Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zapečený talíř

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Chuťově vynikající a jednoduché jídlo. Jen navrstvíte jednotlivé vrstvy do formy, dáte do trouby a v mezičase si můžete připravit třeba chutný salátek.

Ingredience
  • uvařená špalda
  • fazole cannellini
  • fialový batát
  • dýně
  • pórek
  • olej
  • umeboshi pasta
  • rýžové miso
  • dlouhý pepř
  • sůl
  • čerstvá petrželka

Po prodělané cévní mozkové příhodě se moje zdraví i psychika sypaly čím dál víc. Začala jsem na sobě pracovat, už pro...

Jak připravit zapečenou zeleninu se špaldou a fazolemi

  1. Veškerou zeleninu nakrájejte na malé kousky, abyste si usnadnili pečení.
  2. Fazole cannellini rozmixujte s miso pastou, pyré umeboshi, pepřem, solí a trochou vody.
  3. Na pekáček (použila jsem poklici od skleněného kastrůlku) dejte olej a pekáček důkladně vymažte.
  4. Do pekáčku dejte první vrstvu, tou je uvařená špalda ochucená trochou soli.
  5. Na špaldu dejte nakrájenou a osolenou zeleninu.
  6. Podlijte trochou vody. Pečte na 160°C asi 25 minut.
  7. Poté nalijte krém z fazolí cannellini, zakápněte olejem a dopečte dalších 15 minut. Posypejte petrželkou.

Praktické

  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Zeleninu krájejte na malé kostičky, bude pak lépe a rychleji upečená.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte místo špaldy bezlepkovou obilovinu.

Obměna

  • Můžete použít jinou zeleninu podle sezóny a stavu zásob.
  • Místo fialového můžete použít klasický batát.
  • Použijte jakýkoliv pepř.
  • Fazole cannellini můžete vyměnit za jakékoliv jiné bílé fazole.
  • Místo rýžového můžete přidat jakékoliv jiné oblíbené miso.
  • Pokud nemáte umeboshi pastu, můžete ji vynechat a dochutit pokrm umeoctem.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Jdete s námi letos do Jarní očisty? Zavíráme vstup - poslední šance

Rozhoupejte se a pojďte udělat něco sebe 😊. Pojďte skoncovat s únavou, kily navíc a špatnou náladou. Už za pár týdnů uvidíte výsledky. Pročistíme tělo podle připraveného zdravého jídelníčku. Mrkněte na 8 týdenní Jarní očistu a naskočte!

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

9 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.
18
3

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Černý talíř

Vyzkoušejte tento rychlý, jednoduchý a lahodný recept obsahující černou rýži a fazole. Pochutnáte si a zároveň uděláte něco pro posílení vašich ledvin.

Bezlepkové dýňové lasagne

Máte rádi lasagne a chcete se stravovat zdravě? Vyzkoušejte tuto zdravou zeleninovou verzi bez masa, vajec, mléka a lepku, ideální pro podzimní a zimní sez...

Tempeh s pomerančovou glazurou

Vyzkoušejte tento recept na tempeh ovoněný omáčkou z pomerančové a citrónové šťávy. Jeho příprava je velmi jednoduchá a v kombinaci s opečeným fenyklem bud...