Přírodní tempeh je chutnou součástí talíře, když se umí dobře upravit. Dejte natural tempehu šanci v tomto receptu. Překvapí vás jeho indická vůně a chuť. Výborně se k němu hodí třeba basmati nebo jasmínová rýže.
Ingredience
1-2 porce
  • 1/2 natural tempehu
  • 1 menší mrkev
  • kousek hlávkového zelí
  • kousek pórku
  • kousek hlívy / 1 žampion
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička rýžového nebo vinného octa
  • 1 lžička koření na tofu (koriandr, kurkuma, citronová tráva, římský kmín, hořčice žlutá, zázvor, paprika sladká, česnek, šalvěj, pískavice řecké seno, fenykl, rozmarýn, tymián)
  • sůl

Jak připravit stir-fry z přírodního tempehu

  1. Na oleji ve woku orestujeme na kostky nakrájený natural tempeh a na proužky nakrájený pórek.
  2. Až je oboje zlatavé, přidáme na sirky nakrájenou mrkev, zelí a hlívu nebo žampion.
  3. Posolíme a restujeme.
  4. Zasypeme kořením a zalijeme sojovou omáčkou (nešetříme, je třeba tempeh dobře ochutit), promícháme a po minutě restování zalijeme troškou vody a přiklopíme pokličkou.
  5. Necháme 2 minuty změknout.
  6. Dochutíme rýžovým octem, případně ještě sojovou omáčkou a vypneme.
  7. Podáváme třeba s rýží basmati nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Natural tempeh si můžete sami vyrobit, anebo koupit v dobře zásobené zdravé výživě nebo asijské tržnici.
  • Přírodní tempeh můžete také zvlášť ofritovat v oleji (chutná jako chipsy) a až ke konci vložit do jídla a ochutit.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměňovat dle chuti a zásob.
  • K restované zelenině přidejte i kešu oříšky, loupané mandličky či arašídy. Pokrm získá zase jinou chuť.
  • Místo vody můžete směs zalít kokosovým mlékem.
  • Výborná je také dochucená citrónovou šťávou namísto octa.
  • Pokud nemáte uvedené koření (lze ho sehnat ve zdravé výživě nebo v e-shopech na internetu), přidejte do jídla alespoň nejvíce zastoupená koření po troškách – tj. sušený koriandr, kurkumu, citrónovou trávu a římský kmín. To jsou ty hlavní, které udělají pokrmu tu pravou indickou chuť. Nebo použijte jiné – tajine, anebo kari koření.
  • Pokrm bude dobrý i s již upraveným tempehem – uzeným, marinovaným nebo smaženým, rovněž i s tofu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Vaše stránky mě nadchly

Agatha: Vaše stránky mě nadchly a hodně inspirovaly. Už...

Všechny informace, které jsem si musela přečíst v knížkách, jste shrnuli

Pavlína M.: Ten článek o müsli je prostě, nejde...

Inspirující kurz pro začátečníky

Lenka: Milá Evo, milá Helčo, ještě jednou vřelé díky za...

I má 84letá maminka si na JJ jídle pochutnává

Hana O.: Konečně jsem dostala odvahu se ozvat, jsem...

Můj muž i tchán se jídlo pochvalují

L.fuca: Toto stravování mě baví a hlavně mi dělá...

Jídlo je výborné, rychlé a léčí a navíc ušetřím na nákupech

Vherm: Ahoj všem, jsem 12. den v hubnutí do...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Velký dík za kurz

Jana: Paní Evičko a Heleno, velký dík za kurz vánoce...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani popsat

Miluše: JJ má pro mě kouzlo, které nejde ani...

Všechny vaše recepty jsou úžasné

Bobina: Všechny vaše recepty, které jsem zatím vyzkoušela (hlavní...

Bez cukru, vajíček, bílé mouky… a takhle výtečné

Magda: Tak, a vánoční cukroví mám dodělané, jupííííííííííííííííííííí. Linecké...

Konečně vím, jak nahradit chuťově mléko a vejce

Ivetuska1: Od začátku kurzu už mám dvě kila dole....

Šok: jí to i můj masomil manžel!

Jana: Šok! Jídla z kurzu jí i můj masomil...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak uvařit luštěniny, aby nenadýmaly
Další článekAvokádo s křenem a bylinkovým tofu