Hlávkové zelí je velmi stará zelenina plná vitamínu C a vlákniny. Jedly ho už budovatelé Velké čínské zdi, aby měli výdrž a energii a evropským mořeplavcům pomáhalo předcházet kurdějím. Jak ho chutně zakomponovat do našeho jídelníčku? Dochází vám inspirace? Zkuste některý z těch 12 tipů na zelné pokrmy!

1Stir fry

Hlávkové zelí (ať už bílé nebo červené) je skvělou ingrediencí do stir-fry – směsi rychle smažené zeleniny ve woku na kapce oleje. Takto orestované zelí a další zelenina zůstane křupavá a díky restování i velice chutná. Stačí ji během restování dochutit sojovkou (například jako toto stir fry červené zelí s tofu), případně i nějakým asijským kořením (můžete se inspirovat tímto thajským stir fry) a výborné jídlo je na stole. Pro gurmány lze dochutit arašídovou omáčkou nebo sladko-kyselou omáčkou. Podobně děláme i čínu.

2Pečené zelí

Stejně jako batát, dýně a řepa, se dá skvěle upéct i hlávkové zelí. A je opravdu luxusní – měkké, s křupavými listy, mírně nasládlé se zlatavou kůrčičkou. Doporučujeme podávat s tofunézou, majonézou z čočkyhummusem nebo dipem.

3Kvašené zelí

Kysané zelí je česká klasika. A lze ho velice snadno a jednoduše udělat i doma. Nemusíte hned dělat dlouze kvašené kysané kvašené zelí, mnohem jednodušší a stejně chutné je i krátkodobě kvašené zelí spolu s další zeleninou – tzv. pickles. Stačí vám na to obyčejná větší sklenice, zelí, další zelenina a sůl. Výbornými kombinacemi jsou například zelí, červená řepa a křen nebo zelí s mrkví (můžete přidat i cibuli).

4Polévky

Zelňačka je sázka na jistotu. Ale co třeba zkusit „schovat“ zelí do polévky ruský boršč, kroupové se zeleninou, fazolové krémové s koprem, zeleninové quinoové, atp.? Zelí se hodí prakticky do každé polévky, včetně ranní miso polévky. Jednou ho nakrájejte na čtverečky, jindy na širší proužky nebo jemné „sirčičky“, anebo ho v polévce rozmixujte, získáte krásně sladkou krémovou polévku, ve které zelí nikdo nepozná.

5Omáčky

Zelí do omáčky? No jasně. Krásně ho tam „schováte“. Díky němu získá omáčka krémovou strukturu a mírně nasládlou chuť. Inspirujte se třeba cizrnovou, čočkovou, anebo použijte zelí jako základ na koprovou omáčku – experimentujte! Stačí povařit a pak vše rozmixovat. Anebo můžete experimentovat i s řidšími omáčkami (stačí trošku zahustit škrobem), jako třeba touto pěkně červenou zeleninovou s řepou, dýní a zelím nebo žampionovou se zeleninou po thajsku.

6Zeleninové guláše

Ty milujeme. Pěkně husté, plné zeleniny, případně i luštěnin – třeba fazolovo-zeleninový (tam se pěkně schová i červené zelí), paprikový adzuki se zelím, s tofu, fazolový, hrachové kari, cizrnové kari aj. a samozřejmě nesmíme zapomenout na klasiku jako je segedínský guláš.

7Zeleninové a luštěninové směsi a rizota

Nakrájet, podusit, ochutit a zamíchat. V různých zeleninových a obilných směsích jako je voňavá čočková směs, kuskusotto, směs z červené čočky a zeleniny, zelenina na oregánu, bylinková směs zeleniny, směs se seitanem, indická zeleninová směs se seitanem, čočka se zelím na rozmarýnu, zeleninové rizoto,

8Saláty

Na saláty se hodí hlávkové zelí nakrájené na co nejjemnější nudličky, anebo přímo křehoučké špičaté zelí, které má spoustu šťávy. Pokud nemáte mandolínu, můžete ho také nastrouhat na struhadle. Použít ho můžete do presovaného salátu s mrkví, presovaného salátu s brokolicí, oblíbeného salátu Coleslaw, dalmánského salátu aj.

9Placky a karbanátky

Smažené placičky milují malí i velcí a zelí tam nikdo nebude hledat. Doporučujeme ho nakrájet na co nejjemnější nudličky nebo nastrouhat a osmahnout na cibulce na oleji, aby pěkně změklo. Pak zamíchat do základu na karbanátky a usmažit je ve vrstvě oleje (případně upéct v troubě). Je to mňamka. Inspiraci načerpáte v sekci Karbanátky a nákypy. My ho třeba zkoušeli dávat do Hubníku.

10Zelí na sladkokyselo

Další naše česká stálice – zelí na sladkokyselo. Nejčastěji se podává s knedlíkem a masem – zkuste naši alternativní verzi bez masa Huso-knedlo-zelo jinak.

11Zeleninové závitky

Zelí, spolu s mrkví a cibulí, jsou skvělým základem pro náplň zeleninových jarních závitků. Zkuste je vyrobit podle tohoto receptu. Je to naše oblíbená rychlovka.

nishime ze sladké zeleniny

12Nishime

Nishime je chuťově delikátní a léčebná úprava zeleniny, kdy se zelenina vaří ve vrstvách – od nejvíce jin po nejvíce jang. Vznikne tak úžasně sladký a energeticky rovnovážný pokrm. A taková kombinace nishime zelí, dýně a mrkev je opravdu lahoda – jak třeba k ranní kaši, tak také jako hlavní chod spolu třeba s těstovinami nebo jinou vařenou obilovinou.

 
Největší hubnutí nastalo po vysazení cukru a bílého pečiva
Mrask: Dobrý den, začala jsem asi 14 dní před...
Všechny vaše recepty jsou úžasné
Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...
Syn začal dobrovolně jíst dušenou zeleninu
Alena.brunova: Teda ty kapustičky na zádíčka! To je mňamkošinka!...
Nejlepší polévka. Kluci vylízali i hrnec a vaříme ji i dnes
Michaela: Prý nejlepší polévka světa a to došel zázvor....
Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém
Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...
Konečně více vnímám své tělo
Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...
Jídelníček z kurzu si můj muž velmi chválil, i když podobně vařím už 10 let
Evakostrnova: Jedlá sú fantastické, klobúk dole, varím podobné už...
Po kurzu mám krásnou pleť a vlasy zvětšily na objemu
Evacernosk: Tak po čtrnácti kouzelných lekcích hubnutí do plavek...
Hubnutí přišlo tak nějak samo
Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...
Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak
Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...
Vaše stránky mě nadchly
Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...
Děkuji a držím palce!
Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...
Jsem ráda, že jsem se do klubu JJ přihlásila
Katka: moc, moc děkuji za klub JJ, jsem z toho...
Tomu bych nevěřila: Po 3 dnech na JJ stravě mi splasklo břicho!
cihal: Zdravím vás. Začala jsem dle videa polévkami k...
Cítím se mnohem více v pohodě
Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...
Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.
Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!