- 50 g jemných ovesných vloček
- 100 g vody
- 1 lžíce oleje
- 1/2 cibule
- troška kysaného zelí (20 g)
- kousek hlávkového zelí (30 g)
- 1-2 lžíce sojové omáčky
- čerstvé bylinky (petrželka, jarní cibulka nebo libeček)
- kmín
- mahá koření
- sůl
Jak připravit zelné placky
- Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
- Přidáme nadrobno nakrájené zelí (klasické i kysané) a podusíme.
- Vypneme.
- V hrnci smícháme vločky s vodou a uvaříme na hustou kaši (stačí cca 2 minuty).
- Vypneme a necháme oboje mírně zchládnout.
- Smícháme vše dohromady spolu s kořením, nasekanými čerstvými bylinkami a sojovou omáčkou na hutné těsto.
- Plech si vyložíme pečícím papírem a vytvarujeme z těsta placičky.
- Pečeme cca 15-20 minut na 200°C dokřupava.
Svatý Mikuláš by koukal, jak se dá mlsat zdravě! Naučte se triky na vánoční cukroví, které potěší i vašeho nutričního poradce.
Jak na to
Praktické
- Podáváme s pomazánkou, tofunézou, omáčkou nebo teplou zeleninou jako večeři nebo svačinu.
- Nejlepší jsou ještě teplé a křupavé.
- Pro přísné celiaky volíme certifikované bezlepkové vločky.
- Místo pečení placky můžeme smažit i na pánvi.
Obměna
- Zelí můžete nahradit i jinou zeleninou – dýní, mrkví, batátem, cuketou (vymačkanou) aj.
- Koření můžete obměnit dle chuti – výborné jsou placky třeba i s uzenou paprikou a lahůdkovým droždím.
- Můžete do těsta přidat i pesto nebo uzené tofu/tempeh.
Děti
- Tyto placky jsou vhodné pro děti od 2 let. Pro mladší děti ubereme na soli a dochucovadlech.
PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?
Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !
Komentáře
Výborný 😋
Luxusní!!☺️👍