Domů > Zdravé recepty > Slané chuťovky

Kuličky z tofu, kuskusu a shiitake

Uvařeno
bez lepku

Tyhle kuličky jsou chutné a zdravé díky shiitake houbičkám. Skvěle se hodí jako předkrm na oslavy nebo k hlavnímu jídlu místo masových kuliček. Návštěvy jistě budou z této slané chuťovky nadšené.

Ingredience
mísa kuliček
  • 250 g přírodního tofu
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 100 g bezlepkového kuskusu
  • 100 g velmi teplé vody
  • černá a bílá sezamová semínka
  • sůl
  • pepř
  • 20 g nepražených dýňových semen
  • hrst špenátu

Vlaďka si prošla nesčetnými zdravotními potížemi. Těžký zápal plic, bronchitida, bolesti hlavy a zad, hučení ...

Jak připravit masové kuličky bez masa

  1. Dejte sušené houby do teplé vody nabobtnat.
  2. Připravte kuskus, jak je uvedeno na obalu (100 g kuskusu se 100 g teplé vody). Nechte ho pod pokličkou 5 minut, pak ho osolte a vidličkou načechrejte.
  3. Povařte 2 minuty tofu ve vodě, a pak nechte okapat.
  4. Nasekejte shiitake a dejte je do pánvičky s olejem. Orestujte na mírném plameni, podlijte troškou vody, ve které jste namáčeli houby. Trošku osolte a vařte do změknutí.
  5. Dejte do sekáčku tofu s houbami a olejem ve kterém se vařili a nasekejte je.
  6. Do mixéru dejte asi třetinu kuskusu a špenátové listy. Rozmixujte.
  7. Do mísy dejte  rozmixovaný kuskus se špenátem, nasekané tofu s houbami, zbylý kuskus v celku, osolte a přidejte pepř. Pořádně promíchejte a ochutnejte směs. Pokud jste spokojení s chutí, namočte si ruce a tvořte kuličky.
  8. Každou kuličku obalte v sezamu a dýňových semínkách, která nasekáme na menší kousky. Trošku je do té směsi natlačte aby dobře drželi.
  9. Pečeme při 180°C po dobu 10-15 minut. Nechte vychladnout a podávejte s omáčkami nebo v mém případě domácí majonézou z červené čočky
Detail rozpůlené kuličky

Praktické

  • Houby můžete klidně namočit několik hodin předem. Běžně je namáčím večer a druhý den z nich vařím.
  • K dostání je dnes už dobře bezlepkový kuskus kukuřičný, ale dá se také sehnat i rýžový.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít klasický pšeničný.

Houby shiitake

  • Shiitake (Lentinus Edodes) je houba, která pochází z Dálného východu. Po stovky let je nedílnou součástí stravy v Japonsku.
  • Její jméno pochází ze spojení dvou japonských slov Shii (dub) a Take (houba), protože na kmenech těchto stromů spontánně roste.
  • Během dynastie Ming  tato houba byla definována jako elixír dlouhého života. Nejen že má skvělé aroma a je chutná, já jí teda miluji, ale je i mimořádně výživná.

Obměna

  • Můžete použít jakýkoliv jiný kuskus.
  • Můžete vynechat shiitake a nahradit jinou houbou a nebo i jinou zeleninou.

Děti

  • Kuličky jsou vhodné pro děti od 2 let, menším ubereme dochucovadla. Pokud máte mladší dítě a běžně jí pečivo, maso apod., bez obav mu nabídněte i tyto kuličky.

 

PS: Začínáme Jarní očistu!

Únava, blbá nálada a kila navíc? Nenecháme vás v tom! 😊 Pojďte s tím zatočit. Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Člověk sám nemůže změnit svět, ale každý člověk může šířit poselství, které ten svět změní..

1 člověk už poděkoval za článek. Oceňte práci autora také.

Komentáře

ivana.charvat
3. 9. 2022

Kuličky jsou moc dobré, shiitake je ještě pozvedává a vizuálně jsou dokonalé, moc děkuji za recept!
Ivana

Jaroslav Hlávka
11. 7. 2020

Chtěl jsem na narozeniny mojí ženy mít alternativu klasických jednohubek. Recept už napodruhé dopadl lépe, Vše jsem nasekal jemněji a kuličky šly konečně válet :-)

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

144
70

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Marinované česnekové tofu

Namarinované natural tofu je luxusní ingredience do salátů, polévek a teplých jídel, perfektní je do jednohubek místo sýrů. Ale hodí se jako mlsání i jen t...

Návykové slané tyčinky ve 4 verzích (bez lepku, low-carb, paleo)

Luxusní slané tyčinky chutí podobné tyčinkám značky Damodara, které lze udělat v mnoha různých verzích. Doporučuji zdvojit dávku, jsou silně návykové!

Vegan vaječná tlačenka

Tato lahodná “vaječná” tlačenka je ideální pochoutkou nejen v období Velikonoc. Ta naše neobsahuje žádné vejce ani maso, i když chutná i vypadá...

Tofu kostky v křupavé krustičce

Chybí vám něco křupavého, ale chcete, aby to bylo i zdravé? Tato slaná křupavá dobrota se hodí jak k hlavnímu jídlu, tak i jen tak, jako zdravá svačinka, t...

Cuketové lečo bez vajec

Začala sezóna cuket. Už vám dochází nápady? Zkuste je použít do tohoto lehkého, rychlého a zdravého zeleninového leča bez vajec! Chutná jak malým, tak velk...

Nejlepší pečené křupavé tofu – do salátů, omáček i polévek

Tak křupavé, tak jednoduché a zdravé. Je až k neuvěření, že toto tofu není smažené. Většinou zmizí hned, jakmile vytáhnu plech z trouby!