Čím dál tím víc se řeší otázka, zda a jak do budoucna nahradit klasické konvenční zemědělství, které není dlouhodobě udržitelné. A jako jedna z možností se nabízí akvaponie. Dá se využít i pro pěstování zeleniny v domácnosti.
Co to je akvaponie
Akvaponie je způsob akvakultury, tedy chování ryb a dalších vodních živočichů a zároveň hydroponie, což je pěstování rostlin bez půdy, ve vodě. Jde o symbiotické soužití ryb a prospěšných bakterií. Tyto bakterie rozkládají ve vodě odpadní látky vyloučené rybami a obohacují živinami rostliny. Voda se nevypouští, ale neustále cirkuluje.
Dnes již existují farmy například v Austrálii, které takto celoročně pěstují ryby a zeleninu a dodávají je svým zákazníkům.
Jaká jsou pro a proti
Všechno má své kladné i záporné stránky. Pojďme se podívat, jak je na tom akvaponie.
- menší spotřeba vody
- nižší výskyt škůdců
- odpadají práce, jako je pletí, okopávání, atd.
- celoroční pěstování zeleniny
- dá se využít i jako samozásobení pro rodinu
Nevýhody akvaponie:
- potřeba elektrické energie
- v zimním období vytápěný skleník,
- doplňování některých živin (hodně záleží na krmivu ryb),
- tento systém potřebuje vyrovnané pH
Co chovat a pěstovat
K chovu se využívají sladkovodní ryby. Lze chovat také krevety a hlemýždě.
Pro domácí účely lze v tomto systému pěstovat především salát, rukolu, řeřichu, bylinky, ředkvičky, pór, dekorativní květiny a pokud byste rádi rajčata, zelí, fazole, okurky, brokolici nebo květák, bude už zapotřebí pokročilejší akvaponický systém, protože tyto rostliny vyžadují více živin.
Máte osobní zkušenost s akvaponií?
U nás to zatím není běžně rozšířená záležitost. Zajímá nás, jak se vám tento nápad líbí a pokud už máte s akvaponií osobní zkušenosti, tak se určitě podělte s ostatními.
S nabídkou produktů se poslední dobou setkávám čím dál častěji, těch firem, které se tímto zabývají, letos docela přibylo. Myšlenka se mně líbí, ale pouze v tom případě, když se jedná o venkovní aquaponii. Produkty z vnitřní aquaponie při umělém světlě mně nějak nelákají…
Salátovou zeleninu touto metodou pěstují v Hlučíně – Zahradnictví Novák.
Koncept mě zajímá, jen si nejsem jistá, zda je to kompatibilní s mým nastavením divoké zahrady :-) Zatím se řídím heslem „vyšít, trochu se starat, pak nechat být a sklízet, co z toho vyšlo“. Obávám se, že na akvaponii jsou potřeba příliš kontrolované podmínky a pěstování jídla se tak přesouvá skoro do laboratoře :-))) Uvidíme! Zatím se můj akvaponicky skleník nachází ve škatulce „jednou to chci vyzkoušet“, ale upřímně věnovat se tomu budu nejdřív tak za 10 let (a to jsem ještě optimista :-))
Jani , vidím to podobně, akvaponie je pro mě trochu scifi, jednou jsem o tom četla a přesně , jak píšeš, to je na laboratoř..:)
Ps: nezavrhuji to, myslim ze je to akternativa v mistech, kde se neda normalne pestovat, ale ja osobne bych me zahony za akvaponii dobrovolne nemenila…