Farinata di ceci je autentická a originální italská street food pochoutka. Vždycky výborná a obohacená o letní zeleninku.

Farinata di ceci je ligurská specialita, typická zejména pro město Janov, ale původ pravděpodobně je jiný, možná pochází z řeckého a latinského starověku. Legenda, která se tohoto receptu týká, však pochází z období námořních republik a říká, že farinata, jak ji známe dnes, se zrodila v roce 1284, kdy Janov porazil Pisu v bitvě u Melorii.

Po návratu z bitvy se janovské lodě ocitly ve velké bouřce a některé sudy s olejem a cizrnou moukou se převrhly a byly promáčeny slanou vodou. Kvůli nedostatku potravin na lodi, bylo všechno sesbíráno, námořníkům byla podávána směs cizrny, mořské vody a oleje. Aby námořníci tuto nechutnou kaši trošku zlepšili, začali jí na slunci sušit. Na zemi pak zdokonalili Janovci provizorní recept, což z něj udělalo specialitu, kterou si stále užíváme a která nám, na rozdíl od námořníků, moc chutná.

Farinata di ceci je chudým receptem vyrobeným z jednoduchých a velmi běžných ingrediencí a ve skutečnosti se její šíření netýká pouze Ligurie, je známo mnoho verzí, které mají jiný název v závislosti na oblasti, kde se připravuje.

Ingredience
6 porcí
  • 300 g cizrnové mouky
  • 850 ml vody
  • cuketa
  • paprika
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Jak připravit Janovský street food Farinata di ceci se zeleninou

  1. Do mísy dejte mouku a zalijte jí vodou. Pořádně ji promíchejte, aby v ní nebyly hrudky. Nechte cca 1 hodinu odpočívat.
  2. Zatímco těstíčko odpočívá, dejte na pánev olivový olej, na kostičky nakrájenou cibuli, papriku a cuketu. Osolte a orestujte na větším plameni. Nechte vychladnout.
  3. Po hodině osolte, opepřete a promíchejte těstíčko se zeleninou. Do pekáče dejte pečící papír a pořádně ho pomastěte olejem. Nalijte těstíčko do pekáče a pečte, dokud se na povrchu neobjeví zlatá kůrka. Asi 40 minut na 250 stupňů.

Praktické

  • Toto množství je pro pekáč 40×35 cm. Placka má být nízká.
  • Těsto může odpočívat i déle než hodinu.

Obměna

  • Klasická farinata je pouze s rozmarýnem na povrchu, ale klidně experimentujte, je výborná s jakoukoliv obměnou.
  • Podle sezony obměňujte zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

⏩ BRZY ZAČÍNÁ PODZIMNÍ DETOX KURZ

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto...

Konečně jím pořádně jídlo!

Michaela: Chci moc poděkovat za detox. Konečně jsem se...

Můj čtyřletý syn to označil „Boží“ (Kateřina)

Kateřina: Zdravím všechny, dovolená s Duhovým koníkem v kombinací...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

10 kg dole a krevní testy v normě (Jarmila, 57 let)

Jarmila: Ahoj všem, :-) , Jíme jinak určitě sdílím...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Nechápu, jak jsem přežila, když jsem jedla, jak jsem jedla

Eva: Díky! A jinak celé menu opravdu skvělé... s...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

Nejlepší knedlíčky

Lenka: Tyto knedlíčky jsou chuťově snad nejlepší, jaké jsem...

Uzdravila jsem se z těžké nemoci a energii bych mohla rozdávat (Božena)

Božena: Skončila jsem kurs Hubneme do plavek. Míry...

Dosud vyzkoušené recepty všem chutnaly (Monika)

Monika: Zdravím všechny z Jíme Jinak :) Jsem tady...

Jsem tady moc ráda (Lenka)

Lenka: Za týden bohužel končíme Jarní očistu, chtěla bych...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Neuvěřitelných 91 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Musim se priznat, ze jsem byla skepticka do posledni chvile! Porad jsem neverila, ze to muze ztuhnout :) mylila jsem se! Vse se povedlo a je to vynikajici!!! Moc dekuji za recept!

    • Jo poprvé tomu člověk nedůvěřuje, ale ztuhne to vždy. Děkuju, že jste recept připravila.

