- 200 g burizónů
- 180 ml sladu (pro bezlepkovou verzi sirup)
- 0,5 dcl kvalitního panenského oleje (ideálně sezamový, mandlový, nebo oříškový)
- 1 hrnek hrozinek
- 2 hrnky semínek (lněné, sezamové, dýňové), ořechů, mandlí
Jak vytvořit burizonku
- Jako první si vymažte klasický vysoký plech olejem, nebo ho vyložte pečícím papírem.
- Spařte hrozinky horkou vodou a nechte je pár minut nabobnat, pak je dobře propláchněte na sítku a nechte okapat.
- Postupně propláchnete na sítku všechny semínka, ořechy a mandle, které se chystáte použít a na suché pánvi je pomalu usušte a lehce opražte až začnou vonět. Nesmíte je ale spálit.
- Opražená semínka, mandle a ořechy dejte do mísy. Na závěr na prázdné pánvi osušte propláchnuté hrozinky.
- Připravte si všechny ingredience – je potřeba pracovat rychle a nezdržovat se otevíráním pytlíků a hledáním semínek.
- Ve větším kastrolu zpěňte na oleji slad a v okamžiku, kdy začne pěnit, vypněte oheň, vsypte všechny ostatní ingredience a pořádně celé zamíchejte.
- Přidejte hned burizony.
- Jakmile je vše smíchané, přendejte směs na plech a vlhkýma rukama pořádně upěchujte.
- Ideálně je dobré vzít na závěr prkýnko menší než je plech a postupně zatlačit na všechny plochy mozaiky, aby se lépe upěchovala.
- Necháme alespoň 1 hodinu ztuhnout.
- Po vychlazení a ztuhnutí ostrým nožem porcujeme na “tyčinky”
- Mozaika by měla být po nakrájení krásně suchá a nějak výrazně nelepit.
Proměň se ze zimní medvědice v jarní gazelu! 😁
Ráno plná energie, pleť jen září, oblečení ti padne a tělo šlape jako hodinky - Pojď do toho!

Praktické
- Poměry ořechů a semínek si dejte podle svých preferencí. Můžete udělat jen semínkovou, jen ořechovou, mixovanou.
- Čím více oleje, tím více je mozaika “gumová”, nedávejte tedy více než 0,5 dcl oleje.
- Oslaďite si podle své chuti (směs ochutnejte), ale nedávejte více než 200 ml sladu, jinak je mozaika lepkaváa a zbytečně sladká.
- Jelikož jsou burizony extrudovaný produkt, není vhodné ji jíst na denní bázi, spíše jako výjimečnou svačinku v menším množství.
- Mozaika vydrží ve spíži i několik týdnů, ale většinou zmizí dřív. :-) Snese horko i změnu teplot.
- Pokud by vám mozaika neztuhla, řešení je pak dát mozaiku na 10-20 minut do trouby na 160°C a dosušit jí tam. Pak má zase jinou chuť.
Obměna
- Mozaika může být pokaždé jiná podle druhu použitých semínek a ořechů, ale i různého sušeného ovoce.
- Poměr burizonů lze zmenšit na 2 sáčky a přidat hrnek až dva semínek, ořechů a sušeného ovoce. Menší poměr raději už nezkoušejte, já ho zkusila a mozaika neztuhla.
- Variant je nespočet, kdo má rád mandle a hrozinky, může si vystačit jen s nimi, ale výborná jsou i sezamová a lněná semínka a i půl šálku dýňových dodá mozaice zajímavou chuť. Hrozinky určitě nevynechávejte, dělají mozaiku příjemně sladkou, ale lze je nahradit i sušenými švestkami, nebo jiným ovocem.
- Můžete udělat i verzi s kořením, tzv. voňavou mozaiku.
Děti
- Vzhledem k použití různých semínek je mozaika vhodná až pro děti, které umí dobře kousat a nehrozí vdechnutí semínka.
- Ideálně od 2 let, ale co se týče ingrediencí, vše mohou děti už od 1,5 roku.
- Nezapomeňte ale, že burizony jsou pufovaný výrobek, tudíž nejsou úplně ideální zpracování pro děti. Nechte si proto mozaiku na výlety a cesty a na sváteční příležitost nebo jako zdravější verzi klasických kupovaných sladkostí.
🌱 PS: Začni svou jarní proměnu!
Probuď energii a uprav jídelníček. Uvidíš, že i na jaře se můžeš cítit skvěle! Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Přidej se do skvělé party - už za pár týdnů uvidíš výsledky.
Komentáře
Děkuji za bezva recept, mozaiku jsem dělala už několikrát a vždycky se povedla. Líbí se mi, že mohu pokaždé udělat trochu jinou, obměnit semínka, oříšky atd… Trochu mi vadilo to odměřování oleje a sladu, tak jsem jednou ingredience zvážila a teď už odměřuju na váze. 180 ml sladu mi vychází na 238 g a 0,5 dcl oleje na 34 g. Nejsou to hezky zaokrouhlená čísla, ale třeba to někdo využije :-) Krásný den všem!
Dobrý den,dávám jednu radu ohledně sladěnky.dám si pánev na váhu,vynulují a sladěnku liju rovnou do pánve a rovnou si ji zvážím.nikde mi nezůstane žádný zbytek.
Jinak- mozaika je úžasná.dekuji za recept.