Farinata di ceci je autentická a originální italská street food pochoutka. Vždycky výborná a obohacená o letní zeleninku.

Farinata di ceci je ligurská specialita, typická zejména pro město Janov, ale původ pravděpodobně je jiný, možná pochází z řeckého a latinského starověku. Legenda, která se tohoto receptu týká, však pochází z období námořních republik a říká, že farinata, jak ji známe dnes, se zrodila v roce 1284, kdy Janov porazil Pisu v bitvě u Melorii.

Po návratu z bitvy se janovské lodě ocitly ve velké bouřce a některé sudy s olejem a cizrnou moukou se převrhly a byly promáčeny slanou vodou. Kvůli nedostatku potravin na lodi, bylo všechno sesbíráno, námořníkům byla podávána směs cizrny, mořské vody a oleje. Aby námořníci tuto nechutnou kaši trošku zlepšili, začali jí na slunci sušit. Na zemi pak zdokonalili Janovci provizorní recept, což z něj udělalo specialitu, kterou si stále užíváme a která nám, na rozdíl od námořníků, moc chutná.

Farinata di ceci je chudým receptem vyrobeným z jednoduchých a velmi běžných ingrediencí a ve skutečnosti se její šíření netýká pouze Ligurie, je známo mnoho verzí, které mají jiný název v závislosti na oblasti, kde se připravuje.

Ingredience
6 porcí
  • 300 g cizrnové mouky
  • 850 ml vody
  • cuketa
  • paprika
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Jak připravit Janovský street food Farinata di ceci se zeleninou

  1. Do mísy dejte mouku a zalijte jí vodou. Pořádně ji promíchejte, aby v ní nebyly hrudky. Nechte cca 1 hodinu odpočívat.
  2. Zatímco těstíčko odpočívá, dejte na pánev olivový olej, na kostičky nakrájenou cibuli, papriku a cuketu. Osolte a orestujte na větším plameni. Nechte vychladnout.
  3. Po hodině osolte, opepřete a promíchejte těstíčko se zeleninou. Do pekáče dejte pečící papír a pořádně ho pomastěte olejem. Nalijte těstíčko do pekáče a pečte, dokud se na povrchu neobjeví zlatá kůrka. Asi 40 minut na 250 stupňů.

Praktické

  • Toto množství je pro pekáč 40×35 cm. Placka má být nízká.
  • Těsto může odpočívat i déle než hodinu.

Obměna

  • Klasická farinata je pouze s rozmarýnem na povrchu, ale klidně experimentujte, je výborná s jakoukoliv obměnou.
  • Podle sezony obměňujte zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

Vaření dle JJ je zábava a rychlovka a navíc s dobrým pocitem

Spenito: Klasické konvenční vaření mně v poslední době přestávalo...

Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)

Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

Díky kurzu člověk přemýšlí, co vaří

Kacezak: Tak a první týden je za námi. Jsme...

Mám dole 2 kg bez snažení, i když se krmím

Věrka: Chci vám poděkovat za skvělé recepty, za celý...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Děkuji za skvělé stránky

Eliška: Dobrý den, moc děkuji za skvělé stránky, které...

Děkuji – spadli jste nám z nebe…

Jana:Uzasny clanek. Neuveritelne, jak stejne to mame. Dceri jsou...

Moje tělo po vašem jídle přede blahem

Verulka: Ja som tak nadšená :-D Kvôli svojím zdravotným...

Zhubla jsem a nejspíš se zbavím i cukrovky (Milena, 70 let)

Milena: Ahoj Evi, když tady čtu ostatní, připadám si tady...

Kamarátka neverila, ako som sa zmenila (Marta)

Marta: Pomaly sa mi končí vstup "do plavek". A pokračujem...

Absolutně luxusní koprovka, po které mě nebolí břicho

Pstoklask: Absolutně luxusní koprovka, po které mě (konečně!) nebolí...

Díky vašim stránkách se konečně orientuji ve zdravé výživě

Hana M.: Chtěla bych vám poděkovat za úžasnou práci, kterou...
    • záleží, jaký máte plech. Třeba ten z řady Eaziglide by zvládnul tento recept i bez papíru. Nebo vymažte ojejem a vysypte např. kukuřičnou strouhankou.

