Farinata di ceci je autentická a originální italská street food pochoutka. Vždycky výborná a obohacená o letní zeleninku.

Farinata di ceci je ligurská specialita, typická zejména pro město Janov, ale původ pravděpodobně je jiný, možná pochází z řeckého a latinského starověku. Legenda, která se tohoto receptu týká, však pochází z období námořních republik a říká, že farinata, jak ji známe dnes, se zrodila v roce 1284, kdy Janov porazil Pisu v bitvě u Melorii.

Po návratu z bitvy se janovské lodě ocitly ve velké bouřce a některé sudy s olejem a cizrnou moukou se převrhly a byly promáčeny slanou vodou. Kvůli nedostatku potravin na lodi, bylo všechno sesbíráno, námořníkům byla podávána směs cizrny, mořské vody a oleje. Aby námořníci tuto nechutnou kaši trošku zlepšili, začali jí na slunci sušit. Na zemi pak zdokonalili Janovci provizorní recept, což z něj udělalo specialitu, kterou si stále užíváme a která nám, na rozdíl od námořníků, moc chutná.

Farinata di ceci je chudým receptem vyrobeným z jednoduchých a velmi běžných ingrediencí a ve skutečnosti se její šíření netýká pouze Ligurie, je známo mnoho verzí, které mají jiný název v závislosti na oblasti, kde se připravuje.

Ingredience
6 porcí
  • 300 g cizrnové mouky
  • 850 ml vody
  • cuketa
  • paprika
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Jak připravit Janovský street food Farinata di ceci se zeleninou

  1. Do mísy dejte mouku a zalijte jí vodou. Pořádně ji promíchejte, aby v ní nebyly hrudky. Nechte cca 1 hodinu odpočívat.
  2. Zatímco těstíčko odpočívá, dejte na pánev olivový olej, na kostičky nakrájenou cibuli, papriku a cuketu. Osolte a orestujte na větším plameni. Nechte vychladnout.
  3. Po hodině osolte, opepřete a promíchejte těstíčko se zeleninou. Do pekáče dejte pečící papír a pořádně ho pomastěte olejem. Nalijte těstíčko do pekáče a pečte, dokud se na povrchu neobjeví zlatá kůrka. Asi 40 minut na 250 stupňů.

Praktické

  • Toto množství je pro pekáč 40×35 cm. Placka má být nízká.
  • Těsto může odpočívat i déle než hodinu.

Obměna

  • Klasická farinata je pouze s rozmarýnem na povrchu, ale klidně experimentujte, je výborná s jakoukoliv obměnou.
  • Podle sezony obměňujte zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

S vámi jsem získala pestrý, jednoduchý a lahodný jídelníček

Fpc: Jsem ráda, že jsem tyto stránky objevila těsně...

Děkuji za perfektní kurz a cenné rady

Kateřina: Ahoj, zdravím všechny účastníky kurzu ? Děkuji celému...

Odložila jsem nejen kila, ale i léky na vysoký tlak, cholesterol a dokonce antidepresiva (Dagmar)

Dagmar: Pročítám si stránky Jíme Jinak jako každý večer...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

S každým jídlem si říkám: „Tohle je TOP“

Eva: S každým dalším jídlem si říkám "tak tohle je...

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Kalhoty mi padají i zapnuté (Veve)

Veve: Ahoj Evi, dnes jsem tě viděla v pořadu...

Této cesty dle JJ se budu držet už navždy!

Luci88: Chtěla bych poděkovat za báječný kurz. Moc jsem...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...

Od chvíle, kdy jsem na JJ nepotřebuji žádné knihy

Michaela H. S.: Mám veľa rôznych zdravých kuchárských kníh,...

Čtvrtý týden a čtyři a půl kila dole (Hanka)

Hanka: Hezký den, mám za sebou čtvrtý týden, krásně...

Myslela jsem, že to zvládnu sama, ale společně je to lepší

Petula: Přeji krásné odpoledne všem statečným a odhodlaným účastnicím letošního...

Neuvěřitelných 52 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Trochu jsem se bála, kdo to bude dojídat, když je to na 6 porcí, ale úplně zbytečně. Spíš naopak, pánové všechno nadšeně sblajzli a hledali kde mám druhý plech. Pro nás 4 příště dvojnásobná dávka.

    • 👍To je radost, když je to tak, jak píšete, viďte? To je pro kuchařku nejlepší odměna 😍

  2. Pridávam sa k „ódam“ na tento recept. Robila som dnes, podarilo sa a chutilo :-) Vierka dobre, že ste napísala veľkosť plechu. Zopakovala som si učivo základnej školy, nechcela som robiť takú dávku, potrebovala som zmenšiť, a tak som prepočítavala plochu plechu v recepte s plochou mojej okrúhlej formy, vyplatilo sa :-) Múku som nemala, pomixovala som cícer, cesto som mala v chladničke celú noc až do dnešného obeda. Namiesto cukety a papriky som pridala zvyšok cíceru na zelenine, ktorý som nezjedla na obed – šťavu som zliala, aby nebolo viac vody ako je podľa receptu. Ďakujem moc :-)

  3. Pár měsíců jsem čekal na cizrnovou mouku, pak se v krámě objevila. Recept je vychytaný, dodržel jsem přesně poměry a pekl 45 minut. Vyšlo to napoprvé, možná příště nakrájím menší kostičky zeleniny a nebudu se bát to více osolit :-) Jsem velmi rád, že je zde šance ochutnat i kuchyni jiných zemí. To mě prostě baví :-) Opět moc děkuji za sdílení receptu.

