Domů > Zdravé recepty > Pomazánky a dipy

Pikantní mungo pomazánka

Uvařeno
bez lepku
bez sóji
bez cukru
bez mléka
bez vajec

Jednoduchá a lahodná pikantní pomazánka, která vás překvapí svojí “rybičkovou” chutí.

Ingredience
  • 1 hrnek vařených mungo fazolí
  • 1 vrchovatá lžíce lahůdkového droždí
  • 1 vrchovatá kávová lžička kvalitní hořčice
  • 1 vrchovatá lžíce vloček nori
  • 5 ks sušených rajčat
  • 1 lžíce mandlového másla
  • 1 stroužek prolisovaného česneku
  • 1 střední cibule
  • tamari podle chuti
  • umeocet podle chuti
  • olivový olej
  • sůl
  • petrželka

Přestože se název článku může laskavé čtenářce jevit jako mírně zmatený, není tomu ta...

Jak připravit “rybí” pomazánku z mungo fazolí

  1. Do misky dejte sušené plátky rajčat a zalijte hodně teplou vodu. Nechte nasát asi 1 hodinku. Vodu po scezení nevylévejte, použijete ji později na doladění hustoty.
  2. Na pánvi nechte zesklovatět cibuli.
  3. Do mixéru dejte vařené fazole mungo, nori vločky, mandlové máslo, hořčici, tamari, umeocet, česnek, sůl, cibuli, lahůdkové droždí a nabobtnalá rajčata.
  4. Rozmixujte poměrně na hrubo, pokud se je výsledek příliš hustý, použijte trochu vody z rajčat. Ochutnejte a dolaďte podle vašeho gusta.
  5. Dejte do misky, ozdobte petrželkou, zakápněte olivovým olejem a uchovávejte v lednici.

Praktické

  • Čtěte pozorně složení na hořčici.
  • Připravte klidně s předstihem a uchovejte v lednici.
  • Nemixujte na kaši, lépe trochu nahrubo.
  • Nevynechte vločky nori, pokud chcete dosáhnout rybí chuti.
  • Pro verzi bez sóji použijte hrachovou omáčku nebo více soli místo tamari

Obměna

  • Dochucení bude záležet na vás, pokud nemáte pálivější hořčici, použijte pepř.

Děti

  • Vhodné pro děti od 2 let, ale ubereme sůl, olej a koření.

PS: Přemýšlíte jak zlepšit postavu a své zdraví?

Nepřemýšlejte 😊 Pojďte něco dělat! Ukážeme jak vylepšit jídelníček, co jíst a co ne, a jak si jídlem spravit zdraví! Naskočte do online kurzu Jíme Jinak - JE ZDARMA !

Ráda bych ukázala lidem, že veganská strava není jednotvárná, nudná a chudá, jak si bohužel mnoho lidí myslí. Jídlo pro mě má být zdravé a ne jednotvárné, skoro nemocniční. Mé recepty jsou určeny pro ty, kterým vaření z kvalitních ingrediencí, přináší radost, pro ty, co se nebojí experimentovat a chtějí poznat nové chutě, pro ty, pro ty co si rádi u sporáku hrají, pro ty co nepotřebují zasytit jen žaludek, pro ty co si najdou čas pro sebe i svojí rodinu a nebojí se do vaření investovat trochu času. Jste připraveni opustit vaší komfortní zónu?

17 lidí už poděkovalo za článek.

Komentáře

Výborná pomazánka 🥰

Andrea Karla
26. 11. 2023

Tak jsem měla dnes k večeři, moc dobrá.

Ukázat další komentáře

Vyzkoušejte také

Houbové paté

Tento jednoduchý a rychlý recept můžete využít i ve vašich dalších přípravách. Jak ho použijete, je na vás a určitě najdete i jiná využití, než jako paštik...

Lahodná paštika

Vynikající ořechová paštika, kterou budete mít připravenou během chviličky. Skvělá ke krekrům, na chleba nebo placky. Určitě najde své využití také na svát...

Houbová paštika

Obchody nabízejí velké množství veganských alternativ paštik, ale složení nebývá zrovna ideální. Domácí je prostě domácí a bude záležet jen na vás, jak kva...

Fazolová pomazánka tří pepřů

Pokud máte rádi různé pomazánky, myslím, že tahle bude vám chutnat. Vychutnejte si ji třeba s kváskovým chlebem nebo plackami jako rychlou a zdravou svačin...

Klasická žampionová paštika

Žampionová paštika, vhodná jako zdravá svačinka ke kváskovému chlebu nebo třeba plackám. Lze ji také naředit a vykouzlit tak chutnou omáčku například k těs...

Slaný mini cheesecake (bezlepkový)

Poměrně rychlý bezlepkový recept, který můžete využít jako malý předkrm pro hosty. Pohrajte si z barvami a zdobte povrch dortíků dle vaší fantazie. Sladší ...