Domů > Nepřehlédněte

Jak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze zelí

Hlávkové zelí je velmi stará zelenina plná vitamínu C a vlákniny. Jedly ho už budovatelé Velké čínské zdi, aby měli výdrž a energii a evropským mořeplavcům pomáhalo předcházet kurdějím. Jak ho chutně zakomponovat do našeho jídelníčku? Dochází vám inspirace? Zkuste některý z těch 12 tipů na zelné pokrmy!

Stir fry

Hlávkové zelí (ať už bílé nebo červené) je skvělou ingrediencí do stir-fry – směsi rychle smažené zeleniny ve woku na kapce oleje. Takto orestované zelí a další zelenina zůstane křupavá a díky restování i velice chutná. Stačí ji během restování dochutit sojovkou (například jako toto stir fry červené zelí s tofu), případně i nějakým asijským kořením (můžete se inspirovat tímto thajským stir fry) a výborné jídlo je na stole. Pro gurmány lze dochutit arašídovou omáčkou nebo sladko-kyselou omáčkou. Podobně děláme i čínu.

Pečené zelí

Stejně jako batát, dýně a řepa, se dá skvěle upéct i hlávkové zelí. A je opravdu luxusní – měkké, s křupavými listy, mírně nasládlé se zlatavou kůrčičkou. Doporučujeme podávat s tofunézou, majonézou z čočkyhummusem nebo dipem.

Kvašené zelí

Kysané zelí je česká klasika. A lze ho velice snadno a jednoduše udělat i doma. Nemusíte hned dělat dlouze kvašené kysané kvašené zelí, mnohem jednodušší a stejně chutné je i krátkodobě kvašené zelí spolu s další zeleninou – tzv. pickles. Stačí vám na to obyčejná větší sklenice, zelí, další zelenina a sůl. Výbornými kombinacemi jsou například zelí, červená řepa a křen nebo zelí s mrkví (můžete přidat i cibuli).

Polévky

Zelňačka je sázka na jistotu. Ale co třeba zkusit “schovat” zelí do polévky ruský boršč, kroupové se zeleninou, fazolové krémové s koprem, zeleninové quinoové, atp.? Zelí se hodí prakticky do každé polévky, včetně ranní miso polévky. Jednou ho nakrájejte na čtverečky, jindy na širší proužky nebo jemné “sirčičky”, anebo ho v polévce rozmixujte, získáte krásně sladkou krémovou polévku, ve které zelí nikdo nepozná.

Omáčky

Zelí do omáčky? No jasně. Krásně ho tam “schováte”. Díky němu získá omáčka krémovou strukturu a mírně nasládlou chuť. Inspirujte se třeba cizrnovou, čočkovou, anebo použijte zelí jako základ na koprovou omáčku – experimentujte! Stačí povařit a pak vše rozmixovat. Anebo můžete experimentovat i s řidšími omáčkami (stačí trošku zahustit škrobem), jako třeba touto pěkně červenou zeleninovou s řepou, dýní a zelím nebo žampionovou se zeleninou po thajsku.

Zeleninové guláše

Ty milujeme. Pěkně husté, plné zeleniny, případně i luštěnin – třeba fazolovo-zeleninový (tam se pěkně schová i červené zelí), paprikový adzuki se zelím, s tofu, fazolový, hrachové kari, cizrnové kari aj. a samozřejmě nesmíme zapomenout na klasiku jako je segedínský guláš.

Zeleninové a luštěninové směsi a rizota

Nakrájet, podusit, ochutit a zamíchat. V různých zeleninových a obilných směsích jako je voňavá čočková směs, kuskusotto, směs z červené čočky a zeleniny, zelenina na oregánu, bylinková směs zeleniny, směs se seitanem, indická zeleninová směs se seitanem, čočka se zelím na rozmarýnu, zeleninové rizoto,

Saláty

Na saláty se hodí hlávkové zelí nakrájené na co nejjemnější nudličky, anebo přímo křehoučké špičaté zelí, které má spoustu šťávy. Pokud nemáte mandolínu, můžete ho také nastrouhat na struhadle. Použít ho můžete do presovaného salátu s mrkví, presovaného salátu s brokolicí, oblíbeného salátu Coleslaw, dalmánského salátu aj.

Placky a karbanátky

Smažené placičky milují malí i velcí a zelí tam nikdo nebude hledat. Doporučujeme ho nakrájet na co nejjemnější nudličky nebo nastrouhat a osmahnout na cibulce na oleji, aby pěkně změklo. Pak zamíchat do základu na karbanátky a usmažit je ve vrstvě oleje (případně upéct v troubě). Je to mňamka. Inspiraci načerpáte v sekci Karbanátky a nákypy. My ho třeba zkoušeli dávat do Hubníku.

Zelí na sladkokyselo

Další naše česká stálice – zelí na sladkokyselo. Nejčastěji se podává s knedlíkem a masem – zkuste naši alternativní verzi bez masa Huso-knedlo-zelo jinak.

Zeleninové závitky

Zelí, spolu s mrkví a cibulí, jsou skvělým základem pro náplň zeleninových jarních závitků. Zkuste je vyrobit podle tohoto receptu. Je to naše oblíbená rychlovka.

Nishime

nishime ze sladké zeleniny

Nishime je chuťově delikátní a léčebná úprava zeleniny, kdy se zelenina vaří ve vrstvách – od nejvíce jin po nejvíce jang. Vznikne tak úžasně sladký a energeticky rovnovážný pokrm. A taková kombinace nishime zelí, dýně a mrkev je opravdu lahoda – jak třeba k ranní kaši, tak také jako hlavní chod spolu třeba s těstovinami nebo jinou vařenou obilovinou.

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

13 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Vyzkoušejte také

Zeláky – křupavé zelné karbanátky bez lepku

Božsky křupavé zelné placky z trouby. Chutná a zdravá svačinka nebo rychlá večeře.
7

Zelňačka s uzeným

Milujete zelňačku a nevíte jak ji uvařit zdravě bez brambor a klobásy? Zkuste tuhle!
27

Pickles aneb fermentovaná zelenina – co je to?

Kvašená zelenina je jednoduchý, rychlý a chutný způsob konzervace. Má mnoho živin, enzymů, vitamínů, minerálů a dokáže v našem těle skoro zázraky.
2
3

7 tipů na rychlé a jednoduché jedlé dárky k Vánocům

Pomalu se nám blíží Vánoce… Také už vás trápí co zase vymyslet za dárky svým blízkým a potřebujete, aby vás to nezruinovalo, a přitom obdarovaným udě...
21
2

9 skvělých způsobů, jak využít košťály z brokolice a květáku

Také jste jedním z lidí, kteří košťály od brokolice a květáku vyhazují? Chyba! Zkuste některý z těchto tipů a zpracujte brokolici i květák tzv. od čumáčku ...
7
2

Jak přirozeně posílit imunitu – svou i dětí (6 praktických tipů)

Po létě, kdy jsme si dali tam nějakou zmrzlinu, občas zákusek, jinde něco grilovaného, je třeba změnit své návyky tak, abychom se vyhnuli podzimním chřipká...