Luxusní úprava zeleniny, která musí chutnat snad úplně každému, kdo jinak teplou zeleninu nerad. Hodí se na placky i k hlavnímu jídlu. Už mám objednávku od mladší dcery na narozeninový oběd. Prý to chutná jako ještě lepší bramborový salát.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • kus celeru
  • 1/2 – 1 hrnek čočkové majonézy (1/2 hrnku suché červené čočka)
  • 2 lžičky mletého koření: kurkuma, římský kmín, rozmarýn
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • vývar/voda na podlití
  • petrželka na ozdobu

Jak připravit luxusní zeleninový salát

  1. Zeleninu očistíme (dýni hokkaido neloupeme) a pokrájíme na menší kostky.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu dýně, celeru a mrkve.
  3. Vršek osolíme a posypeme kořením (od každého trochu, v součtu cca 2 lžičky).
  4. Přiklopíme a dusíme pod pokličkou, dokud nezačne syčet olej.
  5. Pak podlijeme troškou vývaru, aby se zeleniny nepřipálila, zmírníme plamen na minimum a dusíme bez míchání pod pokličkou cca 20 minut, dokud není zelenina krásně měkká.
  6. Do hotového salátu vmícháme podle chuti čočkanézu a doladíme případně umeoctem a jablečným octem.
  7. Salát okamžitě podáváme, zdobíme čerstvou petrželkou.

Praktické

  • Čočkanézy dejte podle chuti. Já ji měla velmi hutnou a málo mastnou, tak jsem mohla dát více.
  • Pokud nemáte čočkanézu, můžete zvolit tofunézu, případně dát červenou čočku vařit zároveň se zeleninou a nechat ji tam rozpadnout. Výsledek nebude tak hladký jako když ji dáte rozmixovanou, ale bude to taky velmi dobré. Nebo čočku uvařte zvlášť a do uvařené zeleniny ji přimíchejte, pak bude konzistence stejná jako na fotce.
  • Vývaru nebo vody na podlití dejte jen maličko, abyste neměli salát tekutý.

Kombinujeme

  • Tento salát se skvěle hodí na placky nebo jakou součást hlavního jídla.

Obměna

  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.
  • Pro zahřátí můžeme přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

  • Takto upravená zelenina je vhodná už pro nejmenší děti, ale ubereme sůl a olej podle věku, dětem do jednoho roku nedáváme čočkanézu.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....

Vůbec mě nehoní chutě, obědy i večeře mi moc chutnají (Míša)

Míša: Dobrý den Evi, opravdu velká poklona Vašemu sestavenému...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Jíme Jinak mi otevřelo oči (Janysek)

Janysek: Dobrý den,v loňském roce mi vygradovaly bolesti břicha,...

Hubnu, nemám hlad a jídla chutnají i manželovi (Vlaďka)

Vlaďka: Ahoj Evo, vaření je super. Pro mě je...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Přípravy jídel jsou až překvapivě rychlé

Barbjenc: Dnešní oběd jsem nemohla skoro dojíst, všechno mi...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

Moc se mi líbí nové stránky

Jana: Nové stránky jsou úžasné! Skvěle se v nich teď...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Každý ma chváli, ako som pekne schudla (Miriam)

Miriam: Prvý krát som si spravila tento vývar. A...

Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím

Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...
  1. Tak o přídavné jméno ‚božský‘ opravdu sedí, v tomhle týdnu ho máme už podruhé. S něčím jako jsou karboše nebo placky je to skvělé. Kyselé je nezbytné.

  2. Tento salát přímo milujeme, včera jsem do něj vrazila ještě pořádnou dávku kopru a byl opět jediněčný. Navíc příprava víc než jednoduchá, „línému“ vaření zdar :-)

    • Jo jo, s koprem je to o level výš, ten taky miluju. A tohle líné vaření jakbysmet :-)

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBrambory a batáty: jsou stejně nezdravé?
Další článekJemný mrkvovo-květákový krém