Přírodní tempeh je chutnou součástí talíře, když se umí dobře upravit. Dejte natural tempehu šanci v tomto receptu. Překvapí vás jeho indická vůně a chuť. Výborně se k němu hodí třeba basmati nebo jasmínová rýže.

Ingredience
1-2 porce
  • 1/2 natural tempehu
  • 1 menší mrkev
  • kousek hlávkového zelí
  • kousek pórku
  • kousek hlívy / 1 žampion
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička rýžového nebo vinného octa
  • 1 lžička koření na tofu (koriandr, kurkuma, citronová tráva, římský kmín, hořčice žlutá, zázvor, paprika sladká, česnek, šalvěj, pískavice řecké seno, fenykl, rozmarýn, tymián)
  • sůl

Jak připravit stir-fry z přírodního tempehu

  1. Na oleji ve woku orestujeme na kostky nakrájený natural tempeh a na proužky nakrájený pórek.
  2. Až je oboje zlatavé, přidáme na sirky nakrájenou mrkev, zelí a hlívu nebo žampion.
  3. Posolíme a restujeme.
  4. Zasypeme kořením a zalijeme sojovou omáčkou (nešetříme, je třeba tempeh dobře ochutit), promícháme a po minutě restování zalijeme troškou vody a přiklopíme pokličkou.
  5. Necháme 2 minuty změknout.
  6. Dochutíme rýžovým octem, případně ještě sojovou omáčkou a vypneme.
  7. Podáváme třeba s rýží basmati nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Natural tempeh si můžete sami vyrobit, anebo koupit v dobře zásobené zdravé výživě nebo asijské tržnici.
  • Přírodní tempeh můžete také zvlášť ofritovat v oleji (chutná jako chipsy) a až ke konci vložit do jídla a ochutit.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměňovat dle chuti a zásob.
  • K restované zelenině přidejte i kešu oříšky, loupané mandličky či arašídy. Pokrm získá zase jinou chuť.
  • Místo vody můžete směs zalít kokosovým mlékem.
  • Výborná je také dochucená citrónovou šťávou namísto octa.
  • Pokud nemáte uvedené koření (lze ho sehnat ve zdravé výživě nebo v e-shopech na internetu), přidejte do jídla alespoň nejvíce zastoupená koření po troškách – tj. sušený koriandr, kurkumu, citrónovou trávu a římský kmín. To jsou ty hlavní, které udělají pokrmu tu pravou indickou chuť. Nebo použijte jiné – tajine, anebo kari koření.
  • Pokrm bude dobrý i s již upraveným tempehem – uzeným, marinovaným nebo smaženým, rovněž i s tofu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

Konečně vím „ jak na to“

Marcela: Ahoj holky, Evičko, Helenko, opravdu moc pěkný kurs. Přála...

Po zvážení jsem se nestačila divit!

Eva: První týden jsem nedržela půst, byli jsme na...

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Nová inspirace

Andrea: Díky za kurz, sobě děkuji za odvahu za...

Ještě, že tento web existuje!

Lenka: Děkuji Vám. Za rady i za celý tento...

Objev stránek

Dobrý den, vaše stránky jsem objevila někdy v tomhle...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Děkuji za cenné vychytávky a úžasnou motivaci

Annabirke S.: Ahoj Evi. O pochvalu nemáte nouzi, ale...

Webové stránky JJ jsou návykové!

Annabirke-semerakova: Také já nyní, po ukončení kurzu, děkuji Evičce,...

Přestala mě pálit žáha, ustaly trávicí problémy a kalhoty se oblékají snadněji

Ilona: Cítím se lépe: nepálí mě žáha, nemám žádné...

Děkujeme za mlíčko pro nekojené děti

Míla: Ahoj jíme jinak, chtěla bych vám poděkovat (hlavně) za...

Vaše videorecepty jsou úžasné, každý den se zdokonaluji

Iva: Ahoj! Od 21.12. nepiju kávu, od 25.12. nejím...

Díky vám jsem se odnaučila pít kávu a vůbec mi nechybí

Pzajickova: Dobrý den, já jsem se s vámi holky...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Po 6. dni mi splasklo břicho

Market: Dnes 6. den, váha šla krásně dolů o...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Seriál: Jak na jaro

materiály
  • Stáhněte si jej a upravte jídelníček.
  • Vyhněte se nemocem a jarní únavě.
  • Jídelníček ke stažení!

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekJak uvařit luštěniny, aby nenadýmaly
Další článekAvokádo s křenem a bylinkovým tofu