Pomazánky z luštěnin jsou výborné, rychlé a navíc levné. Stačí přidat trochu zeleniny a koření a zdravá fazolová pomazánka je na světě.
Ingredience
pro 4 porce
  • 250 g uvařených bílých nebo jiných fazolí (2 hrnky)
  • 100 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 50 g tahini – sezamové pasty
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Jak připravit pomazánku z fazolí

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s mrkví a trochu víc posolíme, protože budeme přidávat nesolené fazole. Přidáme drcený kmín, protlačený česnek, majoránku a restujeme až cibulka zesklovatí a mrkev bude orestovaná.
  3. Přidáme uvařené fazole a dobře promícháme. Společně asi 5 minut vaříme a pak odstavíme z plotny.
  4. Přidáme tahini, trochu ume octa a citronové šťávy a tyčkovým mixérem vše lehce rozmixujeme. Ne úplně dohladka, ale tak, aby fazole byly rozmixované.
  5. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.

S čím je fazolová paštika nejlepší

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k němu přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Děti

  • Fazolová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená 😀 Kvôli svojím zdravotným...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Klesl mi cholesterol, glykemie i další hodnoty v krvi

Jana P.: Dobrý den, chtěla jsem vám poděkovat, za...

Moje hmotnost je konečně stabilní

Iva V.: Ahoj Evi, já jsem úplně nadšená ze...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Děkujeme za záchranu života!

karmaocean: Dobrý den, díky Bohu vás objevila manželka, začínali...

Dle JJ vařím a peču, už od toho neuteču

Petra B.: Dle JJ vařím, smažím, peču od toho už neuteču. Ať...

Úklid podle vás je super: kuchyň takový vítr dlouho nezažila

Radka: Jsem nadšená ze spousty skvělých receptů a rad....

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...
  1. Vařila jsem Jiříkovi do školičky. A KUPODIVU snědl celý krajíc bezlepkového chleba s pomazánkou!! Oblizoval se prý až za ušima ;-).

  2. Krásné odpoledne všem ! Musím se pochlubit, že jsem včera vyzkoušela a naprostá bomba !! Fakt chutná jako opravdová paštika 🙂 Jen jsem tam ještě k té mrkvi přidala trochu celeru. A dneska jsem ji použila jako “omáčku” :)) Na trošce oleje jsem orestovala pórek (ráda ho používám místo cibule), pak jsem na pánvičku přihodila trochu paštiky a podlila troškou vývaru, aby se rozpustila, přihodila jsem z předvčera uvařenou rýži s jáhlami a troškou lněných semínek a nakonec přidala zeleninu – pórek, tuřín a mrkev – připravenou jako nishime… a je to taky mňamka !
    A taky jsem zkoušela teplý salát z celeru a tuřínu a super ! Ta kombinace teplé zeleniny a křupavého salátku !
    Holky, děkuju za tyhle stránky, za inspiraci za všechny Vaše rady… Tak nějak intuitivně cítím, že tohle je cesta, kterou chci jít a jíst 🙂

    • Petulo, to nám dělá radost – kreativní a spokojená kuchařinka, co se nebojí experimentovat! Díky!

  3. Jo a k tomu jsme měli salát z vařené řepy smíchaný s kvašeným zelím(dělám ho hodně nadrobno), no prostě mňamka:-)

  4. je vyborná, právě si na ní pochutnávám ( ještě jsem si přidala okurku, kopr a petrželku 😀 ), dokonce jsem si kvůli ní dnes koupila i celožitný chléb, ač pečivo jinak nejím 🙂

  5. Tak na tu se strááášně těším.Hned zítra si ji udělám,už jdu namočit fazole! Luštěninové pomazánky miluju!!! Z fazolí jsem ještě nedělala,jen z cizrny, hrachu a čočky.

  6. Zobrazit všech 17 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňovo batátové pyré s koprem
Další článekOřechový krém bez ořechů (bezlepkový)