Ultrarychlá dobrota na oběd s sebou do práce – stačí nakrájet, dát do hrnce a nechat 20 minut vařit a mezi tím si vyčistit zuby a nachystat se do školy/práce nebo rychlovka k večeři pro celou rodinu.
- řasa kombu
- sůl
- cibule
- dýně hokkaido
- růžičková kapusta
- petržel
- 1 lžička shiromisa
- bílkovina (např. uvařené fazole, cizrna, tofu nebo tempeh)
- 5 lžic vývaru nebo vody
- 0,5 lžičky škrobu (kuzu)
- na dochucení: zázvorová šťáva
Postup
- Na dno hrnce dejte řasu kombu a na ni naskládejte na proužky nakrájenou cibuli.
- Na cibuli dejte na půlky nakrájenou růžičkovou kapustu.
- Na kapustu dejte na větší kusy nakrájenou dýni Hokkaido.
- Nahoru dejte na trojúhelníčky nakrájenou petržel nebo mrkev – první řez udělejte našikmo, pak mrkev trochu otočte a zase našikmo řízněte a takto dělejte trojúhelníkovité tvary.
- Do hrníčku si nalijte trochu vývaru (případně vody) a v něm rozmíchejte lžičku shiromisa a nalijte na zeleninu.
- Trošku zeleninu posolte, zadělejte pokličkou a dejte ji vařit. Až uslyšíte, že se zelenina vaří (nezvedejte pokličku), tak ji zeslabte na nejnižší plamen a vařte 20 minut.
- Po 20 minutách přidejte jakoukoliv bílkovinu (z předešlého dne uvařené fazole, cizrnu nebo třeba na kostky nakrájený tempeh nebo tofu) a nechejte ještě minutku prohřát. Mezitím si v trošce studené vody rozmíchejte škrob (kuzu nebo maizenu) a nalijte k zelenině a nechejte zhoustnout a vypněte plamen. Pokud by bylo šťávy málo, přidejte více vývaru nebo vody a případně i více škrobu.
- Pokud máte rádi, zeleninu zakapejte šťávou ze zázvoru.
- Podávejte s jakoukoliv obilovinou, například quinoou, zelenými natěmi a kvašenou zeleninou.
Praktické
K zelenině můžete přidat jakékoliv koření – já ráda přidávám tymián nebo provensálské bylinky. Výborná je ale i třeba kurkuma nebo kari koření. Celé jídlo můžete nahoru posypat opraženými semínky nebo gomasiem.
Nejlepší hrnec pro toto jídlo je ten, který má tlusté dno a zkosený tvar (např. Zepter). Vynikne tak sladká chuť zeleniny.
Obměna
Zeleninu můžete střídat dle Vašich chutí a preferencí (tu nejvíce jangovou, tj. kořeny, dávejte nahoru a nejvíce jinovou – natě, zase dolů na dno hrnce). Napište mi do komentáře, která kombinace Vám nejvíce chutnala! :)
PS: Zkoušíte recepty? Co se do toho pustit pořádně?
Co si 8 týdnů vařit podle připraveného zdravého jídelníčku? Začínáme podzimní detox. Spravíme si postavu, odstresujeme se a nabijeme energií. Budeme o vás 8 týdnů pečovat a podporovat vás na cestě k lepšímu zdraví.
Chci jídelníčky a detox.
Buďte první, kdo napíše komentář