Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Sladkosti

Burizonová mozaika

Uvařeno
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec
děti od 2 let

Velmi jednoduchá, oblíbená a rychlá sladkost, kterou si můžete udělat na týdny dopředu. Je skvělá jako svačinka pro děti i dospělé.

Jindra s manželem jsou velcí sportovci. Ona ráda triatlon, horské kolo, běžky, dlouhé běhy...

  • 200 g burizónů
  • 180 ml sladu (pro bezlepkovou verzi sirup)
  • 0,5 dcl kvalitního panenského oleje (ideálně sezamový, mandlový, nebo oříškový)
  • 1 hrnek hrozinek
  • 2 hrnky semínek (lněné, sezamové, dýňové), ořechů, mandlí

Jak vytvořit burizonku

  1. Jako první si vymažte klasický vysoký plech olejem, nebo ho vyložte pečícím papírem.
  2. Spařte hrozinky horkou vodou a nechte je pár minut nabobnat, pak je dobře propláchněte na sítku a nechte okapat.
  3. Postupně propláchnete na sítku všechny semínka, ořechy a mandle, které se chystáte použít a na suché pánvi je pomalu usušte a lehce opražte až začnou vonět. Nesmíte je ale spálit.
  4. Opražená semínka, mandle a ořechy dejte do mísy. Na závěr na prázdné pánvi osušte propláchnuté hrozinky.
  5. Připravte si všechny ingredience – je potřeba pracovat rychle a nezdržovat se otevíráním pytlíků a hledáním semínek.
  6. Ve větším kastrolu zpěňte na oleji slad a v okamžiku, kdy začne pěnit, vypněte oheň, vsypte všechny ostatní ingredience a pořádně celé zamíchejte.
  7. Přidejte hned burizony.
  8. Jakmile je vše smíchané, přendejte směs na plech a vlhkýma rukama pořádně upěchujte.
  9. Ideálně je dobré vzít na závěr prkýnko menší než je plech a postupně zatlačit na všechny plochy mozaiky, aby se lépe upěchovala.
  10. Necháme alespoň 1 hodinu ztuhnout.
  11. Po vychlazení a ztuhnutí ostrým nožem porcujeme na “tyčinky”
  12. Mozaika by měla být po nakrájení krásně suchá a nějak výrazně nelepit.

Praktické

  • Poměry ořechů a semínek si dejte podle svých preferencí. Můžete udělat jen semínkovou, jen ořechovou, mixovanou.
  • Čím více oleje, tím více je mozaika “gumová”, nedávejte tedy více než 0,5 dcl oleje.
  • Oslaďite si podle své chuti (směs ochutnejte), ale nedávejte více než 200 ml sladu, jinak je mozaika lepkaváa a zbytečně sladká.
  • Jelikož jsou burizony extrudovaný produkt, není vhodné ji jíst na denní bázi, spíše jako výjimečnou svačinku v menším množství.
  • Mozaika vydrží ve spíži i několik týdnů, ale většinou zmizí dřív. :-) Snese horko i změnu teplot.
  • Pokud by vám mozaika neztuhla, řešení je pak dát mozaiku na 10-20 minut do trouby na 160°C a dosušit jí tam. Pak má zase jinou chuť.

Obměna

  • Mozaika může být pokaždé jiná podle druhu použitých semínek a ořechů, ale i různého sušeného ovoce.
  • Poměr burizonů lze zmenšit na 2 sáčky a přidat hrnek až dva semínek, ořechů a sušeného ovoce. Menší poměr raději už nezkoušejte, já ho zkusila a mozaika neztuhla.
  • Variant je nespočet, kdo má rád mandle a hrozinky, může si vystačit jen s nimi, ale výborná jsou i sezamová a lněná semínka a i půl šálku dýňových dodá mozaice zajímavou chuť. Hrozinky určitě nevynechávejte, dělají mozaiku příjemně sladkou, ale lze je nahradit i sušenými švestkami, nebo jiným ovocem.
  • Můžete udělat i verzi s kořením, tzv. voňavou mozaiku.

Děti

  • Vzhledem k použití různých semínek je mozaika vhodná až pro děti, které umí dobře kousat a nehrozí vdechnutí semínka.
  • Ideálně od 2 let, ale co se týče ingrediencí, vše mohou děti už od 1,5 roku.
  • Nezapomeňte ale, že burizony jsou pufovaný výrobek, tudíž nejsou úplně ideální zpracování pro děti. Nechte si proto mozaiku na výlety a cesty a na sváteční příležitost nebo jako zdravější verzi klasických kupovaných sladkostí.

PS: Přibrala jste po zimě? 😦 Během 2 týdnů to spravíme! 😁

Sezóna plavek začne brzy. Máme chutný jídelníček, skvělé recepty, videa, jemné cvičení - a samozřejmě živou podporu a motivaci. Už za 2 týdny uvidíte výsledky. Mrkněte na výzvu Hubneme do plavek a naskočte!

Se změnou jídelníčku jsem se zbavila mnoha zdravotních potíží, se kterými si medicína nevěděla rady 30 let. Jídlo, vaření, psaní a šíření zdravého životního stylu se stalo mojí vášní. Je mi čím dál lépe a konečně mám své zdraví ve svých rukách. Celý příběh

5 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Dobrý den,dávám jednu radu ohledně sladěnky.dám si pánev na váhu,vynulují a sladěnku liju rovnou do pánve a rovnou si ji zvážím.nikde mi nezůstane žádný zbytek.
Jinak- mozaika je úžasná.dekuji za recept.

Díky za další recept na zdravou a chutnou svačinu 👍

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

klub
19
48

Ovocná bublanina bez lepku, mouky, vajec a cukru. Vhodná i pro menší děti.

Nadýchaná, vlhká a tak akorát sladká buchta se šťavnatým kyselkavým ovocem. Jooo, takové milujeme. Navíc je úplně bez mouky, lepku, mléka, vajec a cukru. T...
23
31

Sezamové sušenky k čaji (bezlepkové)

Potřebujete rychlé těsto, které půjde dobře vykrajovat i těm nejmenším dětem? Pak můžete vyzkoušet tyto bezlepkové sušenky, které jsou tvrdší a díky tomu m...

Sušenky Garibaldi

V Anglii si na těchto sušenkách pochutnávají už 160 let, vy si je nyní můžete připravit ve zdravější verzi bez cukru, mléka a vajec. 

Ovesné cukroví – Karolínky

Karolínky jsou jednoduché a rychlé šťavnaté cukroví plné sladkých rozinek a marmelády. Hodí se nejen na Vánoce, ale i kdykoliv v průběhu roku, kdy máme chu...

Luxusní švestkový krém za pár minut

Je lepší horký nebo vychlazený? Milujeme obě varianty! Tenhle dezert je super svačina i občerstvení pro návštěvy. Dá se udělat předem, je to rychlovka. A h...

Tahini placičky

Velmi rychlé sušenky, sladkost na poslední chvíli, k jejich přípravě potřebujete jen pár ingrediencí a výsledek je chuťově zajímavý a moc dobrý.