Velmi jednoduchá, oblíbená a rychlá sladkost, kterou si můžete udělat na týdny dopředu. Je skvělá jako svačinka pro děti i dospělé.
Ingredience
1
- 200 g burizónů
- 180 ml sladu (pro bezlepkovou verzi sirup)
- 0,5 dcl kvalitního panenského oleje (ideálně sezamový, mandlový, nebo oříškový)
- 1 hrnek hrozinek
- 2 hrnky semínek (lněné, sezamové, dýňové), ořechů, mandlí
Jak vytvořit burizonku
- Jako první si vymažte klasický vysoký plech olejem, nebo ho vyložte pečícím papírem.
- Spařte hrozinky horkou vodou a nechte je pár minut nabobnat, pak je dobře propláchněte na sítku a nechte okapat.
- Postupně propláchnete na sítku všechny semínka, ořechy a mandle, které se chystáte použít a na suché pánvi je pomalu usušte a lehce opražte až začnou vonět. Nesmíte je ale spálit.
- Opražená semínka, mandle a ořechy dejte do mísy. Na závěr na prázdné pánvi osušte propláchnuté hrozinky.
- Připravte si všechny ingredience – je potřeba pracovat rychle a nezdržovat se otevíráním pytlíků a hledáním semínek.
- Ve větším kastrolu zpěňte na oleji slad a v okamžiku, kdy začne pěnit, vypněte oheň, vsypte všechny ostatní ingredience a pořádně celé zamíchejte.
- Přidejte hned burizony.
- Jakmile je vše smíchané, přendejte směs na plech a vlhkýma rukama pořádně upěchujte.
- Ideálně je dobré vzít na závěr prkýnko menší než je plech a postupně zatlačit na všechny plochy mozaiky, aby se lépe upěchovala.
- Necháme alespoň 1 hodinu ztuhnout.
- Po vychlazení a ztuhnutí ostrým nožem porcujeme na „tyčinky“
- Mozaika by měla být po nakrájení krásně suchá a nějak výrazně nelepit.
Praktické
- Poměry ořechů a semínek si dejte podle svých preferencí. Můžete udělat jen semínkovou, jen ořechovou, mixovanou.
- Čím více oleje, tím více je mozaika „gumová“, nedávejte tedy více než 0,5 dcl oleje.
- Oslaďite si podle své chuti (směs ochutnejte), ale nedávejte více než 200 ml sladu, jinak je mozaika lepkaváa a zbytečně sladká.
- Jelikož jsou burizony extrudovaný produkt, není vhodné ji jíst na denní bázi, spíše jako výjimečnou svačinku v menším množství.
- Mozaika vydrží ve spíži i několik týdnů, ale většinou zmizí dřív. :-) Snese horko i změnu teplot.
- Pokud by vám mozaika neztuhla, řešení je pak dát mozaiku na 10-20 minut do trouby na 160°C a dosušit jí tam. Pak má zase jinou chuť.
Obměna
- Mozaika může být pokaždé jiná podle druhu použitých semínek a ořechů, ale i různého sušeného ovoce.
- Poměr burizonů lze zmenšit na 2 sáčky a přidat hrnek až dva semínek, ořechů a sušeného ovoce. Menší poměr raději už nezkoušejte, já ho zkusila a mozaika neztuhla.
- Variant je nespočet, kdo má rád mandle a hrozinky, může si vystačit jen s nimi, ale výborná jsou i sezamová a lněná semínka a i půl šálku dýňových dodá mozaice zajímavou chuť. Hrozinky určitě nevynechávejte, dělají mozaiku příjemně sladkou, ale lze je nahradit i sušenými švestkami, nebo jiným ovocem.
- Můžete udělat i verzi s kořením, tzv. voňavou mozaiku.
Děti
- Vzhledem k použití různých semínek je mozaika vhodná až pro děti, které umí dobře kousat a nehrozí vdechnutí semínka.
- Ideálně od 2 let, ale co se týče ingrediencí, vše mohou děti už od 1,5 roku.
- Nezapomeňte ale, že burizony jsou pufovaný výrobek, tudíž nejsou úplně ideální zpracování pro děti. Nechte si proto mozaiku na výlety a cesty a na sváteční příležitost nebo jako zdravější verzi klasických kupovaných sladkostí.
Dobry den , ingredience zacinaji 1 a engine mnozstvi burizonu …..😂♥️ dekuji za opravu.
