- 250 g uvařených bílých nebo jiných fazolí (2 hrnky)
- 100 g cibule
- 150 g mrkve
- 50 g tahini – sezamové pasty
- 1 lžíce majoránky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce oleje
- umeocet
- citron
- sůl
Jak připravit pomazánku z fazolí
- Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo.
- Na oleji orestujeme cibuli s mrkví a trochu víc posolíme, protože budeme přidávat nesolené fazole. Přidáme drcený kmín, protlačený česnek, majoránku a restujeme až cibulka zesklovatí a mrkev bude orestovaná.
- Přidáme uvařené fazole a dobře promícháme. Společně asi 5 minut vaříme a pak odstavíme z plotny.
- Přidáme tahini, trochu ume octa a citronové šťávy a tyčkovým mixérem vše lehce rozmixujeme. Ne úplně dohladka, ale tak, aby fazole byly rozmixované.
- Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.
S čím je fazolová paštika nejlepší
- Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
- Pokud k němu přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
- Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku.
Praktické
- Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.
Děti
- Fazolová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.
PS: Jarní očista odstartovala - naskočte!
Zatočíme s jarní únavou, kily navíc i zdravotními problémy. Je čas na 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku. Už za pár týdnů uvidíte výsledky - ověřeno na lidech! 😊
Komentáře
Výborná “paštika” s domácím kváskovým chlebem 🙂
Domácí pomazánky jsou prostě luxus, ten čas výroby se mnohonásobně vyplatí 🙂