Hlávkové zelí je velmi stará zelenina plná vitamínu C a vlákniny. Jedly ho už budovatelé Velké čínské zdi, aby měli výdrž a energii a evropským mořeplavcům pomáhalo předcházet kurdějím. Jak ho chutně zakomponovat do našeho jídelníčku? Dochází vám inspirace? Zkuste některý z těch 12 tipů na zelné pokrmy!

1Stir fry

Hlávkové zelí (ať už bílé nebo červené) je skvělou ingrediencí do stir-fry – směsi rychle smažené zeleniny ve woku na kapce oleje. Takto orestované zelí a další zelenina zůstane křupavá a díky restování i velice chutná. Stačí ji během restování dochutit sojovkou (například jako toto stir fry červené zelí s tofu), případně i nějakým asijským kořením (můžete se inspirovat tímto thajským stir fry) a výborné jídlo je na stole. Pro gurmány lze dochutit arašídovou omáčkou nebo sladko-kyselou omáčkou. Podobně děláme i čínu.

2Pečené zelí

Stejně jako batát, dýně a řepa, se dá skvěle upéct i hlávkové zelí. A je opravdu luxusní – měkké, s křupavými listy, mírně nasládlé se zlatavou kůrčičkou. Doporučujeme podávat s tofunézou, majonézou z čočkyhummusem nebo dipem.

3Kvašené zelí

Kysané zelí je česká klasika. A lze ho velice snadno a jednoduše udělat i doma. Nemusíte hned dělat dlouze kvašené kysané kvašené zelí, mnohem jednodušší a stejně chutné je i krátkodobě kvašené zelí spolu s další zeleninou – tzv. pickles. Stačí vám na to obyčejná větší sklenice, zelí, další zelenina a sůl. Výbornými kombinacemi jsou například zelí, červená řepa a křen nebo zelí s mrkví (můžete přidat i cibuli).

4Polévky

Zelňačka je sázka na jistotu. Ale co třeba zkusit „schovat“ zelí do polévky ruský boršč, kroupové se zeleninou, fazolové krémové s koprem, zeleninové quinoové, atp.? Zelí se hodí prakticky do každé polévky, včetně ranní miso polévky. Jednou ho nakrájejte na čtverečky, jindy na širší proužky nebo jemné „sirčičky“, anebo ho v polévce rozmixujte, získáte krásně sladkou krémovou polévku, ve které zelí nikdo nepozná.

5Omáčky

Zelí do omáčky? No jasně. Krásně ho tam „schováte“. Díky němu získá omáčka krémovou strukturu a mírně nasládlou chuť. Inspirujte se třeba cizrnovou, čočkovou, anebo použijte zelí jako základ na koprovou omáčku – experimentujte! Stačí povařit a pak vše rozmixovat. Anebo můžete experimentovat i s řidšími omáčkami (stačí trošku zahustit škrobem), jako třeba touto pěkně červenou zeleninovou s řepou, dýní a zelím nebo žampionovou se zeleninou po thajsku.

6Zeleninové guláše

Ty milujeme. Pěkně husté, plné zeleniny, případně i luštěnin – třeba fazolovo-zeleninový (tam se pěkně schová i červené zelí), paprikový adzuki se zelím, s tofu, fazolový, hrachové kari, cizrnové kari aj. a samozřejmě nesmíme zapomenout na klasiku jako je segedínský guláš.

7Zeleninové a luštěninové směsi a rizota

Nakrájet, podusit, ochutit a zamíchat. V různých zeleninových a obilných směsích jako je voňavá čočková směs, kuskusotto, směs z červené čočky a zeleniny, zelenina na oregánu, bylinková směs zeleniny, směs se seitanem, indická zeleninová směs se seitanem, čočka se zelím na rozmarýnu, zeleninové rizoto,

8Saláty

Na saláty se hodí hlávkové zelí nakrájené na co nejjemnější nudličky, anebo přímo křehoučké špičaté zelí, které má spoustu šťávy. Pokud nemáte mandolínu, můžete ho také nastrouhat na struhadle. Použít ho můžete do presovaného salátu s mrkví, presovaného salátu s brokolicí, oblíbeného salátu Coleslaw, dalmánského salátu aj.

9Placky a karbanátky

Smažené placičky milují malí i velcí a zelí tam nikdo nebude hledat. Doporučujeme ho nakrájet na co nejjemnější nudličky nebo nastrouhat a osmahnout na cibulce na oleji, aby pěkně změklo. Pak zamíchat do základu na karbanátky a usmažit je ve vrstvě oleje (případně upéct v troubě). Je to mňamka. Inspiraci načerpáte v sekci Karbanátky a nákypy. My ho třeba zkoušeli dávat do Hubníku.

10Zelí na sladkokyselo

Další naše česká stálice – zelí na sladkokyselo. Nejčastěji se podává s knedlíkem a masem – zkuste naši alternativní verzi bez masa Huso-knedlo-zelo jinak.

11Zeleninové závitky

Zelí, spolu s mrkví a cibulí, jsou skvělým základem pro náplň zeleninových jarních závitků. Zkuste je vyrobit podle tohoto receptu. Je to naše oblíbená rychlovka.

nishime ze sladké zeleniny

12Nishime

Nishime je chuťově delikátní a léčebná úprava zeleniny, kdy se zelenina vaří ve vrstvách – od nejvíce jin po nejvíce jang. Vznikne tak úžasně sladký a energeticky rovnovážný pokrm. A taková kombinace nishime zelí, dýně a mrkev je opravdu lahoda – jak třeba k ranní kaši, tak také jako hlavní chod spolu třeba s těstovinami nebo jinou vařenou obilovinou.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Své porce musím bránit před rodinou:-)
Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...
Po 10 dnech 2 kg dole a krev čistější (Jamila)
Jarmila: Dnes ráno mám 10. den kurzu Hubneme do...
Nejdřív jsem byla za exota, ale teď se ke mně přidávají další (Zuzana, 57 let)
Zuzana: Když jsem před lety přestala jíst maso, protože...
Po 6. dni mi splasklo břicho
Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...
Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)
Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...
Chuťové orgie díky kurzu Jarní očista
Dudysek: Zdravím moc do JJ a musím vyjádřit velké...
Bez masa je mi skvěle
Petra: Nejdřív jsem to vůbec neplánovala, ale nakonec jsem maso...
Manžel se na mě díval a ptal se, co je na mně nového (Sylva)
Sylva: Evi, Romane...Viléme, Jarmilo!!!:-) Funguje to. Nechápu jak, ale...
Ušetřili jste mi roky života. Je tu vše přehledně na jednom místě
Anna: Web Jíme Jinak mně obohatil o spoustu různých...
Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete
Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...
Cítím se skvěle, měla jsem začít už dávno (Pavla)
Pavla: Evi a ostatní, moc děkuji za tyto stránky...
Ekzém je nenávratne preč (Jana)
Jana: Jarná očista pomaly končí a ja mám radosť,...
Jíme Jinak mě baví (Olga, 76 let)
Olga: Ahoj Evičko, chci tímto moc poděkovat a popřát...
S vaším webem je stravování pro nás jednodušší
Ludmila D.: Vaše stránky už sleduji nějakou dobu. Letos jsem...
Syn už nepotřebuje inhalátor (Jitka)
Jitka: Dobrý den, chtěla bych jen dát zprávu o...
Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.
Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekCizrna na houbách
Další článekSlaný bezlepkový koláč s brokolicí