    • Výborná práce Jaroslave. Recept je vychytaná, ne mojí zásluhou, je to opravdu tradiční recept, takže opravdu na něm není co zkazit. Jinak jsem moc a moc ráda, že se vám líbí recepty i z jiných zemí. Jsem nadšená, že je zde můžu s vám sdílet.

    • Nádhera. Tak vidím, že jsi mě opět popostrčil vyzkoušet další recept :-) Dělal jsi z celé dávky? Jak jsme jen dva, tak už se musím hlídat a vařit a opravdu jen pro dvě osoby. Ne že bychom si s tím neporadili, ale myslím, že je na čase jíst normální porce :-D

      • Díky Martino. Ano dělal jsem z celé dávky, parádně se přejedl. Budeme muset se ženou koupit menší pekáč :-) Přejedl jsem se cíleně v rámci testu, co se mnou udělá cizrnová mouka. Je to skvělé, nedělá to nic. Kdybych snědl takovéto množství např. pizzy, tak to by bylo tóčo :-) P.S. měl jsem za sebou 5 km procházku, tak jsem palivo doplňoval s radostí :-)

    • Jestli máte doma výkonný mlýnek na obilí nebo výkonný mixér,tak se dá mouka udělat z celé cizrny doma. Je to levnější a čerstvé 😉

    • záleží, jaký máte plech. Třeba ten z řady Eaziglide by zvládnul tento recept i bez papíru. Nebo vymažte ojejem a vysypte např. kukuřičnou strouhankou.

  4. Cizrnovou mouku používáte instantní? Třeba tuto: https://www.countrylife.cz/mouka-cizrnova-instantni-400-g-bio-country-life ? A ještě mě napadlo, co by to udělalo, kdyby se použila hraška (https://www.countrylife.cz/smes-na-obalovani-hraska-bezlepkova-250-g-ceria)…

    • Nevím jestli vůbec v Itálii existuje instantní cizrnovou mouka. Osobně v mé kuchyni instantní mouky nepoužívám vůbec. Co se týče hráčky (já ji moc ráda nemám), ma svoji specifickou chuť. Jak to s ní je v tomto receptu, netuším, musíte vyzkoušet. Chuťové to ovšem bude úplně jinde. Tento recept se jmenuje Farinata di ceci, to znamená z cizrnovou mouky. Jakékoliv jiná mouka bude mít za následek jinou chuť a konzistenci, takže je to na vas.

  5. Taky jsem nechala mouku namočenou asi 3 hodiny, pak přidala zeleninu a nalila ;) na plech. Luštěninová mouka se chová stejně, jako luštěnina – nasaje vodu a nabobtná při vaření. Takže těsto ztuhne až pečením. ;) Jinak děkuji Vierce za recept, je to opravdu moc dobré!

  6. To je tím, že tam nebyla ta mouka. Schválně to udělejte podle receptu, aby stě viděla rozdíl.

  7. Skúšala som, rozmixovala som cícer (múku som nemala) bolo to trošku suché ale chutné, trochu sa rozpadalo. Asi som ju málo umixovala alebo musím kúpiť origoš múku, možno som málo naolejovala… :)

  8. Mouku jsem bohužel neměla, tak jsem rozmixovala cizrnu. Nechala jsem to přes noc ve vodě, protože jsem se již pak musela věnovat dětem:-) no a druhý den pico bello:-) Fakt výborný a ideální na koupák!

        • Mouku cizrnovou nelze nahradit. Samozřejmě to můžete vyzkoušet, nebude to pak Farinata.. A nevím jak se ta mouka zachová.

          • Ďakujem, napadlo mi to preto, lebo momentálne nemám cizrnu ani cizrnovú múku. Ale veď toľko iného čo môžem urobiť :-) To bola iba prvá reakcia mojej hlavy, že či by sa to dalo a je pravda, že už by to nebola Farinata :-)

            • Určitě by to bylo chuťově jiné a vůbec nevím jestli by to stihlo nebo spíš poměr vody a cockove mouky. Dovolím si jednu radu. Vyzkoušet originální recept a pak zkusit s cockovou moukou. Aby bylo možno porovnání výsledného jídla.

    • Samozřejmě, že lze. Nevím, jak s mandlovou moukou, nicméně já jsem smíchala mouku fazolovou, jáhlovou a farinata chutnalo uplně stejně jako s cizrnovou, ale dělala jsem to dle receptu od holej z JJ, NE dle tadytoho.

      • Určitě jste k tomu šla hodně blízko, ale chotově to logicky nemůže být stejné a chutnat stejně, když je to děláno z jiné mouky. Určitě to bude výborné, o tom nepochybuji, ale není to farinata di ceci – cizrnová farinata ;-)

  9. Samozřejmě, že množství vody je správné. Celé odpoledne v troubě??? Těsto na farinatu je vodove, po upečení teprve má tu konzistenci co má mít.

  10. Na fotografii vypadá výborně, ale mě těsto nezhoustlo. Nechala jsem to celé odpoledne a je to stále vodové. Je v receptu uvedený správné množství vody?

    • Samozřejmě, že množství vody je správné. Celé odpoledne v troubě??? Těsto na farinatu je vodové, po upečení teprve má tu konzistenci co má mit.

    • Blanko, to je super, jsem ráda,že se povedlo a že hlavně chutnalo. Můžete fakt, použít co chcete, je to opravdu recept, který se dá vždy měnit. Máte to pěkné.

  11. Zobrazit všech 52 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSushi rolky z rýžového papíru
Další článekNakládaná cuketa – kvašáky