  2. Poprvé, dle odhadu…váhu jsem zlikvidovala minulý týden. Dochuvovala a posilovala jsem trochu více než běžně. Koreni: itsldkr, tymián, dost česneku, pepř…velká mnamka…

  3. Tak včera jsem se taky odhodlala, jsem teď už 4.týden na cuketách a naprosto jednoduchý a moc dobrý recept. Vierka nikdy nezklame… Jen příště dodržím vše do puntíku a naleju těsto na velký plech (použila jsem velký pekáč). Mám farinatu zbytečně vysokou. Taky zeleniny příště přidám více.

  4. Bože, toto je naprosto dokonalé jídlo!!! Chutná to, jako by to bylo zapečené ve vejci a přitom tam žádné vejce není. Úžasně jednoduchá záležitost a tak skvělá chuť, vláčná, šťavnatá! Tohle jídlo jsem potřebovala najít, děkuju! Povedlo se mi to hned napoprvé, i když jsem se bála, že je těsto příliš tekuté, ale psychicky jsem vydržela a ve výsledku to se zeleninou bylo úplně v pohodě. Tento recept pravidelně zařadím do jídelníčku. Moc děkuju za objev roku 2021! :)

    • Moc děkujeme za pochvalu, Saško a vítejte ve fanklubu Vierčiny boží farinaty 😉😂

    • 😘😘😘já jsem ráda, že jste to udělala podle receptu protože někdo si možná myslel, že se vloudila chybička. Testo je opravdu tekuté, ale tak to má být. Je to originální recept na variantu, takže poměr mouky a vody je kolaudovan roky a roky. Typická italská krajova specialita, jsem ráda že recept měl úspěch a že jsem vám předala trochu Itálie do vašich kuchyní.

  5. Také jsem zkoušela, ale v tom fofru jsem zapomněla na koření! No tak snad příště.
    Ale i tak je to dobré. Přiznám se, že jsem to trošku posypala strouhaným parmazánem.

  6. Vierko, díky za skvělý recept! Recept jsem dodržela a povedla se. Místo papriky, které nám nedělají dobře jsem přidala hokaido na kostičky. I všichni mí masožravci si pochutnali! Povrch byl mírně popraskaný – ten na fotce tady je krásně lesklý a hladký – možná jiná savost mouky? Ale to je jen stylingový detail. Opravdu to je skvělé a ještě nám zbylo na dnešek na kolo…

    • Verko, to je perfektní zpráva, klidně zeleninu podle chuti. Pokud dodržíme poměr voda: mouka tak je to tutovka. Je to starý klasický krajovy recept. Není z moji hlavy. Mám 😄😍💕radost, že chutnalo. Děkuji za komentář.

    • Taky jsem ji konečně upekla. Je výborná, proč jsem se jí tak dlouho vyhýbala?? Mňam, teď ji budu péct často, je to překvapivě taaaak jednoduchý i pro mě, pro lenocha. Děkuju, Vierko 👏👏

      • Jasebko, je to fakt rychlé, tak to dělám, když někdy nestíhám, a je to prostě dobrý, to se snad ani nedá zkazit..:))), občas dám navrch i olivy, no dobré je to…:)

      • No vidíte já ji máte pěknou. Někdy to trvá, než se člověk odhodlá k něčemu novému. To znam😂. Děkuji😘💕

        • Vierko, já vás obdivuju. Někde jste psala, že máte na 300 stromů olivovníku, ta zahrada k tomu, a přitom vymýšlíte a vaříte, máte to krásně naaranžované a barevné… a ještě si uděláte čas na cvičení 🤩 Každý svého štěstí strůjcem, vím. Ať se vám pořád daří ❤️🍀

          • Děkuji😘💕, jsem doma, takže času mám dost a hlavně mě to baví, dělá mě to radost. Děkuji za krásný komentář 😘

  7. Ahoj Evi,
    zaujal mě recept na Farinata di ceci se zeleninou.
    Chci se zeptat zda skutečně tam patří 850ml vody na 300g mouky. Je to hodně řídké, skoro vodové. Děkuji a přeji hezký den. Dáša

  8. Vynikající jídlo. Zkusila jsem bez vážení, pejsek a kočička. Nemohu nakupovat, tak co lednice dala. Mrkev, červená cibule, pórek, celer. Opravdu super, děkuji 😀

