Přírodní tempeh je chutnou součástí talíře, když se umí dobře upravit. Dejte natural tempehu šanci v tomto receptu. Překvapí vás jeho indická vůně a chuť. Výborně se k němu hodí třeba basmati nebo jasmínová rýže.
Ingredience
1-2 porce
  • 1/2 natural tempehu
  • 1 menší mrkev
  • kousek hlávkového zelí
  • kousek pórku
  • kousek hlívy / 1 žampion
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička rýžového nebo vinného octa
  • 1 lžička koření na tofu (koriandr, kurkuma, citronová tráva, římský kmín, hořčice žlutá, zázvor, paprika sladká, česnek, šalvěj, pískavice řecké seno, fenykl, rozmarýn, tymián)
  • sůl

Jak připravit stir-fry z přírodního tempehu

  1. Na oleji ve woku orestujeme na kostky nakrájený natural tempeh a na proužky nakrájený pórek.
  2. Až je oboje zlatavé, přidáme na sirky nakrájenou mrkev, zelí a hlívu nebo žampion.
  3. Posolíme a restujeme.
  4. Zasypeme kořením a zalijeme sojovou omáčkou (nešetříme, je třeba tempeh dobře ochutit), promícháme a po minutě restování zalijeme troškou vody a přiklopíme pokličkou.
  5. Necháme 2 minuty změknout.
  6. Dochutíme rýžovým octem, případně ještě sojovou omáčkou a vypneme.
  7. Podáváme třeba s rýží basmati nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Natural tempeh si můžete sami vyrobit, anebo koupit v dobře zásobené zdravé výživě nebo asijské tržnici.
  • Přírodní tempeh můžete také zvlášť ofritovat v oleji (chutná jako chipsy) a až ke konci vložit do jídla a ochutit.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměňovat dle chuti a zásob.
  • K restované zelenině přidejte i kešu oříšky, loupané mandličky či arašídy. Pokrm získá zase jinou chuť.
  • Místo vody můžete směs zalít kokosovým mlékem.
  • Výborná je také dochucená citrónovou šťávou namísto octa.
  • Pokud nemáte uvedené koření (lze ho sehnat ve zdravé výživě nebo v e-shopech na internetu), přidejte do jídla alespoň nejvíce zastoupená koření po troškách – tj. sušený koriandr, kurkumu, citrónovou trávu a římský kmín. To jsou ty hlavní, které udělají pokrmu tu pravou indickou chuť. Nebo použijte jiné – tajine, anebo kari koření.
  • Pokrm bude dobrý i s již upraveným tempehem – uzeným, marinovaným nebo smaženým, rovněž i s tofu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Články jsou tak nabité tipy, že jde z toho hlava kolem 🙂

Martina: Díky moc za celý “seriál” Cestujeme se zdravou stravou,...

Jíme Jinak působí na všech úrovních

Michjana: Náš mladší syn (15) si minulý týden přerovnal...

Dříve se mi zdávalo o čokoládě, teď už cukr nepotřebuji

Slipknot.xy: Dobrý den Evi, jsem s Vámi již v...

Z receptů JJ jsem úplně unešená

helusa27: Bože, to je dobré! Zatím jsem trochu podezíravá...

Děkuji za zorganizovaný celý jídelníček v kurzu

Bezinj: Druhý týden zvládám dobře, jídlo chutná i mému...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Po kurzu mě vyřadili z diabetologie

Lentilka: Já se minulý rok přihlásila do Vánočního kurzu...

Můj přítel – masožrout a sladkomil – vyjedl talíř pomalu i s glazurou

Vendtechman: Dneska pokus o ryzove nudle a seitan se...

Od doby, co jsme na JJ nás zubařka chválí

Petra: Tak u nás (zejména u mě) to byla...

Netušila jsem, že se dají uvařit takové mňamky, jaké jsou tady na JJ

Spenito: Ahojky Eví a holky, jsem tady taky poprvé...

Cítím se mnohem více v pohodě

Avka: Zase mě začalo bavit vařit a zjišťuji, jak...

Radka: Díky za bezvadné materiály a podporu

Děkuji za všechen bezvadný materiál na webu i za...

Díky JJ mě to vždy nakopne zkusit něco nového

Lentvaruzk: Moc se mi vaše videa libí. Děkuji za...

Stal se zázrak. Dcera je nadšená z jídla

Trundova: Večer dcera (10 roků) snědla zbylou svíčkovou a...

Za 14 dní mám dole 5,3 kg a 5 cm v pase!

Alenaleak: Po 14 dnech mám dole 5,3 kg a...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak uvařit luštěniny, aby nenadýmaly
Další článekAvokádo s křenem a bylinkovým tofu