Rychlé a flexibilní jídlo, které se skvěle hodí jako snídaně, oběd nebo večeře. Stačí vše dát do hrnce, přivést k varu a ztlumit a za 20 minut máte hotovo. Bez práce :-)

Ultrarychlá dobrota na oběd s sebou do práce – stačí nakrájet, dát do hrnce a nechat 20 minut vařit a mezi tím si vyčistit zuby a nachystat se do školy/práce nebo rychlovka k večeři pro celou rodinu.

Ingredience
na 1 porci

  • řasa kombu
  • sůl
  • cibule
  • dýně hokkaido
  • růžičková kapusta
  • petržel
  • 1 lžička shiromisa
  • bílkovina (např. uvařené fazole, cizrna, tofu nebo tempeh)
  • 5 lžic vývaru nebo vody
  • 0,5 lžičky škrobu (kuzu)
  • na dochucení: zázvorová šťáva

Postup

  1. Na dno hrnce dejte řasu kombu a na ni naskládejte na proužky nakrájenou cibuli.
  2. Na cibuli dejte na půlky nakrájenou růžičkovou kapustu.
  3. Na kapustu dejte na větší kusy nakrájenou dýni Hokkaido.
  4. Nahoru dejte na trojúhelníčky nakrájenou petržel nebo mrkev – první řez udělejte našikmo, pak mrkev trochu otočte a zase našikmo řízněte a takto dělejte trojúhelníkovité tvary.
  5. Do hrníčku si nalijte trochu vývaru (případně vody) a v něm rozmíchejte lžičku shiromisa a nalijte na zeleninu.
  6. Trošku zeleninu posolte, zadělejte pokličkou a dejte ji vařit. Až uslyšíte, že se zelenina vaří (nezvedejte pokličku), tak ji zeslabte na nejnižší plamen a vařte 20 minut.
  7. Po 20 minutách přidejte jakoukoliv bílkovinu (z předešlého dne uvařené fazole, cizrnu nebo třeba na kostky nakrájený tempeh nebo tofu) a nechejte ještě minutku prohřát. Mezitím si v trošce studené vody rozmíchejte škrob (kuzu nebo maizenu) a nalijte k zelenině a nechejte zhoustnout a vypněte plamen. Pokud by bylo šťávy málo, přidejte více vývaru nebo vody a případně i více škrobu.
  8. Pokud máte rádi, zeleninu zakapejte šťávou ze zázvoru.
  9. Podávejte s jakoukoliv obilovinou, například quinoou, zelenými natěmi a kvašenou zeleninou.

Praktické

K zelenině můžete přidat jakékoliv koření – já ráda přidávám tymián nebo provensálské bylinky. Výborná je ale i třeba kurkuma nebo kari koření. Celé jídlo můžete nahoru posypat opraženými semínky nebo gomasiem.

Nejlepší hrnec pro toto jídlo je ten, který má tlusté dno a zkosený tvar (např. Zepter). Vynikne tak sladká chuť zeleniny.

Obměna

Zeleninu můžete střídat dle Vašich chutí a preferencí (tu nejvíce jangovou, tj. kořeny, dávejte nahoru a nejvíce jinovou – natě, zase dolů na dno hrnce). Napište mi do komentáře, která kombinace Vám nejvíce chutnala! :)

Zhubla jsem 20 kg (Jitkanec)

Jitkanec: Ahojte všichni, začala jsem vařit podle Jíme Jinak...

Vaření je rychlé, jednoduché a velmi chutné! Jsem vděčná, že jsem do toho šla.

Ivanavaokabu: Tolik nových chutí a tolik zeleniny jsem nesnědla...

9 kilo dole, odběr krve super, bez pilulek

Mirka: Vaše stránky jsem okukovala delší dobu,ale až v únoru...

Nevěřila jsem, že dokážu být bez čokolády

Marcella H.: Březen byl můj první měsíc, kdy jsem se...

Centimetry jsou pryč, zdraví lepší (Zuzana)

Zuzana: Evičko, opět to byl přínosný kurz. Kila, spíš...

Díky JJ mi snížili léky na revmatoidní artritidu

Eva: Ještě jednou děkuji za Jíme jinak, děláte to...

Díky kurzu mám mnohem více času

Stramis: Z programu jsem naprosto nadšená. Mám díky vaření...

I v 67 letech lze jíst zdravě!

Zachoptik: Dobrý den, 14 dní je za mnou. Je...

Všichni ostatní si všimli, že jsem zhubla

Vera: Mám teď za sebou týdenní pobyt s našimi studenty,...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Upravil se mi cholesterol a zhubla jsem (Hana)

Hana: Ahoj Evi, opravdu to rychle uteklo a Jarní...

Sladkosti už mi nechutnají

Jendula.cerna: Chci moc poděkovat za skvěle připravený kurz a...

Dcera se mnou začala snídat polévku!

Kajkule: Všechna jídla jsou moc dobrá! Moc vás chválím, pěkně...

Jak mi to jde? Parádně. (Radka)

Radka: Jak mi to jde s kurzem Vánoce jinak?...

Z Klubu čerpám informace, recepty i energii (Marie)

Marie: Evo, Vy i všichni členové Vašeho týmu jste...

Neuvěřitelných 13 cm v pase dole!

Iveta: Od začátku ledna mám 5 kg dole, díky...

Jak to vidíte vy? Napište komentář.

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článek12 signálů, že vaše tělo potřebuje podzimní detox
Další článekDivertikulosa střeva – jak se při ní stravovat