Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Luštěniny

Božský teplý zeleninový salát

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna zima

Luxusní úprava zeleniny, která musí chutnat snad úplně každému, kdo jinak teplou zeleninu nerad. Hodí se na placky i k hlavnímu jídlu. Už mám objednávku od mladší dcery na narozeninový oběd. Prý to chutná jako ještě lepší bramborový salát.

Ingredience
pro 4 porce
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kus dýně
  • kus celeru
  • 1/2 - 1 hrnek čočkové majonézy (1/2 hrnku suché červené čočka)
  • 2 lžičky mletého koření: kurkuma, římský kmín, rozmarýn
  • 2 lžíce oleje
  • špetka soli
  • vývar/voda na podlití
  • petrželka na ozdobu

Čtenářka Renáta pochází ze sudetské oblasti Čech, kde jsou kornouty do školy tradicí. Babička dodnes vzpomíná na to, ...

Jak připravit luxusní zeleninový salát

  1. Zeleninu očistíme (dýni hokkaido neloupeme) a pokrájíme na menší kostky.
  2. Na dno hrnce dáme olej, na něj vrstvu cibule, na ní vrstvu dýně, celeru a mrkve.
  3. Vršek osolíme a posypeme kořením (od každého trochu, v součtu cca 2 lžičky).
  4. Přiklopíme a dusíme pod pokličkou, dokud nezačne syčet olej.
  5. Pak podlijeme troškou vývaru, aby se zeleniny nepřipálila, zmírníme plamen na minimum a dusíme bez míchání pod pokličkou cca 20 minut, dokud není zelenina krásně měkká.
  6. Do hotového salátu vmícháme podle chuti čočkanézu a doladíme případně umeoctem a jablečným octem.
  7. Salát okamžitě podáváme, zdobíme čerstvou petrželkou.
🌞 TIP: Sada na letní hubnutí - stáhni si hned teď ZDARMA.

Praktické

  • Čočkanézy dejte podle chuti. Já ji měla velmi hutnou a málo mastnou, tak jsem mohla dát více.
  • Pokud nemáte čočkanézu, můžete zvolit tofunézu, případně dát červenou čočku vařit zároveň se zeleninou a nechat ji tam rozpadnout. Výsledek nebude tak hladký jako když ji dáte rozmixovanou, ale bude to taky velmi dobré. Nebo čočku uvařte zvlášť a do uvařené zeleniny ji přimíchejte, pak bude konzistence stejná jako na fotce.
  • Vývaru nebo vody na podlití dejte jen maličko, abyste neměli salát tekutý.

Kombinujeme

  • Tento salát se skvěle hodí na placky nebo jakou součást hlavního jídla.

Obměna

  • Zeleninu a koření volíme podle nálady a aktuálních zásob.
  • Pro zahřátí můžeme přidat česnek nebo zázvorovou šťávu.

Děti

  • Takto upravená zelenina je vhodná už pro nejmenší děti, ale ubereme sůl a olej podle věku, dětem do jednoho roku nedáváme čočkanézu.

PS: Jde zdravě hubnout a normálně jíst?

Pojď to zjistit! 😁 Tisíce lidí shodily 5 kg za 14 dní - zdravě, bez deficitu, dřiny a chemie. Jak to? Máme totiž chutný hubnoucí jídelníček, který tě zbaví zadržované vody a nastartuje tvůj metabolismus. Naskoč do letní výzvy a začni!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

34 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

No,jo tak jsem musela udělat znovu a tentokrát už s čočkovou majonézou a koprem 😀K tomu takové rychlokarbanátky z jáhel a fazolí Adzuki pečené v troubě 😉

Úžasný teplý salát. A s cizrnovými kuličkami a křenovou omáčkou neměl oběd chybu. Děkuji za výborný recept.❤️

Ukázat další komentáře