Dobrý den…burizonku už jsem párkrát dělala.. na 200g burizonu, cca 3 hrnky vsehochuti(oříšků, seminek, rozinek….) nedávat víc než 0,5dcl oleje..vice oleje=ohebna burizonka..Já osobně doporučuji i mene než 200ml sladenky…na uvedené mnozstvi postačí 180ml i méně. Více sladu=lepkava burizonka a taky zbytečně sladká…Pozor na udávání počtu balíčku burizonek v receptech…některý balíček má 50g některý 120g….
Renata
Děkujeme za postřehy, přidáme je do receptu 👍
Mozaiky jsou u nás moc oblíbené, dělám je vcelku často – stále mám však problém s odhadem množství sladu. Nevíte prosím kolik obalených lžic vyjde na to množství 2dcl? Přiznám se, že se mi nikdy nechce plnit hrnek sladem a z něho to pak zase dolovat ven :-) Moc děkuju předem! :-)
Dávám slad do hrnku, ve kterém jsem předtím odměřila olej a slad se pak krásně vylije do hrnce a hrnek je akorát od oleje.
To je dobrá vychytávka.
Tak to je výborný tip z praxe. Moc za něj děkuju! :-)
To je hrozně různé na váhu, záleží jak moc to obalíte. Když dáte první do hrnku olej a po něm slad, tak vám krásně slad vypadne ven a nic nemusíte řešit.
Helenko, Evičko, poradíte mi prosím jestli bude tento recept fungovat i s rýžovým sirupem? Musím volit bezlepkovou variantu. Vždy jsem prozatím použila slad. Nebude se mozaika rozpadat? Předem děkuji za odpověď :-)
Já bych si tipla, že to bude držet, ale nezkoušela jsem. Ona i tak se někdy trochu láme s tou sladěnkou. Já sice vařím bezlepkově, ale sladěnka nám problém nedělá, takže nevím, jak zafunguje v tomto případě sirup a jak by třeba fungoval pro tento případ agave či jiný ne tak vhodný sirup splňující požadavek na bezlepkovost.
Evičko, moc děkuji za rady :-) Já vlastně ani nevím jestli můžu slad nebo ne. Dle Mudr. Stranadelové mám zátež na lepek a držet bezlepkovou dietu – nejsem celiak. Zkusím něco nebo prubnu ten slad. Mohu se zeptat jestli držíte bezlepkovou „dietu“ z nějakého zdravotního důvodu nebo jen preventivně? Asi ten lepek příliš řeším… Moc děkuji za rady :-) Omlouvám se, že píši tento dotaz mezi recepty. :-)
Toto jsem řešila, protože dcerka netoleruje ani rýžový slad. Ptala jsem se kuchařky Jarušky na Morávce, která je expertka na dezerty a ta mi řekla, že má vyzkoušené, že se sirupy to nedrží dobře pohromadě. Sama jsem to ještě nevyzkoušela….
Sarkah,děkuji za info :-) Všimla jsem si ho až po odeslání mé odpovědi Evce :-) Díky :-)
Dobrý den, já ji zkoušela několikrát s rýžovým sirupem a nikdy se mi to nepovedlo slepit. jednou jsem zkusila ještě zapéct-bylo to lepší, ale po uschování v lednici to zase navlhlo a v pokojové teplotě se vždy rozpadala. Prý je lepší slepit trochou medu, ale to jsem ještě nedělala.
Není v receptu náhodou překlep v množství oleje? Používám tak čtvrtinu. Jednou jsem zkusila podle tohoto receptu a bylo to měkké, lepivé a mastné.
Není, má tam být deci, já to tak už dělala snad 100x. Ale jestli to jde i s menším množstvím budu ráda.
v receptu v RZDZ je dokonce ještě víc, ale taky mám špatnou zkušenost s takovým množstvím – dávám tak 2 lžíce a hmota je pak spolehlivěji kompaktní
V RZJ je taky deci oleje, ale na 4 sáčky burizonů. Tolik se mi ani nevejde do kastrolu, takže dělám asi polovinu s půl deci oleje a tak mi to vyhovuje. :)
tak jsem jí právě dodělala, na zítra dětem do školky, tak jsem na to zvědavá. Upěchovat to šlo krásně, akorát je to dost tmavý, tak doufám, že není sladěnky moc a nebude to lepit (troubu mám rozbitou, tak nevim, co bych pak dělala :( ). Ale co, tak max. to bude lepit a děti budou poslední den ve školce lepivý :D
Ach jooo, vypadala tak krásně, ale nedrží tvar, a to jsem ji pěchovala jak o život. Možná je to tím, že jsem omylem vsypala do hrnce se zpěněným sladem rovnou oříšky a všechno ostatní i s pukanci. Ty se měly asi přidat až potom. Může o být tím, nevíte někdo? Snažím se to teď nějak dozachránit v troubě, tak uvidíme… :/
To by nemělo vadit, já to tam sypu co mám po ruce, ale musí tam být hodně burizonů, aby pojaly vlhkost a dobře to drželo. Mně to lepilo jen jednou a tak jsem to dopekla v troubě, jinak se vždy povedla a to už jsem ji dělala snad 30x.
