Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Tartar z červené řepy

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru

Sezóna řepy je tady a tahle vděčná surovina se dá připravit na spoustu způsobů. Jedním z nich je i tento tatarák, ktery se báječně hodí k plackám a nebo topinkám z domácího kváskového chleba.

Ingredience
2 porce

  • 1 střední uvařená červená řepa
  • troška olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
  • 2 lžíce najemno nasekaného pórku
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • pár kapek javorového sirupu  nebo sladu
  • hrstka nasekaných vlašských ořechů
  • 50 g uzeného tofu
  • 50 ml vody
  • pepř
  • sůl dle potřeby

To mi řekl moudrý pan doktor, když mě viděl, jak jsem na tom zle. A taky dodal, že jestli s tím něco neudělám, skončí...

Jak připravit tatarák z červené řepy

  1. Nejprve opražíme vlašské oříšky do křupava.
  2. Půlku řepy nastrouháme nahrubo a půlku najemno. Najemno nastrouháme také česnek a uzené tofu.
  3. V nepřilnavé pánvi rozpálíme olej, přidáme řepu, tofu a česnek a asi půl minutky restujeme. Ztlumíme plamen, přidáme sójovou omáčku, hořčici, javorový sirup a zalijeme vodou. Necháme chvilku podusit, přidáme pórek a dle chuti opepříme a popřípadě i osolíme.
  4. Nakonec vmícháme oříšky a podáváme.

Praktické

  • Tatarák je výborný s topinkami z domácího kváskového chleba.
  • Množství česneku upravte dle své chuti.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku namísto sójové.

    Děti

    • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme olej, sůl a koření a vynecháme dijonskou hořčici.

    Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

    23 lidí už poděkovalo za článek.

    Komentáře

    Klub

    Tak si tak říkám, klasický tatarák se jí studený. Ochutnám teplý a polovinu dám stranou, na ochutnání studeného. Vůbec netuším jak ten studený chutná, nezbyl.
    Pozor! Je to prudce jedlé!🏆

    Klub

    Tatarák je jak jinak, než báječný. 👌

    Ukázat další komentáře

    Čtěte více na toho téma

    Vyzkoušejte také

    Houbová paštika

    Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

    Lahodná paštika

    Vynikající ořechová paštika, kterou budete mít připravenou během chviličky. Skvělá ke krekrům, na chleba nebo placky. Určitě najde své využití také na svát...

    Pikantní mungo pomazánka

    Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí “rybičkovou” chutí.

    Rýžové krokety

    Výborná bezlepková chuťovka, která chutná jak za tepla, tak i vychladlá. Vhodná je i jako pohoštění, na oslavu nebo jako svačinka do krabičky. Ke kroketám ...

    “Pizza” pomazánka

    Rychlá a chutná pomazánka, k jejíž přípravě potřebujeme jen mixér a pár běžných ingrediencí. Díky koření a sušeným rajčatům trochu připomíná pizzu, odtud j...

    Lebedové pesto

    Tohle pesto z lebedy, které se také říká horský špenát, budete milovat.