Domů > Zdravé recepty > Vaše recepty a fotky

Sladká zelenina v miso omáčce s quoinoou

Uvařeno
sezóna zima

Rychlé a flexibilní jídlo, které se skvěle hodí jako snídaně, oběd nebo večeře. Stačí vše dát do hrnce, přivést k varu a ztlumit a za 20 minut máte hotovo. Bez práce :-)

Ingredience
na 1 porci
  • řasa kombu
  • sůl
  • cibule
  • dýně hokkaido
  • růžičková kapusta
  • petržel
  • 1 lžička shiromisa
  • bílkovina (např. uvařené fazole, cizrna, tofu nebo tempeh)
  • 5 lžic vývaru nebo vody
  • 0,5 lžičky škrobu (kuzu)
  • na dochucení: zázvorová šťáva

Potřebovala jsem shodit po porodní bříško a začala počítáním kalorií. Nic pro mě. Pořád jsem musela myslet na jídlo a...

Ultrarychlá dobrota na oběd s sebou do práce – stačí nakrájet, dát do hrnce a nechat 20 minut vařit a mezi tím si vyčistit zuby a nachystat se do školy/práce nebo rychlovka k večeři pro celou rodinu.

  • řasa kombu
  • sůl
  • cibule
  • dýně hokkaido
  • růžičková kapusta
  • petržel
  • 1 lžička shiromisa
  • bílkovina (např. uvařené fazole, cizrna, tofu nebo tempeh)
  • 5 lžic vývaru nebo vody
  • 0,5 lžičky škrobu (kuzu)
  • na dochucení: zázvorová šťáva

Postup

  1. Na dno hrnce dejte řasu kombu a na ni naskládejte na proužky nakrájenou cibuli.
  2. Na cibuli dejte na půlky nakrájenou růžičkovou kapustu.
  3. Na kapustu dejte na větší kusy nakrájenou dýni Hokkaido.
  4. Nahoru dejte na trojúhelníčky nakrájenou petržel nebo mrkev – první řez udělejte našikmo, pak mrkev trochu otočte a zase našikmo řízněte a takto dělejte trojúhelníkovité tvary.
  5. Do hrníčku si nalijte trochu vývaru (případně vody) a v něm rozmíchejte lžičku shiromisa a nalijte na zeleninu.
  6. Trošku zeleninu posolte, zadělejte pokličkou a dejte ji vařit. Až uslyšíte, že se zelenina vaří (nezvedejte pokličku), tak ji zeslabte na nejnižší plamen a vařte 20 minut.
  7. Po 20 minutách přidejte jakoukoliv bílkovinu (z předešlého dne uvařené fazole, cizrnu nebo třeba na kostky nakrájený tempeh nebo tofu) a nechejte ještě minutku prohřát. Mezitím si v trošce studené vody rozmíchejte škrob (kuzu nebo maizenu) a nalijte k zelenině a nechejte zhoustnout a vypněte plamen. Pokud by bylo šťávy málo, přidejte více vývaru nebo vody a případně i více škrobu.
  8. Pokud máte rádi, zeleninu zakapejte šťávou ze zázvoru.
  9. Podávejte s jakoukoliv obilovinou, například quinoou, zelenými natěmi a kvašenou zeleninou.

Praktické

K zelenině můžete přidat jakékoliv koření – já ráda přidávám tymián nebo provensálské bylinky. Výborná je ale i třeba kurkuma nebo kari koření. Celé jídlo můžete nahoru posypat opraženými semínky nebo gomasiem.

Nejlepší hrnec pro toto jídlo je ten, který má tlusté dno a zkosený tvar (např. Zepter). Vynikne tak sladká chuť zeleniny.

Obměna

Zeleninu můžete střídat dle Vašich chutí a preferencí (tu nejvíce jangovou, tj. kořeny, dávejte nahoru a nejvíce jinovou – natě, zase dolů na dno hrnce). Napište mi do komentáře, která kombinace Vám nejvíce chutnala! :)

PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?

Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.

Zdravé recepty, zdravé vaření a životní styl. Tisíce receptů zdarma. Co víme, sdílíme! :-)

11 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Vyzkoušejte také

Houby s nattem

Je léto, teplo a vlhko a kdo vyrazí do lesa, má šanci naplnit košík houbami. Dnes jsme dostali houby od babičky s dědou, snažila jsem se je tedy připravit ...

Bulgur s tofu, medvědím česnekem a bršlicí

Potřebujete lehkou večeři, na které si pochutnáte a bude raz dva hotová? Pak sáhněte po bulguru, tofu a aktuální zelenině. Tohle jídlo bylo za pár minut na...

Houbové rizoto s tymiánem

Z dovolené jsem si přivezla dva koše hub a tak vznikl další báječný recept. Tymián a houby jsou totiž skvělá kombinace.

Pečená zeleninová polévka

Věděli jste, že zeleninovou polévku můžete také upéct? Její chuť bude mnohem výraznější a ještě vás prohřeje až do morku kostí.

Jarní kuskus s ředkvičkou a divokou zeleninou

Do jarního kuskusu můžete přidat všechno, co zrovna kolem raší. V tom našem je pořádná porce kopřivy, bršlice a česnáčku. Jídlo je raz dva hotové a velmi c...

Salát s kuskusem, fazolemi a kopřivou

Kamarádka tomuto jídlu, které u nás ochutnala, říkala večeře pro sportovce. Rychle hotové, plné bílkovin, syté a přitom netlačí v břiše. Pro mě je to jedna...