Lepí to, když je tam příliš hodně sladu. Alespoň takovou mám zkušenost já. Dávám 1/2 dcl oleje a 1dcl sladěnky, 2 balíčky burizonů a oříšky a semínka. Přesně podle receptu v kuchařce od Paní Dýně (oříšků a semínek tedy spíš dva hrnky než dvě hrsti) a nelepí a drží skvěle pohromadě.
Dobrý den, mohu sladěnku nahradit medem?
Dnes jsem také dělala a je úžasná, opravdu žravá :-) Zítra jdu na půst, tak jsem těm svým zlatičkám musela udělat zásoby, abych pak nemusela péct při půstu, měla bych tendence ochutnávat :-)
Dobrý den, recept vypadá úžasně, ale prosím Vás o radu, jak správně připravit opražené oříšky a semínka? Vůbec nevím, jak se praží? Prosím poradíte mi? Na netu jsem našla s pomocí tuku v troubě? To asi nebude ono, že?
Děkuji předem za odpověď, Šimi
Je to velmi jednoduché, semínka omyjete na sítku, necháte trochu okapat a pak na suché pánvi pomalu opražíte, já je míchám nebo s nimi zatřesu, aby se opražily ze všech stran, až začnou vonět. V troubě je to podobné, na plech se jich vejde víc. Pokud je neopláchnete, budou se vám připalovat.
Právě jsem dodělala :-) Vypadá úžasně, je hodně hodin a neměla bych jí ochutnat…, ale neodolala jsem :-) je moc dobrá, výborná! jen jí má taky docela lepivou a gumovou, třeba do rána ještě zaschne, případně zítra zkusím dát jednu polovinu do trouby. Můžu se prosím ještě zeptat… ? Moje sladěnka po přendání do skleničky začala jakoby pěnit, když se dívám na video Mudr. Strnadelové, kde je tento recept znázorněn, její sladěnka to nedělala, reagovala s olejem tak nějak zvláštně, jakoby napěnila. Myslíte, že mám něco se sladěnkou nebo je to zcela běžné? Nebo jsem měla hodně rozpálený olej? Předem děkuji za info. Míša
Mozaika trochu zaschne a pokud ne, dejte ji na chvíli do trouby. Když sladěnka pění už v lahvi, tak začíná kvasit, chce ji to co nejrychleji spotřebovat. Jinak na oleji by naopak pěnit měla, to je v pořádku.
Tak už podruhé a opět dobrotka :) Díky!
Představovala jsem si mozaiku křupavou, spíše sušší, ale vždycky mi vyšla taková gumová a pokud ji zrovna nevytáhnu z lednice, tak i lepivá … Tuším že to chce víc burizonů, nebo to tak má být prosím?
Jestli ji chcete mít křupavou, strčte ji na chvíli do trouby a pomalu ji sušte. Moje mozaika gumová není, ale neskladuji ji v lednici. Zkuste přidat víc suchého a ubrat mokré.
Dělám mozaiky víc, ze začátku je lepivá a gumová a tak po týdnu je křupavá až tvrdá. Chutná nám tak i tak.
Po týdnu?! Tak to vám závidím disciplínu, u nás je do dvou tří dnů pryč, převážně mojí zásluhou.. Vysušení v troubě rozhodně nikdo ani nezkoušejte, je to pak vysoce návyková dobrota!!
Myslíte, že by šla i varianta, kde by burisony nahradily ovesné vločky?
Myslím si že ano, určitě jde kombinace burizonu a vloček, jen vločky předem opražte na sucho na pánvi, aby byly stravitelné a ne syrové.
V jakém poměru nahradit sladěnku např. javorovým sirupem? Děkuji
To budete muset vyzkoušet, my javorový cukr nepoužíváme a proto s ním nemám zkušenost. Nepoužíváme ho protože je to jednoduchý cukr.