  9. Kedysi som skusala farinatu podla ineho receptu a vobec ma nenadchla. Ani zverejnenie tohto receptu. Ale ked som videla hromadu tychto pochvalnych komentarov, vyskusala som a…pridavam dalsiu pochvalu. Velmi velmi dobre a hodi sa na vylety, do prace, ked nie je moznost dostat sa k hotovemu kvalitnemu jedlu. Vdaka, Vierka ; ))

  10. Je opravdu výborná! Sice jsem měla spodek trochu tužší (není problém receptu, ale u mě: Království za normálně pečící troubu!!!), ale na přípravu jednoduché, krásně variabilní a široké možnosti využití. Recept na farinatu tady dávala už dřív Ajka, tenkrát mě to tak neoslovilo, ale teď vidím, že jsem o hodně přicházela :-)

    • Ano, jak píšete recept je velmi variabilní. Zelenina podle sezony a farinata je pokaždé jiná.

  11. Trochu jsem se bála, kdo to bude dojídat, když je to na 6 porcí, ale úplně zbytečně. Spíš naopak, pánové všechno nadšeně sblajzli a hledali kde mám druhý plech. Pro nás 4 příště dvojnásobná dávka.

    • 👍To je radost, když je to tak, jak píšete, viďte? To je pro kuchařku nejlepší odměna 😍

  12. Pridávam sa k „ódam“ na tento recept. Robila som dnes, podarilo sa a chutilo :-) Vierka dobre, že ste napísala veľkosť plechu. Zopakovala som si učivo základnej školy, nechcela som robiť takú dávku, potrebovala som zmenšiť, a tak som prepočítavala plochu plechu v recepte s plochou mojej okrúhlej formy, vyplatilo sa :-) Múku som nemala, pomixovala som cícer, cesto som mala v chladničke celú noc až do dnešného obeda. Namiesto cukety a papriky som pridala zvyšok cíceru na zelenine, ktorý som nezjedla na obed – šťavu som zliala, aby nebolo viac vody ako je podľa receptu. Ďakujem moc :-)

  13. Pár měsíců jsem čekal na cizrnovou mouku, pak se v krámě objevila. Recept je vychytaný, dodržel jsem přesně poměry a pekl 45 minut. Vyšlo to napoprvé, možná příště nakrájím menší kostičky zeleniny a nebudu se bát to více osolit :-) Jsem velmi rád, že je zde šance ochutnat i kuchyni jiných zemí. To mě prostě baví :-) Opět moc děkuji za sdílení receptu.

    • Výborná práce Jaroslave. Recept je vychytaná, ne mojí zásluhou, je to opravdu tradiční recept, takže opravdu na něm není co zkazit. Jinak jsem moc a moc ráda, že se vám líbí recepty i z jiných zemí. Jsem nadšená, že je zde můžu s vám sdílet.

    • Nádhera. Tak vidím, že jsi mě opět popostrčil vyzkoušet další recept :-) Dělal jsi z celé dávky? Jak jsme jen dva, tak už se musím hlídat a vařit a opravdu jen pro dvě osoby. Ne že bychom si s tím neporadili, ale myslím, že je na čase jíst normální porce :-D

      • Díky Martino. Ano dělal jsem z celé dávky, parádně se přejedl. Budeme muset se ženou koupit menší pekáč :-) Přejedl jsem se cíleně v rámci testu, co se mnou udělá cizrnová mouka. Je to skvělé, nedělá to nic. Kdybych snědl takovéto množství např. pizzy, tak to by bylo tóčo :-) P.S. měl jsem za sebou 5 km procházku, tak jsem palivo doplňoval s radostí :-)

    • Jestli máte doma výkonný mlýnek na obilí nebo výkonný mixér,tak se dá mouka udělat z celé cizrny doma. Je to levnější a čerstvé 😉

    • záleží, jaký máte plech. Třeba ten z řady Eaziglide by zvládnul tento recept i bez papíru. Nebo vymažte ojejem a vysypte např. kukuřičnou strouhankou.

