Tyhle kuličky jsou chutné a zdravé díky shiitake houbičkám. Skvěle se hodí jako předkrm na oslavy nebo k hlavnímu jídlu místo masových kuliček. Návštěvy jistě budou z této slané chuťovky nadšené.

Ingredience
mísa kuliček
  • 250 g přírodního tofu
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 100 g bezlepkového kuskusu
  • 100 g velmi teplé vody
  • černá a bílá sezamová semínka
  • sůl
  • pepř
  • 20 g nepražených dýňových semen
  • hrst špenátu

Jak připravit masové kuličky bez masa

  1. Dejte sušené houby do teplé vody nabobtnat.
  2. Připravte kuskus, jak je uvedeno na obalu (100 g kuskusu se 100 g teplé vody). Nechte ho pod pokličkou 5 minut, pak ho osolte a vidličkou načechrejte.
  3. Povařte 2 minuty tofu ve vodě, a pak nechte okapat.
  4. Nasekejte shiitake a dejte je do pánvičky s olejem. Orestujte na mírném plameni, podlijte troškou vody, ve které jste namáčeli houby. Trošku osolte a vařte do změknutí.
  5. Dejte do sekáčku tofu s houbami a olejem ve kterém se vařili a nasekejte je.
  6. Do mixéru dejte asi třetinu kuskusu a špenátové listy. Rozmixujte.
  7. Do mísy dejte  rozmixovaný kuskus se špenátem, nasekané tofu s houbami, zbylý kuskus v celku, osolte a přidejte pepř. Pořádně promíchejte a ochutnejte směs. Pokud jste spokojení s chutí, namočte si ruce a tvořte kuličky.
  8. Každou kuličku obalte v sezamu a dýňových semínkách, která nasekáme na menší kousky. Trošku je do té směsi natlačte aby dobře drželi.
  9. Pečeme při 180°C po dobu 10-15 minut. Nechte vychladnout a podávejte s omáčkami nebo v mém případě domácí majonézou z červené čočky
Detail rozpůlené kuličky

Praktické

  • Houby můžete klidně namočit několik hodin předem. Běžně je namáčím večer a druhý den z nich vařím.
  • K dostání je dnes už dobře bezlepkový kuskus kukuřičný, ale dá se také sehnat i rýžový.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít klasický pšeničný.

Houby shiitake

  • Shiitake (Lentinus Edodes) je houba, která pochází z Dálného východu. Po stovky let je nedílnou součástí stravy v Japonsku.
  • Její jméno pochází ze spojení dvou japonských slov Shii (dub) a Take (houba), protože na kmenech těchto stromů spontánně roste.
  • Během dynastie Ming  tato houba byla definována jako elixír dlouhého života. Nejen že má skvělé aroma a je chutná, já jí teda miluji, ale je i mimořádně výživná.

Obměna

  • Můžete použít jakýkoliv jiný kuskus.
  • Můžete vynechat shiitake a nahradit jinou houbou a nebo i jinou zeleninou.

Děti

  • Kuličky jsou vhodné pro děti od 2 let, menším ubereme dochucovadla. Pokud máte mladší dítě a běžně jí pečivo, maso apod., bez obav mu nabídněte i tyto kuličky.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Dcera díky vám měla svůj první štrůdl a byla nadšená

Stramis: Včera jsem zkoušela bezlepkové těsto z jahel a...

Konec nudným salátům (Jaroslav)

Jaroslav: Můj první salát z tohoto kurzu. Jednou větou:...

Priateĺ si sám od seba dáva dni bez masa (Michaela)

Michaela: Čo na to okolie? Keď rozprávam rodičom, čo...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Bolest kloubů je pryč (Hana)

Hana: Špatně se mi hýbalo s prsteníčkem na ruce...

6 kg dole a snížené dávky léků na štítnou žlázu (Zdenka)

Zdenka: Mám za sebou Podzimní detox a od prosince...

S manželem jsme zhubli, máme více energie a přidaly se i dospvívající dcery (Eliška)

Eliška: Připojuji se k děkovným reakcím. Kurz je krásně...

Léky na alergii a bolesti zad už nepotřebuji a jsem o 7 kg lehčí (Monika)

Monika: Ďakujem veľmi pekne za kurz Hubneme do plavek....

S recepty z Jíme Jinak si přímo labužnicky dopřáváme (Janka)

Janka: Musím to jít někam napsat :-) Luxusní! Skvělé!...

Děkuji za podrobné recepty, inspiraci a motivaci

Jája: Dobrý večer, jsem začátečník a tak dost nestíhám.....

Cítím se skvěle a moje tělo nasává živiny

Iva: Dobrý den, jsem velice překvapena! Moje tělo reaguje...

Díky novým videím v kurzu mám pocit, že jsme si blíž

Tereza: Moc moc chválím za nové zpracování kurzu (videa),...

Zbavuji se zlozvyků, jím méně a přitom nemám hlad (Denča)

Denča: Ahoj všem, jsem v Jíme Jinak už nějakou...

Díky za obrovskou inspiraci

Touto cestou chci Evě a Heleně poděkovat za záslužnou...

Cítím se odhlečená a spokojená (Anna)

Anna: Zdravím tvůrce tohoto úžasného projektu a všechny ostatní...

Raňajky papkáme spolu s manželom a velmi nám chutia (Marta)

Marta: Ďakujem Evička za všetky recepty. Ume ocot, tamari, shoyu,...
  1. Tak tohle je podle mě, skvělá japonská kuchyně. Byla to pro mě trochu maturita 😁Tofu jsem sekal na prkýnku dlouho a bylo potřeba ještě více. Ke kuličkám „majonéza“ z červené čočky, pasuje naprosto dokonale. Luxusní recept, který bych se vůbec nestyděl nabídnout návštěvě 😀

    • Jasně, Ivo, jen je to škoda, protože tady „stačí“ obyčejné, chuť dodají ostatní igredience. Ale když ti ho není líto, tak šup tam s ním 😉

  2. Zobrazit všech 12 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

SDÍLEJTE PŘÍSPĚVKY - získejte členství v Klubu JJ nebo jeho prodloužení. Jak to funguje?
Autorem článku je Viera
Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..
Předchozí článekJíme Jinak v kuchyni: Chutný oběd za 30 minut
Další článekŽivot je krásný (Dagmar, 63 let)