Rizoto na sto způsobů je naše oblíbená a velmi lahodná rychlovka. Když je doma uvařená rýže nebo jiná obilovina, je večeře rázem hotová.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 PL lžíce oleje
  • sůl
  • 1 červená cibule (může být i žlutá)
  • 1 větší mrkev
  • asi 15 cm pórku – zelená i bílá část
  • hrnek nakrájeného zelí
  • jarní cibulka nebo petrželka
  • lžička sojové omáčky
  • podle chuti umeocet
  • deci zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 4 hrnky uvařené rýže nebo 1 hrnek rýže a 2,5 hrnků vody

Postup

 

  1. Mrkev nakrájíme na proužky nebo tenké plátky, cibuli na proužky, pórek na větší podélné proužky a zelí na proužky, jarní cibulku na kolečka.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli, přidáme mrkev, zelí pórek a mícháme několik minut, až zelenina změkne.
  3. Přidáme uvařenou rýži, deci zeleninového vývaru nebo horké vody a dobře promícháme.
  4. Necháme pár minut pod pokličkou dojít. Dochutíme lžící umeocta a sójové omáčky. Labužníci si ještě mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Podáváme sypané jarní cibulkou nebo petrželkou. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeňte přidat kvašenou zeleninu nebo jiný svěží salát.

Obměna

Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny. Výborné je rizoto i s dýní, zelím či kapustou.

Děti do roka

Pro děti do roka ještě vaříme zvlášť,  ve vodě tedy uvaříme zeleninu a smícháme ji s uvařenou rýží. Na závěr propasírujeme.

Děti od roka do roka a půl

Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.

Děti od roku a půl do tří let

Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

Objevila jsem kapustu a nemohu se jí nabažit!

Stipl2: Misto cizrny sel do hrnce opeceny tempeh a...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Děkuji za tolik receptů, nápadů a podpory v perfektním kurzu

Alkcz: Milá Evi, Helčo a Romane, Chtěla bych vám všem...

Členství v Klubu byla jedna z našich nejlepších investic

Martina: Dlouho jsem váhala, zda si můžeme dovolit z...

Výsledky se dostavují okamžitě

Magda:  Jsem moc ráda, že jsem s vámi všemi...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Můj jídelníček se díky vám úplně změnil

Petr C.: Nováček již nejsem, čerpám z Vašich volně dostupných...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Děkuji a držím palce!

Jindra: Pěkný den 🙂 Už více než 20 let...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Kurz pro začátečníky

Alena: Děkuji za spoustu podnětů, které jsem na vašem...

Hubnutí přišlo tak nějak samo

Chania: Vynechala jsem pečivo, nepotřebuji ho. Cukr jsem přestala...

Chtěla jsem se naučit vařit z dravě a kila dolů jsou příjemnou odměnou

Žaneta: Hlásím 3kg dole :). Pravda je, že jsem...

Moc mě to baví!

Libenk: Děkuji za výborný recept 🙂 Dnes upečeno a...

Jste unavená a vyčerpaná? Posilte v zimě ledviny

Nastartujte imunitu a vyhněte se nemocem.

Je to snadné. Zjistěte, jak na to.

Stáhnout ZDARMA

  1. Vynikajúce rizotko…táto rýchlovečka…ryžu som mala uvarenú…a popražená kapusta, tak tú riadne zbožňujem… pridala som si tam aj údené tofu, ako som smažila zeleninku…mňamka rýchla osvedčená <3.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolový guláš s mrkví a dýní
Další článekJak na pickles z červené řepy