Hlávkové zelí je velmi stará zelenina plná vitamínu C a vlákniny. Jedly ho už budovatelé Velké čínské zdi, aby měli výdrž a energii a evropským mořeplavcům pomáhalo předcházet kurdějím. Jak ho chutně zakomponovat do našeho jídelníčku? Dochází vám inspirace? Zkuste některý z těch 12 tipů na zelné pokrmy!

1Stir fry

Hlávkové zelí (ať už bílé nebo červené) je skvělou ingrediencí do stir-fry – směsi rychle smažené zeleniny ve woku na kapce oleje. Takto orestované zelí a další zelenina zůstane křupavá a díky restování i velice chutná. Stačí ji během restování dochutit sojovkou (například jako toto stir fry červené zelí s tofu), případně i nějakým asijským kořením (můžete se inspirovat tímto thajským stir fry) a výborné jídlo je na stole. Pro gurmány lze dochutit arašídovou omáčkou nebo sladko-kyselou omáčkou. Podobně děláme i čínu.

2Pečené zelí

Stejně jako batát, dýně a řepa, se dá skvěle upéct i hlávkové zelí. A je opravdu luxusní – měkké, s křupavými listy, mírně nasládlé se zlatavou kůrčičkou. Doporučujeme podávat s tofunézou, majonézou z čočkyhummusem nebo dipem.

3Kvašené zelí

Kysané zelí je česká klasika. A lze ho velice snadno a jednoduše udělat i doma. Nemusíte hned dělat dlouze kvašené kysané kvašené zelí, mnohem jednodušší a stejně chutné je i krátkodobě kvašené zelí spolu s další zeleninou – tzv. pickles. Stačí vám na to obyčejná větší sklenice, zelí, další zelenina a sůl. Výbornými kombinacemi jsou například zelí, červená řepa a křen nebo zelí s mrkví (můžete přidat i cibuli).

4Polévky

Zelňačka je sázka na jistotu. Ale co třeba zkusit „schovat“ zelí do polévky ruský boršč, kroupové se zeleninou, fazolové krémové s koprem, zeleninové quinoové, atp.? Zelí se hodí prakticky do každé polévky, včetně ranní miso polévky. Jednou ho nakrájejte na čtverečky, jindy na širší proužky nebo jemné „sirčičky“, anebo ho v polévce rozmixujte, získáte krásně sladkou krémovou polévku, ve které zelí nikdo nepozná.

5Omáčky

Zelí do omáčky? No jasně. Krásně ho tam „schováte“. Díky němu získá omáčka krémovou strukturu a mírně nasládlou chuť. Inspirujte se třeba cizrnovou, čočkovou, anebo použijte zelí jako základ na koprovou omáčku – experimentujte! Stačí povařit a pak vše rozmixovat. Anebo můžete experimentovat i s řidšími omáčkami (stačí trošku zahustit škrobem), jako třeba touto pěkně červenou zeleninovou s řepou, dýní a zelím nebo žampionovou se zeleninou po thajsku.

6Zeleninové guláše

Ty milujeme. Pěkně husté, plné zeleniny, případně i luštěnin – třeba fazolovo-zeleninový (tam se pěkně schová i červené zelí), paprikový adzuki se zelím, s tofu, fazolový, hrachové kari, cizrnové kari aj. a samozřejmě nesmíme zapomenout na klasiku jako je segedínský guláš.

7Zeleninové a luštěninové směsi a rizota

Nakrájet, podusit, ochutit a zamíchat. V různých zeleninových a obilných směsích jako je voňavá čočková směs, kuskusotto, směs z červené čočky a zeleniny, zelenina na oregánu, bylinková směs zeleniny, směs se seitanem, indická zeleninová směs se seitanem, čočka se zelím na rozmarýnu, zeleninové rizoto,

8Saláty

Na saláty se hodí hlávkové zelí nakrájené na co nejjemnější nudličky, anebo přímo křehoučké špičaté zelí, které má spoustu šťávy. Pokud nemáte mandolínu, můžete ho také nastrouhat na struhadle. Použít ho můžete do presovaného salátu s mrkví, presovaného salátu s brokolicí, oblíbeného salátu Coleslaw, dalmánského salátu aj.

9Placky a karbanátky

Smažené placičky milují malí i velcí a zelí tam nikdo nebude hledat. Doporučujeme ho nakrájet na co nejjemnější nudličky nebo nastrouhat a osmahnout na cibulce na oleji, aby pěkně změklo. Pak zamíchat do základu na karbanátky a usmažit je ve vrstvě oleje (případně upéct v troubě). Je to mňamka. Inspiraci načerpáte v sekci Karbanátky a nákypy. My ho třeba zkoušeli dávat do Hubníku.

10Zelí na sladkokyselo

Další naše česká stálice – zelí na sladkokyselo. Nejčastěji se podává s knedlíkem a masem – zkuste naši alternativní verzi bez masa Huso-knedlo-zelo jinak.

11Zeleninové závitky

Zelí, spolu s mrkví a cibulí, jsou skvělým základem pro náplň zeleninových jarních závitků. Zkuste je vyrobit podle tohoto receptu. Je to naše oblíbená rychlovka.

nishime ze sladké zeleniny

12Nishime

Nishime je chuťově delikátní a léčebná úprava zeleniny, kdy se zelenina vaří ve vrstvách – od nejvíce jin po nejvíce jang. Vznikne tak úžasně sladký a energeticky rovnovážný pokrm. A taková kombinace nishime zelí, dýně a mrkev je opravdu lahoda – jak třeba k ranní kaši, tak také jako hlavní chod spolu třeba s těstovinami nebo jinou vařenou obilovinou.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž
Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...
Díky JJ se mi běhá lehčeji a déle vydržím – je to tak jednoduché!
Hanka: Dobrý den, hlásím, že po dvou týdnech na...
Vaření dle JJ je jednoduché a nejsem unavená, takže to jde samo
Jana: Těch informací je hodně, ale strašně mě to...
Díky za obrovskou inspiraci
Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...
Dostala jsem pochvalu za skvělý krevní obraz (díky JJ stravě)
Hankaj: Včera jsem byla darovat krev a dostala jsem...
Své porce musím bránit před rodinou:-)
Adad: Dobrý den, děkuji za krásný a hlavně srozumitelný...
Podpora v kurzu byla úžasná
Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...
Úspěch: manžel vylízal i talíř
Slunivok: Skvělý recept ! Uvařila jsem si čočku na...
Ještě, že tento web existuje!
Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...
Bez ranní polévky to u mě už nejde
Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...
Jsem čilejší a už konečně večer nezívám
Nahlie64: Jídla jsou výborná a moc Vám poděkovat :-)...
Kurz mě nakopl a konečně přemýšlím o tom, co jím
Lucka: Ahoj Evi a Helí, byly jste úžasné a...
Vaše stránky jsou pro mě nejpřínosnější a nejčastěji navštěvované
Lena.klimova: Mockrát děkuji za vaše webové stránky, které jsou...
Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.
Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...
Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst
Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....
Už si nedovedu představit talíř bez zeleniny
Marie: Jídla mi moc a moc chutnají! Dole 2...