  1. Cizrnovou mouku používáte instantní? Třeba tuto: https://www.countrylife.cz/mouka-cizrnova-instantni-400-g-bio-country-life ? A ještě mě napadlo, co by to udělalo, kdyby se použila hraška (https://www.countrylife.cz/smes-na-obalovani-hraska-bezlepkova-250-g-ceria)…

    • Nevím jestli vůbec v Itálii existuje instantní cizrnovou mouka. Osobně v mé kuchyni instantní mouky nepoužívám vůbec. Co se týče hráčky (já ji moc ráda nemám), ma svoji specifickou chuť. Jak to s ní je v tomto receptu, netuším, musíte vyzkoušet. Chuťové to ovšem bude úplně jinde. Tento recept se jmenuje Farinata di ceci, to znamená z cizrnovou mouky. Jakékoliv jiná mouka bude mít za následek jinou chuť a konzistenci, takže je to na vas.

  2. Taky jsem nechala mouku namočenou asi 3 hodiny, pak přidala zeleninu a nalila ;) na plech. Luštěninová mouka se chová stejně, jako luštěnina – nasaje vodu a nabobtná při vaření. Takže těsto ztuhne až pečením. ;) Jinak děkuji Vierce za recept, je to opravdu moc dobré!

  3. To je tím, že tam nebyla ta mouka. Schválně to udělejte podle receptu, aby stě viděla rozdíl.

  4. Skúšala som, rozmixovala som cícer (múku som nemala) bolo to trošku suché ale chutné, trochu sa rozpadalo. Asi som ju málo umixovala alebo musím kúpiť origoš múku, možno som málo naolejovala… :)

  5. Mouku jsem bohužel neměla, tak jsem rozmixovala cizrnu. Nechala jsem to přes noc ve vodě, protože jsem se již pak musela věnovat dětem:-) no a druhý den pico bello:-) Fakt výborný a ideální na koupák!

        • Mouku cizrnovou nelze nahradit. Samozřejmě to můžete vyzkoušet, nebude to pak Farinata.. A nevím jak se ta mouka zachová.

          • Ďakujem, napadlo mi to preto, lebo momentálne nemám cizrnu ani cizrnovú múku. Ale veď toľko iného čo môžem urobiť :-) To bola iba prvá reakcia mojej hlavy, že či by sa to dalo a je pravda, že už by to nebola Farinata :-)

            • Určitě by to bylo chuťově jiné a vůbec nevím jestli by to stihlo nebo spíš poměr vody a cockove mouky. Dovolím si jednu radu. Vyzkoušet originální recept a pak zkusit s cockovou moukou. Aby bylo možno porovnání výsledného jídla.

    • Samozřejmě, že lze. Nevím, jak s mandlovou moukou, nicméně já jsem smíchala mouku fazolovou, jáhlovou a farinata chutnalo uplně stejně jako s cizrnovou, ale dělala jsem to dle receptu od holej z JJ, NE dle tadytoho.

      • Určitě jste k tomu šla hodně blízko, ale chotově to logicky nemůže být stejné a chutnat stejně, když je to děláno z jiné mouky. Určitě to bude výborné, o tom nepochybuji, ale není to farinata di ceci – cizrnová farinata ;-)

  6. Samozřejmě, že množství vody je správné. Celé odpoledne v troubě??? Těsto na farinatu je vodove, po upečení teprve má tu konzistenci co má mít.

  7. Na fotografii vypadá výborně, ale mě těsto nezhoustlo. Nechala jsem to celé odpoledne a je to stále vodové. Je v receptu uvedený správné množství vody?

    • Samozřejmě, že množství vody je správné. Celé odpoledne v troubě??? Těsto na farinatu je vodové, po upečení teprve má tu konzistenci co má mit.

    • Blanko, to je super, jsem ráda,že se povedlo a že hlavně chutnalo. Můžete fakt, použít co chcete, je to opravdu recept, který se dá vždy měnit. Máte to pěkné.

  8. Zobrazit všech 41 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekSushi rolky z rýžového papíru
Další článekNakládaná cuketa – kvašáky