahuje tedy mnoho tuku. Tuku se nemusíme bát, zvlášť ne tohoto, který velmi zdravý a obsahuje mnoho cenných látek. Ale je potřeba s ním počítat a v případě, že zrovna šetříme játra a žlučník, budeme i s tahini opatrní a nebudeme to s jeho množstvím přehánět. Stejně tak při snaze o hubnutí nebudeme denně mlsat pečivo namazané velkou vrstvou tahini. I tady platí staré známé “dobrého pomálu”.

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Taky moc děkuju za tipy – protože dřív, když mi tahini zbylo, tak jsem krom hummusu moc nevěděla, co s ním…

  2. super inspirace…já na něj přišla až teď díky vašim receptům a ujíždím na něm každý den 🙂 přidávám do ranní kaše a do omáček. Určitě zkusím další 🙂

  3. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekPřírodní barvení vlasů: praktické zkušenosti od našich čtenářek
Další článekCo dokáže jídlo – přednáška a beseda s Evou Cikrytovou