Domů > Zdravé recepty > Hlavní jídla > Zeleninová jídla

Restovaný natural tempeh po indicku

Uvařeno
bez lepku
bez mléka
bez vajec

Přírodní tempeh je chutnou součástí talíře, když se umí dobře upravit. Dejte natural tempehu šanci v tomto receptu. Překvapí vás jeho indická vůně a chuť. Výborně se k němu hodí třeba basmati nebo jasmínová rýže.

Ingredience
1-2 porce
  • 1/2 natural tempehu
  • 1 menší mrkev
  • kousek hlávkového zelí
  • kousek pórku
  • kousek hlívy / 1 žampion
  • 2 lžíce oleje
  • 2-3 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička rýžového nebo vinného octa
  • 1 lžička koření na tofu (koriandr, kurkuma, citronová tráva, římský kmín, hořčice žlutá, zázvor, paprika sladká, česnek, šalvěj, pískavice řecké seno, fenykl, rozmarýn, tymián)
  • sůl

Jeden z nejkrásnějších vánočních dárků přišel letos v podobě emailu od Jajky. Je s námi v Klubu už několik let. Má tř...

Jak připravit stir-fry z přírodního tempehu

  1. Na oleji ve woku orestujeme na kostky nakrájený natural tempeh a na proužky nakrájený pórek.
  2. Až je oboje zlatavé, přidáme na sirky nakrájenou mrkev, zelí a hlívu nebo žampion.
  3. Posolíme a restujeme.
  4. Zasypeme kořením a zalijeme sojovou omáčkou (nešetříme, je třeba tempeh dobře ochutit), promícháme a po minutě restování zalijeme troškou vody a přiklopíme pokličkou.
  5. Necháme 2 minuty změknout.
  6. Dochutíme rýžovým octem, případně ještě sojovou omáčkou a vypneme.
  7. Podáváme třeba s rýží basmati nebo jinou obilovinou.

Praktické

  • Natural tempeh si můžete sami vyrobit, anebo koupit v dobře zásobené zdravé výživě nebo asijské tržnici.
  • Přírodní tempeh můžete také zvlášť ofritovat v oleji (chutná jako chipsy) a až ke konci vložit do jídla a ochutit.

Obměna

  • Zeleninu můžete obměňovat dle chuti a zásob.
  • K restované zelenině přidejte i kešu oříšky, loupané mandličky či arašídy. Pokrm získá zase jinou chuť.
  • Místo vody můžete směs zalít kokosovým mlékem.
  • Výborná je také dochucená citrónovou šťávou namísto octa.
  • Pokud nemáte uvedené koření (lze ho sehnat ve zdravé výživě nebo v e-shopech na internetu), přidejte do jídla alespoň nejvíce zastoupená koření po troškách – tj. sušený koriandr, kurkumu, citrónovou trávu a římský kmín. To jsou ty hlavní, které udělají pokrmu tu pravou indickou chuť. Nebo použijte jiné – tajine, anebo kari koření.
  • Pokrm bude dobrý i s již upraveným tempehem – uzeným, marinovaným nebo smaženým, rovněž i s tofu.

Děti

  • Pokrm je vhodný pro děti od 1 roku, ale šetříme se solí, tukem a kořením. Jídlo můžete vařit společně, ale solit malinko, pro dítě odebrat porci a pro sebe teprve dochutit.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

6 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Kateřina
28. 8. 2023

Dnešní oběd – houby jsem nedala do směsi, ale udělala bílou žampionovou omáčku, k tomu bulgur. Výborný to bylo😋

Ukázat další komentáře