Ovoce, které teď padá ze stromů, je krásně sladké, takže dezerty z něj ani není potřeba ničím doslazovat. Z každé procházky si přineseme nějaká jablka či hrušky. Z jejich kombinace připravujeme dětem rychlé svačinky a hostům překvapivě chutné občerstvení. V létě podáváme chlazené, teď na podzim teplé.
Ingredience

(pro cca 6 mističek)

  • 3 jablka
  • 3 hrušky
  • 3 dcl vody na podlití
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 3 hřebíčky
  • 4 lžíce kukuřičného škrobu
  • pražené mandle na ozdobení

Postup

Očištěná vykrájená jablka a hrušky i se slupkou dáme do hrnce, přidáme špetku soli, hřebíčky a skořice. Přidáme vodu a na mírném plameni vaříme pod pokličkou 15 až 20 minut. Když je ovoce měkké, vyndáme hřebíčky a rozmixujeme obsah hrnce ponorným mixérem. Ve studené vodě rozpustíme kukuřičný škrob a přidáme do vzniklé ovocné kaše. Pár minut povaříme, aby se škrob provařil. Hotový pudink vlijeme do mističek a když trochu vychladne, ozdobíme mandlemi. V tomto počasí podáváme teplý. Nadbytek skladujeme v lednici.

Praktické

Pokud nechceme hřebíčky složitě lovit, dáme je vařit v košíčku na koření nebo čistém zavázaném plátýnku.

Pokud se nám zdá pudink příliš řídký, rozředíme si ještě lžíci škrobu v malém množství studené vody a přidáme ho do hrnce a opět povaříme. V obráceném případě naředíme pudink vodou. Pudink už nám v chladu o mnoho víc neztuhne, proto si připravte kaši tak hustou, jak hustý a pevný chcete mít výsledný pudink.

Obměna

Nechcete-li krémovou hmotu, protože třeba berete dezert s sebou na cesty, použijte místo škrobu agar. Výsledkem bude tuhá hmota, která se dá porcovat či vyklopit z mističky a zdobit.

Můžete udělat pudink jen z jablíček nebo zkombinovat různé zbytky ovoce, které už vadne a je potřeba je zlikvidovat. Nikdy však nepoužíváme ovoce nahnilé či plesnivé!

Do pudinku můžeme dát vařit mandle nebo ořechy a rozmixovat ovoce i s ořechy či mandlemi. Pokud pomixujeme jen krátce, dostaneme zajímavý dezert s kousky ovoce a kousky mandlí či ořechů místo hladkého krému.

Místo mandlí můžeme použít lískové nebo vlašské ořechy a zdobit čerstvým ovocem.

Pokud chcete vytvořit pohár, dejte dospodu mističek karobovou čokoládu.

Děti

Ovocný pudink je vhodný i pro nejmenší děti. Miminkům jen nedáme sůl a koření. Nikdy nedáváme rovnou z lednice!

Nechutná mi sladké: to jsem ani nemyslela, že se někdy stane

Katchenka: Velkou inspirací na to, co vařit, mi jsou holky a kluci z FB skupiny Jíme jinak s jejich fotkami úžasných jídel. Kávu jsem přestala pít už v přípravném...

Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes

Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor. Kluci vylízali hrnec a pro velký úspěch jsme ji museli vařit druhý den znovu. Tentokrát došel i květák a tak...

Mám lepší a vypnutější pleť

Evča: Ahoj Evi, nevím, jestli to se patří, přesto to napíšu. Nevím, jak je to možný, ale už teď mám lepší a dokonce snad i vypnutější pleť! Pitný režim...

Óda na jara a jarní očistu (Marek)

Postit se dá i s radostí a humorem, jak nás o tom přesvědčil taky Marek, který nám poslal svoji ódu na biologické jaro. Svoji tvorbu uvádí jako "pololidovou slovesnost"...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud jsem mu četla, že si na druhý den uvaříme dýňovo-řepovou tymiánovou omáčku, když že bude mít práci z domu. A...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a očistu zvládnu sama a vždy na poslední chvíli neodolám a vstoupím. S vámi je to prostě příjemnější 🙂

Obdivuji pestrost ve vašich receptech

Romana: Prozatím se rozkoukávám, obdivuji pestrost, s kterou je možné připravovat zeleninu a vybírám a zkouším vaše recepty, které by ocenila většina naší početné a věkově rozmanité rodiny (například...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování, které jsem celý život hledala. Jídlo je výborné a na moje zvyklosti je ho opravdu hodně. Zhubla jsem 2,80 kg,...

Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo

Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to baví, hlavně když pak na sobě cítím, jak to všechno krásně do sebe zapadá. Chce to zpočátku trošku úsilí, u...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět, že to děláte s obrovským nadšením a láskou. A já už se těším, až budu za tu hvězdu :).

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o 2,5 kg a hlavně mi pomalu splaskává ten mazanec, co se kdysi objevil na mém kdysi plochém břiše.

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat 🙂 Cítím se lépe, jsem čilejší a se 2 malými dětmi už konečně večer nezívám 🙂 Jinak dnes jedu poctivě 6....

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den a 5 kg dole. Chci vám poděkovat za perfektní přípravu receptů, je to neocenitelné. Ještě jednou - jste SUPER ?

Funguje to: po celou zimu jsme fit!

Eva: Chci moc poděkovat za stránky. Momentálně jsem si objednala již třetí kurz. V jídelníčku jsem udělala pár změn a musím uznat, funguje to. Ani já, ani holky jsme...

Prva pochvala (dalsie celkom urcite budu nasledovat)

Anička: Dobry den, pred par dnami som objavila vasu stranku a velmi sa z nej tesim. Kazdy den sa snazim ukradnut si chvilku a studovat ju (vela casu nemam, mam...

Nikdy jsem tak ráda nevařila… až teď!

Jana: Nikdy jsem tak ráda nevařila jako nyní s vaší pomocí.  

6 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Skvela dobrota. Vyborny je teply i studeny. Dokonce po vychladnuti hezky zatuhnul. Jsem nadsena, hlavne staci mit par sladkych jablicek ze zahrady a v par minutach mate dobrotu i pro nejmensi deti. Ps…k tomu skrobu….skrob je normalne stravitelny v travici soustave, stepi se na cukry.

  2. Mňam to bylo tak dobrý 🙂
    Děti se mě právě ptají jak jsem tohle dokázala uvařit 🙂
    Dříve by mě tohle vůbec nenapadlo, přitom je to tak jednoduché a přirozené, nechápu jak jsem někdy mohla kupovat přesnídávky.
    Díky moc! A nejen za tento recept.

  3. Bezvadné 🙂 Místo jablek jsem použila švestky a v kombinaci s hruškami, kořením a opraženými mandlemi to bylo báječné 🙂

  4. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekRecepty z kysaného zelí
Další článekDětská strava II. – zelenina, luštěniny, řasy, ovoce