Domů > Magazín > Blog

Natural tempeh: jak ho upravit, aby chutnal

Patříte také k těm, kteří se natural (přírodnímu) tempehu vyhýbají jako čert kříži, protože nevíte co s ním? Anebo ještě hůře, už s ním máte negativní zkušenost? Přitom je to ale výborná potravina, kterou si můžete ochutit úplně podle sebe a vytvořit nesčetné kombinace lahodných chutí! Vyzkoušejte tyto tipy a natural tempeh si oblíbíte.

Proč kupovat přírodní tempeh?

Natural tempeh je přírodní tempeh ještě před jakoukoliv úpravou (uzení, smažení). Je kouzelný v tom, že si ho můžete upravit a dochutit zcela podle sebe a vyhnout se tak (ne vždy zdravému) uzenému nebo smaženému tempehu, který obsahuje dost oleje. A navíc přírodní tempeh si můžete snadno vyrobit i v domácích podmínkách z různých druhů luštěnin!

Tip, jak u tempehu odstranit hořkost:
Pro odstranění typické hořké tempehové chuti je vhodné natural tempeh 10 minut napařit na pařáčku. Poté ho můžete třeba osmažit nebo dále upravit, např. v marinádě. Tuto metodu doporučujeme zejména pro ty, kteří s tempehem natural začínají a ještě nejsou zvyklí na jeho chuť.

Osmaž ho!

Olej a pánev – to je základní kouzlo, jak přírodnímu tempehu dodat chuť a křupavou strukturu.

  • Fritovaný: do hrnce se silnějším dnem dejte větší vrstvu oleje určeného na smažení (např. slunečnicový ze zdravé výživy) a zahřejte ho. Do oleje přihoďte 2 kolečka syrové mrkve, aby se nepřepaloval. Jakmile bude olej připravený (to poznáte tak, že když na dno vložíte dřevěnou hůlku nebo špejli, začnou stoupat bublinky), vložte nakrájený tempeh (např. na trojúhelníčky, kostky, plátky). Kontrolujte a jakmile bude zlatavý, vytáhněte jej a nechejte okapat. Takto upravený tempeh můžete zastříkat sojovou omáčkou a podávat jako chipsy nebo jako součást hlavního talíře, například k omáčkám, na saláty, jako ozdobu krémových polévek atp. Anebo ho můžete zakomponovat do různých jídel – rizot, zeleninových směsí atp. Také ho můžete povařit v marinádě (viz odstavec s názvem Marinuj ho!).
  • Osmažený: na pánev nalijte pár lžic oleje a přidejte nakrájený tempeh (na kostičky, plátky, trojúhelníčky). Z každé strany tempeh osmažte dozlatava. Případně dolijte na pánev olej, pokud by došel. Jakmile je hotový, můžete ho ještě dále upravit – povařit v marinádě (viz odstavec s názvem Marinuj ho!) nebo jen zastříkat sojovou omáčkou a použít stejně, jako tempeh fritovaný.

Marinuj ho!

Můžete vymyslet nesčetně mnoho kombinací marinád – od sladkých, slaných, bylinkových, olejových, pikantních aj.

Máte několik možností, jak marinovaný tempeh upravit:

  1. Tempeh nejdříve osmažit a až poté marinovat/vařit v marinádě.
  2. Tempeh nejdříve marinovat (v lednici) nebo povařit v marinádě a poté ho osmažit.
  3. Tempeh spolu s marinádou můžete i upéct v troubě (podobně jako sekanou). Stačí vytvořit větší množství marinády, tempeh do ní vložit a dát péct a v průběhu pečení tempeh marinádou polívat. Jakmile se marináda vypaří, můžete dát troubu na gril, aby se vytvořila krustička. Zbylou marinádu můžete zahustit (povařit se škrobem) a podávat jako omáčku nebo ho podávat s pikantní salsou.
  4. Další možností je tempeh obalit v husté marinádě (vhodné je do ní použít např. arašídové nebo jiné oříškové/semínkové máslo) a spolu s ní jednotlivé plátky upéct na pečícím papíře.

Jaké ingredience do marinády použít?

  • olej
  • umeocet, balzamiko, jablečný, rýžový nebo kokosový ocet
  • tamari nebo sojová omáčka
  • rajčatová pasta/pyré
  • hořčice
  • koření a bylinky
  • česnek
  • přírodní sirupy a slady
  • zázvorová šťáva
  • citronová šťáva
  • rostlinný jogurt nebo smetana
  • miso pasta
  • oříšková a semínková másla

Příklady marinád:

  • olej, sojová omáčka, slad (případně i citronová/limetková nebo zázvorová šťáva)
  • olej, hořčice, sojová omáčka, gyros koření bez glutamátu
  • olej, sojová omáčka, balzamiko, kari koření, přírodní sirup
  • olej, sojová omáčka, limetková šťáva, přírodní sirup, arašídové máslo
  • sojová omáčka, jablečný ocet, obilný sirup, tahini, sušený česnek, sušená cibule

Obal ho!

tempeh tyčinky obalené v těstíčku posypané sezamem

Další skvělou metodou, jak upravit tempeh natural je těstíčko! Doporučuji tempeh natural před obalením v těstíčku namarinovat nebo povařit v marinádě (například voda + umeocet). Poté nakrájet na plátky nebo tyčinky a obalit v těstíčku z kořeněné hrašky (buď koupené, nebo jen smíchané luštěninové mouky a pikantního koření) nebo jakékoliv mouky (pro bezlepkovou variantu volte pohankovou), koření a vody. Obalené tempehy můžete posypat sezamem nebo jinými semínky a vložit do rozpáleného oleje (nezapomeňte vložit i dvě kolečka mrkve, aby se olej nepřepaloval), anebo upéct v troubě dozlatova. Povařený tempeh lze také rozkrojit napůl a obalit v trojobalu jako řízek.

Zakomponuj ho do jídla!

Takový osmažený tempeh na kostičky je výborný v různých pikantnějších omáčkách, také v zeleninových směsích, zamíchaný do kysaného zelí atp. Experimentujte!

Recepty s natural tempehem:
Smažené zeleninové nudle s tempehem
Restovaný natural tempeh po indicku
Tempehové mini kotletky
Grilovaný steak z tempehu
– Hustá zeleninová polévka s tempehem natural
– Polévka se žampiony a přírodním tempehem
– Polévka s tempehem

PS: Cítíš se v plavkách sebevědomě?

Pokud letos nechceš schovávat zadek pod ručník, pojď na to s námi jinak.
Chci lepší postavu!

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

8 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

16
5

Velký přehled ořechových másel. Víte, která jsou nejlepší?

Kdo by je nemiloval? Ořechová másla mají výbornou chuť, jsou bohatá na živiny, zasytí a doplní energii. Víte ale, jaké jsou mezi nimi rozdíly? Pojďme se sp...