Patříte také k těm, kteří se natural (přírodnímu) tempehu vyhýbají jako čert kříži, protože nevíte co s ním? Anebo ještě hůře, už s ním máte negativní zkušenost? Přitom je to ale výborná potravina, kterou si můžete ochutit úplně podle sebe a vytvořit nesčetné kombinace lahodných chutí! Vyzkoušejte tyto tipy a natural tempeh si oblíbíte.

Proč kupovat přírodní tempeh?

Natural tempeh je přírodní tempeh ještě před jakoukoliv úpravou (uzení, smažení). Je kouzelný v tom, že si ho můžete upravit a dochutit zcela podle sebe a vyhnout se tak (ne vždy zdravému) uzenému nebo smaženému tempehu, který obsahuje dost oleje. A navíc přírodní tempeh si můžete snadno vyrobit i v domácích podmínkách z různých druhů luštěnin!

Tip, jak u tempehu odstranit hořkost:
Pro odstranění typické hořké tempehové chuti je vhodné natural tempeh 10 minut napařit na pařáčku. Poté ho můžete třeba osmažit nebo dále upravit, např. v marinádě. Tuto metodu doporučujeme zejména pro ty, kteří s tempehem natural začínají a ještě nejsou zvyklí na jeho chuť.

Osmaž ho!

Olej a pánev – to je základní kouzlo, jak přírodnímu tempehu dodat chuť a křupavou strukturu.

  • Fritovaný: do hrnce se silnějším dnem dejte větší vrstvu oleje určeného na smažení (např. slunečnicový ze zdravé výživy) a zahřejte ho. Do oleje přihoďte 2 kolečka syrové mrkve, aby se nepřepaloval. Jakmile bude olej připravený (to poznáte tak, že když na dno vložíte dřevěnou hůlku nebo špejli, začnou stoupat bublinky), vložte nakrájený tempeh (např. na trojúhelníčky, kostky, plátky). Kontrolujte a jakmile bude zlatavý, vytáhněte jej a nechejte okapat. Takto upravený tempeh můžete zastříkat sojovou omáčkou a podávat jako chipsy nebo jako součást hlavního talíře, například k omáčkám, na saláty, jako ozdobu krémových polévek atp. Anebo ho můžete zakomponovat do různých jídel – rizot, zeleninových směsí atp. Také ho můžete povařit v marinádě (viz odstavec s názvem Marinuj ho!).
  • Osmažený: na pánev nalijte pár lžic oleje a přidejte nakrájený tempeh (na kostičky, plátky, trojúhelníčky). Z každé strany tempeh osmažte dozlatava. Případně dolijte na pánev olej, pokud by došel. Jakmile je hotový, můžete ho ještě dále upravit – povařit v marinádě (viz odstavec s názvem Marinuj ho!) nebo jen zastříkat sojovou omáčkou a použít stejně, jako tempeh fritovaný.

Marinuj ho!

Můžete vymyslet nesčetně mnoho kombinací marinád – od sladkých, slaných, bylinkových, olejových, pikantních aj.

Máte několik možností, jak marinovaný tempeh upravit:

  1. Tempeh nejdříve osmažit a až poté marinovat/vařit v marinádě.
  2. Tempeh nejdříve marinovat (v lednici) nebo povařit v marinádě a poté ho osmažit.
  3. Tempeh spolu s marinádou můžete i upéct v troubě (podobně jako sekanou). Stačí vytvořit větší množství marinády, tempeh do ní vložit a dát péct a v průběhu pečení tempeh marinádou polívat. Jakmile se marináda vypaří, můžete dát troubu na gril, aby se vytvořila krustička. Zbylou marinádu můžete zahustit (povařit se škrobem) a podávat jako omáčku nebo ho podávat s pikantní salsou.
  4. Další možností je tempeh obalit v husté marinádě (vhodné je do ní použít např. arašídové nebo jiné oříškové/semínkové máslo) a spolu s ní jednotlivé plátky upéct na pečícím papíře.

