Tyhle kuličky jsou chutné a zdravé díky shiitake houbičkám. Skvěle se hodí jako předkrm na oslavy nebo k hlavnímu jídlu místo masových kuliček. Návštěvy jistě budou z této slané chuťovky nadšené.

Ingredience
mísa kuliček
  • 250 g přírodního tofu
  • 7 g sušených hub shiitake
  • 100 g bezlepkového kuskusu
  • 100 g velmi teplé vody
  • černá a bílá sezamová semínka
  • sůl
  • pepř
  • 20 g nepražených dýňových semen
  • hrst špenátu

Jak připravit masové kuličky bez masa

  1. Dejte sušené houby do teplé vody nabobtnat.
  2. Připravte kuskus, jak je uvedeno na obalu (100 g kuskusu se 100 g teplé vody). Nechte ho pod pokličkou 5 minut, pak ho osolte a vidličkou načechrejte.
  3. Povařte 2 minuty tofu ve vodě, a pak nechte okapat.
  4. Nasekejte shiitake a dejte je do pánvičky s olejem. Orestujte na mírném plameni, podlijte troškou vody, ve které jste namáčeli houby. Trošku osolte a vařte do změknutí.
  5. Dejte do sekáčku tofu s houbami a olejem ve kterém se vařili a nasekejte je.
  6. Do mixéru dejte asi třetinu kuskusu a špenátové listy. Rozmixujte.
  7. Do mísy dejte  rozmixovaný kuskus se špenátem, nasekané tofu s houbami, zbylý kuskus v celku, osolte a přidejte pepř. Pořádně promíchejte a ochutnejte směs. Pokud jste spokojení s chutí, namočte si ruce a tvořte kuličky.
  8. Každou kuličku obalte v sezamu a dýňových semínkách, která nasekáme na menší kousky. Trošku je do té směsi natlačte aby dobře drželi.
  9. Pečeme při 180°C po dobu 10-15 minut. Nechte vychladnout a podávejte s omáčkami nebo v mém případě domácí majonézou z červené čočky
Detail rozpůlené kuličky

Praktické

  • Houby můžete klidně namočit několik hodin předem. Běžně je namáčím večer a druhý den z nich vařím.
  • K dostání je dnes už dobře bezlepkový kuskus kukuřičný, ale dá se také sehnat i rýžový.
  • Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít klasický pšeničný.

Houby shiitake

  • Shiitake (Lentinus Edodes) je houba, která pochází z Dálného východu. Po stovky let je nedílnou součástí stravy v Japonsku.
  • Její jméno pochází ze spojení dvou japonských slov Shii (dub) a Take (houba), protože na kmenech těchto stromů spontánně roste.
  • Během dynastie Ming  tato houba byla definována jako elixír dlouhého života. Nejen že má skvělé aroma a je chutná, já jí teda miluji, ale je i mimořádně výživná.

Obměna

  • Můžete použít jakýkoliv jiný kuskus.
  • Můžete vynechat shiitake a nahradit jinou houbou a nebo i jinou zeleninou.

Děti

  • Kuličky jsou vhodné pro děti od 2 let, menším ubereme dochucovadla. Pokud máte mladší dítě a běžně jí pečivo, maso apod., bez obav mu nabídněte i tyto kuličky.

 

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

Díky JJ mám více energie a 5 kg dole

Libenk: Hlavně chci moc poděkovat za Váš přístup, pořád...

Děkuji za to, co děláte!

Zlatka: Dakujem velmi pekne za vsetko co robite pre...

Začátek nebyl snadný, ale výsledky jsou neuvěřitelné!

Rob: Dobrý den, skvělá práce!!! Po knihách: Fit pro život,...

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

poděkování

Vaše stránky jsou pro mě velkým přínosem, právě procházím...

Za těch pár korun za kurz jsem dostala nálož informací

Vlasztovka: Přesto, že podle stránek JJ jím už od...

Manžel si liboval, že je to nejlepší jídlo, jaké jsem kdy udělala

Dagbri: Napařování jsem se bála, jelikož jsem to nikdy...

Z jídelníčku je nadšená celá rodina

Beagil: Varím podla Vaších receptov a celá rodinka je...

Už po týdnu se cítím lépe a dokonce jsem zvládla i půst

Slunivok: Já jsem se radostně pustila do jarní očisty....

Mám tolik energie a vypadám i cítím se JINAK!

Luci88: Musím říct, že změny jsou obrovské. Mám tolik...

Vše zvládám levou zadní a na tréninku mi nestíhají

Gabča: Jsem na detoxu poprvé a moc mě překvapilo,...

Za 3 týdny mám 5 kg dole bez hladu a chemických koktejlů

Zdlang: Zdravim, Evo, Jarni ocista mne prekvapuje pokracujicim ubytkem...

Z maroda jsem zase činorodá!

Jarka: Ahoj Evi a Heli a všichni klubáci ♥...

Zatím každé jídlo, které jsem dle JJ vařila, bylo mňam

Kattru: Zatím každé jídlo bylo moc dobré a ani...

Vaříte super

Moc děkuji za recepty. Vyzkouším. Určitě budou výborné, vaříte...

Za týden co jíme jinak o čtyři kila méně

Merci 72: Krásné ráno děvčata. Chtěla bych Vám mockrát...
  1. Tak tohle je podle mě, skvělá japonská kuchyně. Byla to pro mě trochu maturita 😁Tofu jsem sekal na prkýnku dlouho a bylo potřeba ještě více. Ke kuličkám „majonéza“ z červené čočky, pasuje naprosto dokonale. Luxusní recept, který bych se vůbec nestyděl nabídnout návštěvě 😀

    • Jasně, Ivo, jen je to škoda, protože tady „stačí“ obyčejné, chuť dodají ostatní igredience. Ale když ti ho není líto, tak šup tam s ním 😉

  2. Zobrazit všech 9 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekKolik čeho jíst – tabulka potravin
Další článekGrilovaný chřest s čerstvým tymiánem