Rizoto na sto způsobů je naše oblíbená a velmi lahodná rychlovka. Když je doma uvařená rýže nebo jiná obilovina, je večeře rázem hotová.

Ingredience
pro 4 porce
  • 2 PL lžíce oleje
  • sůl
  • 1 červená cibule (může být i žlutá)
  • 1 větší mrkev
  • asi 15 cm pórku – zelená i bílá část
  • hrnek nakrájeného zelí
  • jarní cibulka nebo petrželka
  • lžička sojové omáčky
  • podle chuti umeocet
  • deci zeleninového vývaru nebo horké vody
  • 4 hrnky uvařené rýže nebo 1 hrnek rýže a 2,5 hrnků vody

Postup

 

  1. Mrkev nakrájíme na proužky nebo tenké plátky, cibuli na proužky, pórek na větší podélné proužky a zelí na proužky, jarní cibulku na kolečka.
  2. Na oleji orestujeme cibuli s trochou soli, přidáme mrkev, zelí pórek a mícháme několik minut, až zelenina změkne.
  3. Přidáme uvařenou rýži, deci zeleninového vývaru nebo horké vody a dobře promícháme.
  4. Necháme pár minut pod pokličkou dojít. Dochutíme lžící umeocta a sójové omáčky. Labužníci si ještě mohou přidat trochu rostlinné smetany.

Podáváme sypané jarní cibulkou nebo petrželkou. Lze přidat i strouhané uzené tofu. A nezapomeňte přidat kvašenou zeleninu nebo jiný svěží salát.

Obměna

Nemáte-li připravenou žádnou obilovinu, připravíte si snadno a rychle např. kuskus, bulgur. Stejně tak můžete libovolně měnit složení zeleniny. Výborné je rizoto i s dýní, zelím či kapustou.

Děti do roka

Pro děti do roka ještě vaříme zvlášť,  ve vodě tedy uvaříme zeleninu a smícháme ji s uvařenou rýží. Na závěr propasírujeme.

Děti od roka do roka a půl

Pro děti od roka výš už používáme trošku soli a oleje. Stále pro ně vaříme zvlášť, ale můžeme už do pokrmu na začátku vaření přidat trošku soli a pár kapek oleje, zeleninu ještě na tuku nerestujeme, nepoužíváme koření. Pak podle toho, zda koušou nebo ještě ne pasírujeme nebo zeleninu rozmačkáme vidličkou.

Děti od roku a půl do tří let

Můžete postupovat stejně jak je uvedeno v receptu, jen zeleninu restujte krátce a soli dejte jen malinko. Před dochucením pro děti odeberte.

Naučili jste mě, že jídlo není jen o obživě, ale také o radosti a potěšení

Lenka: Jsem přesvědčená, že člověku se dostávají informace, které...

Překvapilo mě, jak je jídlo rychle hotové

Pavlína: Velice příjemně mě překvapilo, jak je jídlo rychle...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...

Kurz byl nejkrásnějším dárkem, který jsem kdy dostala

Dagbri: Jsem moc ráda, že jsem na Vaše stránky...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Jsem nabitá energií a pořád se usmívám

Spenito: Ahoj Ajko (a holky 🙂 ), líbí se...

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Děkuji, že se na JJ můžu dozvědět zásadní fakta o jídle

Maki: Musím říct, že pravda je často dost krutá..jsem...

Dříve jsem byla agresivní. Na JJ jsem vznášející se bytost

Market: Tak třetí den téměř za mnou a jsem...

Můj 19letý syn začal sám vařit dle JJ

Magda: Před chvílí se starší syn (19 let) ptá,...

Zachránili jste mi zdraví

Veronika: Adventní půst nevyšel aneb jak se to nemá...

I po 3 letech na vege stravě mě JJ posunulo mnohem dál

Pavlivlmaeorua: Již jsem prošla kurzem jarní očista, naprosto mě...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Děkuji, že JJ děláte s láskou a obrovským nadšením

Žaneta: Moc se mi Vaše stránky líbí, je vidět,...

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!
  1. Vynikajúce rizotko…táto rýchlovečka…ryžu som mala uvarenú…a popražená kapusta, tak tú riadne zbožňujem… pridala som si tam aj údené tofu, ako som smažila zeleninku…mňamka rýchla osvedčená <3.

  2. Zobrazit všech 6 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekFazolový guláš s mrkví a dýní
Další článekJak na pickles z červené řepy