Domů > Nepřehlédněte

Jak zužitkovat hlávkové zelí – 12 super tipů na pokrmy ze zelí

Hlávkové zelí je velmi stará zelenina plná vitamínu C a vlákniny. Jedly ho už budovatelé Velké čínské zdi, aby měli výdrž a energii a evropským mořeplavcům pomáhalo předcházet kurdějím. Jak ho chutně zakomponovat do našeho jídelníčku? Dochází vám inspirace? Zkuste některý z těch 12 tipů na zelné pokrmy!

Stir fry

Hlávkové zelí (ať už bílé nebo červené) je skvělou ingrediencí do stir-fry – směsi rychle smažené zeleniny ve woku na kapce oleje. Takto orestované zelí a další zelenina zůstane křupavá a díky restování i velice chutná. Stačí ji během restování dochutit sojovkou (například jako toto stir fry červené zelí s tofu), případně i nějakým asijským kořením (můžete se inspirovat tímto thajským stir fry) a výborné jídlo je na stole. Pro gurmány lze dochutit arašídovou omáčkou nebo sladko-kyselou omáčkou. Podobně děláme i čínu.

Pečené zelí

Stejně jako batát, dýně a řepa, se dá skvěle upéct i hlávkové zelí. A je opravdu luxusní – měkké, s křupavými listy, mírně nasládlé se zlatavou kůrčičkou. Doporučujeme podávat s tofunézou, majonézou z čočkyhummusem nebo dipem.

Kvašené zelí

Kysané zelí je česká klasika. A lze ho velice snadno a jednoduše udělat i doma. Nemusíte hned dělat dlouze kvašené kysané kvašené zelí, mnohem jednodušší a stejně chutné je i krátkodobě kvašené zelí spolu s další zeleninou – tzv. pickles. Stačí vám na to obyčejná větší sklenice, zelí, další zelenina a sůl. Výbornými kombinacemi jsou například zelí, červená řepa a křen nebo zelí s mrkví (můžete přidat i cibuli).

Polévky

Zelňačka je sázka na jistotu. Ale co třeba zkusit “schovat” zelí do polévky ruský boršč, kroupové se zeleninou, fazolové krémové s koprem, zeleninové quinoové, atp.? Zelí se hodí prakticky do každé polévky, včetně ranní miso polévky. Jednou ho nakrájejte na čtverečky, jindy na širší proužky nebo jemné “sirčičky”, anebo ho v polévce rozmixujte, získáte krásně sladkou krémovou polévku, ve které zelí nikdo nepozná.

Omáčky

Zelí do omáčky? No jasně. Krásně ho tam “schováte”. Díky němu získá omáčka krémovou strukturu a mírně nasládlou chuť. Inspirujte se třeba cizrnovou, čočkovou, anebo použijte zelí jako základ na koprovou omáčku – experimentujte! Stačí povařit a pak vše rozmixovat. Anebo můžete experimentovat i s řidšími omáčkami (stačí trošku zahustit škrobem), jako třeba touto pěkně červenou zeleninovou s řepou, dýní a zelím nebo žampionovou se zeleninou po thajsku.

Zeleninové guláše

Ty milujeme. Pěkně husté, plné zeleniny, případně i luštěnin – třeba fazolovo-zeleninový (tam se pěkně schová i červené zelí), paprikový adzuki se zelím, s tofu, fazolový, hrachové kari, cizrnové kari aj. a samozřejmě nesmíme zapomenout na klasiku jako je segedínský guláš.

Zeleninové a luštěninové směsi a rizota

Nakrájet, podusit, ochutit a zamíchat. V různých zeleninových a obilných směsích jako je voňavá čočková směs, kuskusotto, směs z červené čočky a zeleniny, zelenina na oregánu, bylinková směs zeleniny, směs se seitanem, indická zeleninová směs se seitanem, čočka se zelím na rozmarýnu, zeleninové rizoto,

Saláty

Na saláty se hodí hlávkové zelí nakrájené na co nejjemnější nudličky, anebo přímo křehoučké špičaté zelí, které má spoustu šťávy. Pokud nemáte mandolínu, můžete ho také nastrouhat na struhadle. Použít ho můžete do presovaného salátu s mrkví, presovaného salátu s brokolicí, oblíbeného salátu Coleslaw, dalmánského salátu aj.

Placky a karbanátky

Smažené placičky milují malí i velcí a zelí tam nikdo nebude hledat. Doporučujeme ho nakrájet na co nejjemnější nudličky nebo nastrouhat a osmahnout na cibulce na oleji, aby pěkně změklo. Pak zamíchat do základu na karbanátky a usmažit je ve vrstvě oleje (případně upéct v troubě). Je to mňamka. Inspiraci načerpáte v sekci Karbanátky a nákypy. My ho třeba zkoušeli dávat do Hubníku.

Zelí na sladkokyselo

Další naše česká stálice – zelí na sladkokyselo. Nejčastěji se podává s knedlíkem a masem – zkuste naši alternativní verzi bez masa Huso-knedlo-zelo jinak.

Zeleninové závitky

Zelí, spolu s mrkví a cibulí, jsou skvělým základem pro náplň zeleninových jarních závitků. Zkuste je vyrobit podle tohoto receptu. Je to naše oblíbená rychlovka.

Nishime

nishime ze sladké zeleniny

Nishime je chuťově delikátní a léčebná úprava zeleniny, kdy se zelenina vaří ve vrstvách – od nejvíce jin po nejvíce jang. Vznikne tak úžasně sladký a energeticky rovnovážný pokrm. A taková kombinace nishime zelí, dýně a mrkev je opravdu lahoda – jak třeba k ranní kaši, tak také jako hlavní chod spolu třeba s těstovinami nebo jinou vařenou obilovinou.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

83 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Červená zelňačka s koprem

Zelňačka z červeného zelí je skvělá a velmi jednoduchá. Když se dobře ochutí a přidá kopr, tak je to hotová delikatesa.

Ostro kyselá pikantní polévka

Vydatná pikantní polévka vonící kořením, ve které se příjemně snoubí kyselá a ostrá chuť.

Sázavské kimchi – jednoduchý recept z lokální zeleniny

Máme rádi snadné recepty z lokálních surovin. Tohle je náš oblíbený recept na kimči. Můžete si ho snadno obměnit podle toho, co právě dozrává u vás.
18

20 super detox receptů s kopřivou

Venku už začíná rašit kopřiva. Zázračná detoxikační bylina, kterou můžete použít do mnoha jídel a nápojů. Pojďte se inspirovat, kam všude s ní!