Rizoto na sto způsobů je naše oblíbená a velmi lahodná rychlovka. Když je doma uvařená rýže nebo jiná obilovina, je večeře rázem hotová.
Ingredience
pro 4 porce
  • 2 PL lžíce oleje
  • sůl
  • 1 červená cibule (může být i žlutá)
  • 1 větší mrkev
  • asi 15 cm pórku – zelená i bílá část
  • hrnek nakrájeného zelí
  • jarní cibulka nebo petrželka
  • lžička sojové omáčky
  • podle chuti umeocet
  • deci zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 4 hrnky uvařené rýže nebo 1 hrnek rýže a 2,5 hrnků vody

Postup

 

  1. Mrkev nakrájíme na proužky nebo tenké plátky, cibuli na proužky, pórek na větší podélné proužky a zelí na proužky, jarní cibulku na kolečka.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli, přidáme mrkev, zelí pórek a mícháme několik minut, až zelenina změkne.
  3. Přidáme uvařenou rýži, deci zeleninového vývaru nebo horké vody a dobře promícháme.
  4. Necháme pár minut pod pokličkou dojít. Dochutíme lžící umeocta a sójové omáčky. Labužníci si ještě mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Podáváme sypané jarní cibulkou nebo petrželkou. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeňte přidat kvašenou zeleninu nebo jiný svěží salát.

Obměna

Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny. Výborné je rizoto i s dýní, zelím či kapustou.

Děti do roka

Pro děti do roka ještě vaříme zvlášť,  ve vodě tedy uvaříme zeleninu a smícháme ji s uvařenou rýží. Na závěr propasírujeme.

Děti od roka do roka a půl

Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.

Děti od roku a půl do tří let

Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

Díky Klubu JJ se ze mně stává jiný člověk

Maca.stej: Jsem v Klubu JJ druhým rokem a téměř...

Toto je stravování, který jsem celý život hledala

Danfejfar: Dobrý den, děkuji, děkuji. děkuji. Toto je stravování,...

Konečně mě přešly chutě na sladké “z nudy”

Annakrata: Pokud si dám k snídani polévku a k...

Očista byla super!

Janakralicek: Očista byla super, diplom jsem si udělila, byla...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

První týden kurzu a 2 kg dole!

Lada: Už mi nepnou kalhoty přes stehna a je...

Poděkování

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila cca před měsícem....

Jeden z nejsilnějších zážitků…

Kateřina: Milá Evi, také jsem chtěla poděkovat za celý kurz....

Váš kurz mě znovu nakopnul

Iva: Milá Evo a Helčo, psala jsem osobní mail...

Děkuji za skvělý kurz

Ilona: Děkuji, děvčata, za skvělý kurz. Tady to jde...

Mám víc energie a čistší hlavu

Neli: S úklidy řádím od úterka, pěkně využívám dynamickou...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

Cukroví bylo šup šup hotové

Magdalena: Tohle univerzální těsto je super svou variabilitou. Použila...

I můj nastávající se oblizuje až za ušima

Vfadra: Jídla jsou skvělá, celkově se snažím vařit zdravě,...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...
  1. Vynikajúce rizotko…táto rýchlovečka…ryžu som mala uvarenú…a popražená kapusta, tak tú riadne zbožňujem… pridala som si tam aj údené tofu, ako som smažila zeleninku…mňamka rýchla osvedčená <3.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolový guláš s mrkví a dýní
Další článekJak na pickles z červené řepy