Jaké ingredience do marinády použít?

  • olej
  • umeocet, balzamiko, jablečný, rýžový nebo kokosový ocet
  • tamari nebo sojová omáčka
  • rajčatová pasta/pyré
  • hořčice
  • koření a bylinky
  • česnek
  • přírodní sirupy a slady
  • zázvorová šťáva
  • citronová šťáva
  • rostlinný jogurt nebo smetana
  • miso pasta
  • oříšková a semínková másla

Příklady marinád:

  • olej, sojová omáčka, slad (případně i citronová/limetková nebo zázvorová šťáva)
  • olej, hořčice, sojová omáčka, gyros koření bez glutamátu
  • olej, sojová omáčka, balzamiko, kari koření, přírodní sirup
  • olej, sojová omáčka, limetková šťáva, přírodní sirup, arašídové máslo
  • sojová omáčka, jablečný ocet, obilný sirup, tahini, sušený česnek, sušená cibule

Obal ho!

tempeh tyčinky obalené v těstíčku posypané sezamem

Další skvělou metodou, jak upravit tempeh natural je těstíčko! Doporučuji tempeh natural před obalením v těstíčku namarinovat nebo povařit v marinádě (například voda + umeocet). Poté nakrájet na plátky nebo tyčinky a obalit v těstíčku z kořeněné hrašky (buď koupené, nebo jen smíchané luštěninové mouky a pikantního koření) nebo jakékoliv mouky (pro bezlepkovou variantu volte pohankovou), koření a vody. Obalené tempehy můžete posypat sezamem nebo jinými semínky a vložit do rozpáleného oleje (nezapomeňte vložit i dvě kolečka mrkve, aby se olej nepřepaloval), anebo upéct v troubě dozlatova. Povařený tempeh lze také rozkrojit napůl a obalit v trojobalu jako řízek.

Zakomponuj ho do jídla!

Takový osmažený tempeh na kostičky je výborný v různých pikantnějších omáčkách, také v zeleninových směsích, zamíchaný do kysaného zelí atp. Experimentujte!

Recepty s natural tempehem:
Smažené zeleninové nudle s tempehem
Restovaný natural tempeh po indicku
Tempehové mini kotletky
Grilovaný steak z tempehu
– Hustá zeleninová polévka s tempehem natural
– Polévka se žampiony a přírodním tempehem
– Polévka s tempehem

Děkuji, jak se o nás krásně staráte

Tereza: Tak já také ještě jednou díky! Krásně se...

Manžel si ani nevšiml, že jíme jinak

Alena.brunova: Před pár dny mne manžel načapal u monitoru, odkud...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Je mi mnohem líp ve vlastním těle

Hanka: Dobrý den, děkuji za kurz. Zhubla v pase...

Konečně více vnímám své tělo

Avka: Ahoj celému týmu JJ a všem, kteří prošli...

Kamarádky mě chválí, jak dobře vypadám a zářím

Ikminka: Ahoj všichni! Minulý rok jsem začala jíst jinak,...

Děkuji za celý rok v Klubu

Dobrý den, Evo a Heleno, chtěla bych vám poděkovat za...

Letos úspěch na entou

Neli: Stromeček čeká v kýbli s vodou na balkoně,...

Nákupní seznamy u receptů jsou velká pomoc

Jorebka: Mám dolů 2.5 kg. Super pocit. Děkuji za...

Vstávám teď tak, že vyskakuju z postele

KatkaM.: Cítím se báječně a nejsem unavená a opuchlá....

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Podpora v kurzu byla úžasná

Bilkorji: Kurz VÝBORNÝ, pro potěchu těla, duše i oka...

To, co děláte, mě obohacuje, inspiruje a učí

Pavla: děkuji Vám za Vaši lásku k jídlu, díky níž...

Jídlo jsou pestrá a rozmanitá, že už se nechci vrátit ke klasice

Viky: Hezký den, jídla jsou pestrá, rozmanitých chutí, že...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Čtěte dále