- 200 g burizónů
- 180 ml sladu (pro bezlepkovou verzi sirup)
- 0,5 dcl kvalitního panenského oleje (ideálně sezamový, mandlový, nebo oříškový)
- 1 hrnek hrozinek
- 2 hrnky semínek (lněné, sezamové, dýňové), ořechů, mandlí
Jak vytvořit burizonku
- Jako první si vymažte klasický vysoký plech olejem, nebo ho vyložte pečícím papírem.
- Spařte hrozinky horkou vodou a nechte je pár minut nabobnat, pak je dobře propláchněte na sítku a nechte okapat.
- Postupně propláchnete na sítku všechny semínka, ořechy a mandle, které se chystáte použít a na suché pánvi je pomalu usušte a lehce opražte až začnou vonět. Nesmíte je ale spálit.
- Opražená semínka, mandle a ořechy dejte do mísy. Na závěr na prázdné pánvi osušte propláchnuté hrozinky.
- Připravte si všechny ingredience – je potřeba pracovat rychle a nezdržovat se otevíráním pytlíků a hledáním semínek.
- Ve větším kastrolu zpěňte na oleji slad a v okamžiku, kdy začne pěnit, vypněte oheň, vsypte všechny ostatní ingredience a pořádně celé zamíchejte.
- Přidejte hned burizony.
- Jakmile je vše smíchané, přendejte směs na plech a vlhkýma rukama pořádně upěchujte.
- Ideálně je dobré vzít na závěr prkýnko menší než je plech a postupně zatlačit na všechny plochy mozaiky, aby se lépe upěchovala.
- Necháme alespoň 1 hodinu ztuhnout.
- Po vychlazení a ztuhnutí ostrým nožem porcujeme na “tyčinky”
- Mozaika by měla být po nakrájení krásně suchá a nějak výrazně nelepit.
Praktické
- Poměry ořechů a semínek si dejte podle svých preferencí. Můžete udělat jen semínkovou, jen ořechovou, mixovanou.
- Čím více oleje, tím více je mozaika “gumová”, nedávejte tedy více než 0,5 dcl oleje.
- Oslaďite si podle své chuti (směs ochutnejte), ale nedávejte více než 200 ml sladu, jinak je mozaika lepkaváa a zbytečně sladká.
- Jelikož jsou burizony extrudovaný produkt, není vhodné ji jíst na denní bázi, spíše jako výjimečnou svačinku v menším množství.
- Mozaika vydrží ve spíži i několik týdnů, ale většinou zmizí dřív. :-) Snese horko i změnu teplot.
- Pokud by vám mozaika neztuhla, řešení je pak dát mozaiku na 10-20 minut do trouby na 160°C a dosušit jí tam. Pak má zase jinou chuť.
Obměna
- Mozaika může být pokaždé jiná podle druhu použitých semínek a ořechů, ale i různého sušeného ovoce.
- Poměr burizonů lze zmenšit na 2 sáčky a přidat hrnek až dva semínek, ořechů a sušeného ovoce. Menší poměr raději už nezkoušejte, já ho zkusila a mozaika neztuhla.
- Variant je nespočet, kdo má rád mandle a hrozinky, může si vystačit jen s nimi, ale výborná jsou i sezamová a lněná semínka a i půl šálku dýňových dodá mozaice zajímavou chuť. Hrozinky určitě nevynechávejte, dělají mozaiku příjemně sladkou, ale lze je nahradit i sušenými švestkami, nebo jiným ovocem.
- Můžete udělat i verzi s kořením, tzv. voňavou mozaiku.
Děti
- Vzhledem k použití různých semínek je mozaika vhodná až pro děti, které umí dobře kousat a nehrozí vdechnutí semínka.
- Ideálně od 2 let, ale co se týče ingrediencí, vše mohou děti už od 1,5 roku.
- Nezapomeňte ale, že burizony jsou pufovaný výrobek, tudíž nejsou úplně ideální zpracování pro děti. Nechte si proto mozaiku na výlety a cesty a na sváteční příležitost nebo jako zdravější verzi klasických kupovaných sladkostí.
PS: Víte už jak na zdravé cukroví?
My na Jíme Jinak ano! Naučíme vás chutné cukroví - bez cukru a 100% rostlinné! 💖 Mrkněte jak nahradit cukr ve vánočním pečení nebo se seznamte s perfektním plánem pečení zdravého cukroví. A myslíme i na vás, kterým dělá starosti lepek. Ochutnejte některý ze 40 receptů na bezlepkové cukroví.
Komentáře
Dobry den , ingredience zacinaji 1 a engine mnozstvi burizonu …..😂♥️ dekuji za opravu.
Dobrý den…burizonku už jsem párkrát dělala.. na 200g burizonu, cca 3 hrnky vsehochuti(oříšků, seminek, rozinek….) nedávat víc než 0,5dcl oleje..vice oleje=ohebna burizonka..Já osobně doporučuji i mene než 200ml sladenky…na uvedené mnozstvi postačí 180ml i méně. Více sladu=lepkava burizonka a taky zbytečně sladká…Pozor na udávání počtu balíčku burizonek v receptech…některý balíček má 50g některý 120g….
Renata