Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Kuličky z tofu, kuskusu a shiitake

Uvařeno
bez lepku

Tyhle kuličky jsou chutné a zdravé díky shiitake houbičkám. Skvěle se hodí jako předkrm na oslavy nebo k hlavnímu jídlu místo masových kuliček. Návštěvy jistě budou z této slané chuťovky nadšené.

Ingredience
mísa kuliček
  • 250 g přírodního tofu
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 100 g bezlepkového kuskusu
  • 100 g velmi teplé vody
  • černá a bílá sezamová semínka
  • sůl
  • pepř
  • 20 g nepražených dýňových semen
  • hrst špenátu

Co se všechno může změnit za 2 měsíce? Když perfekcionistku Vlaďku zavřu do skříně a podívám se na to měsíce...

Jak připravit masové kuličky bez masa

  1. Dejte sušené houby do teplé vody nabobtnat.
  2. Připravte kuskus, jak je uvedeno na obalu (100 g kuskusu se 100 g teplé vody). Nechte ho pod pokličkou 5 minut, pak ho osolte a vidličkou načechrejte.
  3. Povařte 2 minuty tofu ve vodě, a pak nechte okapat.
  4. Nasekejte shiitake a dejte je do pánvičky s olejem. Orestujte na mírném plameni, podlijte troškou vody, ve které jste namáčeli houby. Trošku osolte a vařte do změknutí.
  5. Dejte do sekáčku tofu s houbami a olejem ve kterém se vařili a nasekejte je.
  6. Do mixéru dejte asi třetinu kuskusu a špenátové listy. Rozmixujte.
  7. Do mísy dejte  rozmixovaný kuskus se špenátem, nasekané tofu s houbami, zbylý kuskus v celku, osolte a přidejte pepř. Pořádně promíchejte a ochutnejte směs. Pokud jste spokojení s chutí, namočte si ruce a tvořte kuličky.
  8. Každou kuličku obalte v sezamu a dýňových semínkách, která nasekáme na menší kousky. Trošku je do té směsi natlačte aby dobře drželi.
  9. Pečeme při 180°C po dobu 10-15 minut. Nechte vychladnout a podávejte s omáčkami nebo v mém případě domácí majonézou z červené čočky
Detail rozpůlené kuličky

Praktické

  • Houby můžete klidně namočit několik hodin předem. Běžně je namáčím večer a druhý den z nich vařím.
  • K dostání je dnes už dobře bezlepkový kuskus kukuřičný, ale dá se také sehnat i rýžový.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít klasický pšeničný.

Houby shiitake

  • Shiitake (Lentinus Edodes) je houba, která pochází z Dálného východu. Po stovky let je nedílnou součástí stravy v Japonsku.
  • Její jméno pochází ze spojení dvou japonských slov Shii (dub) a Take (houba), protože na kmenech těchto stromů spontánně roste.
  • Během dynastie Ming  tato houba byla definována jako elixír dlouhého života. Nejen že má skvělé aroma a je chutná, já jí teda miluji, ale je i mimořádně výživná.

Obměna

  • Můžete použít jakýkoliv jiný kuskus.
  • Můžete vynechat shiitake a nahradit jinou houbou a nebo i jinou zeleninou.

Děti

  • Kuličky jsou vhodné pro děti od 2 let, menším ubereme dochucovadla. Pokud máte mladší dítě a běžně jí pečivo, maso apod., bez obav mu nabídněte i tyto kuličky.

 

PS: Z práce do práce, život letí a vy nic nestíháte?

Pokud před sebou stále jen hrnete všechny ty povinnosti, které život přináší, je čas se zastavit. 🛑 Je tohle život, který chcete? O tomto jste snili? Asi ne. V přírodě začíná nový biologický rok, nový začátek a i my to letos můžeme udělat jinak. Právě tomu se v Jarní Očistě také věnujeme a máme dokonce připravený silný závěrečný aktivační rituál, aby se vaše záměry mohly uskutečit. Zdaleka v očistě nejde jen o vyvážený jídelníček. Pojďte si ujasnit touhy, naberte zas energii a pojďte se cítit ve svém těle lépe. Začněte s námi 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček, postavu i psychiku.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu? Nic neriskujete, můžete jen získat..Moje desatero: 1. Jsem vegan, vařím vegansky. 2. V kuchyni se nechci nudit proto vařím pestře. 3. Stále se učím. Chci poznávat nové ingredience, nové potraviny a chutě. 4. Používám UFO ingredience. Kdo se bojí nesmí do lesa. 5. Dbám na kvalitu potravin. To nejlepší co si můžu dovolit v bio kvalitě pokud to je možné. Na jídle rozhodně nešetřím. 6. Vařím a jím sezonně. 7. Co můžu to si vypěstuji. Baví mě to a vím co jím. 8. Vařím pro mě a pro rodinu. Musí to chutnat nám a popřípadě mým blízkým. Je mi jedno co si o mém jídle myslí ostatní na Facebooku, Instagramu a jiných sociálních sítí. 9. Vařím pro radost, ne z povinnosti. Fantazie a zábava je ingrediencí číslo jedna. 10. Inspiruje mě ajurvéda, makrobiotika, asijské weby, ale hlavně moje hlava. Z mých receptů má někdo strach, zdají se složité a plné neznámého. Pokud patříš do této kategorie, stačí se poohlédnout po něčem jiném. Děkuji za pozornost Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

2 lidi už poděkovali za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

ivana.charvat
3. 9. 2022

Kuličky jsou moc dobré, shiitake je ještě pozvedává a vizuálně jsou dokonalé, moc děkuji za recept!
Ivana

Jaroslav Hlávka
11. 7. 2020

Chtěl jsem na narozeniny mojí ženy mít alternativu klasických jednohubek. Recept už napodruhé dopadl lépe, Vše jsem nasekal jemněji a kuličky šly konečně válet :-)

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Krémové tofu s hlívou

Velmi jednoduché a přitom lahodné jídlo vhodné jako příloha nebo jen tak ke chlebu jako super rychlá večeře.

Chřest s těstovinami a smetanou

Tahle omáčka chutná jako italská. Jako rajská s masem. Je to kořením, je to konzistencí a je to prostě mňamka. A navíc rychlá.

Fazole černé oko na houbách

Pár ingrediencí a taková dobrota! Připomíná to trochu guláš nebo něco dobrého na smetaně a na houbách. Musela jsem tyhle fazole udělat pro velký úspěch hne...

Cizrna na houbách

Konečně začala skutečná houbařská sezóna. Pokud už nevíte, kam byste čerstvé hřiby přidali, vyzkoušejte cizrnu na houbách po našem. Náramná dobrota!

Tofu v sezamové krustě

Křupavé, pikantní a lahodné. Takové je tofu v této úpravě, kterou by snad neměli odmítnout ani jeho největší odpůrci. Doufám, že bude chutnat i vám.