Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Zapečený talíř

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
sezóna podzim
sezóna zima

Chuťově vynikající a jednoduché jídlo. Jen navrstvíte jednotlivé vrstvy do formy, dáte do trouby a v mezičase si můžete připravit třeba chutný salátek.

Ingredience
  • uvařená špalda
  • fazole cannellini
  • fialový batát
  • dýně
  • pórek
  • olej
  • umeboshi pasta
  • rýžové miso
  • dlouhý pepř
  • sůl
  • čerstvá petrželka

Jsem otec 4 dětí, jsem velmi aktivní, sportuji, jezdím na kole v těžkém terénu, chodí...

Jak připravit zapečenou zeleninu se špaldou a fazolemi

  1. Veškerou zeleninu nakrájejte na malé kousky, abyste si usnadnili pečení.
  2. Fazole cannellini rozmixujte s miso pastou, pyré umeboshi, pepřem, solí a trochou vody.
  3. Na pekáček (použila jsem poklici od skleněného kastrůlku) dejte olej a pekáček důkladně vymažte.
  4. Do pekáčku dejte první vrstvu, tou je uvařená špalda ochucená trochou soli.
  5. Na špaldu dejte nakrájenou a osolenou zeleninu.
  6. Podlijte trochou vody. Pečte na 160°C asi 25 minut.
  7. Poté nalijte krém z fazolí cannellini, zakápněte olejem a dopečte dalších 15 minut. Posypejte petrželkou.

Praktické

  • Množství ingrediencí přizpůsobte počtu strávníků.
  • Zeleninu krájejte na malé kostičky, bude pak lépe a rychleji upečená.
  • Pro bezlepkovou dietu použijte místo špaldy bezlepkovou obilovinu.

Obměna

  • Můžete použít jinou zeleninu podle sezóny a stavu zásob.
  • Místo fialového můžete použít klasický batát.
  • Použijte jakýkoliv pepř.
  • Fazole cannellini můžete vyměnit za jakékoliv jiné bílé fazole.
  • Místo rýžového můžete přidat jakékoliv jiné oblíbené miso.
  • Pokud nemáte umeboshi pastu, můžete ji vynechat a dochutit pokrm umeoctem.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

15 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Zdravím, připravovala jsem včera. Není škoda vystavovat miso teplotě při pečení..??

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Sladkokyselá quinoa

Rychlé a lahodné, přirozeně bezlepkové jídlo plné kontrastních chutí, o které se postará dýně, umeocet a kysané zelí.

Dušené zelí z jednoho hrnce

Rychlé, jednoduché a voňavé jídlo, skvělé k obilovinám, jehož příprava je snadná a téměř bez práce

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Prasorizo – řecký pórek s rýží

Prasorizo je přirozeně veganské jídlo, které je syté a plné chuti. Tato řecká klasika je vyrobena z hrstky jednoduchých surovin a je z ní lehký a zdravý ob...