- 1/2 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce oleje
- 1/4-1/2 hrníčku kokosového mléka
- velká hrst hrášku
- řecké koření (jakékoliv sušené bylinky)
- na dochucení: sůl, umeocet, bílé miso
Jak připravit hráškovou omáčku
- Na oleji osmahneme na kostičky pokrájenou cibuli a česnek s větší špetkou soli.
- Jakmile jsou zlatavé, přidáme hrášek a zalijeme mlékem.
- Nasypeme koření a dusíme, než je zelenina měkká.
- Ochutíme případně umeoctem a bílým misem, ale není nutné, omáčka je výborná i tak.
- Podáváme s těstovinami, noky nebo knedlíčky a pro kompletnost i s tofu/tempehem.
Praktické
- Pokud byste měli málo mléka, můžete ho naředit vodou nebo vývarem a zahustit omáčku škrobem rozmíchaným v trošce vody (povařit do zhoustnutí).
Obměna
- Místo hrášku můžete dát jakoukoliv jinou zeleninu.
- Sušené bylinky můžete vyměnit za čerstvé – například bazalku.
- Omáčka se dá také místo mléka zjemnit rostlinnou smetanou.
- Místo kokosového mléka můžete použít i jiné rostlinné mléko, pak ale bude třeba pokrm nejspíše více dochutit.
Děti
- Tento pokrm je vhodný pro děti od 2 let.
PS: Pojďme vařit podle jarního jídelníčku!
🌷 Jaro je tu - nový začátek. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Buďte první, kdo napíše komentář