Pěkné kopřivy na naší zahrádce si říkají o zpracování. Škoda vitamínů, které nám tu rostou zdarma. No a cuket je jako každý rok touto dobou nadbytek, takže je strkám všude možně, kde se ztratí. Tahle polévka je snadná a rychlá, navíc měla u mých strávníků úspěch, takže je otestovaná.
Ingredience
pro 4 osoby
  • 3 hrsti čerstvých kopřiv
  • 1 a 1/2 hrnku cukety na kostky
  • špetka soli
  • 1 litr horkého zeleninového vývaru nebo vody
  • 2 stroužky česneku
  • na dochucení: umeocet a sojová omáčka
  • na ozdobení: pražená semínka, rostlinná smetana nebo obilné mléko

Jak připravit kopřivovou polévku

  1. Dáme ohřát vývar a než je připravený, spaříme kopřivy horkou vodou. Dají se pak pokrájet na menší kousky, aniž byste se spálili. Tuhé stonky do polévky nedáváme, snažíme se pokrájet jen listy a měkké stonky.
  2. Cuketu nakrájíme na kostky a spolu s kopřivou posekanou na kousky vložíme do vroucí vody či vývaru.
  3. Přidáme špetku soli a vaříme do změknutí zeleniny cca 10 minut.
  4. Ke konci varu přidáme dva stroužky česneku. Můžeme celé, protože vzápětí budeme obsah hrnce mixovat.
  5. Pak už zbývá jen dochutit dle nálady. Nám nejvíc vyhovuje umeocet, troška sojové omáčky a zjemnit obilným mlékem.
  6. Na krémové polévce máme rádi pražená semínka. Vyzkoušejte si to!

Praktické

  • Máme-li čas a chuť, můžeme cuketu a kopřivy nejprve orestovat na cibulce a trošce oleje spolu se solí. Polévka bude o to chutnější.
  • Ještě lépe bude chutnat, když ji doplníme o uvařenou luštěninu, to bude sytá a chutná. Je jedno, zda přidáte hrách, cizrnu, fazole nebo čočku.
  • Vyšla-li vám řídká, nevadí, přidejte do mixování uvařené obiloviny a budete mile překvapeni, jak dobře to chutná.
  • A když má polévka nahradit pořádné jídlo, dejte tam i obilí i luštěninu. Bude sytá a velmi chutná.

Obměna

  • Cuketu můžete nahradit třeba kedlubnou.
  • Pokud zrovna nemáte k dispozici kopřivy, dají se použít i různé listy – z kedlubny, ředkví, ředkviček aj.

Děti

  • Polévka je vhodná pro děti cca od 1 roku, odebereme jim před dochucením a nedáme jim semínka navrch.

S manželem jsme dohromady zhubli 15 kg!

Zdeňka B.: Kurz i přes zdravotní obtíže, které mě...

Členství v klubu JJ je cesta, jak si užít život na tomto světě

Jajabre: Klub JJ - dává mi radost z jídla,...

Nějak mi zmizelo 6 kg

Dagmar: mám výbornou náladu, protože jsem ze skříně vytáhla oblečení,...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Jíst jinak je to nejlepší, co mě mohlo v životě potkat

Zabazaba: Jíst jinak jsem začala kvůli své dceři s...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Jsem čilejší a už konečně večer nezívám

Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Přítel mi řekl, že by tak chtěl jíst už pořád

Lucie: Ráda bych napsala takové shrnutí mého kurzu. Především...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

31 komentářů. Jak to vidíte vy? Napište komentář.

  1. Chci se zeptat, když ještě nejsou kopřivy, můžu použít listový špenát? Špenátovou polévku mám moc ráda a toto vypadá fakt dobře 🙂

      • A co kadeřávek (kapusta kadeřavá, grünkohl)? Ta je vhodná? Znám ji z Německa, tady byla podle starých receptů dřív taky rozšířená, ale teď ji kupodivu nikde v obchodech nenajdete a většina lidí ji ani nezná. Je to zimní kapusta, co má správně napřed přemrznout a chuťově je moc dobrá, oblíbila jsem si ji. Hodí se ale pro vaření jinak? Děkuju za názor.

