Miluji houbovou polévku a když jsem našla v lednici zapomenuté žampiony, hned jsem přemýšlela, jak ji udělat zdravě. Chtěla jsem takovou tu bílou s kousky hub. Posuďte sami, jak se žampionová polévka podařila.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 střední žampiony
  • 1 střední petržel
  • 1 větší cibule
  • 6 lžic ovesných vloček
  • lžička drceného kmínu
  • jeden stroužek česneku
  • podle chuti umeocet
  • asi deci rostlinné smetany
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody

Jak připravit polévku z žampionů

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, na hrubo nastrouhanou petržel a na plátky nakrájené žampiony. Osolíme a pár minut restujeme.
  3. Přisypeme ovesné vločky a za stálého míchání ještě několik minut restujeme.
  4. Když je zelenina se žampiony osmažená, přidáme zeleninový vývar nebo horkou vodu, česnek, drcený kmín a společně povaříme asi 10-15 minut pod pokličkou.
  5. Sundáme z ohně a polévku párkrát lehce promixujeme tyčkovým mixérem. Nechceme krém, jen ji trochu zahustit, aby v ní zůstaly kousky.
  6. Dochutíme rostlinou smetanou a umeoctem.
  7. Podáváme sypané pažitkou nebo petrželkou.

Praktické

  • Pokud se vám polévka zdá málo hustá, můžete ji na závěr zahustit i trochou uvařené rýže či jiné obiloviny. Mixovala bych ji lehce lokálně, přímo v polévce.
  • Jste-li celiak, použijte certifikované bezlepkové vločky nebo bezlepkové obiloviny (pohanka, jáhly, quinoa).

Obměna žampionové polévky

  • Místo ovesných vloček můžete použít i jiné vločky nebo jáhly, kuskus či bulgur. Jen je potřeba přizpůsobit dobu varu dané obilovině. U jáhel alespoň 20 minut.
  • Žampiony můžete nahradit hlívou nebo lesními houbami.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

4 komentáře. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Strasne jsme si pochutnali – diky! 🙂 Udelala jsem “hustacku” (misto vlocek pridala 3 lzice rizotove ryze + 3 lzice pohanky, slunecnicova seminka a nastrouhala najemno tofu a dala asi o pul hrnku mene vyvaru). Nakonec z toho vzniklo spis takove ridsi houbove rizoto, coz uz se pry da jist, protoze polevka je prece voda a voda se pije – NEEE! ji – podle slov manzela 😀 Hustacku zblajznul a ani neremcal – to musel byt hlad.. 😀

    • Hustačky děláme taky, mnohdy je v plánu polévka a nakonec je to omáčka nebo kaše :-))

  2. Zobrazit 4 komentáře

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeganská míchaná vejce se zeleninou
Další článekZeleninový vývar – nutnost nebo práce navíc?