Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Ingredience
1 porce
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 100 g vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 cibule
  • troška kysaného zelí (20 g)
  • kousek hlávkového zelí (30 g)
  • 1-2 lžíce sojové omáčky
  • čerstvé bylinky (petrželka, jarní cibulka nebo libeček)
  • kmín
  • mahá koření
  • sůl

Jak připravit zelné placky

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
  2. Přidáme nadrobno nakrájené zelí (klasické i kysané) a podusíme.
  3. Vypneme.
  4. V hrnci smícháme vločky s vodou a uvaříme na hustou kaši (stačí cca 2 minuty).
  5. Vypneme a necháme oboje mírně zchládnout.
  6. Smícháme vše dohromady spolu s kořením, nasekanými čerstvými bylinkami a sojovou omáčkou na hutné těsto.
  7. Plech si vyložíme pečícím papírem a vytvarujeme z těsta placičky.
  8. Pečeme cca 15-20 minut na 200°C dokřupava.

Praktické

  • Podáváme s pomazánkou, tofunézou, omáčkou nebo teplou zeleninou jako večeři nebo svačinu.
  • Nejlepší jsou ještě teplé a křupavé.
  • Pro přísné celiaky volíme certifikované bezlepkové vločky.
  • Místo pečení placky můžeme smažit i na pánvi.

Obměna

  • Zelí můžete nahradit i jinou zeleninou – dýní, mrkví, batátem, cuketou (vymačkanou) aj.
  • Koření můžete obměnit dle chuti – výborné jsou placky třeba i s uzenou paprikou a lahůdkovým droždím.
  • Můžete do těsta přidat i pesto nebo uzené tofu/tempeh.

Děti

  • Tyto placky jsou vhodné pro děti od 2 let. Pro mladší děti ubereme na soli a dochucovadlech.

4 kg za 11 dňov bez námahy (Jana)

Jana: Ahoj, dnes mam 11. den a - 4...

Díky vašim receptům nemám chuť ani na brambůrky

Inka: Teda...Pár dní s vámi baštím (zatím jako začátečník), ale...

Zlepšily se mi vlasy, nehty i kůže (Lidka)

Lidka: Kila dole jsou super, ale víc se mi...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

První výsledek se dostavil hned druhý den (Kaninska)

Kaninska: Hezký den všem, mám za sebou Hubneme do...

S vaším webem je stravování pro nás jednodušší

Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...

Mám takovou radost a takový příval energie, že si to nemohu nechat pro sebe (Jana)

Jana: Ahoj Evi, mám takovou radost a takový příval...

Neskutečně dobré, tohle stravování je prostě dokonalé! (Slavkast)

Slavkast: Neskutečně dobré, bílá omáčka se žampiony a rozmanitou...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...

Díky vám trávím v kuchyni víc času

Pavlaoanv0: Díky vám v kuchyni trávím víc času a...

Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované

Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...

Teším sa z každého vydareného jedla (Elen)

Elen: Som už na dôchodku a k tejto super...

S manželkou jsme si užili skvělou páteční večeři (Jaroslav)

Jaroslav: Jsem velmi rád, že jsem si koupil Super...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Díky kurzu mám najednou více času na důležité věci

Monimar: Milá Evičko, utíká to a ve vánočním programu...
  1. Tak jsem dost bojovala s konzistencí na smažení (rozpadalo se a nasákávalo v oleji), ale bude to tím, že se to smažit nemělo. Toho jsem si ale nevšimla, ehm. No kdo by chtěl smažit (nakonec to bylo velmi dobré), tak je asi potřeba zahustit moukou. Já neměla pohankovou, tak jsem dala aspoň kukuřičnou a bílou.

    • Je to na jednu porci (cca 3 ks) a je k tomu ještě hlávkové zeli, takže dohromady cca 50 g zeli, klidně si dejte víc ;)

    • Vlocky jsou bezlepkove, ale ne všechny tak mohou být označeny, protože jsou často lepkem kontaminovany. Jinak ano, já používám certifikované bezlepkove. Kdo ale není přísný celiak, muže použit i klasické vlocky ;)

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejrychlejší vegan pizza – hotová do 15 minut
Další článekPaleo nebo raw food? (Michael Pollan)