Pomazánky z luštěnin jsou výborné, rychlé a navíc levné. Stačí přidat trochu zeleniny a koření a zdravá fazolová pomazánka je na světě.

Ingredience
pro 4 porce
  • 250 g uvařených bílých nebo jiných fazolí (2 hrnky)
  • 100 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 50 g tahini – sezamové pasty
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Jak připravit pomazánku z fazolí

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s mrkví a trochu víc posolíme, protože budeme přidávat nesolené fazole. Přidáme drcený kmín, protlačený česnek, majoránku a restujeme až cibulka zesklovatí a mrkev bude orestovaná.
  3. Přidáme uvařené fazole a dobře promícháme. Společně asi 5 minut vaříme a pak odstavíme z plotny.
  4. Přidáme tahini, trochu ume octa a citronové šťávy a tyčkovým mixérem vše lehce rozmixujeme. Ne úplně dohladka, ale tak, aby fazole byly rozmixované.
  5. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.

S čím je fazolová paštika nejlepší

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k němu přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Děti

  • Fazolová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Začala jsem milovat vaření díky JJ

Alena M. K.: Evi, moooc děkuji za kurz, týden...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Dějí se věci neuvěřitelné, jeden zázrak střídá druhý (Magda)

Magda: Ahoj všichni, konečně je to tady, vau... Podzimní...

Za 14 dnů jsem shodila 3 kg a 5 cm v pase (Lenka)

Lenka: Dobrý den Evo, absolvovala jsem právě kurz Hubněte...

Zhubla jsem, mám lepší náladu a jsem čilá od rána do večera (Jana)

Jana: Kurz jsem dokončila asi před 14 dny. Pomohl...

Kamarádka jde do toho se mnou (Růžena)

Růžena: Ahoj mlsné hubičky ( jako já :-) )...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Zmizelo mi moje vypouklé břicho!

Maki: já si svoje břicho každé ráno a večer,...

Jídlo je neskutečně chutné, jednoduché a variabilní – prostě bezvadně připravený kurz!

Ivaostadal: Děkuji celkově za bezvadně připravený kurz, zhubla jsem,...

Nemůžu si pomoct, ty jídla z kurzu jsou tak dobrá, že vylizuji talíře i hrnce…

Magda: Ahoj všichni, dnes uvařil manžel - zelí, bramborový knedlík a...

Konečně zdravý jídelníček

Ilona71: 2,5 kg dole. Jsem moc rada za tento...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...
  1. Luštěninové paštiky se v naší rodině staly oblíbenými, obzvláště s domácím kváskovým chlebem 😀
    Kváskový chléb, napařená brokolice s mrkví, kimchi, posypka bílý a černý sezam, naklíčené mungo fazolky.

  2. Paštiku jsem si dnes natřela na celozrnnou tortillu, přidala podušenou směs zeleniny a výborný oběd byl na světe. :-) Měla jsem jen černé fazole, takže kolegy zajímalo, co to mám za zvláštní maso, když je to tmavé. :-D

      • Nabízela jsem, ale báli se ochutnat. Všeobecně se lidi asi bojí luštěnin, protože když jsem prozradila výrobní tajemství, vzali zpátečku. :-D

        • No to se nesmí! To já zásadně neříkám! 😃😃😃 Nabídku, nechám je jíst a když se začnou ptát, tak jím řeknu, že jim pošlu odkaz na recept 😉 To pak jedí řepu, fazole apod. věci, které by nikdy nejedli 😂

          • Ale jedna kolegyně chodí ochutnávat pravidelně a moc jí to chutná. A na složení se raději neptá. :-) Já se polepším a nic prozrazovat nebudu. :-D

            • Jedna fanynka stačí, taky mám tady v městečku jednu, té nosím ochutnávky, přebytky a ona je taaaak vděčná, to mě blaží a ráda udělám víc i pro ní, když vím, že se tam dostanu.

          • Já jsem se jednou fakt musela v duchu smát moc. N jednu akci, měl každý něco sladkého přinést. Vzala jsem tutovku: variace na sojovy suk – ostatní (rodinu nepočítám) jedli a jedli a pak je napadlo se zeptat na složení, no, nechala jsem je hádat, na něco přišli, na něco ne a potom si nikdo nevzal už ani jednu – ale mně to nevadilo, zbylo na mě, jelikož nic jiného bych tam stejně nechtěla jíst. Ale poslat odkaz na recept je supr odpověď – budu používat.

            • Fakt?? Pak už si nezvali? Tak to vůbec nechápu, takové předsudky, když už to měli v puse a chutnalo jim??? Lidi blbnou…😃

  3. Vařila jsem Jiříkovi do školičky. A KUPODIVU snědl celý krajíc bezlepkového chleba s pomazánkou!! Oblizoval se prý až za ušima ;-).

  4. Krásné odpoledne všem ! Musím se pochlubit, že jsem včera vyzkoušela a naprostá bomba !! Fakt chutná jako opravdová paštika :) Jen jsem tam ještě k té mrkvi přidala trochu celeru. A dneska jsem ji použila jako „omáčku“ :)) Na trošce oleje jsem orestovala pórek (ráda ho používám místo cibule), pak jsem na pánvičku přihodila trochu paštiky a podlila troškou vývaru, aby se rozpustila, přihodila jsem z předvčera uvařenou rýži s jáhlami a troškou lněných semínek a nakonec přidala zeleninu – pórek, tuřín a mrkev – připravenou jako nishime… a je to taky mňamka !
    A taky jsem zkoušela teplý salát z celeru a tuřínu a super ! Ta kombinace teplé zeleniny a křupavého salátku !
    Holky, děkuju za tyhle stránky, za inspiraci za všechny Vaše rady… Tak nějak intuitivně cítím, že tohle je cesta, kterou chci jít a jíst :)

    • Petulo, to nám dělá radost – kreativní a spokojená kuchařinka, co se nebojí experimentovat! Díky!

  5. Jo a k tomu jsme měli salát z vařené řepy smíchaný s kvašeným zelím(dělám ho hodně nadrobno), no prostě mňamka:-)

  6. je vyborná, právě si na ní pochutnávám ( ještě jsem si přidala okurku, kopr a petrželku :D ), dokonce jsem si kvůli ní dnes koupila i celožitný chléb, ač pečivo jinak nejím :)

  7. Tak na tu se strááášně těším.Hned zítra si ji udělám,už jdu namočit fazole! Luštěninové pomazánky miluju!!! Z fazolí jsem ještě nedělala,jen z cizrny, hrachu a čočky.

  8. Zobrazit všech 40 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňovo batátové pyré s koprem
Další článekOřechový krém bez ořechů (bezlepkový)