Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Farinata di ceci se zeleninou

Uvařeno
bez lepku

Farinata di ceci je autentická a originální italská street food pochoutka. Vždycky výborná a obohacená o letní zeleninku.

Ingredience
6 porcí
  • 300 g cizrnové mouky
  • 850 ml vody
  • cuketa
  • paprika
  • cibule
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej

Překvapilo mě, co všechno se u nás změnilo během 6 týdnů.  Já shodila 10 kg bez hladovění, nehoní mě mlsná, vyřadila ...

Farinata di ceci je ligurská specialita, typická zejména pro město Janov, ale původ pravděpodobně je jiný, možná pochází z řeckého a latinského starověku. Legenda, která se tohoto receptu týká, však pochází z období námořních republik a říká, že farinata, jak ji známe dnes, se zrodila v roce 1284, kdy Janov porazil Pisu v bitvě u Melorii.

Po návratu z bitvy se janovské lodě ocitly ve velké bouřce a některé sudy s olejem a cizrnou moukou se převrhly a byly promáčeny slanou vodou. Kvůli nedostatku potravin na lodi, bylo všechno sesbíráno, námořníkům byla podávána směs cizrny, mořské vody a oleje. Aby námořníci tuto nechutnou kaši trošku zlepšili, začali jí na slunci sušit. Na zemi pak zdokonalili Janovci provizorní recept, což z něj udělalo specialitu, kterou si stále užíváme a která nám, na rozdíl od námořníků, moc chutná.

Farinata di ceci je chudým receptem vyrobeným z jednoduchých a velmi běžných ingrediencí a ve skutečnosti se její šíření netýká pouze Ligurie, je známo mnoho verzí, které mají jiný název v závislosti na oblasti, kde se připravuje.

Jak připravit Janovský street food Farinata di ceci se zeleninou

  1. Do mísy dejte mouku a zalijte jí vodou. Pořádně ji promíchejte, aby v ní nebyly hrudky. Nechte cca 1 hodinu odpočívat.
  2. Zatímco těstíčko odpočívá, dejte na pánev olivový olej, na kostičky nakrájenou cibuli, papriku a cuketu. Osolte a orestujte na větším plameni. Nechte vychladnout.
  3. Po hodině osolte, opepřete a promíchejte těstíčko se zeleninou. Do pekáče dejte pečící papír a pořádně ho pomastěte olejem. Nalijte těstíčko do pekáče a pečte, dokud se na povrchu neobjeví zlatá kůrka. Asi 40 minut na 250 stupňů.

Praktické

  • Toto množství je pro pekáč 40×35 cm. Placka má být nízká.
  • Těsto může odpočívat i déle než hodinu.
  • Luštěninové mouky používáme jen výjimečně a jen pokud jsme zdraví. Nejsou vhodné pro běžnou konzumaci a ani nemohou nahradit plnohodnotně vařenou luštěninu.

Obměna

  • Klasická farinata je pouze s rozmarýnem na povrchu, ale klidně experimentujte, je výborná s jakoukoliv obměnou.
  • Podle sezony obměňujte zeleninu.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let.

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

18 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Slavomíra
15. 9. 2023

Rozmýšľala som,ktorý recept ako prvý spraviť k https://www.jimejinak.cz/fikova-omacka/
a vybrala som ferinatu a bola to správna voľba😀

nertiati
22. 8. 2023

Farinata dopadla sice skvele, ale take bych ji rada vyzkousela z jine mouky. Jednak jsme byli s manzelem oba hrozne nafoukli, (nevim, jestli to bylo tou cizrnou, ale urcite nam nepomohlo to, ze jsme po jidle cele odpoledne stravili na gauci bez pohybu, protoze u nas strasne lilo ) a take mi tam trochu vadi ta chut cizrny, pokud bych zkousela jinou mouku, tam by se take mel dodrzet ten pomer vody s moukou, nebo je to jen u cizrny? Nebo pokud to nepujde, cim se da “zamaskovat” ta chut cizrny? Zvlastni, ze mi ta chut tam vadi, jinak celou cizrnu mam moc rada . Dekuji za radu i za recept 🙂

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Crescione romagnolo verde – plněná zelená placka

Máte chuť na pečivo a nechcete čekat, až vám vykyne domácí kváskový chléb? Zkuste tuhle plněnou placku! Najdete ji v Itálii pod jménem Crescione romagnolo ...

Kantonská veganská rýže

Pokud si také rádi občas připravíte recept připomínající živočišné jídlo, ne ze stesku po něm, ale prostě proto, že jste hračičky a baví vás experimentovat...

Rýžové krokety

Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

Sushi dortík

Máte rádi sushi? My milujeme naše veganské. S klasickými rolkami je hodně práce, tohle je elegantní italské letní řešení, které je jednodušší připravit a s...

Pečené křupavé cukety

Máte nadúrodu cuket a nevíte, co s nimi? Zkuste tento jednoduchý a výtečný recept na zdravou chuťovku, kterou jistě okouzlíte i vaše hosty.

Cuketové sabdží

Cuketové sabdží je indický recept. Výborně do něj zpracujete i větší cukety. Na rozdíl od curry, sabdží je bez omáčky, řekněme, nasucho. Je to recept jedno...