Pomazánky z luštěnin jsou výborné, rychlé a navíc levné. Stačí přidat trochu zeleniny a koření a zdravá fazolová pomazánka je na světě.
Ingredience
pro 4 porce
  • 250 g uvařených bílých nebo jiných fazolí (2 hrnky)
  • 100 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 50 g tahini – sezamové pasty
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Jak připravit pomazánku z fazolí

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s mrkví a trochu víc posolíme, protože budeme přidávat nesolené fazole. Přidáme drcený kmín, protlačený česnek, majoránku a restujeme až cibulka zesklovatí a mrkev bude orestovaná.
  3. Přidáme uvařené fazole a dobře promícháme. Společně asi 5 minut vaříme a pak odstavíme z plotny.
  4. Přidáme tahini, trochu ume octa a citronové šťávy a tyčkovým mixérem vše lehce rozmixujeme. Ne úplně dohladka, ale tak, aby fazole byly rozmixované.
  5. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.

S čím je fazolová paštika nejlepší

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k němu přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Děti

  • Fazolová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

15 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Krásné odpoledne všem ! Musím se pochlubit, že jsem včera vyzkoušela a naprostá bomba !! Fakt chutná jako opravdová paštika 🙂 Jen jsem tam ještě k té mrkvi přidala trochu celeru. A dneska jsem ji použila jako “omáčku” :)) Na trošce oleje jsem orestovala pórek (ráda ho používám místo cibule), pak jsem na pánvičku přihodila trochu paštiky a podlila troškou vývaru, aby se rozpustila, přihodila jsem z předvčera uvařenou rýži s jáhlami a troškou lněných semínek a nakonec přidala zeleninu – pórek, tuřín a mrkev – připravenou jako nishime… a je to taky mňamka !
    A taky jsem zkoušela teplý salát z celeru a tuřínu a super ! Ta kombinace teplé zeleniny a křupavého salátku !
    Holky, děkuju za tyhle stránky, za inspiraci za všechny Vaše rady… Tak nějak intuitivně cítím, že tohle je cesta, kterou chci jít a jíst 🙂

    • Petulo, to nám dělá radost – kreativní a spokojená kuchařinka, co se nebojí experimentovat! Díky!

  2. Jo a k tomu jsme měli salát z vařené řepy smíchaný s kvašeným zelím(dělám ho hodně nadrobno), no prostě mňamka:-)

  3. je vyborná, právě si na ní pochutnávám ( ještě jsem si přidala okurku, kopr a petrželku 😀 ), dokonce jsem si kvůli ní dnes koupila i celožitný chléb, ač pečivo jinak nejím 🙂

  4. Tak na tu se strááášně těším.Hned zítra si ji udělám,už jdu namočit fazole! Luštěninové pomazánky miluju!!! Z fazolí jsem ještě nedělala,jen z cizrny, hrachu a čočky.

  5. Zobrazit všech 15 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňovo batátové pyré s koprem
Další článekOřechový krém bez ořechů (bezlepkový)