Nakonec jsem sladěnku použila a jsem nadšená jí i receptem. Nevím už kde jsem četla, že Sladěnku, resp. slad někde ve velkém kupujete. Poradíte?
Zkuste oslovit sladovny Bruntál, tam ji mají v různých velikostech a cena víc než výhodná.
Dobrý den,ta sladěnka tam má být celá? Jako celá sklenice?
Sladenky staci jeden hrnek coz jsou 2 dcl. Uz jsem to doplnila i v receptu.
Dobrý den, kde jste koupili slad (nejlépe rýžový)? Děkuji za odpověď.
Ve zdravé výživě.
Dobrý den, chystám se na mozaiku a líbila by se mi se sušenými švestkami. Nevadí, že je to ovoce s obilovinou dohromady? Předem díky za odpověď.
Ideální to není, ale to nejsou ani burizony, takže to zase tolik neřešte, když si dáte mozaiku občas, snesete i kombinaci ovce obilovina.
Burizony by sly nahradit i pufovanym amarantem ze?
Asi šly, nemám to vyzkoušené, amarant bývá trochu hořký, tak aby vám to chutnalo. Když tak to namíchejte s burizony.
Pufovaný amarant hořký není (tedy mě to aspoň nepřipadá), takže klidně použijte. Ale je droboučký, počítejte s tím, že se vám možná „ztratí“ v míchanici.
Dělala jsem to přesně podle receptu(možná trochu míň semen)… Je báječná, ale lepí a nedrží. :-/
To je zvláštní, asi bude potřeba trochu víc burizonů, nebo semen, když se lepí. Také je dobré jí pořádně hodně silou upěchovat, aby se semínka spojila s burizony a dobře držela. Pokud je lepivá a nedrží pomůže ještě jako záchrana ji na 15 minut zapéct v troubě.
Ten olej je jen na vymazání plechu? Vypadá to moc lákavě :-)
Kdepak!!! Olej je důležitá ingredience, na oleji se zpění sladěnka!
Aháá, špatně jsem četla!! Děkuji :-)
Ahoj, nevím jestli se nedělají různá balení burizonů. Koupila jsem balení velikosti 70g, je to tak správně. hrnek předpokládám, že je čtvrtlitrový. děkuji Pavlína
Naše burizony mají 80g. Hrnek je čtvrtlitrový přesně tak. Ono to nemusí být až tak přesné.
Moc se ještě nevyznám ve sladěnce – to je prášek?
Kdepak, sladěnka je ječný slad, je to tekuté, vypadá to jako med, jen možná trochu tmavší.
moc děkuji :)
To musím zkusit, právě jsem sháněla recept na něco co si můžu vzít s sebou na delší dobu v přírodě. Děkuji :).
Dekuju,právě jsem ji udělala.fakt jednoduché ale teda je potřeba obr hrnec :)). Konečně sladkost pro mě tak nebudu skákat po cokolade :) takže můj poslední dietní problém bude vyřešen :))
Burizony nejsou jako rýžové chleby? Už jsem mozaiku také zkoušela podle knihy a pořád jsem chodila ujídat. Bylo to super! Jen nevím, jak se tráví ty burizony? Já se po nich cítím nafouklá.
Díky za upozornění, už jsem to v textu doplnila, burizony jsou jako rýžové chleby, takže úplný ideál to není. Tráví se hůř, protože burizony vznikají jen pomocí tlaku a tepla, bez použití vody, tudíž rýže není uvařená. Takže nepřehánět a nechat si to jako mňamku na cesty a výlety.
No tohle Je super idealni napad ňa cesty!vydrží horko?moje malá má jen 4zoubky w oříšky nerozkouse,můžou být namlete?
Ahoj Soňo! Horko mozaika zvládá v pohodě. Asi by to s mletými oříšky šlo, jen si myslím že pro tvojí holčičku je to ještě brzy. Navíc burizony jsou pufované a to pro malé (jang) děti není úplně ideální. Spíš mňamka pro tebe. :-)
Dobrý den, mě se mozajka rozpadá po tom co je v teple domova. Jinak drží než ji ukrojím a nechám chvíli v pokojové teplotě. Použila jsem rýžový slad. Je to tím?
Může to být tím sladem, osobně jsem ji dělala mnohokrák, ale nikdy s ničím jiným než sladěnkou. Nepomohlo by ji trochu zapéct? Na málo půl hodiny, dosušit.