Tyhle kuličky jsou chutné a zdravé díky shiitake houbičkám. Skvěle se hodí jako předkrm na oslavy nebo k hlavnímu jídlu místo masových kuliček. Návštěvy jistě budou z této slané chuťovky nadšené.
Ingredience
mísa kuliček
- 250 g přírodního tofu
- 7 g sušených hub shiitake
- 100 g bezlepkového kuskusu
- 100 g velmi teplé vody
- černá a bílá sezamová semínka
- sůl
- pepř
- 20 g nepražených dýňových semen
- hrst špenátu
Jak připravit masové kuličky bez masa
- Dejte sušené houby do teplé vody nabobtnat.
- Připravte kuskus, jak je uvedeno na obalu (100 g kuskusu se 100 g teplé vody). Nechte ho pod pokličkou 5 minut, pak ho osolte a vidličkou načechrejte.
- Povařte 2 minuty tofu ve vodě, a pak nechte okapat.
- Nasekejte shiitake a dejte je do pánvičky s olejem. Orestujte na mírném plameni, podlijte troškou vody, ve které jste namáčeli houby. Trošku osolte a vařte do změknutí.
- Dejte do sekáčku tofu s houbami a olejem ve kterém se vařili a nasekejte je.
- Do mixéru dejte asi třetinu kuskusu a špenátové listy. Rozmixujte.
- Do mísy dejte rozmixovaný kuskus se špenátem, nasekané tofu s houbami, zbylý kuskus v celku, osolte a přidejte pepř. Pořádně promíchejte a ochutnejte směs. Pokud jste spokojení s chutí, namočte si ruce a tvořte kuličky.
- Každou kuličku obalte v sezamu a dýňových semínkách, která nasekáme na menší kousky. Trošku je do té směsi natlačte aby dobře drželi.
- Pečeme při 180°C po dobu 10-15 minut. Nechte vychladnout a podávejte s omáčkami nebo v mém případě domácí majonézou z červené čočky.

Praktické
- Houby můžete klidně namočit několik hodin předem. Běžně je namáčím večer a druhý den z nich vařím.
- K dostání je dnes už dobře bezlepkový kuskus kukuřičný, ale dá se také sehnat i rýžový.
- Pokud nemáte problém s lepkem, můžete použít klasický pšeničný.
Houby shiitake
- Shiitake (Lentinus Edodes) je houba, která pochází z Dálného východu. Po stovky let je nedílnou součástí stravy v Japonsku.
- Její jméno pochází ze spojení dvou japonských slov Shii (dub) a Take (houba), protože na kmenech těchto stromů spontánně roste.
- Během dynastie Ming tato houba byla definována jako elixír dlouhého života. Nejen že má skvělé aroma a je chutná, já jí teda miluji, ale je i mimořádně výživná.
Obměna
- Můžete použít jakýkoliv jiný kuskus.
- Můžete vynechat shiitake a nahradit jinou houbou a nebo i jinou zeleninou.
Děti
- Kuličky jsou vhodné pro děti od 2 let, menším ubereme dochucovadla. Pokud máte mladší dítě a běžně jí pečivo, maso apod., bez obav mu nabídněte i tyto kuličky.
Chtěl jsem na narozeniny mojí ženy mít alternativu klasických jednohubek. Recept už napodruhé dopadl lépe, Vše jsem nasekal jemněji a kuličky šly konečně válet :-)
Vy jste hodně hodně šikovnej chlap, tak nepochybuji, že to mohlo dopadnout jinak než dobře.
Vypadá to jako velmi luxusní jídlo 😋
Tak tohle je podle mě, skvělá japonská kuchyně. Byla to pro mě trochu maturita 😁Tofu jsem sekal na prkýnku dlouho a bylo potřeba ještě více. Ke kuličkám „majonéza“ z červené čočky, pasuje naprosto dokonale. Luxusní recept, který bych se vůbec nestyděl nabídnout návštěvě 😀
Ani nevíte jakou mám radost. Děkuju.
Za chvili od nas to maturitni vysvedceni normalne dostanete,Jaroslave! 👍
Ahoj Evi, jen pro jistotu se zeptám houby mají byt 70 g v sušeném stavu nebo 70 g už namočené, nějak mi 70 g sušených hub přijde hodně 😉
Adèlo, dovolim si odpovedet za Evu. Mate pravdu a moc se omlouvam, vloudila se chyba. Je to 7 gramu susenych hub. Ne 70, je tam nula na vic. Pardon.
Děkuji jdu na to 👍
Tak už je to opraveno 😉
Evi a když dám marinovane tofu? Může být?
Jasně, Ivo, jen je to škoda, protože tady „stačí“ obyčejné, chuť dodají ostatní igredience. Ale když ti ho není líto, tak šup tam s ním 😉