    • Tak to jsem rada, ze tě mé komentáře povzbudily 😉 mě tady taky komentáře, ktere pročítám, kdyz je chvíle, a ani se mě často netýkají, vetsinou podpoří. Ono ne nadarmo se říká, ze v jednotě je síla, a kdyz na něco člověk není sám, hned se mu v tom lepe operuje. A tady vždy pocítím takové souznění, jež z mnohých komentářů vyzařuje, a velikou zásluhu na tom mají právě Helča s Evčou. Nejen za to jim patrí obdiv a velký dík 😀

  2. Naprosto dokonalá kombinace, která by me nejspíš nikdy nenapadla. Rozmixované spolu se zbytkem hrachu a krup a ani jsme nemuseli přidávat ten česnek …prostě luxusní zalezitost a takto dokonce kompletni hutná polévka. Takže maly uz spí a já můžu vymyslet a tvořit něco k druhému a taky dezert, pokud se mezitím neprobudí ten nejmenší na kojení, doufám, ze stihnu 😉

      • Fakt je, ze se chce hodně a po pravdě navíc čím dal tím víc. O prázdninách jsme byli s klukama u našich (asi 6 tydnu) a moje mamka byla naprosto úžasná ;-0 každy den vyvářela, samozřejmě jsme se různé doplňovaly a střídaly, jak mi jen malý dovolil s kojením. Také se snaží uz par měsíců JJ a po kurzu v Beskydech se dokonce vrhla i na snidanovou miso polévku a konečně i kaše na slano se zeleninou. Navíc ona je ta pravá babička jak se patrí, Takže i vypíkala koláče (samozřejmě ve zdravých variantách) a chystala skoro denně dezerty. No prostě dokonalé 🙂 a to me tak nakoplo, ze co jsme přijeli domů, také uz nesnidame jinak nez miso polévku a kaši se zeleninkou, no taťka s nejstarším to úplně stopro s nami nedávají, ale tak 6x do tydne alespoň syn ano. Taťka odjíždí brzy, Takže s nami nejí, jelikož s klukama vstavame, az kdyz je v práci (kolem pul sedmé). Tak to aspoň dohání o víkendu 😉 komentuje to sice, ze je mi to az někdy líto, ale nakonec uz několikrát konstatoval: “Já vím, mamko, maš to s náma těžký 🙁 Ale jdeš správnou cestou a to je dobře. Nenech se tak snadno odradit.” a upřímně to je jedna z mála situaci, které mě vždycky podrží. Člověk potrebuje občas podpořit, aby nepolevil ba naopak, aby šel třeba ještě více dopředu a neusnul na vavrinech, jak se říká. A za to ho moc miluju, ze i přesto jak umi byt někdy protivnej a jak mi kazí často veškerou tezce vybudovanou morálku, je vstřícnej a všemu tomu dostatečně otevřenej. Takže hodlám vytrvat a možná i přitvrdit, az se s nami bude stravovat i ten nejmenší, zatím plne kojený 😉
        Uvidíme, zda nenastane nejaký boj, az nastoupí ten prostřední do školky. Ale to je az za rok, Takže spousta času na to, to teď řešit 😉

        • Držím palce:) A trochu závidím. Já moc tady nikde podporu nenajdu. Čokoládky mi tu strkají pod nos, a já nedokážu odolat. Vždycky říkám, ať mi to nikdo pod nos nedává, že to neumím pak odmítnout, jenže o to víc mi to pod ten frňák letí. Ale co mě spíš mrzí, že i s malou je to tak nějak nic extra. Příkrmy má podle JJ, teď má už delší dobu období, že snižuje dávky jídla, dá si lžičku a řve, že chce prso. A to jsem si myslela, že v 11 měsících pomalu to mlíko nebude chtít. No a že takhle málo jí a chce se kojit, tak slyším – a co takhle pořádný maso, nebo babička v dobré víře jí bude péct piškotek (ale to bude jen lžička mouky a vajíčko a malounko hnědýho cukru). Kdyby prtě baštilo, tak má člověk takovou páku říct – jen koukněte, jak baští, tak nás nechte být. Ale je to i má chyba, nedokážu moc natvrdo s hlavou zdviženou říct – já to budu dělat takhle. Jak je člověk vděčnej, že mu občas vezmou dítku na procházku, tak se nějak pak neumím ozvat:(

          • Depka se snížila:) Prtě ochutnalo piškotek, ožužlalo a žádné velké nadšení se nekonalo. A po poslechu paní Lužné mně depka přešla úplně. Babička ten piškotek dělala fakt s láskou, takže když někdy malá babičky dostane něco takového a dědeček jí podstrčí kousek masa na zelenině, tak se z toho hroutit nebudu. Babička s dědečkem měli strašnou radost, vařili a pekli s touhou potěšit mrně, takže toho pozitivního tam bude mnohem víc. Masa snědla lžičku, piškotek žužlala a k němu jedla rýžovo jahelnou kaši (díky žužlání toho piškotu jsem do ní právě dostala i tu kaši), tak co… Jo a vtipná situace k večeři. Dávám jí rýži a k tomu jsem ji nechala brát si sama kousíčky brokolice. No a prtě si tu brokolici brala a jak ji strkala do pusy, tak se u toho hrozně řehtala:)

            • Ideálně by malá do roka neměla mít lepek a to zrovna piškůtek nesplňuje. U takhle maličkých dětí, které nejsou ještě zkažené sladkostmi a běžnými jídly bych si opravdu tvrdě stála za svém. Jde o její zdraví a minimálně do 2 let bych hlídala, co dostane. Do roka je minimum. Není potřeba mít depku že nejí, na to je ještě malinká a když je kojená, tak má vše co potřebuje. I s tím masem opatrně, je to dost brzy.

