Ovoce, které teď padá ze stromů, je krásně sladké, takže dezerty z něj ani není potřeba ničím doslazovat. Z každé procházky si přineseme nějaká jablka či hrušky. Z jejich kombinace připravujeme dětem rychlé svačinky a hostům překvapivě chutné občerstvení. V létě podáváme chlazené, teď na podzim teplé.
Ingredience

(pro cca 6 mističek)

  • 3 jablka
  • 3 hrušky
  • 3 dcl vody na podlití
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 3 hřebíčky
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • pražené mandle na ozdobení

Postup

Očištěná vykrájená jablka a hrušky i se slupkou dáme do hrnce, přidáme špetku soli, hřebíčky a skořice. Přidáme vodu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou 15 až 20 minut. Když je ovoce měkké, vyndáme hřebíčky a rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem. Ve studené vodě rozpustíme kukuřičný škrob a přidáme do vzniklé ovocné kaše. Pár minut povaříme, aby se škrob provařil. Hotový pudink vlijeme do mističek a když trochu vychladne, ozdobíme mandlemi. V tomto počasí podáváme teplý. Nadbytek skladujeme v lednici.

Praktické

Pokud nechceme hřebíčky složitě lovit, dáme je vařit v košíčku na koření nebo čistém zavázaném plátýnku.

Pokud se nám zdá pudink příliš řídký, rozředíme si ještě lžíci škrobu v malém množství studené vody a přidáme ho do hrnce a opět povaříme. V obráceném případě naředíme pudink vodou. Pudink už nám v chladu o mnoho víc neztuhne, proto si připravte kaši tak hustou, jak hustý a pevný chcete mít výsledný pudink.

Obměna

Nechcete-li krémovou hmotu, protože třeba berete dezert s sebou na cesty, použijte místo škrobu agar. Výsledkem bude tuhá hmota, která se dá porcovat či vyklopit z mističky a zdobit.

Můžete udělat pudink jen z jablíček nebo zkombinovat různé zbytky ovoce, které už vadne a je potřeba je zlikvidovat. Nikdy však nepoužíváme ovoce nahnilé či plesnivé!

Do pudinku můžeme dát vařit mandle nebo ořechy a rozmixovat ovoce i s ořechy či mandlemi. Pokud pomixujeme jen krátce, dostaneme zajímavý dezert s kousky ovoce a kousky mandlí či ořechů místo hladkého krému.

Místo mandlí můžeme použít lískové nebo vlašské ořechy a zdobit čerstvým ovocem.

Pokud chcete vytvořit pohár, dejte dospodu mističek karobovou čokoládu.

Děti

Ovocný pudink je vhodný i pro nejmenší děti. Miminkům jen nedáme sůl a koření. Nikdy nedáváme rovnou z lednice!

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Skvela dobrota. Vyborny je teply i studeny. Dokonce po vychladnuti hezky zatuhnul. Jsem nadsena, hlavne staci mit par sladkych jablicek ze zahrady a v par minutach mate dobrotu i pro nejmensi deti. Ps…k tomu skrobu….skrob je normalne stravitelny v travici soustave, stepi se na cukry.

  2. Mňam to bylo tak dobrý 🙂
    Děti se mě právě ptají jak jsem tohle dokázala uvařit 🙂
    Dříve by mě tohle vůbec nenapadlo, přitom je to tak jednoduché a přirozené, nechápu jak jsem někdy mohla kupovat přesnídávky.
    Díky moc! A nejen za tento recept.

  3. Bezvadné 🙂 Místo jablek jsem použila švestky a v kombinaci s hruškami, kořením a opraženými mandlemi to bylo báječné 🙂

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRecepty z kysaného zelí
Další článekDětská strava II. – zelenina, luštěniny, řasy, ovoce