Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Božský teplý zeleninový salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Luxusní úprava zeleniny, která musí chutnat snad úplně každému, kdo jinak teplou zeleninu nerad. Hodí se na placky i k hlavnímu jídlu. Už mám objednávku od mladší dcery na narozeninový oběd. Prý to chutná jako ještě lepší bramborový salát.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • kus celeru
  • 1/2 - 1 hrnek čočkové majonézy (1/2 hrnku suché červené čočka)
  • 2 lžičky mletého koření: kurkuma, římský kmín, rozmarýn
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • vývar/voda na podlití
  • petrželka na ozdobu

S Ivankou jsem se potkala osobně a nechtělo se mi uvěřit, že tahle krásná, štíhlá a temperamentní žena, žije už někol...

Jak připravit luxusní zeleninový salát

  1. Zeleninu očistíme (dýni hokkaido neloupeme) a pokrájíme na menší kostky.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu dýně, celeru a mrkve.
  3. Vršek osolíme a posypeme kořením (od každého trochu, v součtu cca 2 lžičky).
  4. Přiklopíme a dusíme pod pokličkou, dokud nezačne syčet olej.
  5. Pak podlijeme troškou vývaru, aby se zeleniny nepřipálila, zmírníme plamen na minimum a dusíme bez míchání pod pokličkou cca 20 minut, dokud není zelenina krásně měkká.
  6. Do hotového salátu vmícháme podle chuti čočkanézu a doladíme případně umeoctem a jablečným octem.
  7. Salát okamžitě podáváme, zdobíme čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Čočkanézy dejte podle chuti. Já ji měla velmi hutnou a málo mastnou, tak jsem mohla dát více.
  • Pokud nemáte čočkanézu, můžete zvolit tofunézu, případně dát červenou čočku vařit zároveň se zeleninou a nechat ji tam rozpadnout. Výsledek nebude tak hladký jako když ji dáte rozmixovanou, ale bude to taky velmi dobré. Nebo čočku uvařte zvlášť a do uvařené zeleniny ji přimíchejte, pak bude konzistence stejná jako na fotce.
  • Vývaru nebo vody na podlití dejte jen maličko, abyste neměli salát tekutý.

Kombinujeme

  • Tento salát se skvěle hodí na placky nebo jakou součást hlavního jídla.

Obměna

  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.
  • Pro zahřátí můžeme přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

  • Takto upravená zelenina je vhodná už pro nejmenší děti, ale ubereme sůl a olej podle věku, dětem do jednoho roku nedáváme čočkanézu.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

27 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

No,jo tak jsem musela udělat znovu a tentokrát už s čočkovou majonézou a koprem 😀K tomu takové rychlokarbanátky z jáhel a fazolí Adzuki pečené v troubě 😉

Úžasný teplý salát. A s cizrnovými kuličkami a křenovou omáčkou neměl oběd chybu. Děkuji za výborný recept.❤️

Ukázat další komentáře