              • Tak nějaké pozitivum:) Jak malá ten domácí piškůtek jen tak ožužlala a pak vyplivla, tak babička sama přišla s tím, že asi nemá cenu tvořit klasický narozeninový dort a bude dortík podle JJ:-D S tím, že nakoupím 12 špiček pro dospělé (12 jako svíčka za každý měsíc prtěte). A bude vyřešeno:) Doteď jsem říkala, že malá bude mít svůj dortík, ale vypadalo to, že mne okolí nebere vážně. A když sami viděli, že malá o piškot nestojí a že to není jen “fanatickou” matkou:) A díky vám za podporu. V mém okolí všechny děti baští ostošest a já začala plašit kvůli tomu, že malá před pár měsíci jedla docela dost a najednou přestala. Do toho najednou buzení v noci každou hodinu… Tak mě to denní a maxi noční kojení vyčerpává, že jsem to začala moc řešit a tím zase sebe víc nervit a tak dokola. Trochu to přisuzuju i mé tetanii. Takže vzmužit se a zase hlavu vzhůru! 🙂

                • No vidíte, to že malá nebaští má určitě nějaký důvod, třeba se potřebuje něčeho zbavit, nebo jí roste zoubek, hlavně jezte co nejlépe vy, jste její zdroj potravy a ono se to ostatní poddá. Nechme to na dětech, oni vědí i když naprosto chápu jak moc je to v noci únavné.

          • Docela tě chápu, Shari. já taky hřeším ve sladkostech (hlavně ty čokolády) především proto, ze to jedí manžel se starším synem. Taky nemám vůli, kdyz je vidím, si to občas nedat. Ale vychutnam si to a nic si nevyčítám, naopak řeknu si, jak je dobře, ze uz me to tak neuspokojí jak driv a ze uz to nekonzumuju tak často jako predtim. Ale rada bych to i u ňich odbourala, jen nevím, zda se mi tento nadlidský úkol podaří? Kdyby to nevyhledavali a manžel to čas od času nekoupil, nebylo by to ve špajzu a tak by nebylo co řešit a čím hřešit 😉 takhle je to horší a nadto to uz vnímá a zároveň chce zkoušet uz i ten prostřední, což me nejvíc zlobí. Kvůli nemu a tomu nejmladšímu bych nejvíc chtěla, abychom to doma vůbec nemeli a oni se s tím doma nesetkali. I tím se snažím u muže a staršího syna argumentovat, kdyz vysvětluji, proc to a to nechci a jak bych si to představovala. Jenže jejich vule a chutě jsou stále někde jinde a to souvisí bohužel i s tím každodenním závodním a školním stravováním, ktere nedovolí mysli se otevřít. Což uz nyní vidím a čím dál více si to uvědomuji. Tak snad postupne malými krůčky třeba něco posuneme dál, jen nesmím dopustit, aby to bylo naopak směrem zpět, kdyz mi toho prostředního tak kazí ;-(tu se opekaji buřtíky, nebo si daji chleba s něčím, snažím se mít naši alternativu, ale i tak chce stále více ochutnat i to jejich, bohužel ;-(
            Tak jestli mate prvni děťátko, vůbec bych se nenechala nikým vyvést z míry a proste bych si stala za svým. Pokud chce víc mléko, at pije mléko, az přijde jeji čas na další chutě, však ona si rekne, vůbec bych to neřešila 😉 zvlášť jestli není nějak extrémně drobná nebo pokud by neprospivala nebo něco, jinak bych se nenechala ničím zvyklat. No a co se tyče toho pohlidaní, snažila bych se jim vždy dat třeba nějakou zdravou svacinku, kterou víte, ze malá sní. A kdyz nic takového neňi, at ji přivedou na kojení nebo jídlo zpět. Určitě bych si ji nenechala kazit temi sladkymi a nepřirozenymi chutemi a získávat závislost na cukru. My víme nejlépe, jak je těžké se té závislosti ted zbavovat a co to stojí úsilí. tak proc svým dětem připravovat stejny osud… Hodně zdaru, Shari, a držím palce v dalším hamaní s malou 😉

            • Krásně jste to napsala, je škoda ustupovat už teď, to pak budou ve 3 letech bonbóny a lízátka normální. Raději je naučte co malé mohou dát v rámci zdraví, nebo ji připravte svačinku s sebou. Vždyť napařené jablíčko zvládne každý a dá mnohem méně práce než piškůtek i když s láskou. Lužná to nemyslela tak, že když je to s láskou, tak se to může baštit. Spíš že občas se to může, ale u maličkých dětí bych byla tvrdá.

