Miluji houbovou polévku a když jsem našla v lednici zapomenuté žampiony, hned jsem přemýšlela, jak ji udělat zdravě. Chtěla jsem takovou tu bílou s kousky hub. Posuďte sami, jak se žampionová polévka podařila.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • 4 střední žampiony
  • 1 střední petržel
  • 1 větší cibule
  • 6 lžic ovesných vloček
  • lžička drceného kmínu
  • jeden stroužek česneku
  • podle chuti umeocet
  • asi deci rostlinné smetany
  • 1 litr zeleninového vývaru nebo horké vody

Jak připravit polévku z žampionů

  1. Ohřejeme zeleninový vývar nebo dáme vařit vodu.
  2. Na dno kastrolu dáme olej, rozpálíme a přidáme na jemno nakrájenou cibuli, na hrubo nastrouhanou petržel a na plátky nakrájené žampiony. Osolíme a pár minut restujeme.
  3. Přisypeme ovesné vločky a za stálého míchání ještě několik minut restujeme.
  4. Když je zelenina se žampiony osmažená, přidáme zeleninový vývar nebo horkou vodu, česnek, drcený kmín a společně povaříme asi 10-15 minut pod pokličkou.
  5. Sundáme z ohně a polévku párkrát lehce promixujeme tyčkovým mixérem. Nechceme krém, jen ji trochu zahustit, aby v ní zůstaly kousky.
  6. Dochutíme rostlinou smetanou a umeoctem.
  7. Podáváme sypané pažitkou nebo petrželkou.

Praktické

  • Pokud se vám polévka zdá málo hustá, můžete ji na závěr zahustit i trochou uvařené rýže či jiné obiloviny. Mixovala bych ji lehce lokálně, přímo v polévce.
  • Jste-li celiak, použijte certifikované bezlepkové vločky nebo bezlepkové obiloviny (pohanka, jáhly, quinoa).

Obměna žampionové polévky

  • Místo ovesných vloček můžete použít i jiné vločky nebo jáhly, kuskus či bulgur. Jen je potřeba přizpůsobit dobu varu dané obilovině. U jáhel alespoň 20 minut.
  • Žampiony můžete nahradit hlívou nebo lesními houbami.

Děti

  • Takto připravená polévka je vhodná pro děti od 2 let.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jde to i se dvěma maličkými dětmi

Martina: Ahoj Evi a Helčo, a všichni ostatní ?. Jsem s...

Zakúpenie členstva sú tie najlepšie investované peniaze (Eva)

Eva: Krásny dník prajem a chcem poďakovať za všetko,...

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Úžasně zpracovaný kurz do naprostých deitalů

Ilona L.: Evi, váš kurz byl naprosto úžasný. Zpracovaný...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Všichni mi říkají, že jsem nějaká mladá babička – díky JJ mládnu :-)

Vlaty: Cítím se úplně super, mám dole asi 6kg....

Ukázali jste mi cestu, jak lépe zvládnout nový životní styl

Alča K.: Získala jsem lásku a nadšení pro vaření,...

Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě

Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Manžel má za 3 měsíce 9 kg dole (Dagmar)

Dagmar: Snažíme jíst jinak cca 3,5 měsíce - a...

Prožívám teď zářící období (Kattynka)

Kattynka: Momentálně se nacházím v jiné životní rovině -...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...
  1. Strasne jsme si pochutnali – diky! :) Udelala jsem „hustacku“ (misto vlocek pridala 3 lzice rizotove ryze + 3 lzice pohanky, slunecnicova seminka a nastrouhala najemno tofu a dala asi o pul hrnku mene vyvaru). Nakonec z toho vzniklo spis takove ridsi houbove rizoto, coz uz se pry da jist, protoze polevka je prece voda a voda se pije – NEEE! ji – podle slov manzela :D Hustacku zblajznul a ani neremcal – to musel byt hlad.. :D

    • Hustačky děláme taky, mnohdy je v plánu polévka a nakonec je to omáčka nebo kaše :-))

    • Já teda taky!! Takovou polívku už jsem nejedla ani nepamatuju. Pár žampiónů a cibule a co to udělá za zázraky:-) též jsem prisypala pár slunecnicovych seminek a trochu pepre. Smetanu jsem neměla, tak jsem použila cesnekovou tofu pomazanku a bylo vpodstatě kompletní jidlo 😁 no a s tou rýži si to dovedu, jako skoro rizoto, též představit. Dekujeme za inspiraci!!

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekVeganská míchaná vejce se zeleninou
Další článekZeleninový vývar – nutnost nebo práce navíc?