Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Ingredience
1 porce
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 100 g vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 cibule
  • troška kysaného zelí (20 g)
  • kousek hlávkového zelí (30 g)
  • 1-2 lžíce sojové omáčky
  • čerstvé bylinky (petrželka, jarní cibulka nebo libeček)
  • kmín
  • mahá koření
  • sůl

Roky jsem se potýkala s migrénami, oslabenou imunitou, trávicími potížemi. Od 45 let jsem začala nenápadně tloustnout...

Jak připravit zelné placky

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
  2. Přidáme nadrobno nakrájené zelí (klasické i kysané) a podusíme.
  3. Vypneme.
  4. V hrnci smícháme vločky s vodou a uvaříme na hustou kaši (stačí cca 2 minuty).
  5. Vypneme a necháme oboje mírně zchládnout.
  6. Smícháme vše dohromady spolu s kořením, nasekanými čerstvými bylinkami a sojovou omáčkou na hutné těsto.
  7. Plech si vyložíme pečícím papírem a vytvarujeme z těsta placičky.
  8. Pečeme cca 15-20 minut na 200°C dokřupava.

Praktické

  • Podáváme s pomazánkou, tofunézou, omáčkou nebo teplou zeleninou jako večeři nebo svačinu.
  • Nejlepší jsou ještě teplé a křupavé.
  • Pro přísné celiaky volíme certifikované bezlepkové vločky.
  • Místo pečení placky můžeme smažit i na pánvi.

Obměna

  • Zelí můžete nahradit i jinou zeleninou – dýní, mrkví, batátem, cuketou (vymačkanou) aj.
  • Koření můžete obměnit dle chuti – výborné jsou placky třeba i s uzenou paprikou a lahůdkovým droždím.
  • Můžete do těsta přidat i pesto nebo uzené tofu/tempeh.

Děti

  • Tyto placky jsou vhodné pro děti od 2 let. Pro mladší děti ubereme na soli a dochucovadlech.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Klub

Tak ďábelský plán na zítra je tyhle zeláky, jen místo s ovesnýma vločkama, tak se zbylým bulgurem z dneška. Mám i zbytek kysaného zelí, i čerstvé, tak zkusím a už to úplně vidím… Tyhle placičky, cokoliv je v nich, anebo i není, nemají nikdy chybu. Ale tedy přiznám, budu je smažit.

Klub

Foto..

Ukázat další komentáře

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Japonský tofu sendvič Onigirazu

Nemůžete se rozhodnout, jestli si s sebou na svačinu udělat sushi, anebo sendvič? Udělejte si zdravý Sushi sendvič s křupavým tofu.

Lazaňové závitky z cukety

Čekáte hosty? Udělejte jim luxusní občerstvení. Tyto rolky jsou do 5 minut hotové a můžete je udělat i v RAW verzi. A pokud je chcete jako hlavní chod, sta...

Luxusní MINI bramboráčky z cukety – a bez mouky!

Chutnají jako klasické bramboráčky – dokonce možná ještě lépe! Nejlepší na nich je, že nejsou nasáknuté olejem, jsou lehké, výživné a mohou je i ti, ...

Sushi rolky z rýžového papíru

Nemáte rádi řasy? Pak zkuste alternativu sushi – vyměňte nori řasu za rýžový papír. Toto sushi chutná i dětem.