Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.
Ingredience
1 porce
- 50 g jemných ovesných vloček
- 100 g vody
- 1 lžíce oleje
- 1/2 cibule
- troška kysaného zelí (20 g)
- kousek hlávkového zelí (30 g)
- 1-2 lžíce sojové omáčky
- čerstvé bylinky (petrželka, jarní cibulka nebo libeček)
- kmín
- mahá koření
- sůl
Jak připravit zelné placky
- Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
- Přidáme nadrobno nakrájené zelí (klasické i kysané) a podusíme.
- Vypneme.
- V hrnci smícháme vločky s vodou a uvaříme na hustou kaši (stačí cca 2 minuty).
- Vypneme a necháme oboje mírně zchládnout.
- Smícháme vše dohromady spolu s kořením, nasekanými čerstvými bylinkami a sojovou omáčkou na hutné těsto.
- Plech si vyložíme pečícím papírem a vytvarujeme z těsta placičky.
- Pečeme cca 15-20 minut na 200°C dokřupava.
Praktické
- Podáváme s pomazánkou, tofunézou, omáčkou nebo teplou zeleninou jako večeři nebo svačinu.
- Nejlepší jsou ještě teplé a křupavé.
- Pro přísné celiaky volíme certifikované bezlepkové vločky.
- Místo pečení placky můžeme smažit i na pánvi.
Obměna
- Zelí můžete nahradit i jinou zeleninou – dýní, mrkví, batátem, cuketou (vymačkanou) aj.
- Koření můžete obměnit dle chuti – výborné jsou placky třeba i s uzenou paprikou a lahůdkovým droždím.
- Můžete do těsta přidat i pesto nebo uzené tofu/tempeh.
Děti
- Tyto placky jsou vhodné pro děti od 2 let. Pro mladší děti ubereme na soli a dochucovadlech.
Tak ďábelský plán na zítra je tyhle zeláky, jen místo s ovesnýma vločkama, tak se zbylým bulgurem z dneška. Mám i zbytek kysaného zelí, i čerstvé, tak zkusím a už to úplně vidím… Tyhle placičky, cokoliv je v nich, anebo i není, nemají nikdy chybu. Ale tedy přiznám, budu je smažit.
Diano, určitě si pochutnáte, zeláky jsou super. Napište potom, jak vám chutnalo 😉
Dopadlo to velevýborně a byla velká pochvala. Děkuji.
Foto..
Výborný oběd zeláky a slavnostní salat bez brambor vajec a majonezy.yDelala jsem s čočkonézou.❤
Tak jsem dost bojovala s konzistencí na smažení (rozpadalo se a nasákávalo v oleji), ale bude to tím, že se to smažit nemělo. Toho jsem si ale nevšimla, ehm. No kdo by chtěl smažit (nakonec to bylo velmi dobré), tak je asi potřeba zahustit moukou. Já neměla pohankovou, tak jsem dala aspoň kukuřičnou a bílou.
Dobrý den není chyba v udaném množství? 20 g kys.zelí je tak na jeden karbanátek…
Je to na jednu porci (cca 3 ks) a je k tomu ještě hlávkové zeli, takže dohromady cca 50 g zeli, klidně si dejte víc ;)
Vyzkoušeno a byly výborné….jako vždy.
Děkujeme, Leni.
Ty ovesné vločky používáte bezlepkové? Protože v klasických asi lepek je ne?
Vlocky jsou bezlepkove, ale ne všechny tak mohou být označeny, protože jsou často lepkem kontaminovany. Jinak ano, já používám certifikované bezlepkove. Kdo ale není přísný celiak, muže použit i klasické vlocky ;)
Zní to super! bude to fungovat i ze zbytku dušeného červeného zelí?
Urcite ;)