Přírodní tempeh je chutnou součástí talíře, když se umí dobře upravit. Dejte natural tempehu šanci v tomto receptu. Překvapí vás jeho indická vůně a chuť. Výborně se k němu hodí třeba basmati nebo jasmínová rýže.

Ingredience
1-2 porce
  • 1/2 natural tempehu
  • 1 menší mrkev
  • kousek hlávkového zelí
  • kousek pórku
  • kousek hlívy / 1 žampion
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička rýžového nebo vinného octa
  • 1 lžička koření na tofu (koriandr, kurkuma, citronová tráva, římský kmín, hořčice žlutá, zázvor, paprika sladká, česnek, šalvěj, pískavice řecké seno, fenykl, rozmarýn, tymián)
  • sůl

Jak připravit stir-fry z přírodního tempehu

  1. Na oleji ve woku orestujeme na kostky nakrájený natural tempeh a na proužky nakrájený pórek.
  2. Až je oboje zlatavé, přidáme na sirky nakrájenou mrkev, zelí a hlívu nebo žampion.
  3. Posolíme a restujeme.
  4. Zasypeme kořením a zalijeme sojovou omáčkou (nešetříme, je třeba tempeh dobře ochutit), promícháme a po minutě restování zalijeme troškou vody a přiklopíme pokličkou.
  5. Necháme 2 minuty změknout.
  6. Dochutíme rýžovým octem, případně ještě sojovou omáčkou a vypneme.
  7. Podáváme třeba s rýží basmati nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Natural tempeh si můžete sami vyrobit, anebo koupit v dobře zásobené zdravé výživě nebo asijské tržnici.
  • Přírodní tempeh můžete také zvlášť ofritovat v oleji (chutná jako chipsy) a až ke konci vložit do jídla a ochutit.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměňovat dle chuti a zásob.
  • K restované zelenině přidejte i kešu oříšky, loupané mandličky či arašídy. Pokrm získá zase jinou chuť.
  • Místo vody můžete směs zalít kokosovým mlékem.
  • Výborná je také dochucená citrónovou šťávou namísto octa.
  • Pokud nemáte uvedené koření (lze ho sehnat ve zdravé výživě nebo v e-shopech na internetu), přidejte do jídla alespoň nejvíce zastoupená koření po troškách – tj. sušený koriandr, kurkumu, citrónovou trávu a římský kmín. To jsou ty hlavní, které udělají pokrmu tu pravou indickou chuť. Nebo použijte jiné – tajine, anebo kari koření.
  • Pokrm bude dobrý i s již upraveným tempehem – uzeným, marinovaným nebo smaženým, rovněž i s tofu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Staňte se členy Klubu Jíme Jinak

Získáte videorecepty, jídelníčky, rozhovory s odborníky, rady, slevy na nákupy a online kurzy.

materiály

Už nepotřebuji léky na cholesterol a ubyly mi 4 kg (Lenka)

Lenka: Kurz Jarní Očista skončil, naučil mne mnoho nového:...

Jsem ráda, že jsem do toho šla!

Giana: Chtěla bych moc poděkovat za celé zpracování kurzu,...

Manžel je ze stravy nadšený. Řekl, že už končí se slaninou!

Bára: Dala jsem na stůl polévku a najednou dcery...

3,5 kg dole a zmizela mi zácpa

Eva: stravuji se s vaším jídelníčkem od ledna. Zrušila...

Už nikdy nechci zpět: konečně se cítím se fit

Evacernosk: Děkuji za tento kurz, přesto že jsem dané...

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

Bez zmenšování porcí mám 1,6 kg dole!

Anička: Musím pochlubit, že i bez zmenšování porcí a se...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Už nechci vařit klasiku, kterou jsem dříve vařila

Pavlivlmaeorua: S pomocí dcery jsem se dostala k programu...

Vyřešilo se plno mých zdravotních problémů

Krizoak: Ráda bych vyjádřila obrovské díky Evičce a celému...

Potěšilo mě, že jste to vzali za správný konec

Štěpánka: Holky, mate to krasne. Daly jste si hodne...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...

Děkuji, že je tady vše na jednom místě přehledně a srozumitelně

Dobrevpet: Jsem moc ráda, že jsem narazila na vaše...

Partnerovi vyloženě chutná (Jasebka)

Jasebka: Já mám dole zatím pořád 4 kila, navrch...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak uvařit luštěniny, aby nenadýmaly
Další článekAvokádo s křenem a bylinkovým tofu