Tento dezert potěší nejen milovníky arašídů. Je bez lepku, cukru a mléka a připravíte jej během chvilky. Jen je třeba vydržet, než ztuhne a rozleží se, ale věřte, že to za to stojí.

Ingredience
5 porcí

Na těsto:

  • 1/2 hrnku čirokové mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku lupinové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 2 rovné lžíce oleje
  • rýžový sirup
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 plné lžíce arašídového másla

Na krém:

  • 40 g hořké čokolády
  • 2 lžíce datlové pasty
  • 2 lžíce arašídů
  • 6 plných lžic kokosového mléka (tuhá část)
  • 1 plná lžíce kakaového másla (používám pecičky)
  • 1 lžíce arašídového másla

Na polevu:

  • 40 g hořké čokolády
  • 2-3 lžíce rostlinného mléka
  • arašídové máslo

Jak připravit bezlepkové arašídové řezy

  1. Nejdříve připravíme těsto. V jedné misce smícháme sypké ingredience a v druhé tekuté a poté spojíme dohromady. Těsto nalijeme na plech o velikosti 30×20 cm vystlaný pečícím papírem a pečeme na 180°C cca 12 minut.
  2. Zatímco se řez peče, připravíme krém. Rozpustíme čokoládu spolu s kakaovým máslem a se zbylými ingrediencemi dáme do mixéru/blendru. Rozmixujeme tak, aby v krému ještě zůstaly malé kousíčky arašídů. Krém přendáme do misky a dáme do lednice trochu ztuhnout.
  3. Vychladlý korpus rozkrojíme podélně na 3 části a promažeme krémem. Vrch řezu polijeme polevou, kterou uděláme tak, že rozpustíme čokoládu a rostlinné mléko. Nakonec můžeme ozdobit arašídovým máslem. Řez necháme ztuhnout v lednici a poté krájíme na díly.

 

Praktické

  • Doporučuji nechat řez uležet do druhého dne.
  • Do těsta jsem použila arašídové máslo, které mělo tužší konzistenci. Pokud použijete řidší, uberte trošku mléka.
  • Používám rýžové mléko, které je přirozeně sladké.

Obměna

  • Namísto datlové pasty můžete použít předem namočené a rozmixované datle.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, pokud už touží po čokoládě. Jinak se je snažíme na „hnědé“ dezerty nezvykat a odkládáme to na co nejpozději.

Děkuji za to, co děláte a šíříte

Inka: Pěkný předvánoční čas. Dnes jsem narazila Evi na...

Přerod tetičky Tsunami na tanečnici salsy pokračuje.

Evi, Helčo. Co jste mi to udělaly! Místo práce...

Po letech omylů mám v hlavě i těle jasno (Radka)

Radka: Moc děkuji za úžasný kurz, jsem šťastná, že...

Ač jsem 3 roky na vege stravě, na JJ receptech funguje mé tělo lépe

Pavlivlmaeorua: Zdravím, nejprve bych chtěla poděkovat, za úžasný dar,...

Jsem vaší velkou fanynkou a na JJ stránkách jsem už závislá

Miluše V.: Evi, moc děkuji za milé setkání v...

Velké díky za filmový festival

Ivana: Holky, nechtělo se mi přihlašovat na festivalové stránky,...

Léky na alergii a bolesti zad už nepotřebuji a jsem o 7 kg lehčí (Monika)

Monika: Ďakujem veľmi pekne za kurz Hubneme do plavek....

Dodáváte mi odvahu zkoušet nové

Magda: Přidávám se k ostatním Evičko, moc děkuji za...

Cítím z klubu tu lásku a pečlivost, s jakou k nám přistupujete

Lenka W.: Dobrý den, Evi, je mi hodně dobře,...

Mám ohromnou radost, že hubnu

Kateřina: Začátkem ledna jsem se přihlásila do kurzu "hubneme...

Děkuji za vaši osvětu ohledně jídla a kurz zdarma

Andrea A.: Ráda bych Vám, vám všem, moc poděkovala...

Kojené dceři se rapidně zlepšil ekzém

Veronbak: Následkem jídla dle JJ se mé 0,75 kojené...

Není nic, co by mi z vašich jídel nechutalo

Alena: Milá děvčata! Moc Vám fandím! Od počátku, kdy jsem byla...

Hubnu a přitom nemám pocit, že se v něčem omezuji (Andrea)

Andrea: Jsem v kurzu Hubneme do plavek už dva...

Musím pořídit nový šatník – zhubla jsem z 60 na 53 kg!

Hanka: Jen jsem Vám chtěla poděkovat. V kurzu jsem...
  1. Dobry den. Vypada skvele. Myslite, ze by sla nahradit ta lupinova mouka jinou bezlepkovou? Zitra bych zkusila, ale zrovna tuhle doma nemam. A ja kdyz improvizuju recepty, tak to ne vzdy dopadne dobre : D

    • Dobrý den, možná bych ji tedy zkusila vynechat a dala bych o ten půl hrnek víc čirokové/pohankové. Jen je pak možné, že bude třeba méně/více tekutiny a ten poměr je k tomu třeba doladit tak, aby vzniklo ani ne řídké a ani ne úplně husté těsto :-)

        • Tak to se krute nepovedlo :D za prve jsem tam dala tedy misto lupinove tapioca mouku, za druhe nemela jsem formu danych rozmeru, takze jsem dala do stredni a mensi formy. Testo se v te mensi nejak nedopeklo. A asi jsem nevydrzela do uplneho vychladnuti, tak se to rozpadalo. „Rez“ je tedy jen ze dvou vrstev piskotu, hrbolaty a bez vrchni polevy. Krem byl dost sladky, asi jsem dala datlove pasty vrchovate lzice. Ale dam to ulezet a zitra si dame :D

          • Přiznám se, že tapiokovou mouku jsem nikdy nezkusila a nevím, jak se při pečení chová, bylo by asi lepší nahradit tou čirok/pohankovou. A ano, datlová pasta je sladká, 2 klasické lžíce bohatě stačí, ale každý jak ma rád, záleží i jak si osladíte těsto atd. Uvidíte, jak se řez rozleží, věřím, že bude super i tak 👍

    • Dobrý den, uděláte si pomocí zdobicího sáčku arašídovým máslem čárky a ty projedete parátkem 🙂

  2. Teď koukám, že to krájení není popsáno srozumitelně. Korpus totiž není vysoký, takže se rozkrájí na 3 stejné díly a ty se pak promažou a kladou na sebe 👍😁

  3. Zobrazit všech 10 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekDomácí čočkové klobásy
Další článekBrokolicové kari špaldotto s mungo