Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.
Ingredience
1 porce
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 100 g vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 cibule
  • troška kysaného zelí (20 g)
  • kousek hlávkového zelí (30 g)
  • 1-2 lžíce sojové omáčky
  • čerstvé bylinky (petrželka, jarní cibulka nebo libeček)
  • kmín
  • mahá koření
  • sůl

Jak připravit zelné placky

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
  2. Přidáme nadrobno nakrájené zelí (klasické i kysané) a podusíme.
  3. Vypneme.
  4. V hrnci smícháme vločky s vodou a uvaříme na hustou kaši (stačí cca 2 minuty).
  5. Vypneme a necháme oboje mírně zchládnout.
  6. Smícháme vše dohromady spolu s kořením, nasekanými čerstvými bylinkami a sojovou omáčkou na hutné těsto.
  7. Plech si vyložíme pečícím papírem a vytvarujeme z těsta placičky.
  8. Pečeme cca 15-20 minut na 200°C dokřupava.

Praktické

  • Podáváme s pomazánkou, tofunézou, omáčkou nebo teplou zeleninou jako večeři nebo svačinu.
  • Nejlepší jsou ještě teplé a křupavé.
  • Pro přísné celiaky volíme certifikované bezlepkové vločky.
  • Místo pečení placky můžeme smažit i na pánvi.

Obměna

  • Zelí můžete nahradit i jinou zeleninou – dýní, mrkví, batátem, cuketou (vymačkanou) aj.
  • Koření můžete obměnit dle chuti – výborné jsou placky třeba i s uzenou paprikou a lahůdkovým droždím.
  • Můžete do těsta přidat i pesto nebo uzené tofu/tempeh.

Děti

  • Tyto placky jsou vhodné pro děti od 2 let. Pro mladší děti ubereme na soli a dochucovadlech.

Královský oběd za půl hodiny

Lucie.L.: Chtěla jsem poděkovat za dnešní promyšlené "menu" pro...

Obdivuji vaše recepty a úžasné nápady

Lenka M.: Nejsem ortodoxní JJ, ale tuto stravu mám...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Díky kurzu jsem snížila přísun chipsů a dalších nesmyslů

Gseidlova: Všechny recepty jsou vynikající. Snížila jsem výrazně přísun...

Lepší než doktor

Mija: Krásný den všem, chtěla bych se poprvé podělit...

Jsem na vašich stránkách závislá

Miluše: Miluji Jíme Jinak! Jsem na vašich stránkách závislá...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Zamilovala jsem se do česnekové pomazánky

Vendtechman: Prave jsem se zamilovala do dnesni cesnekove pomazánky...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Začínám konečně vnímat své tělo. 8,5 kg dole!

Dagmar: Zaplacením dalšího Vašeho kurzu jsem získala další inspiraci...

Jsem pyšná, že jím jinak

Ivkanecasova: Dobrý den, super video, moc děkuji :-). Před...

Děkuji za vaše recepty, mám 7 kg dole (72 let)

Zdeňka H.: Paní Evo. Bude mi 72 let, ráda...

Anna: Objevila jsem vás díky České televizi

Anna: Dobrý den, jsem na těchto stránkách poprvé díky...

Bez masa je mi skvěle

Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...
    • Vlocky jsou bezlepkove, ale ne všechny tak mohou být označeny, protože jsou často lepkem kontaminovany. Jinak ano, já používám certifikované bezlepkove. Kdo ale není přísný celiak, muže použit i klasické vlocky 😉

  1. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek3 nejoblíbenější světové podzimní polévky
Další článekPaleo nebo raw food? (Michael Pollan)