Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.

Ingredience
1 porce
  • 50 g jemných ovesných vloček
  • 100 g vody
  • 1 lžíce oleje
  • 1/2 cibule
  • troška kysaného zelí (20 g)
  • kousek hlávkového zelí (30 g)
  • 1-2 lžíce sojové omáčky
  • čerstvé bylinky (petrželka, jarní cibulka nebo libeček)
  • kmín
  • mahá koření
  • sůl

Jak připravit zelné placky

  1. Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku s větší špetkou soli.
  2. Přidáme nadrobno nakrájené zelí (klasické i kysané) a podusíme.
  3. Vypneme.
  4. V hrnci smícháme vločky s vodou a uvaříme na hustou kaši (stačí cca 2 minuty).
  5. Vypneme a necháme oboje mírně zchládnout.
  6. Smícháme vše dohromady spolu s kořením, nasekanými čerstvými bylinkami a sojovou omáčkou na hutné těsto.
  7. Plech si vyložíme pečícím papírem a vytvarujeme z těsta placičky.
  8. Pečeme cca 15-20 minut na 200°C dokřupava.

Praktické

  • Podáváme s pomazánkou, tofunézou, omáčkou nebo teplou zeleninou jako večeři nebo svačinu.
  • Nejlepší jsou ještě teplé a křupavé.
  • Pro přísné celiaky volíme certifikované bezlepkové vločky.
  • Místo pečení placky můžeme smažit i na pánvi.

Obměna

  • Zelí můžete nahradit i jinou zeleninou – dýní, mrkví, batátem, cuketou (vymačkanou) aj.
  • Koření můžete obměnit dle chuti – výborné jsou placky třeba i s uzenou paprikou a lahůdkovým droždím.
  • Můžete do těsta přidat i pesto nebo uzené tofu/tempeh.

Děti

  • Tyto placky jsou vhodné pro děti od 2 let. Pro mladší děti ubereme na soli a dochucovadlech.

Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)

Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...

Užívám si to, poslouchám tělo a učím se (Jana)

Jana: Low carb jsem jela cca půl roku, chtěla...

JJ mi změnila pohled na jídlo a dodalo sebevědomí si dělat věci po svém

Venisy: Skupina Jíme Jinak mi před šesti lety změnila...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

Pořád je tu něco zajímavého a nového, ani nestíhám sledovat!

Katka: Ahoj holky, moc děkuju za stránky, čerpám z...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Toto som dlho hľadala (Dušana)

Dušana: Som v šoku, po dvoch týždňoch 3,5 kg...

Jídlo je chutné, syté, svačiny nepotřebuji (Olga)

Olga: Dobrý den, s vařením žádný problém nemám, naopak...

2kg dole, bez hladovění a s výbornými recepty (Lidka)

Lidka: Ahoj holky, dnes mám 14. den. Nevydržela jsem...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...
  1. Tak jsem dost bojovala s konzistencí na smažení (rozpadalo se a nasákávalo v oleji), ale bude to tím, že se to smažit nemělo. Toho jsem si ale nevšimla, ehm. No kdo by chtěl smažit (nakonec to bylo velmi dobré), tak je asi potřeba zahustit moukou. Já neměla pohankovou, tak jsem dala aspoň kukuřičnou a bílou.

    • Je to na jednu porci (cca 3 ks) a je k tomu ještě hlávkové zeli, takže dohromady cca 50 g zeli, klidně si dejte víc ;)

    • Vlocky jsou bezlepkove, ale ne všechny tak mohou být označeny, protože jsou často lepkem kontaminovany. Jinak ano, já používám certifikované bezlepkove. Kdo ale není přísný celiak, muže použit i klasické vlocky ;)

  2. Zobrazit všech 11 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekNejrychlejší vegan pizza – hotová do 15 minut
Další článekPaleo nebo raw food? (Michael Pollan)