  14. Cizrnovou mouku používáte instantní? Třeba tuto: https://www.countrylife.cz/mouka-cizrnova-instantni-400-g-bio-country-life ? A ještě mě napadlo, co by to udělalo, kdyby se použila hraška (https://www.countrylife.cz/smes-na-obalovani-hraska-bezlepkova-250-g-ceria)…

    • Nevím jestli vůbec v Itálii existuje instantní cizrnovou mouka. Osobně v mé kuchyni instantní mouky nepoužívám vůbec. Co se týče hráčky (já ji moc ráda nemám), ma svoji specifickou chuť. Jak to s ní je v tomto receptu, netuším, musíte vyzkoušet. Chuťové to ovšem bude úplně jinde. Tento recept se jmenuje Farinata di ceci, to znamená z cizrnovou mouky. Jakékoliv jiná mouka bude mít za následek jinou chuť a konzistenci, takže je to na vas.

  15. Taky jsem nechala mouku namočenou asi 3 hodiny, pak přidala zeleninu a nalila ;) na plech. Luštěninová mouka se chová stejně, jako luštěnina – nasaje vodu a nabobtná při vaření. Takže těsto ztuhne až pečením. ;) Jinak děkuji Vierce za recept, je to opravdu moc dobré!

  16. To je tím, že tam nebyla ta mouka. Schválně to udělejte podle receptu, aby stě viděla rozdíl.

  17. Skúšala som, rozmixovala som cícer (múku som nemala) bolo to trošku suché ale chutné, trochu sa rozpadalo. Asi som ju málo umixovala alebo musím kúpiť origoš múku, možno som málo naolejovala… :)

  18. Mouku jsem bohužel neměla, tak jsem rozmixovala cizrnu. Nechala jsem to přes noc ve vodě, protože jsem se již pak musela věnovat dětem:-) no a druhý den pico bello:-) Fakt výborný a ideální na koupák!

        • Mouku cizrnovou nelze nahradit. Samozřejmě to můžete vyzkoušet, nebude to pak Farinata.. A nevím jak se ta mouka zachová.

          • Ďakujem, napadlo mi to preto, lebo momentálne nemám cizrnu ani cizrnovú múku. Ale veď toľko iného čo môžem urobiť :-) To bola iba prvá reakcia mojej hlavy, že či by sa to dalo a je pravda, že už by to nebola Farinata :-)

            • Určitě by to bylo chuťově jiné a vůbec nevím jestli by to stihlo nebo spíš poměr vody a cockove mouky. Dovolím si jednu radu. Vyzkoušet originální recept a pak zkusit s cockovou moukou. Aby bylo možno porovnání výsledného jídla.

    • Samozřejmě, že lze. Nevím, jak s mandlovou moukou, nicméně já jsem smíchala mouku fazolovou, jáhlovou a farinata chutnalo uplně stejně jako s cizrnovou, ale dělala jsem to dle receptu od holej z JJ, NE dle tadytoho.

      • Určitě jste k tomu šla hodně blízko, ale chotově to logicky nemůže být stejné a chutnat stejně, když je to děláno z jiné mouky. Určitě to bude výborné, o tom nepochybuji, ale není to farinata di ceci – cizrnová farinata ;-)

  19. Samozřejmě, že množství vody je správné. Celé odpoledne v troubě??? Těsto na farinatu je vodove, po upečení teprve má tu konzistenci co má mít.

  20. Na fotografii vypadá výborně, ale mě těsto nezhoustlo. Nechala jsem to celé odpoledne a je to stále vodové. Je v receptu uvedený správné množství vody?

    • Samozřejmě, že množství vody je správné. Celé odpoledne v troubě??? Těsto na farinatu je vodové, po upečení teprve má tu konzistenci co má mit.

  21. Fantasticky recept :) Pouzila som cuketu + hokaido a navrch provensalske byliny. Nabuduce dam v tejto kombinacii navrch tekvicove gomasio :) Krasny den

    • Blanko, to je super, jsem ráda,že se povedlo a že hlavně chutnalo. Můžete fakt, použít co chcete, je to opravdu recept, který se dá vždy měnit. Máte to pěkné.

    • Proč se má zelenina po orestování na pánvi vychladit? Dle JJ ztrácí tepelně upravená zelenina vychladnutím prospěšné látky… Děkuji :-)

      • Dobrý den Barko, já psala recept, jak ho připravuji, pokud něco není podle vaších představ a nebo ho chcete obměnit, klidně můžete. Můžete zeleninu přidat i horkou, snad se tím těsto nesrazí, za pokus to stojí. :-)

  22. Zobrazit všech 91 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCesta na Madeiru (2.díl)
Další článekOvocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.