Luxusní úprava zeleniny, která musí chutnat snad úplně každému, kdo jinak teplou zeleninu nerad. Hodí se na placky i k hlavnímu jídlu. Už mám objednávku od mladší dcery na narozeninový oběd. Prý to chutná jako ještě lepší bramborový salát.
Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • kus celeru
  • 1/2 – 1 hrnek čočkové majonézy (1/2 hrnku suché červené čočka)
  • 2 lžičky mletého koření: kurkuma, římský kmín, rozmarýn
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • vývar/voda na podlití
  • petrželka na ozdobu

Jak připravit luxusní zeleninový salát

  1. Zeleninu očistíme (dýni hokkaido neloupeme) a pokrájíme na menší kostky.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu dýně, celeru a mrkve.
  3. Vršek osolíme a posypeme kořením (od každého trochu, v součtu cca 2 lžičky).
  4. Přiklopíme a dusíme pod pokličkou, dokud nezačne syčet olej.
  5. Pak podlijeme troškou vývaru, aby se zeleniny nepřipálila, zmírníme plamen na minimum a dusíme bez míchání pod pokličkou cca 20 minut, dokud není zelenina krásně měkká.
  6. Do hotového salátu vmícháme podle chuti čočkanézu a doladíme případně umeoctem a jablečným octem.
  7. Salát okamžitě podáváme, zdobíme čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Čočkanézy dejte podle chuti. Já ji měla velmi hutnou a málo mastnou, tak jsem mohla dát více.
  • Pokud nemáte čočkanézu, můžete zvolit tofunézu, případně dát červenou čočku vařit zároveň se zeleninou a nechat ji tam rozpadnout. Výsledek nebude tak hladký jako když ji dáte rozmixovanou, ale bude to taky velmi dobré. Nebo čočku uvařte zvlášť a do uvařené zeleniny ji přimíchejte, pak bude konzistence stejná jako na fotce.
  • Vývaru nebo vody na podlití dejte jen maličko, abyste neměli salát tekutý.

Kombinujeme

  • Tento salát se skvěle hodí na placky nebo jakou součást hlavního jídla.

Obměna

  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.
  • Pro zahřátí můžeme přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

  • Takto upravená zelenina je vhodná už pro nejmenší děti, ale ubereme sůl a olej podle věku, dětem do jednoho roku nedáváme čočkanézu.

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro pokročilé. Opravdu super jídla. Stravujeme...

Jsem ráda, že jsem na vás narazila v pravou chvíli

Mayf: Dobrý den, jsem rada, že jsme na vás narazili v pravou chvíli. S...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je z toho nadšená všetkým nám...

Dokonce i dcera jídlo snědla – to je velký úspěch!

Hanka: Odpoledne jsem se dívala na Vaše vaření, vypadalo to moc lákavě. Takže jsem...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především moc děkuji za skvěle připravený...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem...

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou, který je nabitý tolika dobrými...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně jste to pro nás nachystali....

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu...

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je radost vařit a jíst. Objevila...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu jsem s Vámi už po...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu 😊 Děkuji celému týmu JJ za perfektní stránky,...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké je slepené marmeládou bez cukru,...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53...

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem byla od poloviny července -...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde to říct jinak, než bomba....

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i...

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty. Sice nestíhám vše podle jídelníčku,...

Eva: “Jím jinak” a jsem nadšená!

Eva: "Jím jinak" už podle vás vařím měsíc a po česku -"jsem z vás...

V lednici máme týden starou šunku: nikdo už ji nechce!

Veronika: Ja mám rôzne stravovacie omedzenia, takže pre mňa bol tento jedálniček krásnym spestrením mojej...

Zkuste náš nový online kurz Super Saláty

Dělejte saláty jako šéfkuchař!

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBrambory a batáty: jsou stejně nezdravé?
Další článekJaký je rozdíl mezi eliminací a nemocí?