              • Děkuju za tyhle komentáře. – Ono to není s babičkama jednoduchý. – Nechci holkám dávat nic zdraví škodlivého, zdraví a štěstí mých nejbližších je mi nade všechno, ale zas pokazit si úplně vztah s babičkou bych nechtěla. – Je to složitý. – Asi to chce ovládat nějakou vysokou diplomacii… U nás je to tak, že když jsem přítomna, babička jim nic, o čem ví, že to nesmí nedá… Jenomže nevím, jak to je, když u toho nejsem… (Málokdy je pouštím z dohledu jenom s babi, jenomže čím budou starší, tím častěji budou beze mě. – Nemůžu být pořád s nimi a hlídat jak dráb, co jim babička cpe a necpe…)

          • Jo a k tě přípravě s láskou to taky sedí, proto kdyz si občas někde něco ochutnaji, jako třeba ten s láskou opeceny buřtík, nebo od babičky ten štrůdl či buchtu (ve Vašem případe tedy piskot, ci masicko), tak jim to určitě neublíži tak, jako by jim ublížilo, kdyby to ostatni měli a oni nesměli ;-0 to je zas lepší to nehrotit, at si to uzijou, kdyz je to výjimečně 😉 však to ani my neděláme jinak, alespoň prozatím…

          • Mně dítě do roka nejedlo téměř nic, bylo až zbytečné mu vařit 2 lžičky jídla, které jsem horko těžko do něj dostala. Nechte ho ať se kojí, po roce víc nabízejte příkrmy, ono se rozjí. Do roka by stejně největší složkou potravy mělo být mateřské mléko.

        • Důležité je, že máte u muže podporu. Ono není jednoduché se dobrovolně vzdát toho, co člověk jedl tolik let a moc mu to chutná. Hlavní je, že vám věří i když to není sám schopný zatím dodržet. Netlačit na něj, ono se to poddá. Můj muž až teď po 4 letech začal s námi snídat i kaši, dřív nic, pak polévku a teď vše, dokonce to i ráno začne kolikrát vařit! Takže vše chce svůj čas.

  3. U Evy na kurzu na Sázavě jsme měly smažené jitrocelové lístky a celerovou nať v těstíčku z hrašky. Moc dobré to bylo!!!!! Nenapadlo by mne to, ale fakt mňamka, takže Shari, zahrádka se dá spásat i takto. 🙂

    • A jak to bylo udělané? Tedy myslím ty jitrocelové listy. Jenom nějak omočené v tom testě a usmazené? Držela ta hraska na tom, nestekala z toho do oleje? S tím totiž občas při tomto obalovaní bojuji. Díky za radu, jak na to, pokud někdo víte.

      • Nevím zda to Evča dělala v hrašce, ale já to dělám v těstíčku – pohanková mouka, voda, sůl, konzistence jako na palačinky. Držím lísteček za stopku, omočím v těstíčku a hned do hodně rozpáleného oleje ve větší vrstvě. Lístečky jsou hodně rychle, snad za minutu, takže u toho stát a včas vyndavat. S hraškou to bude stejné.

        • My jsme takhle vždycky smažili květy bezu, ale jiné mě nenapadlo. Teď jsem zkusila i tu celerovou nať a bylo to moc dobré. Jitrocel přidávám vždycky do zelených polívek, na smažení si ještě počká, ale jednou to přijde.;-) Jsem na tu chuť moc zvědavá, Díky za inspiraci.

  4. já netušila, že se můžou kopřivy i jindy, než na jaře. Tak zítra asi půjdu nějaké hledat:) Copak se všechno dá spást na zahradě? Třeba jitrocelem taky můžu posypat jídlo? Já jsem si říkala, že do příštího jara musím nějak nalouskat informace a budu se chodit pást, ale že bych mohla už teď…?

  5. Právě jsme ji dojedli, nechápu jak úžasná chut, nedávala jsem už ani sojovku ani umeocet jenom lžičku kešu másla….v jednoduchosti je chuť 🙂

  6. Zobrazit všech 31 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekZimní krémová omáčka s fazolemi a křenem
Další článekOsvěžující salát z vodnice, zelí a ředkviček