- 2 lžíce oleje
- sůl
- 4 střední žampiony
- 1 střední petržel
- 1 větší cibule
- 6 lžic ovesných vloček
- lžička drceného kmínu
- jeden stroužek česneku
- podle chuti umeocet
- asi deci rostlinné smetany
- 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody
Jak připravit polévku z žampionů
- Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
- Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, na hrubo nastrouhanou petržel a na plátky nakrájené žampiony. Osolíme a pár minut restujeme.
- Přisypeme ovesné vločky a za stálého míchání ještě několik minut restujeme.
- Když je zelenina se žampiony osmažená, přidáme zeleninový vývar nebo horkou vodu, česnek, drcený kmín a společně povaříme asi 10-15 minut pod pokličkou.
- Sundáme z ohně a polévku párkrát lehce promixujeme tyčkovým mixérem. Nechceme krém, jen ji trochu zahustit, aby v ní zůstaly kousky.
- Dochutíme rostlinou smetanou a umeoctem.
- Podáváme sypané pažitkou nebo petrželkou.
Praktické
- Pokud se vám polévka zdá málo hustá, můžete ji na závěr zahustit i trochou uvařené rýže či jiné obiloviny. Mixovala bych ji lehce lokálně, přímo v polévce.
- Jste-li celiak, použijte certifikované bezlepkové vločky nebo bezlepkové obiloviny (pohanka, jáhly, quinoa).
Obměna žampionové polévky
- Místo ovesných vloček můžete použít i jiné vločky nebo jáhly, kuskus či bulgur. Jen je potřeba přizpůsobit dobu varu dané obilovině. U jáhel alespoň 20 minut.
- Žampiony můžete nahradit hlívou nebo lesními houbami.
Děti
- Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let.
PS: Pozor, zavíráme vstup do Jarní očisty!
Poslední šance. Pojďte kuchtit 🍲 skvělá a svěží rostlinná jídla 🌱, pochutnat si, pročistit si tělo a zlepšit náladu v prima partě 🤗. Naskočte s námi na 8 týdenní Jarní očistu. Jsme s vámi živě, pomůžeme a podpoříme! ❤
Komentáře
Mňam, ta byla výborná 😋😋😋 Ani jsem nemixovala. Nechala jsem ji tak jak je. I tak byla krémová 🙂 Děkujeme 😊
Výborná záležitost i s malou obměnou ❤️ Místo cibule jsem dala pórek a polovinu vloček nahradila pohankou a nemá to chybu 😉