Čím dál tím víc se řeší otázka, zda a jak do budoucna nahradit klasické konvenční zemědělství, které není dlouhodobě udržitelné. A jako jedna z možností se nabízí akvaponie. Dá se využít i pro pěstování zeleniny v domácnosti.

Co to je akvaponie

Akvaponie je způsob akvakultury, tedy chování ryb a dalších vodních živočichů a zároveň hydroponie, což je pěstování rostlin bez půdy, ve vodě. Jde o symbiotické soužití ryb a prospěšných bakterií. Tyto bakterie rozkládají ve vodě odpadní látky vyloučené rybami a obohacují živinami rostliny. Voda se nevypouští, ale neustále cirkuluje

Dnes již existují farmy například v Austrálii, které takto celoročně pěstují ryby a zeleninu a dodávají je svým zákazníkům.

Jaká jsou pro a proti

Všechno má své kladné i záporné stránky. Pojďme se podívat, jak je na tom akvaponie.

Výhody akvaponie:

  • menší spotřeba vody
  • nižší výskyt škůdců
  • odpadají práce, jako je pletí, okopávání, atd.
  • celoroční pěstování zeleniny
  • dá se využít i jako samozásobení pro rodinu

Nevýhody akvaponie:

  • potřeba elektrické energie
  • v zimním období vytápěný skleník,
  • doplňování některých živin (hodně záleží na krmivu ryb),
  • tento systém potřebuje vyrovnané pH

Co chovat a pěstovat

K chovu se využívají sladkovodní ryby. Lze chovat také krevety a hlemýždě.

Pro domácí účely lze v tomto systému pěstovat především salát, rukolu, řeřichu, bylinky, ředkvičky, pór, dekorativní květiny a pokud byste rádi rajčata, zelí, fazole, okurky, brokolici nebo květák, bude už zapotřebí pokročilejší akvaponický systém, protože tyto rostliny vyžadují více živin.

Máte osobní zkušenost s akvaponií?

U nás to zatím není běžně rozšířená záležitost. Zajímá nás, jak se vám tento nápad líbí a pokud už máte s akvaponií osobní zkušenosti, tak se určitě podělte s ostatními.

Hubneme do plavek online: Shoďte 5 kg za 14 dnů

  1. S nabídkou produktů se poslední dobou setkávám čím dál častěji, těch firem, které se tímto zabývají, letos docela přibylo. Myšlenka se mně líbí, ale pouze v tom případě, když se jedná o venkovní aquaponii. Produkty z vnitřní aquaponie při umělém světlě mně nějak nelákají…

  2. Koncept mě zajímá, jen si nejsem jistá, zda je to kompatibilní s mým nastavením divoké zahrady :-) Zatím se řídím heslem „vyšít, trochu se starat, pak nechat být a sklízet, co z toho vyšlo“. Obávám se, že na akvaponii jsou potřeba příliš kontrolované podmínky a pěstování jídla se tak přesouvá skoro do laboratoře :-))) Uvidíme! Zatím se můj akvaponicky skleník nachází ve škatulce „jednou to chci vyzkoušet“, ale upřímně věnovat se tomu budu nejdřív tak za 10 let (a to jsem ještě optimista :-))

  3. Zobrazit všech 5 komentářů

Komentujte
Vaše jméno

Jméno uložíme a zobrazíme, váš e-mail nezveřejníme. Zásady ochrany údajů.

Předchozí článekBylinky proti molům
Další článekProč právě já?