Domů > Zdravé recepty > Dezerty > Moučníky

Arašídové řezy bez lepku

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Tento dezert potěší nejen milovníky arašídů. Je bez lepku, cukru a mléka a připravíte jej během chvilky. Jen je třeba vydržet, než ztuhne a rozleží se, ale věřte, že to za to stojí.

Ingredience
5 porcí
Na těsto:
  • 1/2 hrnku čirokové mouky
  • 1/2 hrnku pohankové mouky
  • 1/2 hrnku lupinové mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička kypřícího prášku bez fosfátů
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 2 rovné lžíce oleje
  • rýžový sirup
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 2 plné lžíce arašídového másla
Na krém:
  • 40 g hořké čokolády
  • 2 lžíce datlové pasty
  • 2 lžíce arašídů
  • 6 plných lžic kokosového mléka (tuhá část)
  • 1 plná lžíce kakaového másla (používám pecičky)
  • 1 lžíce arašídového másla
Na polevu:
  • 40 g hořké čokolády
  • 2-3 lžíce rostlinného mléka
  • arašídové máslo

Jak připravit bezlepkové arašídové řezy

  1. Nejdříve připravíme těsto. V jedné misce smícháme sypké ingredience a v druhé tekuté a poté spojíme dohromady. Těsto nalijeme na plech o velikosti 30×20 cm vystlaný pečícím papírem a pečeme na 180°C cca 12 minut.
  2. Zatímco se řez peče, připravíme krém. Rozpustíme čokoládu spolu s kakaovým máslem a se zbylými ingrediencemi dáme do mixéru/blendru. Rozmixujeme tak, aby v krému ještě zůstaly malé kousíčky arašídů. Krém přendáme do misky a dáme do lednice trochu ztuhnout.
  3. Vychladlý korpus rozkrojíme podélně na 3 části a promažeme krémem. Vrch řezu polijeme polevou, kterou uděláme tak, že rozpustíme čokoládu a rostlinné mléko. Nakonec můžeme ozdobit arašídovým máslem. Řez necháme ztuhnout v lednici a poté krájíme na díly.

 

Praktické

  • Doporučuji nechat řez uležet do druhého dne.
  • Do těsta jsem použila arašídové máslo, které mělo tužší konzistenci. Pokud použijete řidší, uberte trošku mléka.
  • Používám rýžové mléko, které je přirozeně sladké.

Obměna

  • Namísto datlové pasty můžete použít předem namočené a rozmixované datle.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, pokud už touží po čokoládě. Jinak se je snažíme na „hnědé“ dezerty nezvykat a odkládáme to na co nejpozději.

A co dále? Blíží se čas na jarní detox!

Pokud vám po zimě chybí energie, trápí vás únava nebo máte kila navíc, pojďte s tím něco udělat. Nenecháme vás v tom a hážeme záchranné lano! 😊 Začínáme 8 týdenní Jarní očistu. Pročistíme tělo, zlepšíme jídelníček i postavu a zase bude dobře.

Vaření a pečení je mojí velkou vášní a rostlinná strava mi otevřela úplně jiné a nové rozměry. Ráda experimentuji, zkouším pro mě zatím neznámé ingredience a tvořím nové recepty. Díky Jíme Jinak jsem se naučila přemýšlet o tom, jak lépe poskládat talíř, také jsem vyřadila z jídelníčku některé suroviny a nikdy jsem se necítila tak dobře, jako nyní.

Buďte první, kdo poděkuje za tento článek.

Komentáře

Dobry den. Vypada skvele. Myslite, ze by sla nahradit ta lupinova mouka jinou bezlepkovou? Zitra bych zkusila, ale zrovna tuhle doma nemam. A ja kdyz improvizuju recepty, tak to ne vzdy dopadne dobre : D

Dobrý den, jak se dělá na povrchu polevy ta bílá ozdobná “vlnka” děkuji

Ukázat další komentáře

Mohlo by se vám líbit

140
67

Videopřání Jíme Jinak 2022 – Uspořádejme si myšlenky

Čtěte více na toho téma

Vyzkoušejte také

Bezlepkový mechový řez

Alternativa známého mechového dortu, k jejíž přípravě není třeba cukru, lepku, mléka ani vajec. Příprava není nijak složitá a je už pak jen na vás, jak si ...

Bezlepkový koláč s mákem

Honí vás mlsná ? Upečte si tento rychlý a jednoduchý koláč, který je bez lepku, mléka i cukru a jistě potěší všechny milovníky máku.

Bezlepkový cheesecake

Jednoduchý, rychlý, bez lepku, cukru a mléka. Takový je tento cheesecake, který připravíte během chvilky. Jelikož je velmi jedlý, tak doporučuji si kousek ...

Rychlá bezlepková buchta

Občas přijde vhod dezert, který rychle připravíme, šoupneme do trouby a dál se nestaráme. Přesně taková je tato buchta, která je nejen bez cukru a mléka, a...

Makový dortík s jahodovým krémem

Opět jedna dobrůtka pro milovníky máku. Je bez lepku, cukru i mléka a v krému je ukryto malé tajemství. U zdobení se můžete vyřádit a místo jahod použít tř...

Koláč co dům dal

Rychlý a jednoduchý koláč, na jehož přípravu není třeba speciálních ingrediencí. Většinu z nich máme běžně doma a pokud ne, jsou běžně k dostání. Připraven...