Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Ingredience
1 porce
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 100 g vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 cibule
  • troška kysaného zelí (20 g)
  • kousek hlávkového zelí (30 g)
  • 1-2 lžíce sojové omáčky
  • čerstvé bylinky (petrželka, jarní cibulka nebo libeček)
  • kmín
  • mahá koření
  • sůl

Jak připravit zelné placky

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
  2. Přidáme nadrobno nakrájené zelí (klasické i kysané) a podusíme.
  3. Vypneme.
  4. V hrnci smícháme vločky s vodou a uvaříme na hustou kaši (stačí cca 2 minuty).
  5. Vypneme a necháme oboje mírně zchládnout.
  6. Smícháme vše dohromady spolu s kořením, nasekanými čerstvými bylinkami a sojovou omáčkou na hutné těsto.
  7. Plech si vyložíme pečícím papírem a vytvarujeme z těsta placičky.
  8. Pečeme cca 15-20 minut na 200°C dokřupava.

Praktické

  • Podáváme s pomazánkou, tofunézou, omáčkou nebo teplou zeleninou jako večeři nebo svačinu.
  • Nejlepší jsou ještě teplé a křupavé.
  • Pro přísné celiaky volíme certifikované bezlepkové vločky.
  • Místo pečení placky můžeme smažit i na pánvi.

Obměna

  • Zelí můžete nahradit i jinou zeleninou – dýní, mrkví, batátem, cuketou (vymačkanou) aj.
  • Koření můžete obměnit dle chuti – výborné jsou placky třeba i s uzenou paprikou a lahůdkovým droždím.
  • Můžete do těsta přidat i pesto nebo uzené tofu/tempeh.

Děti

  • Tyto placky jsou vhodné pro děti od 2 let. Pro mladší děti ubereme na soli a dochucovadlech.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Jak krásný je svět, když máte zdraví

Vladka: Holky, chci Vám napsat krátký komentář. Byla jsem...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

I sestřička v nemocnici si všimla, že jím zdravě

Bartoanaovj: Evi, Helčo, děkuji za práci kterou děláte. I...

Zbožňuji vaše recepty

Ema K.: Zbožňuji Vase recepty, vařím, peču, baštím, papám a...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky :) ), líbí se...

Včera jsem zvládla první den a super (Gabriela)

Gabriela: Dobrý den, chci vám moc poděkovat za úžasná...

Mám o 9 kg méně, přestaly zdravotní potíže (Milu)

Milu: Chtěla bych moc poděkovat za výborný kurz a...

Manžel mě podporuje a vaří se mnou (Jana)

Jana: Ahoj Evi, musím sa priznať, že napriek tomu,...

Žádné pálení žáhy a v bříšku krásně. (Kateřina)

Kateřina: Ahoj všichni. Jsem tu absolutní nováček a už...

Já sladkoholik potvrzuji: Když má člověk všechny živiny, nepotřebuje sladkosti

Jana: Přesně tak jak tu píšou holky! Když člověk...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Pochutnali jsme si a v bříšku máme jak v pokojíčku

Martya: No to jsme si pochutnali. Jak říkala moje...

Přidala se ke mně i kolegyně z práce

Hanina515: Nemám ani extra chutě, když dětem peču klasickou buchtu,...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Meditace pro mě je, když si stoupnu ke sporáku a vařím dle JJ

Sidonia: Pro mě meditace je, když přijdu z práce...
  1. Tak jsem dost bojovala s konzistencí na smažení (rozpadalo se a nasákávalo v oleji), ale bude to tím, že se to smažit nemělo. Toho jsem si ale nevšimla, ehm. No kdo by chtěl smažit (nakonec to bylo velmi dobré), tak je asi potřeba zahustit moukou. Já neměla pohankovou, tak jsem dala aspoň kukuřičnou a bílou.

    • Je to na jednu porci (cca 3 ks) a je k tomu ještě hlávkové zeli, takže dohromady cca 50 g zeli, klidně si dejte víc ;)

    • Vlocky jsou bezlepkove, ale ne všechny tak mohou být označeny, protože jsou často lepkem kontaminovany. Jinak ano, já používám certifikované bezlepkove. Kdo ale není přísný celiak, muže použit i klasické vlocky ;)

  2. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejrychlejší vegan pizza – hotová do 15 minut
Další článekPaleo nebo raw food? (Michael Pollan)