Pomazánky z luštěnin jsou výborné, rychlé a navíc levné. Stačí přidat trochu zeleniny a koření a zdravá fazolová pomazánka je na světě.

Ingredience
pro 4 porce
  • 250 g uvařených bílých nebo jiných fazolí (2 hrnky)
  • 100 g cibule
  • 150 g mrkve
  • 50 g tahini – sezamové pasty
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce oleje
  • umeocet
  • citron
  • sůl

Jak připravit pomazánku z fazolí

  1. Cibuli nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme nahrubo.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s mrkví a trochu víc posolíme, protože budeme přidávat nesolené fazole. Přidáme drcený kmín, protlačený česnek, majoránku a restujeme až cibulka zesklovatí a mrkev bude orestovaná.
  3. Přidáme uvařené fazole a dobře promícháme. Společně asi 5 minut vaříme a pak odstavíme z plotny.
  4. Přidáme tahini, trochu ume octa a citronové šťávy a tyčkovým mixérem vše lehce rozmixujeme. Ne úplně dohladka, ale tak, aby fazole byly rozmixované.
  5. Podle potřeby ještě můžeme dochutit umeoctem a citronovou šťávou.

S čím je fazolová paštika nejlepší

  • Fazolovou paštiku můžeme použít jako pomazánku na kváskové pečivo nebo obilné placky.
  • Pokud k němu přidáme vařenou obilovinu a tepelně upravenou zeleninu, získáme kompletní talíř.
  • Skvělá je i pomazánka namazaná na nakrájenou okurku.

Praktické

  • Uvařte si fazole dopředu ve větším množství a udělejte si z ní víc druhů jídel.

Děti

  • Fazolová paštika je vhodná pro děti od 1,5 roku, pokud už jsou zvyklé na jiné luštěniny. Ke konci druhého roku věku už můžeme podávat podle tohoto receptu, jen budeme opatrní s množstvím soli.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Překvapilo mě, jaký rozdíl je, když nejím maso a mléko

Slavkast: Chtěla bych za kurs moc poděkovat! Nejvíce mě...

Lituji, že jsem vás neobjevila dřív. Měníte můj život k lepšímu

Eva: Jsem s vámi moc ráda! Měníte mi život...

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si...

Hubnutí jde samo

Iva1: Dobrý den, pořád se bavím a pořád hubnu,...

Shodila jsem 7 kg a vysadila prášky na spaní

Hanka: Dobrý den, chtěla bych Vám napsat pár řádek...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Konečně mám všechny informace na jednom místě

Jitka: Dobrý den, chtěla jsem vám moc poděkovat za...

Podle tak nádherně popsaných postupů – to se to vaří!

ivlik: Vaření jde suprově, vzhledem k tomu že jsem...
  1. Mňamka. A to jsem si myslela bláhově, že bude na dva dny. Sežrali jsme ji naráz. Takže zítra z dvojité dávky 😂😂👍

  2. Paštiku jsem si dnes natřela na celozrnnou tortillu, přidala podušenou směs zeleniny a výborný oběd byl na světe. :-) Měla jsem jen černé fazole, takže kolegy zajímalo, co to mám za zvláštní maso, když je to tmavé. :-D

        • No to se nesmí! To já zásadně neříkám! 😃😃😃 Nabídku, nechám je jíst a když se začnou ptát, tak jím řeknu, že jim pošlu odkaz na recept 😉 To pak jedí řepu, fazole apod. věci, které by nikdy nejedli 😂

          • Ale jedna kolegyně chodí ochutnávat pravidelně a moc jí to chutná. A na složení se raději neptá. :-) Já se polepším a nic prozrazovat nebudu. :-D

            • Jedna fanynka stačí, taky mám tady v městečku jednu, té nosím ochutnávky, přebytky a ona je taaaak vděčná, to mě blaží a ráda udělám víc i pro ní, když vím, že se tam dostanu.

          • Já jsem se jednou fakt musela v duchu smát moc. N jednu akci, měl každý něco sladkého přinést. Vzala jsem tutovku: variace na sojovy suk – ostatní (rodinu nepočítám) jedli a jedli a pak je napadlo se zeptat na složení, no, nechala jsem je hádat, na něco přišli, na něco ne a potom si nikdo nevzal už ani jednu – ale mně to nevadilo, zbylo na mě, jelikož nic jiného bych tam stejně nechtěla jíst. Ale poslat odkaz na recept je supr odpověď – budu používat.

            • Fakt?? Pak už si nezvali? Tak to vůbec nechápu, takové předsudky, když už to měli v puse a chutnalo jim??? Lidi blbnou…😃

  3. Vařila jsem Jiříkovi do školičky. A KUPODIVU snědl celý krajíc bezlepkového chleba s pomazánkou!! Oblizoval se prý až za ušima ;-).

  4. Krásné odpoledne všem ! Musím se pochlubit, že jsem včera vyzkoušela a naprostá bomba !! Fakt chutná jako opravdová paštika :) Jen jsem tam ještě k té mrkvi přidala trochu celeru. A dneska jsem ji použila jako „omáčku“ :)) Na trošce oleje jsem orestovala pórek (ráda ho používám místo cibule), pak jsem na pánvičku přihodila trochu paštiky a podlila troškou vývaru, aby se rozpustila, přihodila jsem z předvčera uvařenou rýži s jáhlami a troškou lněných semínek a nakonec přidala zeleninu – pórek, tuřín a mrkev – připravenou jako nishime… a je to taky mňamka !
    A taky jsem zkoušela teplý salát z celeru a tuřínu a super ! Ta kombinace teplé zeleniny a křupavého salátku !
    Holky, děkuju za tyhle stránky, za inspiraci za všechny Vaše rady… Tak nějak intuitivně cítím, že tohle je cesta, kterou chci jít a jíst :)

    • Petulo, to nám dělá radost – kreativní a spokojená kuchařinka, co se nebojí experimentovat! Díky!

  5. Jo a k tomu jsme měli salát z vařené řepy smíchaný s kvašeným zelím(dělám ho hodně nadrobno), no prostě mňamka:-)

  6. je vyborná, právě si na ní pochutnávám ( ještě jsem si přidala okurku, kopr a petrželku :D ), dokonce jsem si kvůli ní dnes koupila i celožitný chléb, ač pečivo jinak nejím :)

  7. Tak na tu se strááášně těším.Hned zítra si ji udělám,už jdu namočit fazole! Luštěninové pomazánky miluju!!! Z fazolí jsem ještě nedělala,jen z cizrny, hrachu a čočky.

  8. Zobrazit všech 27 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDýňovo batátové pyré s koprem
Další článekOřechový krém bez ořechů (bezlepkový)