Tento dezert potěší nejen milovníky arašídů. Je bez lepku, cukru a mléka a připravíte jej během chvilky. Jen je třeba vydržet, než ztuhne a rozleží se, ale věřte, že to za to stojí.

Ingredience
5 porcí

Na těsto:

  • 1/2 hrnku čirokové mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku lupinové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 2 rovné lžíce oleje
  • rýžový sirup
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 plné lžíce arašídového másla

Na krém:

  • 40 g hořké čokolády
  • 2 lžíce datlové pasty
  • 2 lžíce arašídů
  • 6 plných lžic kokosového mléka (tuhá část)
  • 1 plná lžíce kakaového másla (používám pecičky)
  • 1 lžíce arašídového másla

Na polevu:

  • 40 g hořké čokolády
  • 2-3 lžíce rostlinného mléka
  • arašídové máslo

Jak připravit bezlepkové arašídové řezy

  1. Nejdříve připravíme těsto. V jedné misce smícháme sypké ingredience a v druhé tekuté a poté spojíme dohromady. Těsto nalijeme na plech o velikosti 30×20 cm vystlaný pečícím papírem a pečeme na 180°C cca 12 minut.
  2. Zatímco se řez peče, připravíme krém. Rozpustíme čokoládu spolu s kakaovým máslem a se zbylými ingrediencemi dáme do mixéru/blendru. Rozmixujeme tak, aby v krému ještě zůstaly malé kousíčky arašídů. Krém přendáme do misky a dáme do lednice trochu ztuhnout.
  3. Vychladlý korpus rozkrojíme podélně na 3 části a promažeme krémem. Vrch řezu polijeme polevou, kterou uděláme tak, že rozpustíme čokoládu a rostlinné mléko. Nakonec můžeme ozdobit arašídovým máslem. Řez necháme ztuhnout v lednici a poté krájíme na díly.

 

Praktické

  • Doporučuji nechat řez uležet do druhého dne.
  • Do těsta jsem použila arašídové máslo, které mělo tužší konzistenci. Pokud použijete řidší, uberte trošku mléka.
  • Používám rýžové mléko, které je přirozeně sladké.

Obměna

  • Namísto datlové pasty můžete použít předem namočené a rozmixované datle.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, pokud už touží po čokoládě. Jinak se je snažíme na „hnědé“ dezerty nezvykat a odkládáme to na co nejpozději.

Stojí to za to!

Pařízková: Ahoj všichni, jsem ráda, že jsem s jj...

4 kg a 8 cm přes břicho pryč (Marketa)

Markéta: Chtěla bych s vámi posdílet moje dnešní překvapení,...

Kaše na snídani byla výborná!! (Ivana)

Ivana: Tak jsem po roce dala šanci kaši místo...

Manžel na této stravě cukrovku vyléčil

Metodej: Určitě je, manžel na této stravě v podstatě...

S vámi je očista vždy příjemnější

Iva: Každý rok si říkám, že budu šetřit a...

Musím se u jídla brzdit, jak je to dobré (Jaroslav)

Jaroslav: Černá čočka s batáty je zajímavá kombinace, opět...

Dáváte mi pocit, že jsem doma

Tammy: Pocit, že jsem doma. Nebo u kámošky na...

Bez ranní polévky to u mě už nejde

Zdlang: Devcata, jsem spokojena, jak to valim a zvladam,...

Stránky Jíme Jinak sú pre mňa jeden z favoritov (Gabika)

Gabika: Pozdravujem tvorcov Jíme Jinak aj všetkých zúčastnených. Ďakujem...

Počáteční panika odpadla a já vařím ráda, stále a s chutí (Cačenka)

Cačenka: Ahoj všem, Jíme Jinak miluju, počáteční panika odpadla...

Po 12 letech mám konečně v pořádku ranní glykémii (Katerina)

Katerina: Dobrý den Evi - byť pomalu, ale přece...

Manžel si všiml, že mám menší zadek a chce, abych mu také vařila

Kamlibe: Musím vám napsat, že podle vašeho jídelníčku je...

Recepty v kurzu jsou perfektně připravené

Dudkoa: Jste super, zatím mám za sebou 10. den...

Nevěděla jsem, že zelenina může chutnat tak skvěle (Hana)

Hana: Chci jenom říct (byla jsem s vámi už...

Necítím hlad mezi jídly a už nepotřebuji sladkosti (Zdenka)

Zdenka: Dobrý den, dnes mám 4. den. Nejdříve jsem...

Jste všichni tak milí, díky za podporu!

Annakrata: Jste všichni tak milí, já myslela,že moje zážitky...
  1. Dobry den. Vypada skvele. Myslite, ze by sla nahradit ta lupinova mouka jinou bezlepkovou? Zitra bych zkusila, ale zrovna tuhle doma nemam. A ja kdyz improvizuju recepty, tak to ne vzdy dopadne dobre : D

    • Dobrý den, možná bych ji tedy zkusila vynechat a dala bych o ten půl hrnek víc čirokové/pohankové. Jen je pak možné, že bude třeba méně/více tekutiny a ten poměr je k tomu třeba doladit tak, aby vzniklo ani ne řídké a ani ne úplně husté těsto :-)

    • Dobrý den, uděláte si pomocí zdobicího sáčku arašídovým máslem čárky a ty projedete parátkem 🙂

  2. Teď koukám, že to krájení není popsáno srozumitelně. Korpus totiž není vysoký, takže se rozkrájí na 3 stejné díly a ty se pak promažou a kladou na sebe 👍😁

  3. Zobrazit všech 7 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí čočkové klobásy
Další článekBrokolicové kari špaldotto s mungo