Pomazánky z luštěnin jsou výborné, rychlé a navíc levné. Stačí přidat trochu zeleniny a koření a zdravá fazolová pomazánka je na světě.

Ingredience
pro 4 porce
  • 250 g uvařených bílých nebo jiných fazolí (2 hrnky)
  • 100 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 50 g tahini – sezamové pasty
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Jak připravit pomazánku z fazolí

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s mrkví a trochu víc posolíme, protože budeme přidávat nesolené fazole. Přidáme drcený kmín, protlačený česnek, majoránku a restujeme až cibulka zesklovatí a mrkev bude orestovaná.
  3. Přidáme uvařené fazole a dobře promícháme. Společně asi 5 minut vaříme a pak odstavíme z plotny.
  4. Přidáme tahini, trochu ume octa a citronové šťávy a tyčkovým mixérem vše lehce rozmixujeme. Ne úplně dohladka, ale tak, aby fazole byly rozmixované.
  5. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.

S čím je fazolová paštika nejlepší

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k němu přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Děti

  • Fazolová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou...

Ubývají cm i kg. Stojí to za to!

Ilona: Ahoj, dnes, šestý den - úbytek váhy 2...

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Vždyť budu po Vánocích zase štíhlejší!

Magda: Je mi tu s Vámi móóóóc krásně. A...

Díky za kurz, který mě nikam netlačil, ale naopak motivoval

MoniVr: Dobrý den, chci moc poděkovat, cítím se moc...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Díky JJ solíme o polovinu méně a přestali jsme mlsat

Anicer: Tak do jarní očisty jsme doma vstoupili jako úplní...

Rychlá příprava jídel, které mi chutnají

Pribe: Mám dole 4,8 kg a pokračuji dál. Je...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Zhubla jsem 5 kg za 3 týdny a 9 cm v pase

Lenka: vaše recepty okukuju již dlouho, až letos jsem vyzkoušela...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Paštiku jsem si dnes natřela na celozrnnou tortillu, přidala podušenou směs zeleniny a výborný oběd byl na světe. 🙂 Měla jsem jen černé fazole, takže kolegy zajímalo, co to mám za zvláštní maso, když je to tmavé. 😀

      • Nabízela jsem, ale báli se ochutnat. Všeobecně se lidi asi bojí luštěnin, protože když jsem prozradila výrobní tajemství, vzali zpátečku. 😀

        • No to se nesmí! To já zásadně neříkám! 😃😃😃 Nabídku, nechám je jíst a když se začnou ptát, tak jím řeknu, že jim pošlu odkaz na recept 😉 To pak jedí řepu, fazole apod. věci, které by nikdy nejedli 😂

          • Ale jedna kolegyně chodí ochutnávat pravidelně a moc jí to chutná. A na složení se raději neptá. 🙂 Já se polepším a nic prozrazovat nebudu. 😀

            • Jedna fanynka stačí, taky mám tady v městečku jednu, té nosím ochutnávky, přebytky a ona je taaaak vděčná, to mě blaží a ráda udělám víc i pro ní, když vím, že se tam dostanu.

          • Já jsem se jednou fakt musela v duchu smát moc. N jednu akci, měl každý něco sladkého přinést. Vzala jsem tutovku: variace na sojovy suk – ostatní (rodinu nepočítám) jedli a jedli a pak je napadlo se zeptat na složení, no, nechala jsem je hádat, na něco přišli, na něco ne a potom si nikdo nevzal už ani jednu – ale mně to nevadilo, zbylo na mě, jelikož nic jiného bych tam stejně nechtěla jíst. Ale poslat odkaz na recept je supr odpověď – budu používat.

            • Fakt?? Pak už si nezvali? Tak to vůbec nechápu, takové předsudky, když už to měli v puse a chutnalo jim??? Lidi blbnou…😃

  2. Vařila jsem Jiříkovi do školičky. A KUPODIVU snědl celý krajíc bezlepkového chleba s pomazánkou!! Oblizoval se prý až za ušima ;-).

  3. Krásné odpoledne všem ! Musím se pochlubit, že jsem včera vyzkoušela a naprostá bomba !! Fakt chutná jako opravdová paštika 🙂 Jen jsem tam ještě k té mrkvi přidala trochu celeru. A dneska jsem ji použila jako „omáčku“ :)) Na trošce oleje jsem orestovala pórek (ráda ho používám místo cibule), pak jsem na pánvičku přihodila trochu paštiky a podlila troškou vývaru, aby se rozpustila, přihodila jsem z předvčera uvařenou rýži s jáhlami a troškou lněných semínek a nakonec přidala zeleninu – pórek, tuřín a mrkev – připravenou jako nishime… a je to taky mňamka !
    A taky jsem zkoušela teplý salát z celeru a tuřínu a super ! Ta kombinace teplé zeleniny a křupavého salátku !
    Holky, děkuju za tyhle stránky, za inspiraci za všechny Vaše rady… Tak nějak intuitivně cítím, že tohle je cesta, kterou chci jít a jíst 🙂

    • Petulo, to nám dělá radost – kreativní a spokojená kuchařinka, co se nebojí experimentovat! Díky!

  4. Jo a k tomu jsme měli salát z vařené řepy smíchaný s kvašeným zelím(dělám ho hodně nadrobno), no prostě mňamka:-)

  5. je vyborná, právě si na ní pochutnávám ( ještě jsem si přidala okurku, kopr a petrželku 😀 ), dokonce jsem si kvůli ní dnes koupila i celožitný chléb, ač pečivo jinak nejím 🙂

  6. Tak na tu se strááášně těším.Hned zítra si ji udělám,už jdu namočit fazole! Luštěninové pomazánky miluju!!! Z fazolí jsem ještě nedělala,jen z cizrny, hrachu a čočky.

  7. Zobrazit všech 25 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňovo batátové pyré s koprem
Další článekOřechový krém bez ořechů (bezlepkový)