Domů > Zdravé recepty > Dezerty

Hruškové pyré se zázvorem a skořicí

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Voňavá jednoduchá lahůdka, kterou rychle připravíte. Bez cukru, bez mléka, čistě ovocná. Potěší malé i velké, hodí se i na oslavy nebo jako svačina do školy.

Ingredience
na 2 porce
  • 3 hrušky
  • 1-2 lžíce kuzu
  • špetka soli
  • špetka skořice
  • 2 plátky zázvoru
  • cca 2 dl vody
  • ořechy na ozdobu (není nutné)

I když od mládí sportovala, byla vždycky oplácaná. Vyzkoušela kdejakou dietu, ale vegany mívala tak ...

Jak připravit hruškový puding se zázvorem

  1. Hrušky nakrájíme na kostičky, zalijeme cca 1 dl vody, přidáme pár zrnek soli. Přiklopíme pokličkou a zvolna dusíme do změknutí.
  2. Do 1 dl studené vody dáme asi 1-2 lžíce kuzu (pokud máte raději hustější dezerty, tak 2) a rozmícháme.
  3. Hrušky rozmačkáme nebo rozmixujeme, zalijeme vodou s kuzu a přidáme skořici. Zvolna promícháváme, až vznikne “puding”.
  4. Do nachystaných skleniček rozdělíme půlku pudingu, na něj položíme po plátku zázvoru a dolijeme druhou půlkou.

 

Praktické

  • Aby se chutě prolnuly, je lepší nechat cca 10 minut odležet.
  • Výborný je ještě vlažný!!!!
  • V létě můžeme podávat chlazený místo zmrzliny.
  • Používání celého zázvoru není pro naše trávení ideální. Jednou za čas se nic nestane, ale neděláme to pravidelně a už vůbec ne tam, kde již jsou nějaké potíže s trávením. Pro naše zažívání je vhodnější používat k dochucování pouze šťávu ze zázvoru, kterou získáme tak, že zázvor nastrouháme a vymačkáme do jídla.

Obměna

  • Místo kuzu můžeme použít kukuřičný škrob nebo arowrote.

Děti

  • Ovocný puding je vhodný i pro nejmenší děti. Miminkům jen nedáme sůl a koření a vynecháme zázvor.

Jsem nevyléčitelný optimista. Razím heslo, že i malí lidé dokážou dělat velké věci. A že vše začíná i končí v kuchyni. Že vše souvisí se vším, že na každou bolest existuje lék. Že všechno je správně. Moje oblíbené citáty jsou dva. On Ivana Hlinky - Hlavně se z toho nepos... a Daina Heera - Všechno je volba. Cestujeme a posloucháme jazz, blues a starý fláky z dob, kdy světu vládl beat a poctivé jídlo. Kdy vše bylo doopravdy a bez selfie.

11 lidí už poděkovalo za článek.

Buďte první, kdo napíše komentář

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Ricottovo- ostružinový koláč

Sezóna ostružin je tady. Připravte si osvěžující letní koláč, který je jednoduchý na přípravu a přitom i krásně vypadá.
Dorty
klub
1
8

Čoko – malinový dortík

Výborný dortík, který sice vyžaduje trošku času, ale věřte, že výsledek stojí za to. Spojení malin a čokolády rozhodně nezklame ani ty nejmlsnější jazýčky....

“Tvarohové” bezlepkové řezy

Bez lepku, bez cukru, bez mléka a přesto vynikající. Tak takové jsou tyto “tvarohové” řezy, které se nemusíte bát nabídnout ani klasicky se str...

Bezlepkový mechový řez

Alternativa známého mechového dortu, k jejíž přípravě není třeba cukru, lepku, mléka ani vajec. Příprava není nijak složitá a je už pak jen na vás, jak si ...

Bezlepkové košíčky s “tvarohovo”-borůvkovým krémem

Máte přebytky borůvek? Připravte si tyto jednoduché krémové košíčky, které jsou bez lepku, cukru i mléka. Příprava je jednoduchá a z těsta na korpus si můž...

Rýžový dort se švestkovým rozvarem

Dort z rýže? A proč vlastně ne? Spojení rýže, skořice a švestek připomíná trošku nákyp a tohle je taková jeho luxusnější verze. A pokud zvolíte vločky bez ...