Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Místo masa

Plněné batáty s kuskusem a cizrnou

Uvařeno
bez lepku
bez sóji

Zapečené batáty s luxusní nádivkou z kuskusu, cizrny a hub shiitake. Lahodné jídlo, které je při použití bezlepkového kuskusu vhodné i pro celiaky.

Ingredience
pro 6 osob
  • 3 střední batáty
  • 70 g bezlepkového kuskusu
  • 50 g sušených hub shiitake
  • 100 g vařené cizrny
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý česnek
  • čerstvá petrželka
  • čerstvý zázvor
  • vločky řasy nori
  • olej
  • gomasio

Před třemi lety  se nám maminka Jana svěřila s

Jak připravit zapečené batáty s nádivkou z kuskusu a cizrny

  1. Cizrnu namočte večer předem.
  2. Uvařte cizrnu a dejte stranou.
  3. Namočte sušené shiitake do vlažné vody.
  4. Připravte kuskus dle návodu na obalu.
  5. Do pánve nalijte olej, přidejte česnek, strouhaný čerstvý zázvor a vymačkané houby. Začněte restovat, až se rozvoní česnek.
  6. Dochuťte solí a pepřem, přidejte cizrnu a vařte další 3-4 minuty. Když je vše vařené a připravené, přimíchejte kuskus a posypte vločkami řasy a nasekanou petrželkou.
  7. Rozpulte batáty, dejte je do pekáčku, polijte olejem, podlijte trochou vody a dejte péct do trouby. Bude to trvat tak hodinku, než batáty změknou.
  8. Když jsou pěkně upečené, vydlabejte za pomoci lžíce trochu vnitřku a vydlabaný vnitřek v míse smíchejte s připraveným kuskusem, cizrnou a houbami. Ochutnejte a případně osolte a opepřete.
  9. Touto směsí naplňte batáty a dejte zapéct do trouby na cca 15 minut.
  10. Ve finále posypte gomasiem a řasou.

Praktické

  • Urychlete si přípravu cizrny pomocí tlakového hrnce.
  • Aby se batáty nespálily na povrchu, přikryjte je pečícím papírem.

Obměna

  • Pokud vám nechutná řasa, použijte petrželovou nať.
  • Pokud nemáte problémy s lepkem, můžete použít jakýkoliv kuskus.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

45 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Andrea Karla
19. 5. 2023

Tak dneska jsem měla k večeři, bylo to moc dobré, určitě zase brzo zopakuji.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Zimní Kung Pao (vegan)

Pikantní voňavé jídlo, které vás zahřeje, taková je tato variace na oblíbené Kung Pao. Dejte vědět, jak vám chutnalo.

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.

Jemný dýňový krém s pikantními žampiony

Tento jemný krém krásně kontrastuje s pikantními houbami a hráškem. Tato hustá a sytá polévka vás krásně zahřeje během chladných dní.

Luštěninový nákyp

Tento bezlepkový nákyp vás chuťově určitě nezklame. Navíc pokud máte uvařené luštěniny, budete ho mít připravený během chvilky.

Cordon bleu jinak

Pokrm inspirovaný klasickým Cordn bleu, ovšem zcela bez masa a dalších produktů živočišného původu, s nádherným krémovým vnitřkem a křupavou krustičkou.

Řepa se špaldou

Jednoduchý a lahodný recept pro milovníky červené řepy. Moje oblíbená kombinace se špaldou.